Μόλις ο πρωθυπουργός έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα ζητήσει σύγκληση συμβουλίου πολιτικών αρχηγών
Με τη συμμετοχή του Ποταμιού, των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του ΠΑΣΟΚ, όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να δρομολογεί άμεσα τις διαδικασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης ειδικού σκοπού. 
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες προωθείται η κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό και με τη συμμετοχή των τριών κομμάτων, Ποτάμι, ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ, και με την «ανοχή» της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα διατηρήσει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Βουλή.
Στόχος του Αλέξη Τσίπρα είναι διασφαλίσει ότι το νομοθετικό έργο που θα σχετίζεται με την εφαρμογή του νέου Μνημονίου θα υλοποιηθεί, ακόμη και αν υπάρξουν διαρροές στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Η νέα κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα διαθέτει 192 βουλευτές, ενώ θα απολαμβάνει και την ανοχή των περισσοτέρων εκ των 76 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.





Η Νέα Δημοκρατία, υπό τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη (θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΝΔ και επίσημα), σενάριο που θεωρείται πλέον το πιθανότερο, δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση ειδικού σκοπού, αλλά θα στηρίξει «αθόρυβα» την εφαρμογή των μέτρων.
Στόχος της Συγγρού είναι να ανακτήσει μέρος των δυνάμεων της, οι οποίες χάθηκαν κατά τη διετία της διακυβέρνησης Σαμαρά.
Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας τονίζουν, μάλιστα, ότι θα πρέπει να αποφευχθεί ο δρόμος της συρρίκνωσης, τον οποίο έλαβε το ΠΑΣΟΚ, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση θα της δώσει τον απαραίτητο χώρο και χρόνο για την ανασύνταξη των δυνάμεων της.
Επίσης, εάν η Νέα Δημοκρατία συμμετάσχει στην κυβέρνηση, θεσμικά αξιωματική αντιπολίτευση είναι η Χρυσή Αυγή, εξέλιξη που θέλει να αποφύγουν τα υπόλοιπα κόμματα, καθώς θα αναβαθμίσουν το ρόλο του κόμματος του Ν. Μιχαλολιάκου.
Με βάση τα δύο προηγούμενα δεδομένα, η Χρυσή Αυγή θα καρπωθεί τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας, ενισχύοντας τις δυνάμεις σε μια εποχή, που όπως όλα δείχνουν παραμένει μόνη της στο «γήπεδο» της καταγγελίας των μνημονίων.
Στη Συγγρού, γνωρίζουν πολύ καλά ότι εάν όλα τα κόμματα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση εφαρμογής του δυσκολότερου, ίσως, μνημονίου, οι φυγόκεντρες δυνάμεις των ψηφοφόρων θα βρουν «στέγη» στη Χρυσή Αυγή.
Οι τρεις αυτοί λόγοι συνηγορούν στο σενάριο που θέλει τη Νέα Δημοκρατία να παραμένει στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στηρίζοντας αθόρυβα την κυβέρνηση των τεσσάτων κομμάτων.
Έτσι, η κυβέρνηση ειδικού σκοπού θα προσπαθήσει να απεγκλωβίσει τη χώρα από το αδιέξοδο που προκάλεσαν οι κυβερνητικοί χειρισμοί τους τελευταίους έξι μήνες.
Η δημιουργία κυβέρνησης εθνικού σκοπού θα έχει τρεις στόχους:
- Την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης κι αξιοπιστίας μεταξύ της χώρας και των εταίρων μας
- το κλείσιμο μιας βιώσιμης συμφωνίας με τους δανειστές
- την κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου εθνικού σχεδίου, που θα οδηγήσει ξανά τη χώρα στην ανάπτυξη.
Πάντως, κυβερνητικές πηγές, μιλώντας στο www.paradimotika.gr από τις 8 Ιουλίου, σχεδόν επιβεβαιώνουν ότι μόλις ο πρωθυπουργός έχει το τελικό κείμενο της συμφωνίας θα ζητήσει από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει νέο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών το πιθανότερο την Πέμπτη.
Εκεί θα αποκαλύψει και τις προθέσεις του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.