Στην τελική ευθεία για την απασφάλιση της βόμβας του ασφαλιστικού έχει μπει η κυβέρνηση και σύμφωνα με πληροφορίες το Paradimotika.gr, όλα είναι ακόμη ανοιχτά στην ατζέντα του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου.
Το μόνο βέβαιο, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι οι επόμενες δύο εβδομάδες αναμένεται να κρίνουν το μέλλον εκατομμυρίων συνταξιούχων, αλλά και αρκετών ακόμη που ετοιμάζονται για σύνταξη. Άλλωστε, το ασφαλιστικό αποτελεί όχι μόνο το πρώτο μεγάλο crash test της νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, αλλά δεν είναι καθόλου απίθανο – όσο κι αν αυτό φαντάζει πρόωρο – να κρίνει και τη βιωσιμότητά της. Αν «περάσει» το ασφαλιστικό με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, τότε ένας μεγάλο «σκόπελος» θα βρίσκεται πίσω της.Ίσως, μάλιστα, να μην είναι καθόλου απίθανο ότι ο Αλ. Τσίπρας επέλεξε τις εκλογές μέσα στον Σεπτέμβριο, καθώς η νέα κυβέρνηση με τη «φόρα» που έχει μετά την επιβλητική της επικράτηση, και με την αξιωματική αντιπολίτευση να βρίσκεται παραπέουσα, ένας τέτοιος Αρμαγεδδώνας φαντάζει πιο δυνατός να «περάσει» από κάθε άλλη φορά.
Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση έχει μόλις ένα μήνα στη διάθεσή της για να (ξε)κλειδώσει το σύνολο των αλλαγών στο ασφαλιστικό. Το dead line βρίσκεται στις 31 Οκτωβρίου καθώς μέχρι τότε, σύμφωνα με το νέο μνημόνιο θα πρέπει να έχουν «περάσει» οι βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.
Περικοπές 4 δισ. ευρώ!
Πριν δούμε τι ακριβώς έχει στα σχέδια της η κυβέρνηση, ας υπενθυμίσουμε τις μνημονιακές δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει.
1. Στους επόμενους μήνες και μέχρι το τέλος του 2015 η κυβέρνηση πρέπει να περικόψει 1,5% τη συνταξιοδοτικής δαπάνης. Αυτό μεταφράζεται σε 450 εκατ. ευρώ.
2. Μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου, όταν και κατατίθεται το προσχέδιο προϋπολογισμού για το 2016 το υπουργείο Εργασίας, θα πρέπει να έχει δώσει «συντεταγμένες» για την περικοπή των συνταξιοδοτικών δαπανών του εν λόγω έτους κατά 5,8%, δηλαδή, 1,8 δισ. ευρώ.
3. Τέλος, το 2017, θα πρέπει να έχουν κοπεί άλλα 5,4% επί της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Δηλαδή, μέσα σε 3 χρόνια –και ασχέτως από πού θα βρεθούν τα χρήματα‒ η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει κόψει το 12,7% της συνταξιοδοτικής δαπάνης, ή αλλιώς 4 δισ. ευρώ!
Τώρα… τρέχουμε
Είναι σαφές ότι το υπουργείο έχει ελάχιστο χρόνο στη διάθεσή του. Σε αυτό το πλαίσιο και ενώ το αρχικό σχέδιο ήταν η Επιτροπή Σοφών να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι 15 Οκτωβρίου, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, αυτό αναμένεται να δοθεί έως τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα πρέπει να έχει θεσπιστεί.
Το στοίχημα του Γ. Κατρούγκαλου
Ο Γ. Κατρούγκαλος ήδη από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε (για δεύτερη φορά) το υπουργείο Εργασίας ξεκαθάρισε δύο πράγματα:
Πρώτον, ότι δεν θα υπάρξουν οριζόντιες περικοπές, όπως συνέβη στα υπόλοιπα μνημόνια.
Δεύτερον, ότι θα επιδιώξει μια συνολική αλλαγή του ασφαλιστικού συστήματος ώστε να καταστεί βιώσιμο, προκειμένου να αποφύγει ορισμένες απ’ τις (σκληρές) επιταγές του μνημονίου.
Σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγες μέρες, ξεκαθάρισε μια και καλή ότι τα σενάρια περικοπών έως 11% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ «δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα ή τον προγραμματισμό του υπουργείου».
Αναμένεται νέο… κούρεμα
Ωστόσο, με βάση, τις μνημονιακές επιταγές αλλά και τις κυβερνητικές δεσμεύσεις βρίσκομαστε για πολλοστή φορά από τότε που μπήκαμε στα μνημόνια σε αντικρουόμενες πληροφορίες. Ωστόσο, η πείρα μας έχει διδάξει ότι αν κάτι από τα δύο πρέπει να προσέχουμε, είναι τις επιταγές των μνημονίων.
Από τη στιγμή που πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να κοπούν 2,25 δισ. ευρώ (2015 και 2016) από τις συνταξιοδοτικές δαπάνες, το ερώτημα είναι που θα βρεθούν αυτά τα χρήματα. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό: Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και τα ισοδύναμα που θα ληφθούν για την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές τις μνημονιακές περικοπές – δηλαδή, επιπρόσθετα μέτρα 2 ή 3 δισ. ευρώ.
Με δεδομένο, από την άλλη, ότι η κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να μην πληγούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι, είναι βέβαιο ότι για τη διετία 2015-2016 και μόνο για τα 2,25 δισ. του 3ου μνημονίου, δεν μπορεί παρά να προχωρήσει σε μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 6% για τις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ.
Κάτι, που, σύμφωνα με τελευταία δημοσιεύματα, φαίνεται πως αρχίζει να το εξετάζει σοβαρά και η κυβέρνηση. Ιδιαίτερα, μάλιστα, εκείνο που φαίνεται να κερδίζει «πόντους» είναι το σενάριο να υπάρξουν περικοπές «δύο ταχυτήτων» στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και μεγαλύτερες για εκείνες που είναι άνω των 1.500 ευρώ.
Αν, πάντως, σε αυτά προστεθούν και τα αντισταθμιστικά της απόφασης του ΣτΕ, οι περικοπές ενδέχεται να εκτιναχθούν φτάνοντας ακόμη και 10% -ιδιαίτερα για τις συντάξεις της δεύτερης κατηγορίας.
Η εναλλακτική, ωστόσο, που υπάρχει είναι η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού από άλλες πηγές. Ωστόσο, σε αυτήν την περίπτωση, πρέπει το «κουαρτέτο» να ανάψει το «πράσινο φως»…
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά πρόσθετες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό προμηνύει και το «πάγωμα» στα φετινά επίπεδα της κρατικής χρηματοδότησης των Tαμείων έως το 2021 σε συνδυασμό με τα διευρυνόμενα ελλείμματα της κοινωνικής ασφάλισης. Σύμφωνα με «Τα Νέα» Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αυξηθούν τα έσοδα από τις εισφορές θα χρειαστεί να γίνει οριζόντια μείωση 8% σε όλες τις καταβαλλόμενες συντάξεις.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου