Η εμφάνιση στην Αθήνα των τεχνοκρατών των δανειστών με το αυστηρό κοστούμι ήταν κόκκινο πανί για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.


Αν υπάρχουν δύο λέξεις που προεκλογικά τουλάχιστον προκαλούσαν...αλλεργία στον ΣΥΡΙΖΑ, ήταν οι λέξεις Μνημόνιο και Τρόικα.

Μάλιστα σε οτι αφορά την Τρόικα είχε επινοηθεί και τελικά υιοθετηθεί η λέξη «Θεσμοί» σε μια σημειολογική «βάπτιση» που δεν άλλαζε όμως την ουσία.

 Η εμφάνιση στην Αθήνα των τεχνοκρατών των δανειστών με το αυστηρό κοστούμι και τον κλασικό χαρτοφύλακα ήταν κόκκινο πανί για τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, η αντίδραση των οποίων συμπυκνωνόταν στη ρήση « δεν συνομιλούμε και δεν δίνουμε λογαριασμό σε κατώτερους υπαλλήλους των Βρυξελλών».

Η αλήθεια είναι ότι  και η προηγούμενη κυβέρνηση ήθελε να αποβάλει την εικόνα αυτή, την κάθοδο των τροϊακανών, και οι τελευταίες διαπραγματεύσεις με τους «υπαλλήλους» της τότε Τρόικας έγιναν στο Παρίσι.

Οι Τροϊκανοί ή οι εκπρόσωποι των Θεσμών ετοιμάζονται όμως να επιστρέψουν στην Αθήνα. Το είχε προαναγγείλει η καγκελάριος Μέρκελ, το ξεκαθαρίζει το κείμενο της συμφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών.


«Επιτόπου στην Αθήνα»  επισημαίνεται χαρακτηριστικά- ούτε Παρίσι, ούτε κάπου αλλού- για την «παρακολούθηση προγράμματος».

Αναφέρεται επί λέξει στη συμφωνία: Οι ελληνικές αρχές οφείλουν «να ομαλοποιήσουν πλήρως τις μεθόδους εργασίας με τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένων των απαραίτητων εργασιών επιτόπου στην Αθήνα, για να βελτιωθεί η εφαρμογή και η παρακολούθηση του προγράμματος. Η κυβέρνηση πρέπει να συσκέπτεται και να συμφωνεί με τους θεσμούς για όλα τα νομοσχέδια σε σχετικούς τομείς, με επαρκή χρονικό περιθώριο πριν την υποβολή τους για δημόσια διαβούλευση ή στη Βουλή.»

Στο έγγραφο δεν γίνεται βέβαια λόγος για τη συχνότητα των επισκέψεων, αλλά από το ύφος του κειμένου, είναι προφανές ότι οι Τροϊκανοί ή όπως αλλιώς θα αποκαλούνται, θα γίνουν τακτικοί επισκέπτες, το πιθανότερο είναι να εγκατασταθούν μόνιμα, προκειμένου να κάνουν φύλλο και φτερό τα τα νομοσχέδια και να δίνουν την τελική έγκριση. Τroica is back.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.