Με κινούμενη άμμο μοιάζει πλέον το πολιτικό σκηνικό μετά την κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή για την πρώτη δέσμη προαπαιτούμενων, καθώς η απώλεια 39 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί ένα σοβαρό πολιτικό ζήτημα στον πρωθυπουργό. Με τα παρόντα δεδομένα εισερχόμαστε σε μια περίοδο σοβαρών πολιτικών εξελίξεων, μιας και όλοι προσποιούνται τους... ανήξερους πως υφίσταται σοβαρό πρόβλημα για την κυβέρνηση, πλην όμως είναι σαφές πως ο πρωθυπουργός στοχεύει σε φυγή προς τα εμπρός, η οποία περνάει φυσικά μέσα από το κλείσιμο της συμφωνίας. Και φυσικά το πολιτικό δίλημμα πλέον μετατοπίζεται με καθαρό τρόπο από το «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» στο «ευρώ-δραχμή».
Του Γιώργου Ευγενίδη
Η ψηφοφορία στη Βουλή δημιούργησε το πρώτο πολύ σοβαρό ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας διατείνονται πως δεν υπάρχει πρόβλημα, μιας και στηρίζουν την κυβέρνηση, με την πολιτική της οποίας βέβαια διαφωνούν. Πλέον, καθίσταται σαφές πως, παράλληλα με τη διαπραγμάτευση, θα τρέχουν εντατικές διεργασίες σε όλο το φάσμα του πολιτικού συστήματος υπό το φως του νέου διλήμματος «ευρώ ή δραχμή», με τον πρωθυπουργό να αποσκοπεί σε επιθετικές κινήσεις, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα.
«Δεν στέκεται αυτό το πράγμα»
Μετά τη χθεσινή ψηφοφορία, η φράση που ακουγόταν στους διαδρόμους της Βουλής ήταν «δεν στέκεται αυτό το πράγμα». Κοινή παραδοχή, ακόμα και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ ήταν πως η απώλεια μιας τόσο μεγάλης μάζας βουλευτών από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δημιουργεί πλέον τετελεσμένα, με αποτέλεσμα ο βίος του παρόντος κυβερνητικού σχήματος να έχει πλέον συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης, η οποία μάλλον τοποθετείται μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης και υπό την αίρεση πως έκβασή της θα είναι θετική.
Μέχρι τότε όμως, όπως όλα δείχνουν η κυβερνητική πλειοψηφία θα... σέρνεται. Ο κύριος Τσίπρας δεν έχει καμία διάθεση αυτή την ώρα να διαγράψει βουλευτές του, αν και θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό αντικαθιστώντας υπουργούς που δεν ψήφισαν τα πρώτα προαπαιτούμενα. Η θέση τόσο του Παναγιώτη Λαφαζάνη όσο και της Ζωής Κωνσταντοπούλου μπορεί να μην θεωρούνται βέβαιες, πλην όμως αυτή την ώρα δεν τίθεται θέμα άμεσης απομάκρυνσής τους. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός είναι και τυπικά καλυμμένος. Θέμα διαγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ τίθεται μόνο αν κάποιος παραβεί απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Πλην όμως, ούτε η ΚΕ συνεδρίασε, ούτε η ΚΟ έλαβε απόφαση.
Όπως όμως προαναφέρθηκε, η κυβέρνηση μειοψηφίας που επί της ουσίας έχει αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να συνεχίσει επί μακρόν. Με δεδομένο πως λίγο λιγότεροι από 40 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να στηρίξουν εμπράκτως τα προαπαιτούμενα που φέρνει η κυβέρνηση ούτε θα ψηφίσουν ένα τρίτο Μνημόνιο, αν κλείσει εν τέλει, ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει ένα σοβαρό πρόβλημα πολιτικής βιωσιμότητας του κυβερνητικού σχήματος. Και επειδή πρωθυπουργικοί συνεργάτες διαψεύδουν διαρρήδην τα σενάρια κυβέρνησης ειδικού σκοπού ή και οικουμενικής κυβέρνησης αυτή την ώρα, παραπέμπουν σε καθαρές λύσεις, «όπως προβλέπεται από το συνταγματικό πλαίσιο». Με άλλα λόγια, παραπέμπουν σε εκλογές, εφόσον πρωτίστως κλείσει η συμφωνία.
Εκλογές ξεκαθαρίσματος για φυγή προς τα εμπρός, με δίλημμα «ευρώ ή δραχμή»
Αν δεχθούμε πως ο Αλέξης Τσίπρας κλίνει προς τις εκλογές από τον Σεπτέμβριο και μετά, αυτή θα πρόκειται μια αναμέτρηση ξεκαθαρίσματος. Έμπειροι πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως, αν έχει κλείσει η συμφωνία, ο πρωθυπουργός είναι έτοιμος για συγκρουσιακές επιλογές στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με έξωση τόσο της Αριστερής Πλατφόρμας όσο και άλλων συνιστωσών. Με άλλα λόγια, εκτιμάται πως ο πρωθυπουργός θα είναι έτοιμος, ενόψει εφαρμογής μιας δύσκολης συμφωνίας, να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τη φάση του πολυτασικού κόμματος σε μια πιο κεντρώα εκδοχή. Θα επιχειρεί δηλαδή μια φυγή προς τα εμπρός, απαλλαγμένος από τα...βαρίδια της δραχμής και ποντάροντας στο ισχυρό έρεισμα που ο ίδιος έχει στην κοινωνία και σε πολιτικά ακροατήρια και άλλων κομμάτων, όπως η ΝΔ ή το Ποτάμι. Βέβαια, μέχρι να κλείσει η διαπραγμάτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ως έχει, μιας και ο πρωθυπουργός παίζει... άμυνα, για το ακραίο ενδεχόμενο που η συμφωνία θα σκαλώσει στις μυλόπετρες.
Αν βεβαίως η συμφωνία κλείσει και ψηφιστεί, τότε θα πρέπει και να εφαρμοστεί. Και με απώλειες 40 βουλευτών, ίσως και περισσότερων ενίοτε, είναι προφανές πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει. Η λύση της οικουμενικής κυβέρνησης απορρίπτεται ακόμα από το Μαξίμου, με συνεργάτη του πρωθυπουργού να υπενθυμίζει την έκφραση «εγώ Παπαδήμος δεν πρόκειται να γίνω», με αποτέλεσμα το βασικό ενδεχόμενο να είναι εκλογές. Εκλογές που όμως θα γίνουν πλέον με σαφές δίλημμα «ευρώ ή δραχμή», μιας και το δίπολο «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» έχει ξεπεραστεί από την ιστορία και τις εξελίξεις. Ιδίως αν έχει προηγηθεί και κάποια διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ, τότε το δίλημμα θα γίνει ακόμα ισχυρότερο, με τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης βέβαια να στρέφεται προς κόμματα που τάσσονται ανοιχτά υπερ της παραμονής στη χώρα στο ευρώ. Βέβαια, αν υπάρξουν νέες διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, τότε αναμένεται να οργανωθεί και ένα μέτωπο υπέρ της επιστροφής στο εθνικό νόμισμα, το οποίο θα έχει ένα σημαντικό ποσοστό, έστω και καθαρά μειοψηφικό.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να ηγείται ενός πλειοψηφικού κοινωνικού ρεύματος άνω του 70%, το οποίο θα επιζητά πολιτική συναίνεση και υλοποίηση δομικών μεταρρυθμίσεων, αφήνοντας το υπόλοιπο 30% στους «δραχμιστές», οι οποίοι θα πασχίζουν να εξηγήσουν με αξιόπιστα επιχειρήματα τίνι τρόπω το εθνικό νόμισμα έχει περισσότερα πλεονεκτήματα έναντι του ευρώ.
Νυν υπέρ πάντων η συμφωνία
Φυσικά, πριν από οιαδήποτε (φανερή) εξέλιξη, το βασικό ζητούμενο είναι να υπάρξει μια οριστική συμφωνία με τους εταίρους, στην οποία θα περιλαμβάνεται και το ζήτημα του χρέους, για το οποίο υπάρχουν αυτή την ώρα ζυμώσεις που υπερβαίνουν την ελληνική κυβέρνηση, με τη δραστηριοποίηση τόσο του ΔΝΤ όσο και των ΗΠΑ.
Από την έκβαση της διαπραγμάτευσης θα κριθούν τα πάντα και φυσικά και η επόμενη μέρα του πολιτικού συστήματος, κάτι που όπως είναι φυσικό περιλαμβάνει και την αξιωματική αντιπολίτευση, με έμφαση τη ΝΔ, όπου η παρουσία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη δείχνει να παγιώνεται. Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ μοιάζει να επιλέγει να μην ανοίξει τις εσωκομματικές διαδικασίες τώρα, μιας και κανένας δεν το ζητά επισήμως. Αν όμως η ΝΔ οδηγηθεί σε εκλογές και ο κύριος Μεϊμαράκης καταφέρει να «μπετονάρει» ένα αξιοπρεπές ποσοστό, κοντά σε αυτό του Ιανουαρίου, τότε θα είναι de facto πρόεδρος του κόμματος, χωρίς περαιτέρω ανάγκη νομιμοποίησης και θα μπορεί να συμμετέχει στις εξελίξεις της επόμενης μέρας χωρίς εσωκομματικές έγνοιες.
Βέβαια, έστω και χωρίς να γίνεται κοινός τόπος, αυτή την ώρα το παρασκήνιο βυσσοδομεί, καθώς η κατάρρευση του διλήμματος «μνημόνιο-αντιμνημόνιο» μέσα σε έναν συμπυκνωμένο πολιτικό χρόνο δύο μηνών φέρνει σαρωτικές εξελίξεις. Αυτό που παραδέχονται πολιτικοί παράγοντες από όλο το κομματικό φάσμα βέβαια είναι πως, αν υπάρξει μια συμφωνία, τότε θα υπάρχει και μια αδιαμφισβήτητη πολιτική σταθερά με ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου