Πότε ορκίζεται η νέα κυβέρνηση. Ποια πρόσωπα ακούγεται ότι θα πάρουν υπουργείοΣτη Σύνοδο Κορυφής ο πρωθυπουργός μετά την ορκωμοσία. Θα εκπροσωπήσει και τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Τι είπε στον Προκόπη Παυλόπουλο
Ορκίστηκε πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο ο Αλέξης Τσίπρας ενώ το αργότερο, έως την Τετάρτη το πρωί θα ορκιστεί η νέα κυβέρνηση.
Το απόγευμα της Δευτέρας, ο Αλέξης τσίπρας, πήρε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την Τετάρτη και ότι θα εκπροσωπήσει και τον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.
Οι δύο άνδρες επισήμαναν το πολιτισμένο και δημοκρατικό πλαίσιο στο οποίο διεξήχθησαν οι εκλογές. Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι αυτό δείχνει ότι παρά την κρίση βελτιώνεται το επίπεδο της δημοκρατίας.
Ο κ. Τσίπρας είπε ότι ύστερα από συμφωνία με τον πρόεδρο των Ανεξαρτήτων Ελλήνων φρονεί ότι υπάρχει η δεδηλωμένη.
«Μετά το χθεσινό αποτέλεσμα που το γνωρίζετε υπήρξε η επικοινωνία μου με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο οποίος δήλωσε σε μένα αλλά και δημοσίως ότι θα στηρίξει την προσπάθεια να δημιουργηθεί από κοινού κυβέρνηση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τις κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ως εκ τούτου κύριε Πρόεδρε φρονώ υπάρχει η δεδηλωμένη πλειοψηφία για να προχωρήσουμε στον σχηματισμό κυβέρνησης», ανέφερε απευθυνόμενος στον Προκόπη Παυλόπουλο.
Σε ό,τι αφορά την εκλογική αναμέτρηση επισήμανε ότι διεξήχθη σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού και «δόθηκε η δυνατότητα στον ελληνικό λαό να βγάλει τα συμπεράσματά του και να πάρει τις αποφάσεις του».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε ότι το κλίμα στο οποίο διεξήχθη η εκλογική αναμέτρηση αποδεικνύει ότι «ως Ελλήνες μπορεί να περνάμε πολλά, μια βαθιά κρίση, οικονομική, κοινωνική, στην οποία προστίθεται και το προσφυγικό, αλλά η ποιότητα της Δημοκρατίας όχι μόνο δεν θίγεται αλλά βελτιώνεται».
Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι με βάση τη δύναμη στη Βουλή η οποία προέκυψε από τις εκλογές και σύμφωνα με τις επιμέρους δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων, δεν υπάρχει λόγος να δοθεί διερευνητική εντολή αλλά συντρέχουν οι προϋποθέσεις για να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, την οποία και παρείχε στον Αλέξη Τσίπρα.
Ο Προκόπης Παυλόπουλος δέχθηκε το μεσημέρι τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Αποκέντρωσης Αντώνη Μανιτάκη ο οποίος, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, τον ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου 2015.
Νωρίτερα ο κ. Μανιτάκης είχε επισκεφθεί την πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου όπου και της παρέδωσε τον φάκελο με τα εκλογικά αποτελέσματα. Το μεσημέρι η κ. Κωνσταντοπούλου μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου και ενημέρωσε τον κ. Παυλόπουλο για το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Πρόεδρος δέχθηκε την κ. Κωνσταντοπούλου στις 15.10 το μεσημέρι, για να του ανακοινώσει επισήμως την δύναμη των κόμματων στην νέα Βουλή, όπως προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 37 του Συντάγματος.
Νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας συμμετείχε σε διευρυμένη συνεδρίαση στα κεντρικά γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην Κουμουνδούρου, με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών.
«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση», τόνισε, σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την εισήγηση του στη συνεδρίαση του πολιτικού οργάνου εκλογικής ευθύνης.
Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης επτάμηνης περιόδου.
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ότι είναι «άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους». Υπογράμμισε ότι «ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του κόμματος και της Νεολαίας, ώστε να αντιστοιχιστεί η οργανωτική βάση του ΣΥΡΙΖΑ με τους εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου που τον στηρίζουν ενεργά. Επισήμανε ότι, σε αυτό το πλαίσιο, είναι αναγκαία μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.
Ποια πρόσωπα ακούγεται ότι θα μπουν στην κυβέρνηση
Τα σενάρια για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν τη νέα κυβέρνηση φουντώνουν. Εκπλήξεις, ωστόσο, δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν, αφού ο Αλέξης Τσίπρας θα διατηρήσει στις ίδιες θέσεις πολλούς από τους συνεργάτες του.
Έτσι, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αμετακίνητοι στις θέσεις τους φαίνεται πως παραμένουν οι: Πάνος Καμμένος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Νίκος Κοτζιάς στο υπουργείο Εξωτερικών, Νίκος Παρασκευόπουλος στο υπουργείο Δικαιοσύνης, υπουργοί Επικρατείας θα εξακολουθήσουν να είναι ο Νίκος Παππάς και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, όπως και ο Παναγιώτης Νικολούδης για θέματα διαφθοράς, ενώ όπως όλα δείχνουν και ο Γιώργος Σταθάκης παραμένει στο υπουργείο Οικονομίας.
Από την υπηρεσιακή κυβέρνηση ο Γιώργος Χουλιαράκης θα αξιοποιηθεί ως υπουργός που θα επιβλέπει την εφαρμογή του μνημονίου, ενώ επικρατέστερος για υπουργός Οικονομικών είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Στο υπουργείο Οικονομικών, εξάλλου, παραμένουν οι κύριοι Μάρδας και Αλεξιάδης. Και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης παραμένει υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.
Σε κεντρικά πόστα θα τοποθετηθούν συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα που υπηρέτησαν τη στάση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ καθ όλη τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Μεταξύ αυτών ο Πάνος Σκουρλέτης, που είτε θα παραμένει υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είτε θα μετακινηθεί στο υπουργείο Εσωτερικών. Οι κύριοι Νίκος Βούτσης, Θοδωρής Δρίτσας και Γιάννης Δραγασάκης ενδεχομένως να παραμείνουν στις θέσεις τους, όμως διεκδικούν και τη θέση του Προέδρου της Βουλής.
Επίσης, σε κεντρικά πόστα αναμένεται να τοποθετηθούν η Όλγα Γεροβασίλη, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο Χρήστος Σπίρτζης και ο Νίκος Ξυδάκης. Μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν θα αξιοποιηθεί ο Γιάννης Πανούσης, καθώς για το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «παίζει» και το όνομα του Δημήτρη Βίτσα.
Για τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι θα παραμείνουν στα πόστα τους οι κύριοι Μπαλτάς και Κουρουμπλής αντίστοιχα.
Πιέζεις δέχεται ο Ι. Μουζάλας για να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Μεταναστευτικής Πολιτικής όπως, επίσης, εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα ήταν θετικός σε μια πρόταση υπουργοποίησης ο Φώτης Κουβέλης.
Στο μεταξύ, έχουν πέσει σκέψεις στο τραπέζι για αξιοποίηση του Νίκου Φίλη στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου