Καυγάς Σόιμπλε-Ντράγκι, με διαιτητή τον Ντάισελμπλουμ. Ποιές χώρες στήριξαν την γερμανική πρόταση για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ


Άκρως τεταμένη ήταν η ατμόσφαιρα στη συνεδρίαση του Eurοgroup στις Βρυξέλλες, καθώς πέρα από την αδυναμία των ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης να συντάξουν ένα κοινό ανακοινωθέν, αναφορικά με τα αποτελέσματα της νέας συνεδρίασης τους η οποία σκοπό είχε να δώσει το «πράσινο φως» στην ελληνική πρόταση, ώστε να αποφευχθεί ένα ενδεχόμενο Grexit, μια έντονη λογομαχία μεταξύ του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του Μάριο Ντράγκι έδειξε το κλίμα πόλωσης και διχασμού που επικρατούσε στην αίθουσα.
Το Eurogroup έχει χωριστεί σε δύο «στρατόπεδα», με το «σκληρό» μπλοκ του Σόιμπλε, στο οποίο έχουν συμπαραταχθεί Φινλανδία, Σλοβακία και Λιθουανία, να θέτει ανοιχτά θέμα «αξιοπιστίας» της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ στην άλλη πλευρά υπάρχει το μέτωπο του Σαπέν με τη Γαλλία, την Ελλάδα και ακόμη έξι χώρες.

Το θέμα της εμπιστοσύνης της ομάδας Σόιμπλε οδήγησε σε κατάρρευση των συζητήσεων, καθώς οι ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες έκαναν λόγο για μια συνεδρίαση που όχι μόνο δεν ξεκίνησε με κακούς οιωνούς, αλλά όδευε προς μια συμφωνία. Επικίνδυνη και δύσκολη μεν για την Ελλάδα, αλλά συμφωνία.

Το σκηνικό ανατράπηκε όταν το «εχθρικό» προς την ελληνική πλευρά μπλοκ έθεσε ζήτημα αξιοπιστίας με το - εύλογο είναι η αλήθεια - επιχείρημα ότι και τα προηγούμενα χρόνια υπήρξαν συμφωνίες και νομοθετήσεις από τις ελληνικές κυβερνήσεις, οι οποίες όμως ποτέ δεν έφτασαν στο στάδιο υλοποίησής τους. Έθεσαν μάλιστα το ερώτημα πώς θα διασφαλιστούν οι χώρες που θα πουν το τελικό «ναι» στην ελληνική πλευρά, ότι θα υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις αυτή τη φορά, από τη στιγμή που θα «πέσουν» οι υπογραφές.

Ένταση μεταξύ Σόιμπλε και Ντράγκι

Η σκληρή αυτή στάση του συγκεκριμένου μπλοκ δημιούργησε αναταραχή σε αυτό της Ελλάδας, της Γαλλίας και των άλλων χωρών και υπήρξαν εντάσεις. Σύμφωνα με πηγές από την ΕΕ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επέκρινε τον Μάριο Ντράγκι για την μεγάλη ανοχή που έχει επιδείξει στο θέμα της Ελλάδας και τη χρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος, με τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη να υπεραμύνεται των θέσεών του, ενώ τα πνεύματα προσπάθησε να κατευνάσει με παρέμβασή του ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Ο Σόιμπλε είπε στον Ντράγκι, μην με περνας για ανόητο.

Μαξίμου: Κάποιες χώρες δεν θέλουν τη συμφωνία

Προβληματισμός αλλά και εκνευρισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για τη στάση ορισμένων χωρών στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς αντιστέκονται με κάθε τρόπο στην τελική επίτευξη συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών.

Όπως αναφέρουν πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, «οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup, ενώ οι όποιες παρατηρήσεις ενσωματώθηκαν. Συμφωνήθηκε, μάλιστα, και σχετικό χρονοδιάγραμμα. Και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία, μια ομάδα χωρών έβαζε συνεχώς θέμα "αξιοπιστίας" χωρίς, όμως, να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει ακριβώς να γίνει. Είναι σαφές ότι κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δε θέλουν να υπάρξει συμφωνία».

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.