Την άποψη ότι πολλά πράγματα έχουν αποδώσει το τελευταίο εξάμηνο έχουν αποδώσει και ότι πρέπει να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση «χωρίς να μαστιγώνουμε τους εαυτούς μας» εξέφρασε ο Αλεξης Τσίπρας στη συνέντευξη που παραχωρεί «Στο Κόκκινο».


«Από χέρι χαμένοι είναι οι αγώνες που δεν δίνονται. Σε αντίξοες συνθήκες επιχειρήσαμε να αναδείξουμε το δίκαιο ενός λαού και έναν εναλλακτικό δρόμο. Στο τέλος της μέρας, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που οι ισχυροί επέβαλλαν, αυτό που μένει είναι η απόλυτη επιβεβαίωση σε διεθνές επίπεδο του αδιέξοδου δρόμου της λιτότητας για μια ευρωπαϊκή προοπτική και το δίκαιο ενός λαού που αγωνίζεται. Η Ευρώπη άλλαξε, δεν είναι ίδια μετά το αποτέλεσμα της 12ης Ιουλίου», είπε ο πρωθυπουργός.

Σε ερώτηση για την προετοιμασία που υπήρχε πριν τις διαπραγματεύσεις, ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε ότι δεν πήγε με τις καλύτερες προθέσεις: «Δεν υπήρξαν καλές προθέσεις από καμία πλευρά, ούτε από εμάς ούτε από αυτούς. Διαπραγματευτήκαμε σκληρά. Η ελληνική κυβέρνηση δεν σχεδίαζε μαζί τους πως θα εκβιαστεί ο λαός».

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα όργανα γνώριζαν τα πάντα για την διαπραγμάτευση: «Όλοι γνώριζαν τα πάντα. Η κυβέρνηση λειτουργεί συλλογικά με το κυβερνητικό συμβούλιο. Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση καθώς ενημερώνονταν. Υπήρχε μία προσπάθεια που πολλοί την παρακολουθούσαν γκρινιάζοντας ενώ ο λαός την στήριζε».

Σε παρατήρηση του δημοσιογράφου για την κατάργηση του Μνημονίου με ένα νόμο απάντησε ότι «πριν τις εκλογές δεν είπα ότι μπορεί τα Μνημόνια να σκιστούν με ένα νόμο, μην παραπέμπετε σε μια ομιλία μου του 2012, ας αφήσουμε το πλαίσιο αυτό της λαϊκίστικης προσέγγισης. Δεν υποσχεθήκαμε έναν περίπατο στο δάσος».

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα πάει σε εκλογές αν δεν έχει κοινοβουλευτική πλειοψηφία: «Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία "άρπα-κόλλα"».

Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη.

Σε ερώτηση γιατί ελήφθη η απόφαση για δημοψήφισμα απάντησε ότι «δεν είχα άλλη επιλογή». «Κατ' αρχάς πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας τι είχα στα χέρια μου στις 25 Ιουνίου και τι είναι αυτό. Πρέπει να παραδεχθώ ότι ήταν μια κίνηση υψηλού ρίσκου δεδομένου ότι δεν ήταν η απόφαση της κυβέρνησης μόνο κόντρα στην επιθυμία των πιστωτών αλλά κόντρα στο διεθνές σύστημα και το εγχώριο μιντιακό σύστημα. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες καθώς οι εταίροι έκλεισαν τις τράπεζες. Ήταν, όμως, μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με εξαιρετικά δύσκολα μέτρα σαν αυτά που έχουμε τώρα και ίσως λίγο πιο δύσκολα αλλά δεν είχε καμία έξοδο επιβίωσης. Γιατί έδιναν 10,6 δισ. για 5 μήνες» εξήγησε ο πρωθυπουργός. «Δεν ήταν δεδομένο ότι θα κλείσουν οι τράπεζες» σημείωσε σχετικά με την απόφαση για το δημοψήφισμα.

Το ισχυρό όχι του λαού στο δημοψήφισμα διεθνοποίησε το πρόβλημα και "έσπασε" η εικόνα ότι οι Έλλληνες είναι τεμπέληδες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός που σημείωσε ότι «Φτάσαμε στα όρια των αντοχών της ευρωζώνης και άλλαξαν οι συσχετισμοί καθώς άλλαξε η στάση της Γαλλίας, της Ιταλίας κ.α.».

Μιλώντας για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης παραδέχθηκε ότι «το αποτέλεσμα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το τι οφείλουμε να πράξουμε αλλά από την άλλη πλευρά έφτασε στα όρια της συνοχής την Ευρωζώνη». Χαρακτήρισε, επίσης, κρίσιμους τους επόμενους 6 μήνες για την Ευρώπη παρατηρώντας ότι «αυτή τη στιγμη είναι εν αμφιβόλω η στρατηγική πορεία της ευρωζώνης».

Σημείωσε, επίσης, ότι είναι κλειδί το θέμα της μείωσης του χρέους που πετύχαμε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου. Υποστήριξε ότι ατάκες όπως το game is over ίσως δείχνουν ότι ήθελαν αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών.

Αναφερόμενος στο παρασκήνιο των επαφών πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος περιέγραψε τι συνέβη ως εξής: «Το βράδυ διέκοψα τη συνεδρίαση για να μιλήσω με τη Μέρκελ και τον Ολάντ. Τους είπα τι θα προτείνω στον ελληνικό λαό όταν με ρώτησαν, τους είπα ότι η εισήγηση μου θα ήταν απορριπτική και ζήτησα να παρέμβουν στο EUrogroup ώστε να υπάρξει εβδομαδιαία παράταση για το πρόγραμμα ώστε το δημοψήφισμα να μην διεξαχθεί σε συνθήκες ασφυξίας. Μου είπαν ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν. Η Μέρκελ μόνο μου είπε ότι θα πω πως το δημοψήφισμα θα είναι ευρώ ή δραχμή. Η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε αλλά το Eurogroup πήρε απόφαση την ώρα που ψηφίζαμε και 24 ώρες μετά ακολούθησε η απόφαση της ΕΚΤ για τον ELA που τελικά οδήγησε στα capital controls. H απόφαση να κλείσουν οι τράπεζες ήταν απόφαση εκδικητική να οδηγήσει μια κρίσιμη απόφαση στο λαό».

Ερωτηθείς αν περίμενε το αποτέλεσμα ομολόγησε ότι μέχρι την Τετάρτη εκείνης της εβδομάδας πίστευε ότι θα ήταν μια αμφίρροπη μάχη ενώ από την Πέμπτη άλλαξα την εικόνα μέχρι και τη συγκέντρωση της Παρασκευής που παγίωσε την αίσθηση της νίκης του όχι.

Μιλώντας για την απόφαση της 12ης Ιουλίου είπε: «Η καρδιά μου έλεγε να σηκωθώ να τα βροντήξω και να φύγω αλλά ήξερα ότι σε 48 ώρες θα τελείωνε η ρευστότητα και σε 48 ώρες η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε κούρεμα των collaterals. Δεν υπήρχε θέμα κουρέματος αλλά κατάρρευσης, δεν θα κουρεύονταν οι αποταμιεύσεις αλλά δεν θα υπήρχαν οι αποταμιεύσεις. Ήξερα ότι αν έφευγα θα γυρνούσα και με δυσμενέστερες συνθήκες. Από τη μια ήταν η λογική και από την άλλη το πολιτικό αισθητήριο για το πώς θα πήγαιναν τα πράγματα. Ήταν πολιτική επιλογή ευθύνης η απόφαση που πήρα την 12η Ιουλίου»

Για την ιστορία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε πει αυτολεξεί για τα μέτρα που είχε ψηφίσει η Βουλή: «Η μόνη εναλλακτική και σωτήρια πρόταση είναι η κατάργηση με ένα νόμο και σε ένα άρθρο, όπως ακριβώς τα ψηφίσατε προχθές, όλων των μέτρων λιτότητας που εξαθλιώνουν την κοινωνία και γεννούν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.