Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό προχωρεί η προετοιμασία από την επιτροπή τεχνοκρατών, όπως και για τις αλλαγές στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων
Το μήνυμα που μεταδίδεται από κάθε κατεύθυνση είναι η ανάγκη από τις αυριανές κάλπες να προκύψει μια κυβέρνηση σταθερότητας που θα εγγυάται την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και θα είναι σε θέση να διαχειριστεί την εφαρμογή του τρίτου Μνημονίου αλλά και τις σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις από τα νέα φορολογικά βάρη και κυρίως τη μείωση των συντάξεων.
Σύμφωνα με το Βήμα της Κυριακής, οι «καυτές πατάτες» για τη νέα κυβέρνηση είναι το Ασφαλιστικό και η «νέα αρχιτεκτονική» του συστήματος με ενοποιήσεις Ταμείων και παροχών, όπως και η αλλαγή του μισθολογίου στο Δημόσιο από τον Ιανουάριο του 2016.
Για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό προχωρεί η προετοιμασία από την επιτροπή τεχνοκρατών, όπως και για τις αλλαγές στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων.
Για το νέο μισθολόγιο και τις αλλαγές που θα επέλθουν υπάρχει προσέγγιση με τους θεσμούς και συμφωνία για ένα κρίσιμο σημείο που θα είναι η απελευθέρωση των βαθμολογικών προαγωγών και αυξήσεων από το 2017, δηλαδή έξι χρόνια μετά το «πάγωμα» κάθε βαθμολογικής και μισθολογικής εξέλιξης.
Το μέτρο όμως που θα πονέσει και σε μεγάλο βαθμό θα επηρεάσει την κατανάλωση είναι η αύξηση των φορολογικών βαρών (από 1ης Οκτωβρίου αυξάνεται ο ΦΠΑ στα νησιά και στα φροντιστήρια) και των προκαταβολών φόρου στους αγρότες και στους ελεύθερους επαγγελματίες.
Τα μαζεμένα φορολογικά βάρη που πρέπει να καταβάλουν οι φορολογούμενοι ως το τέλος του έτους είναι 18,2 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του ΕΝΦΙΑ (4,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, 4,2 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο, 4,6 δισ. τον Νοέμβριο και 5,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο).
Το μεγαλύτερο βάρος αφορά βέβαια τις συντάξεις.
Οπως σημειώνεται, «οι περικοπές στις δαπάνες για συντάξεις που επιτυγχάνονται με αποφάσεις όπως η μείωση των κατώτατων συντάξεων, η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση των εισφορών στους συνταξιούχους φτάνουν το 2018 στην κορύφωση εξέλιξης των μέτρων στο 1,9% του ΑΕΠ ή περίπου 4 δισ. ευρώ».
Οι αλλαγές στον ΦΠΑ είναι πιο ήπιες καθώς οδηγούν σε μόνιμη αύξηση των εσόδων κατά 1,1% του ΑΕΠ (2 δισ. ευρώ ετησίως), ποσό που επιμερίζεται καθώς για πρώτη φορά θα επιβαρυνθούν τα νησιά του Αιγίου και οι αγρότες.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου