Τη στροφή προς το μεσαίο χώρο και σε στελεχιακό επίπεδο επιθυμεί να αποτυπώσει ο πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος στελεχώνει το νέο επιτελείο του με στενούς του συνεργάτες, ενώ παράλληλα μελετά και κινήσεις για την ανάδειξη της στρατηγικής του μεσαίου χώρου εμπράκτως.



Η παλιά, σαμαρική φρουρά αποτελεί παρελθόν για τη ΝΔ και ήδη ο κύριος Μεϊμαράκης έχει επιλέξει τους ανθρώπους, οι οποίοι θα αποτελούν τον στενό πυρήνα του. Επιπρόσθετα, η αποχώρηση από το κοστοβόρο κτίριο της Συγγρού και η επιστροφή στο ιστορικό κτίριο της Ρηγίλλης σηματοδοτεί και την επιστροφή της ΝΔ στις ρίζες της, πέραν της μείωσης των λειτουργικών εξόδων σε μια εποχή απόλυτης οικονομικής δυσπραγίας για το άλλοτε ιστορικό κόμμα.

Η ομάδα κρούσης

Ήδη, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ έχει κάνει τις κεντρικές επιλογές του για τους συνεργάτες του. Ο διευθυντής του γραφείου του Σωτήρης Κορομάντζος τον ακολούθησε και στο προεδρικό γραφείο, ενώ στη γαλάζια καθημερινότητα έχει επιστρέψει και ο Νίκος Καραχάλιος. Παράλληλα, άλλοι δύο στενοί συνεργάτες του κυρίου Μεϊμαράκη, ο Γιάννης Χατζής και ο Πελοπίδας Καλλίρης αναλαμβάνουν κεντρικό ρόλο στο κόμμα.

Κατά πάσα πιθανότητα, ρόλο στο κόμμα θα αναλάβει και η γνωστή δημοσιογράφος Πηνελόπη Γαβρά, η οποία είχε ως τελευταίο επαγγελματικό σταθμό το κανάλι Action 24, ενώ ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας έχει ο πρόεδρος της ΝΔ και με τον άλλοτε στενό συνεργατη και φίλο του Τάκη Κάμπρα, ο οποίος έχει παραμείνει σε ρόλο διευθυντή του γραφείου Τύπου της Βουλής. Αναβαθμισμένος στο γαλάζιο οργανόγραμμα είναι και ο άλλοτε λογογράφος του Κώστα Καραμανλή Ανδρέας Αθανασιου, ο οποίος και επί Αντώνη Σαμαρά είχε παραμείνει στο γραφείο Τύπου της ΝΔ.

Πάντως, μπορεί η σκληρή ομάδα των "σαμαρικών" να έχουν φύγει από το προσκήνιο, πλην όμως κάποιοι εξακολουθούν να έχουν παρουσια στο κόμμα. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης παραμένει μέλος (διορισμένο) στο άτυπο πολιτικό συμβούλιο της ΝΔ, ενώ ο Δημήτρης Σταμάτης είναι βουλευτής Επικρατείας και διατηρεί καλές σχέσεις με τον κύριο Μεϊμαράκη. Τα άλλα δύο μέλη του κουαρτέτου των "εντοιχισμένων" συνεργατών του κυρίου Σαμαρά, ο πρώην διευθυντής του γραφείου του και στο Μαξίμου και στη ΝΔ Κώστας Μπούρας και ο πρώην διευθυντής του γραφείου Τύπου του Γιώργος Μουρούτης έχουν περάσει στο παρασκήνιο.

Αλλαγές σε όλα τα επίπεδα

Πάντως, ο νεός πρόεδρος της ΝΔ δεν σκοπεύει να μείνει σε αλλαγές απλά σε επίπεδο συνεργατών, αλλά προτίθεται να προβάλλει μια ομάδα στελεχών, η οποία εκτιμάται πως μπορεί να ενσαρκώσει καλύτερα τη στρατηγική του μεσαίου χώρου, την οποία ο κύριος Μεϊμαράκης ευαγγελίζεται.

Κατά πληροφορίες, ο κύριος Μείμαράκης θα ήθελε να αφήσει σε δεύτερο ρόλο την τριάδα Μητσοτάκη-Γεωργιάδη-Βορίδη, η οποία πίεσε για άμεσες εσωκομματικές εξελίξεις. Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο ο κύριος Γεωργιάδης να μείνει εκτός της σύνθεσης των κοινοβουλευτικών εκπροσωπων, με τα ονόματα των Νίκου Δένδια και Ευριπίδη Στυλιανίδη να ακούγονται για τις νευραλγικές θέσεις των κοινοβουλευτικών εκπροσωπων. Πάντως, ο κύριος Μητσοτάκης μάλλον θα συνεχίσει να έχει ρόλο στο κομματικό οργανόγραμμα.

Ανδρέας Παπαμιμίκος και Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης παραμένουν σταθεροί στις θέσεις του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής και του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού, ενώ δεν είναι απόλυτα σαφές τι μέλλει γενέσθαι με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος Κώστα Καραγκούνη. Βέβαια, ο κύριος Καραγκούνης είναι ένα νέο στέλεχος, το οποίο σήκωσε μεγάλο βάρος από τον Ιανουάριο και εντεύθεν, όταν και πήρε τη θέση της Μαρίας Σπυράκη (είχε τοποθετηθεί μόνο για τις εκλογές) και μέχρι στιγμής έχει καλή συννεργασια με τον κύριο Μεϊμαράκη. Πάντως, ρόλος αναζητείται και για μετριοπαθή και νέα στελέχη, όπως η Όλγα Κεφαλογιάννη (είναι μέλος του πολιτικού συμβουλίου) και ο Βασιλης Κικίλιας, ενώ σε λίγες μέρες θα ανανεωθεί και η ομάδα των βουλευτών που εκπροσωπούν τη ΝΔ στα ΜΜΕ, με κάποια ονόματα να ακούγεται πως θα βγουν πιο μπροστά (Απόστολος Βεσυρόπουλος, Κώστας Γκιουλέκας, Λευτέρης Αυγενάκης κ.α.).

Όσον αφορά τη νεολαία, ο κύριος Μεϊμαράκης τόνισε και κατ' ιδίαν στους γαλάζιους νεολαίους πως επιθυμεί την ενεργότερη συμμετοχή τους στις κομματικές διαδικασιες και δια της κατάθεσης πολιτικών προτάσεων και θέσεων και γι' αυτό το λόγο αναμένεται να υπάρχει στενότερη συνεργασια με τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη και το Εκτελεστικό Γραφείο της ΟΝΝΕΔ, ενώ σε επικοινωνία με το περιβάλλον Μεϊμαράκη βρίσκεται και ο πρόεδρος της νεολαίας του ΕΛΚ Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ο οποίος προέρχεται από τη γαλάζια νεολαία.

Κινήσεις που στόχο έχουν το "μπετονάρισμα" του γαλάζιου ποσοστού

Αν κρίνει πάντως κανείς από τις κινήσεις του κυρίου Μεϊμαράκη, εύκολα καταλαβαίνει κανείς πως προσπαθεί να πατήσει στα χνάρια του Κώστα Καραμανλή με τη στρατηγική του μεσαίου χώρου και της επίκλησης ακόμα και της επανάστασης του αυτονόητου (το είπε στη συνέντευξή του στο δελτίο του Ant1). Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως εκτιμά εμπειρότατο γαλάζιο στέλεχος, ο πρώτος στόχος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη είναι ννα "μπετονάρει" το γαλάζιο ποσοστό σε μια τιμή άνω του 20%, μιας και αυτό το τελυταίο χρονικό διάστημα ήταν σε ελεύθερη πτώση και στη συνέχεια να δει τι περισσοτερο μπορεί να κάνει.

Επί παραδείγματι, η επανενεργοποίση στελεχών όπως ο αναβαπτισμένος Γιώργος Βουλγαράκης, ο Δάνης Τζαμτζής και ο πρόεδρος της ΔΑΚΕ Νίκος Κουτσιούκης, αποδεικνύουν πως ο πρώτος στόχος είναι η ΝΔ να μην υποστεί άλλες απώλειες, αλλά παράλληλα να απευθυνθεί και σε ένα κοινό που έμοιαζε να είχε πάψει να την ακούει (πολλοί καραμανλικοί, αλλά και εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων από τα μεσαία και χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα).

Μπορεί μεν ο κύριος Μεϊμαράκης να ανέφερε στη χθεσινοβραδινή του συνέντευξη πως εκτιμά ότι σε ενδεχόμενο εκλογών η ΝΔ μπορεί να χτυπήσει την πρωτιά, κάτι τέτοιο πάντως δεν μοιάζει να είναι η κυρίαρχη άποψη στο εσωτερικό της ΝΔ, όπου εκτιμάται πως, ακόμα και με απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι δύσκολο η ΝΔ να κάνει ολική επαναφορά.

Τούτων δοθέντων, οι περισοτεροι αναγιγνώσκουν τις κινήσεις Μεϊμαράκη ως μια στρατηγική "διόρθωσης" των απωλειών για το κόμμα το τελευταίο εξάμηνο, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που σήμερα, πιο ανοιχτά εν σχέσει με μερικές εβδομάδες πριν, κάνουν λόγο για "εκφυλιστικές τάσεις" του προηγούμενου διαστήματος που οδήγησαν σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση τη ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση, με τα παρόντα δεδομένα, έμπειροι γαλάζιοι παρατηρητές, χωρίς να έχουν να πουν κάτι αρνητικό για τις κινήσεις Μεϊμαράκη (για τον οποίοι οι περισσοτεροι εκφράζονται με θερμά λόγια), εκτιμούν πως η ΝΔ δεν έχει ακόμα τη δυνατότητα να κάνει υπερβατικές κινήσεις και γι' αυτό το λόγο κινείται με μια λογική διαχείρισης των απωλειών και διόρθωσης επί τα βελτίω των αρνητικών δεδομένων για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.