Το φως της δημοσιότητας είδε η επιστολή που έστειλε η ελληνική πλευρά προς τον ESM με την οποία ζητά νέο δάνειο.

Στην επιστολή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών προς τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεσμεύεται ότι μέχρι την Πέμπτη 9 Ιουνίου η κυβέρνηση θα έχει καταθέσει τις προτάσεις της για την επίτευξη συμφωνίας στους θεσμούς. Εκ μέρους της κυβέρνησης, ο κ. Τσακαλώτος επαναλαμβάνει τη δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της Ευρωζώνης και να τιμήσει της υποχρεώσεις της απέναντι στους πιστωτές.
Όπως μεταδίδουν ξένα Μέσα Ενημέρωσης, το αίτημα της Ελλάδας προς τον ESM αφορά τριετές δάνειο.
Οι υπουργοί του Eurogroup θα εξετάσουν την αίτηση, η οποία θα απευθυνθεί επισήμως στον επικεφαλής του, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί αύριο για να το εξετάσει. Θα έχει προηγηθεί η εξέταση του ελληνικού αιτήματος από σημερινή διάσκεψη του Euro Working Group.
Επιστολή του ESM προς Κομισιόν και ΕΚΤ για το ελληνικό δάνειο
Να αξιολογήσουν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους καλεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σύμφωνα με επιστολή του προς τους Μάριο Ντράγκι και Πιερ Μοσκοβισί, αντίστοιχα.
Κατόπιν του ελληνικού αιτήματος για την παροχή νέου δανείου, ο ESM με επιστολή του, εξουσιοδοτεί την ΕΚΤ και την Κομισιόν για αξιολόγηση:
1. Να αξιολογήσουν τους κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Ευρωζώνης και των κρατών μελών
2. Να αξιολογήσουν μαζί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εάν το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο
3. Να αξιολογήσουν τις πραγματικές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας.
Τι γράφει η Bild για το νέο Μνημόνιο
Το τρίτο κατά σειρά πρόγραμμα προς την Ελλάδα, εάν και εφόσον υπάρξει συμφωνία, παρουσιάζει η γερμανική εφημερίδα. Επικαλούμενη γαλλικές κυβερνητικές πηγές, αναφέρει πως το πρόγραμμα θα έχει διάρκεια τρία χρόνια, με δυνατότητα επέκτασής του, με την προϋπόθεση ότι θα έχει στεφθεί με επιτυχία.
Τα χρήματα που θα δοθούν αγγίζουν αυτά που είχε προβλέψει προσφάτως το ΔΝΤ ότι θα χρειαστεί η Ελλάδα για να καταφέρει να αντέξει τα οικονομικά ανοίγματά της τα επόμενα χρόνια. Το Ταμείο έκανε λόγο για 51 δισεκατομμύρια ευρώ. Η γερμανική εφημερίδα, ωστόσο, αναφέρει πως αν παραταθεί το πρόγραμμα τότε θα χρειαστούν πολλά περισσότερα από τα 51 δισεκατομμύρια ευρώ.
esm01
Η επιστολή με το ελληνικό αίτημα για χρηματοδότηση μεταφρασμένη στα ελληνικά:
Αγαπητέ πρόεδρε και γενικά διευθυντά,
Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας (‘η Δημοκρατία’ ή ‘Ελλάδα’), με την παρούσα σας παρουσιάζω αίτημα για στήριξη σταθερότητας στο πλαίσιο των Άρθρων 12 και 16 της Συνθήκης του ESM δεδομένου του κινδύνου για την χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας ως κράτους μέλους και της ευρωζώνης συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα ζητά από τον ESM δανειακή διευκόλυνση (‘Δάνειο’ ή ‘Πρόγραμμα’) με περίοδο διαθεσιμότητας για τρία χρόνια σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στο Άρθρο 13 της Συνθήκης του ESM και του Άρθρου 12 της Οδηγίας για τα Δάνεια. Το Δάνειο θα χρησιμοποιηθεί για να εκπληρωθούν οι δανειακές υποχρεώσεις της Ελλάδας και να διασφαλιστεί η σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις αρχές αυτού του μεσομακροπρόθεσμου Προγράμματος, η Δημοκρατία δεσμεύεται σε μια ολοκληρωμένη σειρά μεταρρυθμίσεων και μέτρων που θα εφαρμοστούν στους τομείς της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, της χρηματοοικονομικής σταθερότητας και της μακροπρόθεσμης οικονομικής ανάπτυξης. Εντός του πλαισίου του Προγράμματος, προτείνουμε να εφαρμοστούν άμεσα μια σειρά μέτρων ήδη από την αρχή της επόμενης εβδομάδας που θα περιλαμβάνουν:
- μέτρα σχετικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση
- μέτρα σχετικά με τις συντάξεις
Επίσης, θα συμπεριλάβουμε επιπρόσθετες δράσεις που θα αναλάβει η Δημοκρατία για να ενισχυθεί περαιτέρω και να εκσυγχρονιστεί η οικονομία της. Η ελληνική κυβέρνηση, την Πέμπτη 9 Ιουλίου το αργότερο, θα παραθέσει αναλυτικά τις προτάσεις της για μια ολοκληρωμένη και συγκεκριμένη ατζέντα μεταρρυθμίσεων προς αξιολόγηση από τους τρεις θεσμούς που θα παρουσιαστεί στο Euro Group.
Επιπροσθέτως, αποτελεί εκπεφρασμένο στόχο της ελληνικής κυβέρνησης στο τέλος της χρονικής περιόδου διαθεσιμότητας του Δανείου, ή και νωρίτερα, να επανακτήσει πλήρη και βιώσιμη χρηματοδότηση στις αγορές, ώστε να εκπληρώνει τις μελλοντικές απαιτήσεις χρηματοδότησης, καθώς και μία βιώσιμη οικονομική και χρηματοπιστωτική κατάσταση. Ως τμήμα των ευρύτερων συνομιλιών οι οποίες θα διεξαχθούν, η Ελλάδα χαιρετίζει την ευκαιρία εκμετάλλευσης εν δυνάμει μέτρων τα οποία θα ληφθούν ώστε το χρέος που συνδέεται με τον επίσημο τομέα να καταστεί μακροπρόθεσμα διατηρήσιμο και βιώσιμο.
Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις οικονομικές της υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές της πλήρως και εγκαίρως. Εχουμε τη βεβαιότητα ότι τα κράτη μέλη κατανοούν τον επείγοντα χαρακτήρα της αίτησής μας για χορήγηση Δανείου αυτή τη στιγμή, με δεδομένη την εύθραυστη κατάσταση του τραπεζικού συστήματος, την έλλειψη διαθέσιμης ρευστότητας, τις επερχόμενες υποχρεώσεις μας, τη συσσώρευση εσωτερικών ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς και την εκπεφρασμένη επιθυμία μας να αποπληρώσουμε τις ανεξόφλητες οφειλές μας προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Τράπεζα της Ελλάδος.
Επαναδιατυπώνουμε την δέσμευση της Ελλάδας να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης και να σεβασθεί τους κανόνες και τις ρυθμίσεις ως κράτος μέλος. Ελπίζουμε στην ευνοϊκή και έγκαιρη εξέταση της αίτησής μας.
Για την αποφυγή αμφιβολίας, η επιστολή αυτή υπερισχύει της προηγούμενης επιστολής με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2015.
Μετά τιμής,
ο υπουργός Οικονομικών

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.