Tα χρήματα στις ελληνικές τράπεζες να τελειώσουν στις επόμενες 80 ώρες και αποκαλύπτει τραπεζίτης στους Times του Λονδίνου: «Την Κυριακή, την ημέρα του δημοψηφίσματος, μπορεί να μην υπάρχουν χρήματα στα μηχανήματα. Δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τη μεγάλη ζήτηση για αναλήψεις», υποστήριξε.
Από εκεί και πέρα, με δεδομένο ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές έως ότου ομαλοποιηθεί η κατάσταση, η μοναδική περίπτωση να υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜ είναι να σταλούν νέα χαρτονομίσματα από τη Φρανκφούρτη, αφού προηγουμένως φυσικά η ΕΚΤ έχει εγκρίνει την αύξηση του ELA προς την Ελλάδα.
Η ΕΚΤ, όμως είναι σαφής. Θα συνεδριάσει εκ νέου τη Δευτέρα για την έκτακτη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών αλλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα παίξει καθοριστικό ρόλο για την απόφαση.
Αυτό το προειδοποιητικό μήνυμα έστειλε ο Τζόσεφ Μπονίτσι, μέλος του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Όπως τόνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Μιλάνο, η ΕΚΤ θα λάβει υπόψη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής στην απόφαση για τους όρους της όποιας μελλοντικής ρευστότητας που θα προσφέρει στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και για τα ενέχυρα.
«Η αξία των ενέχυρων που πρέπει να προσφέρουν οι ελληνικές τράπεζες σε αντάλλαγμα για τον ELA θα εξαρτηθούν από την απόφαση της Ελλάδας στο δημοψήφισμα», τόνισε ο Μπονίτσι. Όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει πως σε περίπτωση που επικρατήσει το «ΟΧΙ», θα κλείσει και η στρόφιγγα του ELA, απάντησε «Ας περιμένουμε να δούμε το αποτέλεσμα». Συμπλήρωσε όμως με νόημα ότι ο ELA δεν είναι ένα «απέραντο ταμείο».
Το κούρεμα των καταθέσεων
Από την άλλη πλευρά, αν δηλαδή η ΕΚΤ δεν αυξήσει τον ELA, θα είναι περισσότερο από ποτέ κοντά ο εφιάλτης του bail-in στις τράπεζες.
Η Ελλάδα, όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) η οποία ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2015 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). Η οδηγία προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ. Αυτή η οδηγία ήρθε με αφορμή την κρίση στην Κύπρο το 2013.
Από την πλευρά της Μέγκαν Γκριν, η επικεφαλής οικονομολόγος της Manulife Asset Management και πρώην στενή συνεργάτης του Νουριέλ Ρουμπινί σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν είπε την αλήθεια για τις καταθέσεις χθες στο διάγγελμά του.
«Δεν είναι αληθές ότι οι καταθέσεις στην Ελλάδα δεν θα χαθούν», τόνισε, μέσω του προσωπικού της λογαριασμού στο Twitter.
«Οι καταθέσεις των τραπεζών δεν θα χαθούν στον βωμό των εκβιασμών", δεσμεύθηκε, κατά το διάγγελμά του, ο πρωθυπουργός. Είναι αναληθές», έγραψε η Γκρίν.
Ένας φόρος στυλ-Κύπρου στυλ στις καταθέσεις είναι μία από τις λίγες επιλογές της ελληνικής κυβέρνησης, γράφει το Time.
Όπως σημειώνει, αν προχωρήσει το δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα της θα αποτελέσει άλλο ένα βήμα προς την φορολογία των καταθέσεων, γνωστό ως «κούρεμα» ή bail-in.
To μέτρο αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να κατασχέσει τα χρήματα που χρειάζεται από τους λογαριασμούς των Ελλήνων. «Ανάλογα με το πώς θα πάει δημοψήφισμα, θα έλεγα ότι υπάρχει μια πιθανότητα 60-70% κουρέματος των καταθέσεων», σημειώνει ο CEO της Τax Solutions, Βασίλης Μπαγουρδής.
Σύμφωνα με την JP Morgan, οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν απόθεμα εγγυήσεων 25 δισ. ευρώ.
Όσο το κούρεμα των εγγυήσεων αυξάνεται, το μαξιλάρι αρχίζει και εξαφανίζεται και όταν το haircut φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο, αυτό που ακολουθεί είναι το κούρεμα των καταθέσεων, όπως επισημαίνει το zerohedge.
Γιατί; Επειδή με βάση τους απλούς κανόνες του ισολογισμού, τα περιουσιακά στοιχεία πρέπει να είναι αντίστοιχα των υποχρεώσεων και τη στιγμή που θα επιβληθεί το κούρεμα στις εγγυήσεις, η αξία της ρευστότητας από την ΕΚΤ (σήμερα είναι περίπου € 125 δισεκατομμύρια) θα μειωθεί γρήγορα κάτω από την αξία των ανασφάλιστων υποχρεώσεων των ελληνικών τραπεζών που είναι περίπου 120 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι υποχρεώσεις αυτές είναι γνωστές ως «καταθέσεις».
Σε εκείνο το σημείο, το κούρεμα των καταθέσεων ή το bail-in είναι απαραίτητο.
Γιατί η ΕΚΤ θα τραβήξει την πρίζα;
Αν η ΕΚΤ δει πως δεν υπάρχει συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, τότε θα μπορούσε να κρίνει πως η Ελλάδα είναι αφερέγγυα, επομένως οι ελληνικές τράπεζες δεν θα έχουν πρόσβαση σε χρήματα μέσω του ELA. Η Αθήνα θα αναγκαστεί να εκδώσει IOUs με τα οποία θα πληρώνει προμηθευτές και ενδεχομένως τους εργαζόμενους, και με τη ψήφιση ενός νόμου θα αναγκάσει τις επιχειρήσεις να αναγνωρίσουν τα IOUs ως νόμισμα. Τότε θα αρχίσει να τυπώνει δραχμές.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου