Πολύ κρίσιμη μέρα για το ελληνικό ζήτημα. Συνεχίζεται η συνεδρίαση του Eurogroup. Το απόγευμα η Σύνοδος Κορυφής. Στην κόψη του ξυραφιού οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να απαιτούν ακόμα πιο σκληρά μέτρα.
Με την Ελλάδα “στη γωνία”, να κατηγορείται για έλλειψη αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνέρχονται εκ νέου σήμερα στις 12 το μεσημέρι, με στόχο να βρεθεί λύση πριν την απογευματινή Σύνοδο Κορυφής.
Κατά τη χθεσινή μαραθώνια συνεδρίαση που διήρκεσε σχεδόν εννέα ώρες, ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να δώσει απτά δείγματα γραφής ότι είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλα όσα υπόσχεται και να προσπαθήσει να αποκαταστήσει όσα κατέστρεψε η υπόθεση του δημοψηφίσματος.
Στο τραπέζι μπήκαν θέματα όπως η άμεση ψήφιση νομοσχεδίων με διαδικασίες εξπρές εντός της εβδομάδας (φορολογικό, συνταξιοδοτικό, εργασιακά, κ.α.), ενώ μεγάλο ερωτηματικό για τους ευρωπαίους εταίρους αποτελεί η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και ειδικά η κυβερνητική σταθερότητα μετά την ουσιαστική “απώλεια” 17 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία της Βουλής τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Δεν έλειψαν βέβαια και αντιπαραθέσεις μεταξύ των Ευρωπαίων, όπως των κ.κ. Σόιμπλε και Ντράγκι.
Παρατείνεται η αγωνία
Εξερχόμενος από τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισεμπλουμ επισήμανε: «Η συνάντηση διακόπηκε για να συνεχιστεί αύριο. Έγιναν εις βάθος συζητήσεις επί των ελληνικών προτάσεων. Συζητήσαμε επίσης θέματα που αφορούν τη χρηματοοικονομική στήριξη αλλά και το ζήτημα της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης». Παράλληλα έκανε λόγο για «τεράστια προβλήματα» τα οποία παραμένουν στις ελληνικές συνομιλίες.
«Είναι ένα ναι ή ένα όχι;» ρωτήθηκε ο Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ, Πέτερ Καζιμίρ, εξερχόμενος. «Το όχι είναι η καλύτερη απάντηση», είπε. «Θα βρούμε λύση αύριο», δήλωσε από την πλευρά του ο Πιέρ Μοσκοβισί. Ο Έλληνας υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος απέφυγε να κάνει δηλώσεις.
Για τις 17:00 σήμερα το απόγευμα έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής των 19 της Ευρωζώνης, ενώ στις 19:00 Σύνοδος Κορυφής των 28 της Ε.Ε.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη του Eurogroup συντάσσουν δύο διαφορετικά προσχέδια απόφασης, το ένα με τη συμμετοχή της Φινλανδίας και το δεύτερο χωρίς αυτής. Τα προσχέδια θα παραπεμφθούν στη Σύνοδο Κορυφής, ενώ είναι πιθανό να υπάρξουν δύο νέες συνεδριάσεις Eurogroup την επόμενη εβδομάδα.
Πολιτικούς λόγους βλέπει το Μαξίμου
Για πολιτικούς λόγους δεν θέλουν κάποιες χώρες να υπάρξει συμφωνία αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με τη διακοπή της συνεδρίασης του Eurogroup που θα συνεχιστεί σήμερα.
Οι ίδιοι κύκλοι σημειώνουν ότι οι θεσμοί εισηγήθηκαν θετικά στο Eurogroup για την αποδοχή του πλαισίου συμφωνίας που είχε καταθέσει η ελληνική κυβέρνηση όπου ενσωματώθηκαν και οι παρατηρήσεις των δανειστών και υπήρξε αναλυτικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής.
«Και ενώ υπήρχε κατ' αρχήν συμφωνία μια ομάδα χωρών έθετε συνεχώς θέμα "αξιοπιστίας" για την ελληνική πλευρά χωρίς όμως να συγκεκριμενοποιεί τι πρέπει να γίνει», όπως αναφέρουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, προσθέτοντας ότι «κάποιες χώρες, για λόγους που δεν σχετίζονται με τις μεταρρυθμίσεις και το πρόγραμμα, δεν θέλουν να υπάρξει συμφωνία» επικαλούμενοι πολιτικούς λόγους για το χθεσινό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις.
Η εμπλοκή με τους Φινλανδούς
Αντιμέτωπη με ένα νέο πρόβλημα, βρίσκεται η Ελλάδα. Όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της Φινλανδίας, η κυβέρνηση της χώρας κινδυνεύει να πέσει, καθώς ένας από τους εταίρους του συνασπισμού -το δεξιό ευρωσκεπτικιστικό κόμμα "Αληθινοί Φινλανδοί"- λέει σθεναρά όχι στην ελληνική πρόταση και τάσσεται υπέρ του Grexit, απειλώντας μάλιστα να αποχωρήσει την κυβέρνηση. Οπως αναφέρει στο Twitter o Φινλανδός ανταποκριτής στις Βρυξέλλες, η φινλανδική κυβέρνηση δεν αποδέχεται ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα.
Τα περιθώρια ελιγμών που έχει ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Αλεξάντερ Στούμπ, είναι εξαιρετικά περιορισμένα.
Αξίζει να σημειώσουμε πως το καταστατικό του ESM προβλέπει καταστάσεις όπως αυτές, δίνοντας το δικαίωμα στην Κομισιόν και την ΕΚΤ να προχωρήσουν σε έκτακτη ψηφοφορία σχετικά με την παροχή βοήθειας από τα μέλη του Eurogroup. Σε περίπτωση που οι θετικές ψήφοι των κρατών μελών ξεπεράσουν το 85%, τότε άρεται το βέτο ενός κράτους και δεν χρειάζεται πλέον απόλυτη πλειοψηφία.
Τι ζητά το Eurogroup
Οι εταίροι ζητούν άμεση ψήφιση των προαπαιτούμενων και πιέζουν για περαιτέρω σκληρά μέτρα και συγκεκριμενοποίηση των υπαρχόντων. Οι Γερμανοί ζήτησαν από την ελληνική πλευρά να υπάρξει επαλήθευση των μεταρρυθμίσεων από ανεξάρτητο αξιολογητή.
Οπως μεταδίδουν ανταποκριτές από τις Βρυξέλλες, η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερα στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αγορά αγαθών και την αγορά εργασίας και ότι πρέπει να προχωρήσει στην άμεση ψήφιση των μέτρων από την Βουλή.
Mία σειρά από κράτη - μέλη εξέφρασαν την επιθυμία το ΔΝΤ να συμμετέχει και στο νέο πρόγραμμα, σε περίπτωση που αυτό συμφωνηθεί, και ο κ. Τσακαλώτος φέρεται να συμφώνησε.
Το Eurogroup συζήτησε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, όπως η εφαρμογή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, η μεταρρύθμιση στην αγορά γάλακτος, στα αρτοποιεία, την απελευθέρωση των φαρμακείων, και αναφορικά με τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κ. Τσακαλώτος εμφανίσθηκε θετικός για τα τρία πρώτα, αλλά αρνήθηκε καταρχήν να συζητήσει το θέμα των φαρμάκων.
Η πρόταση-πρόκληση του Σόιμπλε
Σε αυτό το κλίμα έρχεται να προστεθεί και η πρόταση-πρόκληση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μιλά για 5ετές «διάλειμμα» της Ελλάδας από το ευρώ που θα συνοδεύεται από αναδιάρθρωση του χρέους. Σε αυτό το σενάριο, η Ελλάδα παραμένει κράτος μέλος της Ε.Ε. και θα λάβει «αναπτυξιακή, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια».
Η δεύτερη επιλογή που δίνει ο Σόιμπλε, σύμφωνα με εσωτερικό έγγτραφο του Γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και το οποίο αποκλύπτει η FAS, είναι η Ελλάδα να μεταβιβάσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα ταμείο, το οποίο θα πουλά προς αποπληρωμή του χρέους.
Αξίζει να σημειώσουμε πως προσερχόμενος στο Eurogroup είπε χαρακτηριστικά ότι «η εμπιστοσύνη με την Ελλάδα καταστράφηκε τους τελευταίους μήνες. Δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο στις υποσχέσεις».
«Θα πούμε στους Ελληνες συναδέλφους ότι έχουμε κάνει τα πάντα για να μας δώσουν καλές προτάσεις κι εκείνοι δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύουμε την εμπιστοσύνη μας προς αυτούς», τόνισε ο Σόιμπλε.
Γκάμπριελ: Ξέρουμε την πρόταση Σόιμπλε
«Στόχος μας είναι να κρατήσουμε την Ελλάδα στο Ευρώ εάν μπορούν να δημιουργηθούν οι απαιτούμενες για αυτό προϋποθέσεις», επισήμανε ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.
«Αυτός είναι και ο κοινός στόχος της γερμανικής κυβέρνησης», πρόσθεσε ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών. «Και για αυτό γίνονται αυτή τη στιγμή οι διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες. Σε αυτό το SPD δίνει ιδιαίτερη σημασία σε μια κοινή και συντονισμένη δράση με τη Γαλλία», επεσήμανε.
Ο Γκάμπριελ σε ανάρτησή του στο Facebook επισήμανε ότι «η πρόταση του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκαν Σόιμπλε για μια χρονικά περιορισμένη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη είναι βεβαίως γνωστή στο SPD. Σε μια τόσο δύσκολη κατάσταση πρέπει να εξεταστεί χωρίς προκαταλήψεις και η κάθε πιθανή πρόταση. Αυτή η πρόταση θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο αν η ίδια η ελληνική κυβέρνηση τη θεωρούσε ως καλύτερη εναλλακτική».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου