Ενώ του πέταξε το «γάντι» δύο φορές την Τετάρτη και ξέρει ότι προσπαθεί να φτιάξει κόμμα, ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποφασίζει να την διώξει από Πρόεδρο της Βουλής επειδή δεν θέλει να την κάνει ηρωίδα. Ο λόγος για την Ζωή Κωνσταντοπούλου που συνεχίζει να συμπεριφέρεται με προκλητικό τρόπο... τρολάροντας τον πρωθυπουργό.
«Είχαμε μια ειλικρινή και εις βάθος συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλες τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αλλά και για τις θεσμικές πρωτοβουλίες που επιβάλλεται να αναληφθούν και από πλευρά κοινοβουλίου και θεσμικών εκπροσωπήσεων σε σχέση με την προστασία εκείνων που είναι αδιαπραγμάτευτα δίκαια και δικαιώματα του λαού και σε σχέση με την προστασία της δημοκρατίας που δοκιμάζεται σκληρά στην Ευρώπη με θύμα την Ελλάδα» δήλωσε η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου.
Η πολυδιαφημισμένη συνάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου με τον Αλέξη Τσίπρα, μια συνάντηση από την οποία πολλοί ανέμεναν ότι θα σηματοδοτήσει το τελικό «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» ανάμεσα στην πρόεδρο της Βουλής και τον πρωθυπουργό ή έστω μια ανακωχή διήρκεσε δύο ώρες.
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου με έμμεσο τρόπο είπε ότι με τον κ. Τσίπρα συμφώνησαν ανακωχή. «Λίγο μεγαλύτερη συντροφικότητα να είχατε μεταξύ σας, διδαχθείτε απ' την αριστερά» ήταν η παρότρυνση της προέδρου της Βουλής προς τους δημοσιογράφους και τους εικονολήπτες που σπρώχνονταν για το ποιος θα λάβει την θέση που θα του επιτρέψει να μεταδώσει το καλύτερο πλάνο. Εμμέσως δηλαδή η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι παραμένει η συντροφικότητα στις σχέσεις της με τον κ. Τσίπρα.
«Με τον πρωθυπουργό μας συνδέει σχέση συντροφικότητας και ειλικρίνειας και η κοινή διάθεση δέσμευση και επιθυμία να διαφυλάξουμε τα δίκαια του λαού μας, την προοπτική αυτού του τόπου αλλά και τη συνοχή της αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ που κάποιοι θα επιθυμούσαν πολύ να διαρρηγνύεται».
«Εξέθεσα αυτά που κατά τη γνώμη μου αποτελούν πρωτοβουλίες για άμυνα της χώρας ως προς τη δαμόκλειο σπάθη του χρέους. Θέλω να πω ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η κοινή στράτευση του πρωθυπουργού και η δική μου στην υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, της λαϊκής κυριαρχίας και σε τέτοια στιγμή που δοκιμάζονται οι θεσμικές εκπροσωπήσεις και οι πολιτικές τοποθετήσεις έχει σημασία οι εκπρόσωποι ακριβώς των θεσμών με ειλικρίνεια και αμεσότητα ακόμη και αν έχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, να συνεννοούνται και να βρίσκουν λύσεις» κατέληξε η πρόεδρος της Βουλής που αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.
Τώρα δέχτηκε ο Τσίπρας να την δει
Πληροφορίες της Καθημερινής αναφέρουν ότι αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η πρόεδρος της Βουλής ζήτησε από τον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν. «Αυτή τη φορά αποδέχτηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά κοινοβουλευτική πηγή.
Οι επιστολές και το «άδειασμα» από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας
Λίγο πριν την κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης, κατά την οποία η κ. Κωνσταντοπούλου ψήφισε «όχι», είχε στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό και στον Προκόπη Παυλόπουλο ζητώντας από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τους ομολόγους του για το «πραξικόπημα» που θεωρεί ότι συντελείται στην Ελλάδα.
Διαβάστε την επιστολή της Ζωής Κωνσταντοπούλου:
«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κ. Προκόπη Παυλόπουλο
Προς τον Αξιότιμο Πρωθυπουργό, κ. Αλέξη Τσίπρα
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ,
Από θεσμική υποχρέωση σας επισημαίνω ότι οι συνθήκες υπό τις οποίες εισάγεται προς συζήτηση το νομοσχέδιο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής του Ν. 4334/2015», συνιστάμενο στο κατατεθέν τα μεσάνυχτα της 20ής προς 21ή Ιουνίου 2015, συνολικό κείμενο 977 σελίδων, συμπεριλαμβανομένων όλων των κειμένων που πρέπει να μελετήσουν και να λάβουν υπ’ όψιν τους οι βουλευτές προκειμένου να διαμορφώσουν άποψη και να ψηφίσουν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εντός της σήμερον, και το οποίο περιέχει:
1) σε 1 άρθρο (Άρθρο 1) τα 1.008 άρθρα του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και εκείνα του Εισαγωγικού Νόμου του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και
2) σε 1 επίσης άρθρο (Άρθρο 2) τα 130 άρθρα περί ενσωμάτωσης οδηγίας της Ε.Ε.
δεν εγγυώνται την τήρηση του Συντάγματος, τη θωράκιση της δημοκρατικής λειτουργίας, την άσκηση της νομοθετικής εξουσίας του Κοινοβουλίου ούτε την κατά συνείδηση ψήφο του βουλευτή.
Υπό καθεστώς εξόφθαλμου εκβιασμού ο οποίος απευθύνεται από ξένες Κυβερνήσεις- μέλη της Ε.Ε. προς την Κυβέρνηση και τους βουλευτές, εισάγεται και, μάλιστα, με «έλλειψη δυνατότητας οποιασδήποτε τροποποίησης» ένα νομοθέτημα με το οποίο επιχειρείται μείζων παρέμβαση στη λειτουργία της Δικαιοσύνης και στην άσκηση των δικαιωμάτων των πολιτών, κατά τρόπο που καταλύει τόσο την λειτουργία της Ελληνικής Δημοκρατίας ως κοινωνικού κράτους δικαίου, στο οποίο λειτουργεί η διάκριση των εξουσιών, σύμφωνα με τα Συνταγματικώς οριζόμενα, όσο και την διαφύλαξη της αρχής της δίκαιης δίκης.Το νομοθέτημα εξαναγκάζονται να εισαγάγουν Υπουργοί οι οποίοι δεν συμμερίζονται το περιεχόμενό του, αλλά αντιτάσσονται ευθέως σε αυτό, και εξαναγκάζονται να υπερψηφίσουν βουλευτές οι οποίοι επίσης αντιστρατεύονται το περιεχόμενό του.
Όλα αυτά υπό την ευθεία απειλή άτακτης χρεοκοπίας. Πρόκειται για νομοθέτημα αναγόμενο στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, κατατεθέν από τον προηγούμενο Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χ. Αθανασίου, για το οποίο διενεργήθηκε, το Δεκέμβριο 2014, πανελλαδικό δημοψήφισμα των δικηγόρων υπό την αιγίδα της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα την απόρριψη του νομοσχεδίου με ποσοστό μεγαλύτερο του 93%.
Εξάλλου, εναντίον του Νομοσχεδίου έχουν ταχθεί οι εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, οι Διοικητικές Ολομέλειες των Δικαστηρίων, συνολικά οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί φορείς. Αμφότερα τα συγκυβερνώντα κόμματα διέλαβαν ως προγραμματική τους δέσμευση την μη εισαγωγή του συγκεκριμένου νομοθετήματος και κανένα εκ των δύο δεν έχει μεταβάλει άποψη και θέση επί της ουσίας.
Το γεγονός ότι αυτό το νομοθέτημα επελέγη από ξένες κυβερνήσεις, συμμετέχουσες στο EuroSummit, ως «προαπαιτούμενο», δηλαδή ως προϋπόθεση για την έναρξη συνομιλιών προς εξεύρεση λύσης αποτυπώνει το μέγεθος της περιφρόνησης που επιδεικνύεται από τις ανωτέρω ξένες Κυβερνήσεις στις αρχές της κοινοβουλευτικής λειτουργίας, της λαϊκής κυριαρχίας και, τέλος, της δημοκρατίας.
Η θεσμική ευθύνη όλων είναι τεράστια. Αναλαμβάνοντας τη θεσμική μου ευθύνη ως Προέδρου της Βουλής, σας ζητώ να ενημερώσετε τους ομολόγους σας για την παρούσα επιστολή μου, την οποία θα κοινοποιήσω στη συνέχεια στους ομολόγους μου σε όλη την Ευρώπη, σε συνέχεια των προηγούμενων παρεμβάσεών μου, εισηγήσεών μου και της πρόσφατης επιστολής μου προς τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κ. Μάρτιν Σουλτς, η οποία κοινοποιήθηκε και στα μέλη του Ευρωκοινοβουλίου.
Αυτή η βίαιη επίθεση στη Δημοκρατία δεν μπορεί να συντελείται στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και σίγουρα δεν μπορεί να συντελείται εν σιωπή.
Αθήνα, 22/7/2015
Με τιμή,
Η Πρόεδρος της Βουλής
Ζωή Ν. Κωνσταντοπούλου»
Από την πλευρά του, ο κ. Παυλόπουλος της απάντησε λέγοντας πως δεν είναι δική του αρμοδιότητα και όλα όσα υποστηρίζει είναι προσωπικές της απόψεις.
Διαβάστε την επιστολή του προέδρου της Δημοκρατίας:
Προς την
Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων
Κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου
Αθήνα, 22 Ιουλίου 2015
Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε,
Στο πλαίσιο των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων μου σας επισημαίνω ότι δεν έχω την θεσμική και πολιτική δυνατότητα ν’ ανταποκριθώ στο αίτημά σας περί ενημέρωσης Ομολόγων μου για το περιεχόμενο της με αρ. πρωτ. 2739/22.7.2015 επιστολής σας. Και τούτο διότι:
• Πρώτον, η επιστολή αυτή εκφράζει προσωπικές σας απόψεις, αφού δεν έχει ληφθεί απόφαση του Σώματος προς αυτή την κατεύθυνση. Ουδεμία διάταξη του Συντάγματος, αλλά ούτε και η διεθνής και ευρωπαϊκή πρακτική εν προκειμένω, μου επιτρέπουν να ενημερώνω σχετικώς Ομολόγους μου, πολλώ μάλλον όταν έχετε, όπως καλώς γνωρίζετε ως έγκριτη νομικός, την δυνατότητα απ’ ευθείας αλληλογραφίας μαζί τους.
• Δεύτερον, αλλά και αν ακόμη επρόκειτο για απόφαση του Σώματος και πάλιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά το Σύνταγμα και την διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική, δεν θα είχε αρμοδιότητα και, άρα, δυνατότητα διαβίβασής της σε Ομολόγους του. Δοθέντος ότι και στην περίπτωση αυτή ουδόλως η Βουλή των Ελλήνων εμποδίζεται ν’ απευθύνεται ευθέως προς αυτούς.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου