Το κείμενο των ελληνικών θέσεων για τη συμφωνία με λιγότερη δόση «δημιουργικής ασάφειας» θα παρουσιάσει στο Eurogroup o Tσακαλώτος
(upd6)Το Eurogroup θα κάνει ότι είναι δυνατό ώστε να διασώσει το ευρώ ανέφερε ο επικεφαλής του Eurogroup Dijsselbloem κατά την προσέλευση του στην κρίσιμη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα εξετάσουν τη νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.
Ωστόσο το κλίμα δεν είναι καλό για την Ελλάδα, κυρίως από τη Γερμανία και χώρες που συσπειρώνονται γύρω από το Βερολίνο, όπως η Εσθονία και η Λιθουανία.
Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση αν μπορεί να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfang Schaeuble.
Χρειαζόμαστε αξιόπιστη συμφωνία ανέφερε Dijsselbloem τονίζοντας ότι θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πάμε βήμα βήμα.
Από την πλευρά του ο Moscovici (Ευρωπαίος Επίτροπος) δήλωσε ότι το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ τόνισε ότι θα είναι συλλογική αποτυχία ένα Grexit.
Στην Ελλάδα η ανθρωπιστική κρίση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και το ερώτημα είναι αν οι ευρωπαίοι δείξουν μεγαλοθυμία και τερματίσουν την κρίση με μια πολιτική συμφωνία ή σκόπιμα θα χρονοτριβούν για να εξαθλιώσουν ακόμη περισσότερη την ελληνική οικονομία, εντείνοντας την ανθρωπιστική κρίση.
Τα σενάρια που υπάρχουν είναι τρία.
1)Το Eurogroup να ζητήσει 13 δισεκ νέα μέτρα χωρίς να προσφέρει τίποτε άλλο, πέραν της χρηματοδότησης.
Το χρέος ακόμη και αν εξεταστεί δεν θα ληφθεί καμία απόφαση.
2)Αν προκύψει μεγάλο χάσμα, τότε το Eurogroup θα εξετάσει το plan B που περιλαμβάνει μέτρα για την χρεοκοπία της Ελλάδος, έκδοση IOUs.
Σε αυτή την περίπτωση η Ελλάδα μπαίνει στον προθάλαμο της εξόδου από το ευρώ.
3)Να δείξει μεγαλοθυμία η ΕΕ και να δώσει πολιτική λύση στο ελληνικό πρόβλημα.
Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
Το ποσό των 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες προκειμένου να καλύψει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου και του Αυγούστου, ζήτησε η Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ιταλικό πρακτορείο ANSA.
Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου, αυτό θα αποτελεί ένα δάνειο - γέφυρα, προκειμένου να δοθεί χρόνος για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδος και των Ευρωπαίων.
Με αυτόν τον τρόπο η Ελλάδα θα μπορέσει να αντιμετωπίσει μια επείγουσα κατάσταση, δηλαδή, την κάλυψη των δανειακών της υποχρεώσεων ώστε να αποφύγει τη χρεοκοπία.
Το αίτημα για το «δάνειο - γέφυρα» θα διατυπώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.
Οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό
14:50 - ANSA: Η Ελλάδα ζήτησε 7 δισ. ευρώ ως βοήθεια μέσα σε 48 ώρες ώστε να καλύψει τις υποχρεώσεις τον Ιούλιο και τον Αύγουστο
14:34 - Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
14:20 - Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
14:16 - Stubb (ΥΠΟΙΚ Φινλανδίας): Δεν ψάχνουμε συμφωνία - γέφυρα για την χρηματοδότηση της Ελλάδας
14:15 - Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
14:10 - Reirs (ΥΠΟΙΚ Λετονίας): Αν κάποιος δεν προσφέρει τίποτα στο σύστημα, το σύστημα δεν πλήττεται όταν αυτός φεύγει
14:09 - Schaeuble: Ρωτήστε τους Έλληνες αν μπορούν να παραμείνουν στο ευρώ
13:55 - Χωρίς δηλώσεις ο Mario Draghi, της ΕΚΤ, στο Eurogroup
13:50 - Overtveldt (Βέλγος ΥΠΟΙΚ): Εξαιρετικά επείγουσα η κατάσταση στην Ελλάδα - Σε ελεύθερη πτώση η οικονομία της και το τραπεζικό της σύστημα
13:45 - Moscovici: Χαιρετίζει την αλλαγή στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Τσακαλώτος είναι άνδρας που γνωρίζει τις ευθύνες του
13:43 - Dijsselbloem: Θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να διασώσουμε το ευρώ
13:35 - Προσέλευση στο Eurogroup. Τσακαλώς έλληνας ΥΠΟΙΚ, Sapin Γάλλος ΥΠΟΙΚ χωρίς δηλώσεις
Schaeuble: Αναμένω με ενθουσιασμό τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης
Με... «ενθουσιασμό» δήλωσε ότι αναμένει τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών, W. Schaeuble, προσερχόμενος στο Eurogroup που ξεκινά σε λίγη ώρα.
Ο Schaeuble ξεκαθάρισε ότι η επιλογή της διαγραφής χρέους δεν είναι πιθανή.
Σε ερώτηση εάν η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει στην Ευρωζώνη ο Γερμανός Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: Ρωτήστε την ελληνική κυβέρνηση.
Scicluna (Υπ. Οικ. Μάλτας): Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit
Είναι ώρα να προετοιμαζόμαστε για ένα προσεκτικά σχεδιασμένο Grexit, δήλωσε ο E. Scicluna, υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup, υπενθυμίζοντας ότι έχει διαρραγεί η εμπιστοσύνη των εταίρων για την Ελλάδα.
Είναι δύσκολο όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη να συζητηθεί το ζήτημα του χρέους, πρόσθεσε ο Scicluna, αναγνωρίζοντας ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να συζητηθεί, όταν όμως υπάρξει η σωστή βάση.
«Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια πρόταση από την Αθήνα.
Το Εurogroup να λάβει υπόψιν την επιλογή του Grexit και την παραμονή στο ευρώ.
Eιναι 50-50 το πως θα διαχειριστουμε καλα καθε επιλογή», ανέφερε.
Kazimir (ΥΠΟΙΚ Σλοβακίας): Η Ελλάδα είναι από την άλλη πλευρά του λόφου
Την θέση ότι έχει σπάσει η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων με την Ελλάδα διατύπωσε ο Peter Kazimir, ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά πως η Ελλάδα είναι στην απέναντι πλευρά του λόφου.
Στις δηλώσεις του ο Kazimir υποστήριξε πως για την Σλοβακία είναι κόκκινη γραμμή η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
«Προσωπικά είμαι ιδιαίτερα επιφυλακτικός στο ενδεχόμενο να βρεθεί συμφωνία σήμερα.
Σε κάθε περίπτωση η παράταση των διαπραγματεύσεων θα είναι σε βάρος της Ελλάδας και της Ευρωζώνης συνολικά.
Πρέπει τις επόμενες ώρες να αποφασίσουμε…» είπε ο Kazimir, αναφέροντας πως αν και σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, αυτό επί της ουσίας δεν άλλαξε τίποτα.
«Μια βιώσιμη συμφωνία είναι πιθανή μόνο σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο» είπε ο ΥΠΟΙΚ της Σλοβακίας.
Dombrovskis: Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί
Χωρίς αξιόπιστο πρόγραμμα... η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν μπορεί να αποκλειστεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, V. Dombrovskis, προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup.
Σύμφωνα με τον Dombrovskis, «δεν μπορεί να αποκλειστεί το Grexit, αν και δεν αποτελεί στόχο.
Εργαζόμαστε για την επίτευξη συμφωνίας.
Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο και συνολικό πακέτο για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, πρόσθεσε.
Ο Dombrovskis αναγνώρισε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει άμεσες και τεράστιες προκλήσεις, καθώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος.
Moscovici: Συλλογική αποτυχία το Grexit
Το διακύβευμα σήμερα είναι αν μπορούμε να ετοιμάσουμε ένα νέο ελληνικό πρόγραμμα εγκαίρως, δήλωσε ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, P. Moscovici προσερχόμενος για το σημερινό Eurogroup, ξεκαθαρίζοντας ότι ένα Grexit θα ήταν μια συλλογική αποτυχία.
Πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Περιμένουμε νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα, ανέφερε ο Moscovici, ο οποίος επισήμανε ότι σήμερα δεν θα συζητηθούν τρόποι διαχείρισης του χρέους.
Ο Moscovici χαιρέτησε επίσης την κοινή δήλωση των πολιτικών αρχηγών της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας ότι οι 18 χώρες περιμένουν νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την Ελλάδα και τον νέο Υπουργό Οικονομικών, κ. Ε. Τσακαλώτο.
Η μπάλα τώρα είναι στο ελληνικό γήπεδο.
Η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει την σταθερότητα.
Dijsselbloem: Πρόθυμο το Eurogroup να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ
Την θέση ότι το Eurogroup περιμένει να ακούσει τις νέες ελληνικές προτάσεις προκειμένου να καθορίσει τη στάση του διατύπωσε ο πρόεδρος του Eurogroup J. Dijsselbloem προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.
«Θα ακούσουμε τις ελληνικές προτάσεις και θα πορευτούμε βήμα βήμα.
Το θέμα δεν είναι στα πρόσωπα αλλά που βρισκόμαστε πολιτικά.
Οι παλιές προτάσεις απορρίφθηκαν από τον ελληνικό λαό.
Άρα περιμένουμε νέες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση.
Δεν είναι θέμα προσώπων, είναι θέμα που βρισκόμαστε πολιτικά ύστερα από το Όχι στο δημοψήφισμα» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Όπως είπε ο Dijsselbloem, το Eurogroup είναι πρόθυμο και έτοιμο να κάνει οτιδήποτε για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, υπογραμμίζοντας πως όποιο νέο πακέτο προτάσεων υποβληθεί, θα πρέπει να είναι αξιόπιστο.
SZ: Η Ελλάδα πάει στο Eurogroup με την πρόταση που απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα – Μικρές οι διαφορές
Η πρόταση της Ελλάδας στο σημερινό Eurogroup δεν θα διαφέρει σημαντικά από την πρόταση που απέρριψαν οι Έλληνες στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, αναφέρει σε δημοσίευμά της η γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.
Η πρόταση της Ελλάδας στο Eurogroup προβλέπει διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά, ΦΠΑ 13% στην εστίαση και μικρές περικοπές στις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με την SZ.
Οι δανειστές έχουν ζητήσει αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 23%.
Η Suddeutsche Zeitung υπογραμμίζει το γεγονός ότι στα νησιά που φιλοξενούν κυρίως ξένους τουρίστες, όπως η Σαντορίνη, η Κως, η Κέρκυρα και η Σάμος ψήφισαν «Όχι» με μεγάλη πλειοψηφία.
Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι ο ΦΠΑ και οι συντάξεις αποτελούσαν τις «κόκκινες γραμμές» της ελληνικής κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.
Η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει εξαιρέσεις στην αύξηση του ΦΠΑ και καθυστέρηση των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό σύστημα.
Όσον αφορά τις αμυντικές δαπάνες, η Ελλάδα δεν φαίνεται διατεθειμένη να αυξήσει τις περικοπές στα επίπεδα που επιθυμούν οι δανειστές.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προτείνει περικοπές 200 εκατ. ευρώ ενώ οι δανειστές 400 εκατ. ευρώ.
Το θέμα αυτό αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, ο οποίος απείλησε μάλιστα με παραίτηση.
Όσον αφορά το ΕΚΑΣ οι δανειστές ζητούν την κατάργησή του έως τα τέλη του 2019.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδη Τσακαλώτο, ο οποίος δεν έκρυψε το τρακ ενόψει της σκληρής διαπραγμάτευσης στο σημερινό Eurogroup.
«Στην τελική η Ελλάδα βρίσκεται σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση», σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.
Η SZ αναφέρει ότι οι πολιτικοί ηγέτες στην Ελλάδα – με εξαίρεση τον γ.γ. του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα – έδωσαν το «πράσινο φως» στον Αλέξη Τσίπρα να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με βάση την πρόταση Juncker.
Παράλληλα, τόνισαν στο κοινό ανακοινωθέν, ότι η ευθύνη της διαπραγμάτευσης βαραίνει την κυβέρνηση.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου