«Υπάρχει έντονο πρόβλημα ρευστότητας και αυτό οδηγεί σε αυτές τις καταστάσεις. Σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα στις τράπεζες και για αυτό ακριβώς το λόγο συνεχώς παρακολουθούμε τι ακριβώς βγαίνει από τις τράπεζες, τι αναλαμβάνεται και τι απομένει» είπε ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Ρωμανιάς.


Σε αυτή τη δήλωση κρύβεται και ο φόβος της κυβέρνησης ότι έως την Κυριακή οι πολίτες δεν θα μπορούν να βγάζουν από τα ΑΤΜ ούτε τα 60 ευρώ που έχει καθοριστεί ως ημερήσιο όριο ανάληψης.
Και αυτό γιατί πολύ απλά τα χρήματα τελειώνουν. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τα χρήματα που υπάρχουν στα ταμεία των τραπεζών δεν επαρκούν για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των πολιτών. Οι αισιόδοξες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι το ποσό που υπάρχει αγγίζει το 1,5 δισ. ευρώ ενώ οι απαισιόδοξες μιλούν για κάτω από 500 εκατομμύρια.

Σε αυτή την περίπτωση χρήματα στα ΑΤΜ θα υπάρχουν έως και αύριο εαν αναλογιστούμε ότι οι εκροές καταθέσεων συνεχίζονται κανονικά και χθες μέσω των ATM βγήκαν περίπου 300 εκατ. Ευρώ.

Ήδη το όριο των 60 ευρώ μειώνεται στην πράξη στα 50 ευρώ, καθώς τα χαρτονομίσματα των 20 ευρώ εξαντλούνται, ενώ σε πολλές περιπτώσεις που υπάρχουν χαρτονομίσματα των 20 ευρώ στα ATM, οι πολίτες παίρνουν 40 ευρώ, καθώς βλέπουν στην οθόνη δύο επιλογές. Μία για ανάληψη 40 ευρώ και μία για ανάληψη 50 ευρώ.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.