Ο Ντάισελμπλουμ ανακοινώσε ότι έλαβε τις προτάσεις
Συνοδεύεται από επιστολή του πρωθυπουργού - Αύριο στις 14.00 συγκαλείται η Ολομέλεια για να εξουσιοδοτήσει Τσίπρα, Δραγασάκη, Τσακαλώτο να διαπραγματευθούν - Προηγήθηκαν συναντήσεις Τσίπρα με Κωνσταντοπούλου και Τσακαλώτο
Το κείμενο της ελληνικής πρότασης έφτασε στους δανειστές λίγο πριν τις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδας), ωστόσο, δεν έχει ακόμη κατατεθεί στη Βουλή.
Όπως μετέδωσαν οι Financial Times και επιβεβαίωσαν λίγη ώρα αργότερα ευρωπαϊκές πηγές, οι αρχές της Ευρωζώνης έλαβαν αργά το βράδυ της Πέμπτης την πρόταση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση εστάλη αρχικά στον επικεφαλής του Εurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος τις προώθησε στους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης καθώς και στους επικεφαλής των Θεσμών.
Ωστόσο, η πρόταση δεν έχει κατατεθεί ακόμη στη Βουλή, ενώ μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί ο τρόπος που η Ολομέλεια θα κληθεί να την εγκρίνει.
Αυτό γιατί το Σώμα θα κληθεί να πάρει θέση για μια σειρά μέτρων που περιλαμβάνει η συμφωνία η οποία όμως δεν έχει εγκριθεί από τους «θεσμούς».
Το θεσμικό παράδοξο δημιουργείται γιατί η κυβέρνηση επιχειρεί να αποκτήσει μια ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση-εξουσιοδότηση με ευρύτατες συναινέσεις από το ελληνικό κοινοβούλιο ώστε να μεταβεί στις Βρυξέλλες για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
Ο νέος σχεδιασμός του Μεγάρου Μαξίμου έχει προκαλέσει ισχυρή δυσφορία στα κόμματα της αντιπολίτευσης που δηλώνουν πλήρη άγνοια για το υπό κατάθεση στην Βουλή κυβερνητικό κείμενο. Αναφέρουν συγκεκριμένα πως ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να κινείται στην μεθόριο του Συντάγματος -εάν δεν την ξεπερνά- καθώς μετά την αιφνιδιαστική προκήρυξη δημοψηφίσματος με εξπρές διαδικασίες επιχειρεί σήμερα να αποσπάσει το «πράσινο φως» της Βουλής για μια συμφωνία το περιεχόμενο της οποίας κανείς δεν γνωρίζει.
Πάντως, έως αυτή την ώρα τα σενάρια που διαρρέονται από το Μέγαρο Μαξίμου για την κοινοβουλευτική διαδικασία έχουν ως εξής:
-Κατατίθεται σήμερα την Βουλή ένα βασικό πλαίσιο μέτρων για να κλείσει η συμφωνία. Αύριο στις 14:00 θα συνεδριάσει η Ολομέλεια της Βουλής προκειμένου με ονομαστική ψηφοφορία να εξουσιοδοτήσει τον πρωθυπουργό, τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Οικονομικών ώστε να μεταβούν στις Βρυξέλλες και να υπογράψουν την συμφωνία που δεν θα παραβιάζει το παραπάνω πλαίσιο. Στην πράξη οι βουλευτές δεν θα ψηφίσουν υπέρ των μέτρων αλλά θα ανάψουν το «πράσινο» φως στην κυβέρνηση για να υπογράψει την συμφωνία. Το συγκεκριμένο παρουσιάζει θεσμικά προβλήματα καθώς η διαδικασία δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής
- Κατατίθεται σήμερα το κείμενο στο κοινοβούλιο και ακολουθεί την κατεπείγουσα διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως αύριο μετά την συνεδρίαση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα συνεδριάσουν οι αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές και το Σάββατο θα συγκληθεί η Ολομέλεια ώστε σε μια 10ωρη συνεδρίαση θα το ψηφίσει.
-Ένα επίσης σενάριο που διακινείται τις τελευταίες ώρες είναι πως το νομοσχέδιο θα ακολουθήσει την κατεπείγουσα διαδικασία αλλά οι συνεδριάσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή και Ολομέλεια θα γίνουν την ίδια ημέρα (Παρασκευή) (υπερ-κατεπείγουσα διαδικασία)
-Εκτός των παραπάνω ορισμένοι εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός θα συγκαλέσει αύριο συνεδρίαση της ολομέλειας με βάση το άρθρο 142 Α του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να την ενημερώσει για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με συγκεκριμένο άρθρο τον λόγο λαμβάνουν μόνο ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί. Κατά την διαδικασία λοιπόν ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να αποσπάσει προφορικές δηλώσεις για το αν τα υπόλοιπα κόμματα συμφωνούν ή όχι με το περιεχόμενο της πρότασης που ήδη έχει καταθέσει στο κοινοβούλιο.
- Έως αυτή την ώρα οι πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου για την κοινοβουλευτική διαδικασία που θα ακολουθηθεί είναι συγκεχυμένες.
Πάντως, έχει επιστρέψει εκτάκτως το προσωπικό της νομοθετικής υπηρεσίας της Βουλής και περιμένει το κείμενο που θα του στείλει το Μέγαρο Μαξίμου.
Μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων θα υπάρξει κανονική διαδικασία στο ελληνικό Κοινοβούλιο, ώστε η συμφωνία που θα έχει προκύψει να γίνει Νόμος του Κράτους.
Με αυτόν τον τρόπο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να στείλει μήνυμα προς τους Θεσμούς ότι η βάση των ελληνικών προτάσεων έχει την αποδοχή του ελληνικού Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων.
Σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, πεποίθηση του κυβερνητικού συμβουλίου είναι πως η πρόταση ανταποκρίνεται στο μήνυμα του δημοψηφίσματος, να επιτευχθεί δηλαδή μία βιώσιμη συμφωνία.
Μάλιστα σημειώνουν ότι η ελληνική πρόταση έχει χαρακτήρα εντίμου συμβιβασμού, διότι δίνει τη δυνατότητα να επιλυθούν κομβικά ζητήματα της ελληνικής οικονομίας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου