Η αγορά έχει «παγώσει» ενώ τελειώνουν και τα αποθέματα των προϊόντων που φυλάσσονται στις αποθήκες
Την απόγνωσή τους για την κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εκφράζουν οι έμποροι σε όλη την Ελλάδα, προειδοποιώντας με αναστολή δραστηριοτήτων σε ένα μεγάλο μέρος του εμπορίου εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης.
Οι πολύ πρόσφατες δυσμενείς και ακραίες εξελίξεις στην οικονομία με την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και την έλλειψη συμφωνίας με τους εταίρους και πιστωτές έχουν ήδη εντονότατες αρνητικές επιδράσεις στο οικονομικό κλίμα το επόμενο διάστημα.
Οι πολίτες εξακολουθούν να σχηματίζουν ουρές έξω από τις τράπεζες για να σηκώσουν τα 60 ευρώ, τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα έμειναν άδεια από πελάτες και οι αντλίες των βενζινάδικων αδειάζουν και εφοδιάζονται ξανά.
Η ίδια η ΓΣΕΕ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις που θα παρουσιαστούν σε βασικά αγαθά στην αγορά τις επόμενες ημέρες. 
Ήδη σε πολλά ράφια των σούπερ μάρκετ της χώρας υπάρχουν ελλείψεις σε κάποια προιόντα, παρόλο που οι εργαζόμενοι φροντίζουν για την άμεση τροφοδότησή τους.
Ωστόσο, τις τελευταίες δύο ημέρες παρατηρείται μια κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης, η οποία λειτουργεί και ως ανάχωμα για να μη δούμε εικόνες «καταστροφής» στα ράφια μέχρι τώρα. 
Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το Σάββατο στα σούπερ μάρκετ οι αυξήσεις στις πωλήσεις κινήθηκαν από 33% έως 37%, ενώ από την Τρίτη μέχρι σήμερα οι πωλήσεις βρίσκονται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς να υπάρχουν ακόμη επίσημα στοιχεία. 
Η αγορά έχει «παγώσει» ενώ τελειώνουν και τα αποθέματα των προϊόντων που φυλάσσονται στις αποθήκες των σούπερ μάρκετ.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της ΓΣΕΕ κ. Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, επειδή δεν παράγουμε σχεδόν τίποτα, θα δούμε άμεσα τις συνέπειες στην ελληνική αγορά.
Η εξέλιξη αυτή συνδέεται και με τα προβλήματα στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών, με βάση και τις καταγγελίες καταναλωτών.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει η Γενική Γραμματεία Εμπορίου, παρατηρούνται προβλήματα κυρίως σε ιδιόκτητα πρατήρια βενζίνης που δεν διαθέτουν συστήματα ηλεκτρονικών πληρωμών (web-banking) και συνεπώς αναγκάζονται να πραγματοποιούν εφοδιασμό μόνο με μετρητά. 
Επίσης, έχουν καταγγελθεί περιορισμένα προβλήματα σε καταστήματα σούπερ μάρκετ, τα οποία όπως αναφέρουν οι εταιρείες δεν οφείλονται στις ίδιες, αλλά σε προσωρινές τεχνικές αδυναμίες των συστημάτων των τραπεζών.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.