Η χθεσινή συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στην ΕΡΤ ήταν η κατάληξη έντονων συγκρούσεων και διαφωνιών στο Μέγαρο Μαξίμου που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ώρες.
Η χθεσινή συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στην ΕΡΤ με την οποία αντιπρόεδρος της κυβέρνησης δήλωσε την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία και ουσιαστικά πήρε πάνω του μία στροφή της κυβερνητικής πολιτικής έστω την ύστατη στιγμή, αποτέλεσε ουσιαστικά την κατάληξη έντονων συγκρούσεων και διαφωνιών στο Μέγαρο Μαξίμου που έλαβαν χώρα τις τελευταίες ώρες για την συμφωνία.
Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν ότι κατά τη χθεσινή ημέρα, από το πρωί υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από στελέχη της κυβέρνησης που βρίσκονται κοντά στον Αλέξη Τσίπρα οι οποίοι διαφωνούσαν με τη στάση της κυβέρνησης και είχαν ταχθεί υπέρ μίας συμφωνίας έστω και την τελευταία στιγμή.
Δύο στρατόπεδα στο Μαξίμου με την τελευταία πρόταση Γιούνκερ
Μέρα με την ημέρα και με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων στο εσωτερικό της κυβέρνησης διαμορφώθηκε μία ομάδα που υποστήριζε εξ αρχής την ανάγκη να υπάρξει συμφωνία.
Στον κύκλο των υποστηρικτών της συμφωνίας περιλαμβάνονται οι κ.κ. Γ. Δραγασάκης, Γ. Σταθάκης, ο Δ. Τσακαλώτος, ο Ν. Παρασκευόπουλος, ο Γ. Πανούσης αλλά και ο Σπ. Σαγιάς, στενός συνεργάτης του Πρωθυπουργού.
Στην αντίπαλη όχθη, υποστηρικτές της σύγκρουσης αλλά και την μη αποδοχής μίας οποιασδήποτε συμφωνίας θέτοντας ως αιχμή της κυβερνητικής πολιτικής του δημοψήφισμα, είχαν ταχθεί από τους συνεργάτες του Πρωθυπουργού ο Ν. Παππάς και ο Αλ. Φλαμπουράρης.
Η τελευταία πρόταση Γιούνκερ για συμβιβασμό προκάλεσε έντονες συγκρούσεις στο Μαξίμου. Οι κ.κ. Δραγασάκης και Σαγιάς από την πρώτη στιγμή ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να εξετάσει θετικά την πρόταση και να διαπραγματευτεί βελτιώσεις ακόμα και με απόσυρση του δημοψηφίσματος.
Σε κλειστή σύσκεψη στο Μαξίμου που σύμφωνα με πληροφορίες του The TOC πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, μπροστά στο αδιέξοδο που διαφαινόταν και στην παρουσία του Γιάννη Βαρουφάκη στην διαπραγματευτική ομάδα η οποία έβαζε φωτιά σε κάθε προσπάθεια προσέγγισης με τους εταίρους για συμφωνία, ο Σπ. Σαγιάς έθεσε την παραίτηση του στην διάθεση του Πρωθυπουργού, τονίζοντας στον Αλέξη Τσίπρα ότι είναι ώρα για υπερβάσεις που θα αφορούν την χώρα και όχι για διαχείριση της εσωτερικής κατάστασης στην κυβέρνηση και στο κόμμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο καυγάς και η σύγκρουση στην κλειστή σύσκεψη του Μεγάρου Μαξίμου ήταν τέτοια που ο Γ. Δραγασάκης ζήτησε να χαμηλώσουν οι τόνοι ενώ ο Σπ. Σαγιάς αποχώρησε από την αίθουσα. Από την άλλη πλευρά τόσο ο Νίκος Παππάς όσο και ο Αλέκος Φλαμπουράρης είχαν ταχθεί κατά της προοπτικής να γίνει αποδεκτή η πρόταση Γιούνκερ επιμένοντας ότι πρέπει να δοθεί το βάρος στο δημοψήφισμα.
Η έντονη σύγκρουση, η κατάθεση της παραίτησης Σαγιά αλλά και η φωνές του Γ. Δραγασάκη άλλαξαν την στάση του Πρωθυπουργού που ζήτησε να ετοιμαστεί αντιπρόταση από την ελληνική πλευρά. Είχε επικοινωνήσει με τον Μάρτιν Σούλτς με τον Αλέξη Τσίπρα ένας από τους τελευταίους αξιωματούχους των Βρυξελλών που επικοινωνούν με την ελληνική κυβέρνηση και του ζήτησε να αποδεχτεί η ελληνική πλευρά την πρόταση.
Το παρασκήνιο πριν από το χτεσινοβραδινό Eurogroup και το Plan b της κυβέρνησης
Υπό την ασφυκτική πίεση που ασκείται στην χώρα από τα capital controls αλλά και την εκτίμηση αναλυτών ότι τελικά στο δημοψήφισμα θα επικρατήσει το «ΝΑΙ», ο Αλέξης Τσίπρας επιδίωξε την ύστατη ώρα να επιτευχθεί συμφωνία.
Στην πραγματικότητα ο Πρωθυπουργός δεν περίμενε να γίνει χθες Eurogroup αλλά ανέμενε να του ζητηθεί να μεταβεί στις Βρυξέλλες. Για τον λόγο αυτό ήταν σε ετοιμότητα χτες το πρωθυπουργικό αεροπλάνο να ταξιδέψει ανά πάσα στιγμή.
Σύμφωνα με την σχεδιασμό και την εκτίμηση του Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός θα μετέβαινε στις Βρυξέλλες για περαιτέρω διαπραγματεύσεις απ΄ όπου θα επέστρεφε με συμφωνία η οποία θα στηρίζονταν στην ελληνική πρόταση των 47 σελίδων ενώ υπήρχε η πρόβλεψη ότι θα περιελάμβανε ρύθμιση του χρέους.
Με την επιστροφή του Αλέξη Τσίπρα στην Αθήνα σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Μαξίμου, θα συνεδρίαζε το υπουργικό συμβούλιο για να επικυρώσει την συμφωνία που θα είχε φέρει ο Πρωθυπουργός και θα ανακοίνωνε ότι η κυβέρνηση λέει «ΝΑΙ» στο δημοψήφισμα. Παράλληλα είχε σχεδιαστεί να γίνει ανασχηματισμός όπου την θέση του Βαρουφάκη θα έπαιρνε πιθανότατα ο Ευ. Τσακαλώτος ενώ θα ήταν μετωπική η σύγκρουση με την Αριστερή Πλατφόρμα.
Το σενάριο διαχείρισης της συμφωνίας δεν έγινε πράξη γιατί το Μαξίμου δεν είχε συνολική εικόνα για το τι συμβαίνει στην Ε.Ε. και δεν υπολόγιζε την σκληρή στάση των Γερμανών αλλά και ότι το δημοψήφισμα ήταν απόφαση που δεν είχε επιστροφή.
Η κυβέρνηση απομονώθηκε από την Ευρώπη
Οι λάθος εκτιμήσεις για την πορεία των διαπραγματεύσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με κορυφαίο κομματικό στέλεχος, οφείλεται στο γεγονός ότι το Μαξίμου είναι απομονωμένο από τις Βρυξέλλες και έχει χάσει κάθε επικοινωνία με στελέχη του ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα μπορούσαν να μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί στην Ε.Ε.
«Οι Ευρωπαίοι έχουν κόψει κάθε γέφυρα επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση γιατί την θεωρούν αναξιόπιστη. Ιδίως μετά το δημοψήφισμα δεν θέλουν να ξανακούσουν για Ελλάδα», αναφέρει η ίδια πηγή σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση επικοινωνεί μόνο με στελέχη του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς που δεν έχουν και την καλύτερη άποψη για την ευρωπαϊκή ενοποίηση.
Αποκομμένη από τις Βρυξέλλες και εμμένοντας στην επικοινωνιακή διαχείριση της εσωτερικής κατάστασης η ελληνική κυβέρνηση έπεφτε σε παλινωδίες και αντιθέσεις. Σύμφωνα με την ίδια πηγή ο Αλέξης Τσίπρας απασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό τις τελευταίες ημέρες με την διαχείριση της επόμενης μέρας του δημοψηφίσματος στην περίπτωση που δεν ανοίξουν οι τράπεζες.
Για τον λόγο αυτό τόσο ο ίδιος στη συνέντευξή του στην ΕΡΤ όσο και ο Νίκος Παππάς αλλά και η Ζωή Κωνσταντοπούλου το ίδιο βράδυ δήλωναν ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει τότε τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί για να αντιμετωπίσει την κατάσταση.
«Τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί, δεν μιλάνε καθόλου για την επόμενη μέρα εάν τελικά χρεοκοπήσει η χώρα οριστικά. Με αυτό τον τρόπο δείχνουν ή ότι δεν έχουν σχέδιο ή ότι έχουν κρυφή ατζέντα», σημειώνει στο The TOC παλαιό στέλεχος του ΣΥΝ που γνωρίζει τα πρόσωπα και την κατάσταση στην κυβέρνηση.
Γροθιές υψωμένες
Η μισή κυβέρνηση παρακολουθούσε την πορεία των διεθνών χρηματιστηρίων από την προηγούμενη Δευτέρα που έκλεισαν οι ελληνικές τράπεζες καθώς περίμεναν ότι θα καταρρεύσουν από την ελληνική κρίση. Μάλιστα, κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως γνωστός υπουργός βλέποντας ότι τα διεθνή χρηματιστήρια είχαν απώλειες ύψωσε την γροθιά λέγοντας ότι «σιγά σιγά γκρεμίζεται το καπιταλιστικό οικοδόμημα».
Δημοψήφισμα: γαϊτανάκι με το ΟΧΙ, το ΝΑΙ και την απόσυρση
Το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται να έχει χάσει τον προσανατολισμό του καθώς αντιμετωπίζει ισχυρή πίεση στο εσωτερικό της κυβέρνησης για συμφωνία και για τον λόγο αυτό έχει αναλάβει ο Γιάννης Δραγασάκης να φέρει σε πέρας την νέα αποστολή.
Βλέποντας να αυξάνονται τα στελέχη που υποστηρίζουν μία συμφωνία με τους δανειστές και υπό την πίεση των κλειστών τραπεζών η κυβέρνηση δείχνει ότι έχει χάσει τον προσανατολισμό της από την θέση που έχει για το δημοψήφισμα.
Από την μία πλευρά ο Γ. Δραγασάκης δηλώνει ότι είναι πολιτική απόφαση την οποία η κυβέρνηση μπορεί να αλλάξει, ενώ την ίδια στιγμή ο Γ. Κατρούγκαλος στην ΕΡΤ δήλωνε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να πάρει πίσω το δημοψήφισμα ενώ τόνισε ότι θα μπορούσε να ψηφίσει ΝΑΙ εάν υπήρχε συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ξένοι εταίροι διαμηνύουν ότι κάθε συζήτηση θα ξεκινήσει μετά το δημοψήφισμα με την χώρα να βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου