Άρχισε η συνεδρίαση του πιο κρίσιμου Eurogroup για την Ελλάδα, με μισή ώρα καθυστέρηση.
Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης βρίσκονται στις Βρυξέλλες, όπου συνεδριάζουν προκειμένου να αποφασίσουν αν θα δώσουν το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση ώστε Αθήνα και εταίροι να ξεκινήσουν και πάλι να διαπραγματεύονται και να αποτραπεί το «μαύρο» σενάριο του Grexit. Αν δεν ληφθούν σήμερα αποφάσεις, τότε τη σκυτάλη θα πάρουν αύριο οι ηγέτες της Ευρωζώνης.
Όπως αποφασίστηκε της κανονικής συνεδρίασης προηγήθηκε μία σύντομη μεταξύ 3-4 μ.μ., ενώ σύμφωνα με τη γαλλική Figaro υπήρξε και ένα μικρής διάρκειας τετ-α-τετ μεταξύ του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Μισέλ Σαπέν. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, προσήλθε χωρίς να κάνει καμία δήλωση στους δημοσιογράφους.
Ράπισμα Σόιμπλε στην Ελλάδα
Ανελέητο ράπισμα στην ελληνική κυβέρνηση από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup για την χώρα μας στις Βρυξέλλες, «προσγείωσε» απότομα την Αθήνα στην σκληρή πραγματικότητα με τις δηλώσεις του.
Ο κ. Σόιμπλε έκανε λόγο για μια «πολύ δύσκολη διαβούλευση» των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, τονίζοντας μάλιστα ότι δεν «βλέπει» πόσο εύκολα θα υπάρξει ένα αποτέλεσμα για το ελληνικό ζήτημα.
«Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και σημείωσε ότι σήμερα το Eurogroup πρέπει να συζητήσει για τα θέματα που δεν επαρκούν, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι σύμφωνα με τις συνθήκες, δεν μπορεί να γίνει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
«Έχουμε να κάνουμε με τα χρηματοδοτικά κενά. Τώρα μιλάμε για ένα νέο πρόγραμμα», είπε και εξαπολύοντας επίθεση στην ελληνική πλευρά ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε ότι ενώ οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία, «εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη». Γι' αυτό, σημείωσε, «δεν μπορώ να δω πόσο εύκολα θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα».
«Θα πούμε στους Έλληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα και πως εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη», πρόσθεσε.
Μεταξύ άλλων είπε πως το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις αλλά, όπως τόνισε, το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες «καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς».
«Οι αριθμοί είναι πολύ κακοί, όπως και η εμπιστοσύνη», είπε μιλώντας σε δημοσιογράφους και σημείωσε: «Αυτό το Σαββατοκύριακο θα πρέπει να φτάσουμε σε μια απόφαση. Θα δούμε τι απόφαση θα ληφθεί».
«Δύσκολη η συνάντηση, δεν έχουμε φθάσει σε σημείο συμφωνίας»
«Θα είναι μια δύσκολη συνάντηση,δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Όπως είπε «ορισμένοι υπουργοί διατηρούν επικρτική στάση απέναντι την ελληνική πρόταση τόσο αναφορικά με την ουσία της πρότασης,όσο και με το αν μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη στην ελληνική πλευρά».
Ανέφερε ότι «δεν έχουμε ακόμα φτάσει στο σημείο της συμφωνίας και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα εξετάσουν σήμερα αν είναι ικανοποιητικά τα μέτρα που προτείνει η ελληνική πλευρά και αν υπάρχει δέσμευση, σοβαρότητα και «ιδιοκτησία» των μέτρων έτσι ώστε να ανακτηθεί η χαμένη εμπιστοσύνη».
«Ελπίζω ότι θα υπάρξει πρόοδος»
Η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup δήλωσε ότι ελπίζει σήμερα να υπάρξει πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας.
«Χρειαζόμαστε περαιτέρω διευκρινήσεις»
«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».
Ο Γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πως και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη,ανέφερε,δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης.Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».
Ο κ.Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε,νωρίτερα,συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης,ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη.
«Ανοικοδομείται η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα»
«H εμπιστοσύνη με την ελληνική κυβέρνηση ανοικοδομείται» δήλωσε προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroyp ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, Μάικλ Νούναν, συμπληρώνοντας ,ωστόσο, ότι το Eurogroup πριν πάρει την απόφασή του έχει ανάγκη από διευκρινήσεις σ’ ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων.Σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται όπως είπε ο Μ. Νούναν, το ζήτημα των τραπεζών και πως σκοπεύει η ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει την τρέχουσα κατάσταση καθώς και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα που ειναι αναγκαίο να προστεθούν στις υπάρχουσες ελληνικές προτάσεις».
Ανέφερε «πως το δημοψήφισμα μπορεί να ήταν μια μεγάλη πολιτική νίκη της ελληνικής κυβέρνησης,ωστόσο κατέληξε σε μια οικονομική και κοινωνική καταστροφή».Τέλος, δήλωσε ικανοποιημένος για τη χτεσινή ευρεία συναίνεση που κέρδισε η κυβέρνηση στη Βουλή, υπογραμμίζοντας ότι τώρα είναι η ώρα να ξεκινήσει να εφαρμόζει τα μέτρα της ενδεχόμενης συμφωνίας. Ο Μ. Νούναν, αναμένει, όπως είπε, να δει αυτές τις κινήσεις την επόμενη και τη μεθεπόμενη εβδομάδα.
«Η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ»
Την πάγια θέση της Κύπρου ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο σκληρό πυρήνα της ΕΕ, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Χάρης Γεωργιάδης, προσερχόμενος στο Eurogroup.O κ.Γεωργιάδης είπε ότι «η Κύπρος είναι έτοιμη να στηρίξει με όλες της τις δυνάμεις το ελληνικό αίτημα για εξασφάλιση προγράμματος στήριξης, γιατί όπως είπε, η Κύπρος θεωρεί ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα δημιουργήσει προοπτική για την Ελλάδα».
Ανέφερε ότι «οι τελευταίοι μήνες ήταν καταστροφικοί για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να μάθουμε να λειτουργούμε λιγότερο στη βάση του συναισθήματος και περισσότερο στη βάση της λογικής και των δύσκολων, αλλά αναγκαίων, αποφάσεων που δημιουργούν προοπτική».
«Η συνεδρίαση θα είναι μακρά»
«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος,αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup.Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα.
«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα μπροστά»
Ο υπουργός Οικονομίας της Ολλανδίας, Έρικ Βίεμπς δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση έκανε ένα βήμα προς τα μπρος με τις προτάσεις που κατέθεσε, ωστόσο, τόνισε ότι πρέπει να συζητηθούν οι προϋποθέσεις για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα βοήθειας.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup ανέφερε ότι υπάρχουν σημαντικές ανησυχίες για τις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, καθώς η ελληνική πρόταση που βρίσκεται σήμερα υπό συζήτηση απορρίφθηκε πριν από μία εβδομάδα στο δημοψήφισμα. Πρέπει να γίνει ένα βήμα που θα ανακτά την εμπιστοσύνη, πρόσθεσε ο υπουργός της Ολλανδίας.
«Πιθανότητα 60-40 να επιτευχθεί συμφωνία»
Ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γεργκ Σέλινγκ προέβλεψε ότι υπάρχει πιθανότητα 60-40 να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων APA που επικαλείται σημερινές δηλώσεις του στο ραδιόφωνο ORF.
Ωστόσο ο Σέλινγκ πρόσθεσε πως αυτή η πιθανότητα ισχύει μόνο αν η Ελλάδα εγγυηθεί ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμιστικά μέτρα. «Αν οι μεταρρυθμίσεις δεν έρθουν, αυτό θα αντιστραφεί», είπε, αναφερόμενος στην πιθανότητα να επιτευχθεί συμφωνία.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου