Δεν έχει τέλος το αλαλούμ με τις διαπραγματεύσεις καθώς κανείς δεν ξεκαθαρίζει που, πως και πότε θα αρχίσουν.
Ενώ στην απαντητική επιστολή του ΔΝΤ το θέμα φαίνεται ότι παραμένει ανοιχτό, κυβερνητικός αξιωματούχους που μίλησε στο πρακτορείο Reuters υποστηρίζει ότι όλα τα πρακτικά ζητήματα έχουν λυθεί και οι συζητήσεις θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα.
«Θα συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας το χρόνο και τους όρους των συνομιλιών» ήταν η αινιγματική αναφορά στη δήλωση εκπροσώπου του Ταμείου για το θέμα αυτό.
Ωστόσο νέο προβληματισμό δημιουργεί η δήλωση του ίδιου κυβερνητικού αξιωματούχου ότι «δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το να επισκεφθούν το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» καθώς πληροφορίες από την πλευρά των δανειστών τις προηγούμενες ημέρες ανέφεραν ότι βασικό αίτημά τους παραμένει να επισκέπτονται τα υπουργεία.
Ο ίδιος Έλληνας αξιωματούχος αρνήθηκε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρατήσει την ομάδα των δανειστών μακριά από τα κυβερνητικά κτήρια.
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης πάντως το πρωι του Σαββάτου δήλωσε μιλώντας στο ΣΚΑΙ ότι «αν η συμφωνία λέει ότι πρέπει να επισκεφθούν τα υπουργεία, θα πρέπει να το δεχθούμε».
Καθυστέρηση και από την Κομισιόν
Μετά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), που μπλόκαρε την έλευση της εκπροσώπου του, Ντέλια Βελκουλέσκου στη χώρα μας, χθες και το ευρωπαϊκό σκέλος της τρόικας ακύρωσε την αποστολή των υψηλόβαθμων ελεγκτών του στην Αθήνα. Έτσι όμως εξαντλείται άσκοπα ο χρόνος για να επιτευχθεί συμφωνία σχετικά με το νέο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση πριν από τη λήξη των ελληνικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στις 20 Αυγούστου, είτε για να δοθεί δεύτερο δάνειο-γέφυρα προς τη χώρα μας, ώστε να αποπληρωθούν τα προαναφερθέντα ομόλογα.
Ενδεικτική της πίεσης των δανειστών μας είναι η χθεσινή επισήμανση αξιωματούχου της ευρωζώνης ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ Ελλάδας-πιστωτών και ότι σε αυτό θα συνέβαλλε η ψήφιση ακόμα ενός πακέτου μέτρων από την ελληνική Βουλή στις αρχές Αυγούστου.
Πέρα από τα προαπαιτούμενα, για να οριστικοποιηθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο ελληνικό πρόγραμμα πρέπει να εξειδικευθεί η φόρμουλα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ενώ το Ταμείο επιμένει σε εκ του σύνεγγυς ελέγχους στα υπουργεία, κάτι που συναντά την αντίδραση της κυβέρνησης. «Αγκάθι» φαίνεται να αποτελεί ακόμα και ο τόπος των διαπραγματεύσεων ανάμεσα στους ξένους τεχνοκράτες και την κυβέρνηση, με την τελευταία να αναζητεί ακόμα ασφαλές καταφύγιο σε ξενοδοχεία ακόμη και 45 λεπτά από το κέντρο της Αθήνας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου