O κίνδυνος bail in και ο κίνδυνος απώλειας καταθέσεων δεν είναι υποθετικός, αν η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ τότε είναι δεδομένο ότι οι τράπεζες θα χρεοκοπήσουν και ουσιαστικά θα ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί κεφαλαιακής διάσωσης με ίδια μέσα. 


Η Ελλάδα όπως και όλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υιοθετήσει την οδηγία για την ανάκαμψη και την εξυγίανση πιστωτικών ιδρυμάτων και επιχειρήσεων επενδύσεων.

 Η Οδηγία (Bank Recovery Resolution Directive - BRRD) ουσιαστικά προβλέπει πως από το 2016 η διάσωση των τραπεζών γίνεται με ίδια μέσα (bail in) και όχι με χρήματα των φορολογουμένων (bail out). 

Η οδηγία προβλέπει ότι το bail in αφορά στους μετόχους ΤΧΣ και ιδιώτες και στους πιστωτές της τράπεζας οι οποίοι έχουν συμμετάσχει σε αυξήσεις κεφαλαίου ή ομολογιούχοι μειωμένης εξασφάλισης και προστατεύει μόνο τις εγγυημένες καταθέσεις, δηλαδή τις καταθέσεις κάτω από 100 χιλιάδες ευρώ.

Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει, η Ελλάδα πάει σε ρήξη με την ΕΕ ή αποφασίσει η ΕΚΤ να αποσύρει το ELA (θα το κάνει αν η Ελλάδα έρθει σε ρήξη και όχι σε συμφωνία) τότε οι τράπεζες χρεοκοπούν και δεν θα ισχύει ούτε καν το bail in γιατί θα χρειαστούν και οι καταθέσεις και κάτω των 100 χιλιάδων ευρώ για να μπορέσουν να ανακεφαλαιοποιηθούν οι τράπεζες. 

Καταστροφή ολοκληρωτική ενώ ο έλεγχος των τραπεζών θα περάσει στον ESM. 

Η ρήξη θα φέρει bail in και θα φέρει και απώλειες στις καταθέσεις. 

Μόνο η επάνοδος της Ελλάδος σε πρόγραμμα θα αποτρέψει το χάος. 

Όμως η Ελλάδα όσο δεν βρίσκεται σε πρόγραμμα αντιμετωπίζει τεράστιους κινδύνους άμεσης χρεοκοπίας, βίαιης χρεοκοπίας. 

Οι τράπεζες, με την Ελλάδα εκτός προγράμματος και με capital controls είναι προφανές ότι αν άμεσα δεν βρεθεί λύση έχουν χρεοκοπήσει.

Για να ανοίξουν οι τράπεζες, θα πρέπει να υπάρξει ειδική στρατηγική από την ΕΚΤ όχι μόνο με όρους ρευστότητας αλλά και με όρους κεφαλαίων, οι τράπεζες θα χρειαστούν νέα  ανακεφαλαιοποίηση. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.