Μια πολυσύνθετη διαδικασία διπλής μετεγκατάστασης (του Παραρτήματος Άμφισσας Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας και του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας) ολοκληρώθηκε αυτές τις μέρες με επιτυχία.
Μοιραζόμαστε με τους συμπολίτες μας τη χαρά της ταυτόχρονης εκπλήρωσης δύο μεγάλων οραμάτων της περιοχής μας, δύο κορυφαίων στόχων και διεκδικήσεων στο κρισιμότερο πεδίο της κοινωνικής μας ζωής, αυτό της Εκπαίδευσης. Τη μόνιμη στέγαση τόσο του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας στο υπερσύγχρονο κτιριακό του συγκρότημα, όσο και του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας στο κτήριο του πρώην Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.
Για να επιτευχθεί το σημαντικό αυτό αποτέλεσμα απαιτήθηκε η πολυετής και συστηματική εργασία πολλών ανθρώπων και φορέων της περιοχής μας και όχι μόνο, αλλά και η καλή συνεργασία όλων αυτών μεταξύ τους, έργο ιδιαιτέρως απαιτητικό στην οργάνωσή του.
Η δημοτική μας αρχή, ήδη από την επομένη ημέρα της εκλογής της και σε συνέχεια μακροχρόνιας προσπάθειας, χρειάστηκε να εκπονήσει και εκτελέσει μια συγκεκριμένη στρατηγική που θα οδηγούσε στην ταυτόχρονη επίτευξη των δύο δύσκολων στόχων.
Το πρώτο που κάναμε ήταν να αναπροσαρμόσουμε το σχεδιασμό του έργου της οδικής πρόσβασης στο κτιριακό συγκρότημα του Τ.Ε.Ι., δηλαδή να αλλάξουμε την αρχική σκέψη για διάνοιξη του δρόμου στην επέκταση της λεωφόρου Καραμανλή (από την πλευρά του Αστυνομικού Μεγάρου). Το οδικό αυτό έργο, όπως είχε προταθεί, υπολογιζόταν ότι θα κόστιζε περί τις 200.000,00 ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται τα έργα της αποχέτευσης, ποσό και πίστωση που δεν υπήρχαν στον προϋπολογισμό μας, με βέβαιο αποτέλεσμα τη μεγάλη καθυστέρηση και πιθανότατα την αδυναμία εκτέλεσης του έργου. Επιλέξαμε αμέσως και υποστηρίξαμε το πιο ρεαλιστικό σενάριο της οδικής πρόσβασης από τη βόρεια πλευρά, έργο που κυμάνθηκε σε κόστος περίπου του ενός τρίτου αυτού που θα στοίχιζε το αρχικό σενάριο. Τα απαιτούμενα χρήματα εξοικονομήθηκαν, τα έργα σχεδιάστηκαν προσεκτικά και εν τέλει τα δύο έργα (ένας σύγχρονος δρόμος που οδηγεί στην κεντρική είσοδο του Τ.Ε.Ι. μήκους περίπου 100 μέτρων, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης που εξυπηρετεί τόσο το Τ.Ε.Ι., όσο και το συγκεκριμένο τομέα της πόλης) ολοκληρώθηκαν εγκαίρως και παραδόθηκαν.
Την ίδια στιγμή συνεχίσαμε την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε με την εργολήπτρια εταιρεία κατασκευής του Τ.Ε.Ι. (τη «Σμίλη Α.Τ.Ε.» και τη διευθύνουσα σύμβουλο αυτής, κ. Χρυσούλα Τσάλα, στην οποία οφείλονται πάρα πολλές ευχαριστίες γιατί στήριξε το έργο, την κρίσιμη στιγμή που θα μπορούσε ανέξοδα να το έχει εγκαταλείψει, στρεφόμενη σε πιο κερδοφόρα έργα που είχε στο μεταξύ αναλάβει). Και το μεγάλο αυτό έργο ολοκληρώθηκε και αποτελεί πλέον ένα εκπαιδευτήριο τριτοβάθμιας εκπαίδευσης υψηλών προδιαγραφών, μια υποδομή τεράστιας αξίας και υπεραξίας για την πόλη και το Δήμο μας.
Κανείς δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ τους μακροχρόνιους και δυναμικούς αγώνες που έδωσαν οι πολίτες και οι συλλογικοί φορείς της Άμφισσας και του Δήμου μας για περίπου δέκα χρόνια, μ’ έναν από τους βασικούς στόχους τους την αποπεράτωση και την απόδοση σε λειτουργία του νέου κτιριακού συγκροτήματος του Τ.Ε.Ι. Άμφισσας. Ο αγώνας αυτός, που πολλές φορές έμοιαζε μάταιος και αδιέξοδος, δικαιώνεται εν μέρει σήμερα και θα δικαιωθεί πλήρως όταν λειτουργήσει στο χώρο αυτό ένα σύγχρονο και καλά οργανωμένο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα, αντάξιο της Ιστορίας, της προσφοράς και της παγκόσμιας φήμης της περιοχής μας.
Πολύ δύσκολος και απαιτητικός υπήρξε κατά την ίδια περίοδο (του τελευταίου έτους) ο σχεδιασμός μας για τη μετεγκατάσταση του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας. Το αρχικό αίτημα που είχε απευθύνει ο Δήμος μας στο Υπουργείο Οικονομίας (Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Περιουσίας) και στην Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (που διαχειρίζεται την περιουσία του καταργηθέντος Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.) για να μας παραχωρηθεί κατά χρήση το συγκεκριμένο ακίνητο (πρώην κτήριο Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ.) έλαβε την απάντηση ότι η ψηφισθείσα πρόσφατα νομοθεσία απαγορεύει μια τέτοια παραχώρηση σε Δήμους, αλλά μόνο σε φορείς του στενού δημόσιου τομέα.
Αναπροσαρμόσαμε αμέσως την τακτική μας και προτείναμε την παραχώρηση του ακινήτου στο Υπουργείο Παιδείας προς χρήση του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας και με ανάληψη των λειτουργικών δαπανών από το Δήμο μας. Βάσει της πρότασής μας και μετά από επίμονες διαβουλεύσεις μας με το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Οικονομικών και την Ετ.Α.Δ. Α.Ε., ελήφθη η απόφαση από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ετ.Α.Δ. Α.Ε. για τη συγκεκριμένη παραχώρηση με ορισμένους όρους που προβλέπουν οι κανονισμοί της. Εμείς, ως Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών, αποδεχτήκαμε αμέσως τους τεθέντες όρους. Ένας από τους όρους αυτούς υπήρξε η συγκρότηση επιτροπής καταλληλότητας του προτεινόμενου διδακτηρίου, όπως προβλέπει η νομοθεσία, ενέργεια στην οποία προβήκαμε επίσης αμέσως.
Ολοκληρώνοντας τη δουλειά της η Επιτροπή Καταλληλότητας και αφού κρίθηκε από αυτή ότι το κτήριο (με τις απαιτούμενες προσαρμογές) πληροί τις προϋποθέσεις της νομοθεσίας, επιστρέψαμε στο Υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να προβεί και αυτό στην αποδοχή των όρων της Ετ.Α.Δ. Α.Ε., ωστόσο εκεί προέκυψε ότι το Υπουργείο δυσκολευόταν με το νομικό σκέλος της παραχώρησης και ζήτησε νέες τροποποιήσεις.
Λάβαμε αμέσως νέα Απόφαση στο Δημοτικό μας Συμβούλιο, με την οποία τεκμηριώσαμε όλο το νομικό πλαίσιο της τριμερούς μας σχέσης (Ετ.Α.Δ. Α.Ε., Υπουργείο Παιδείας και Δήμος Δελφών) και πιέσαμε για αναπροσαρμογή των τεθέντων όρων, ώστε να αποδεχτεί τελικά το Υπουργείο αυτούς. Ταυτόχρονα εξασφαλίσαμε δύο διαδοχικές παρατάσεις στα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που μας έθετε το Δ.Σ. της Ετ.Α.Δ. Α.Ε.
Μετά από συνεχόμενες επαφές και παρεμβάσεις και στη βάση μιας πολύ καλής συνεργασίας με τα στελέχη του Υπουργείου Παιδείας, καταφέραμε τελικά εν μέσω θέρους να εκδοθεί η νέα απόφαση παραχώρησης από το (νέο επίσης) Δ.Σ. της Ετ.Α.Δ. Α.Ε.
Την Απόφαση αυτή αποδεχτήκαμε ακόμη μια φορά εμείς ως Δημοτικό Συμβούλιο Δελφών και επιτέλους έγινε αποδεκτή και υπογράφτηκε από το Υπουργείο Παιδείας (από την υπηρεσιακή Υπουργό κ. Ευφροσύνη Κιάου) στα τέλη Αυγούστου 2015.
Σε όλα αυτά πρέπει να λάβουμε υπ’ όψιν μας το απίστευτα ρευστό πολιτικό περιβάλλον που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, με κυβερνητικές αλλαγές, αλλαγές γενικών γραμματέων και υπεύθυνων υπαλλήλων, μεταβολές στις διοικήσεις οργανισμών, ακόμη και τροποποιήσεις στα οργανογράμματα των υπουργείων, που κάθε φορά επιβράδυναν τις εξελίξεις ή ακόμη και μας ανάγκαζαν να ξεκινάμε την προσπάθεια ξανά από μηδενική βάση.
Συγχρόνως με τις εντατικές κινήσεις σε νομικό και πολιτικό επίπεδο, έπρεπε να προετοιμαστεί μια καλά συντονισμένη διαδικασία ταυτόχρονης μετεγκατάστασης του Τ.Ε.Ι. (η διοίκηση του οποίου μας δήλωσε αδυναμία και ζήτησε τη συνδρομή μας) και του Μουσικού Σχολείου.
Προβλέψαμε ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού πίστωση 20.000,00 ευρώ από τη Σ.Α.Τ.Α. σχολικών κτιρίων για τις απαραίτητες διαμορφώσεις του νέου διδακτηρίου του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας.
Από τα τέλη Ιουλίου συνεργεία του Δήμου μας εργάστηκαν εντατικά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις δύο ταυτόχρονες μεγάλες μετακομίσεις και τις αναγκαίες διευθετήσεις στους χώρους.
Μετά από μια μεγάλη συντονισμένη προσπάθεια, φτάσαμε στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους, να βρίσκονται και τα δύο σημαντικά εκπαιδευτικά καθιδρύματα στους φυσικούς τους χώρους, εκπληρώνοντας τις προσδοκίες τόσων πολλών ετών.
Σ’ όλη αυτήν την οργανωμένη προσπάθεια συνεργαστήκαμε πολύ καλά με πολλούς και διαφορετικούς ανθρώπους και φορείς.
Είχαμε την καλή συνεργασία και ουσιαστική συνδρομή αρχικά της βουλευτή Φωκίδας κ. Ασπασίας Μανδρέκα και στη συνέχεια του βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου.
Είχαμε τη σημαντική συνδρομή της Ετ.Α.Δ. Α.Ε., τόσο με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Δημήτρη Δημητρίου, όσο και στη συνέχεια με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γιώργο Τερζάκη.
Είχαμε τη βοήθεια των γενικών γραμματέων δημόσιας περιουσίας του Υπουργείου Οικονομίας, διαδοχικά του κ. Αβραάμ Γούναρη και εν συνεχεία του κ. Δημήτρη Κλούρα.
Είχαμε τη σημαντική συμβολή της κ. Ιφιγένειας Καρτσιώτου, διευθύντριας του γραφείου του τότε Υφυπουργού Παιδείας κ. Αλέξανδρου Δερμεντζόπουλου.
Είχαμε την καθοριστική συμβολή της κ. Ευφροσύνης Κιάου, αρχικά ως νομικής συμβούλου του Υπουργείου και εν συνεχεία ως υπηρεσιακής Υπουργού Παιδείας.
Είχαμε τη σταθερή συμπαράσταση σε κρίσιμα στάδια του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Κώστα Μπακογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φωκίδας, κ. Κώστα Μίχου.
Είχαμε την πολύ καλή συνεννόηση με τη διοίκηση και τα στελέχη του Τ.Ε.Ι. Στερεάς Ελλάδας (τον Πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Ντίνο Αναστασίου, τον Αντιπρόεδρο κ. Θανάση Κοντογιώργο, τον τεχνικό υπεύθυνο κ. Θανάση Αγγελή, τον Προϊστάμενο του Παραρτήματος κ. Σπύρο Αλεξίου) και όλους τους εργαζομένους του Τ.Ε.Ι. στην Άμφισσα.
Είχαμε άριστη επαφή και συνεργασία με τη διεύθυνση και τους εκπαιδευτικούς του Μουσικού Σχολείου Άμφισσας (διευθύντριες διαδοχικά οι κ.κ. Μίνα Καρρά και Βούλα Τσάφου), αλλά και τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Φωκίδας (Προϊστάμενος ο κ. Γιάννης Αλωνάρης).
Είχαμε την πολύ καλή ανταπόκριση των συμπατριωτών μας στελεχών της Δ.Ε.Η. και του Ο.Τ.Ε., προκειμένου να επιταχύνουμε τους ρυθμούς προόδου των εργασιών.
Σε όλους αυτούς (αλλά και σε πολλούς ακόμη που σε διάφορα στάδια του δρόμου συνέδραμαν πρόθυμα και ανιδιοτελώς) οφείλονται πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια γιατί τίμησαν στο ακέραιο το ρόλο τους ως δημόσιοι λειτουργοί.
Πολλές ευχαριστίες οφείλονται και στους προκατόχους μας αυτοδιοικητικούς που πριν από εμάς ή και μαζί με εμάς υπηρέτησαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το κοινό όραμα, αλλά και σε όλες τις παρατάξεις του σημερινού Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών για την ομοψυχία και αποφασιστικότητα που επέδειξαν, όποτε απαιτήθηκε.
Οφείλουμε όμως να ξεχωρίσουμε και αναδείξουμε το μοναδικό και αναντικατάστατο ρόλο που έπαιξαν σε όλη αυτή την απαιτητική και μακρά διαδικασία οι γονείς των μαθητών του Μουσικού Σχολείου.
Χέρι χέρι από την πρώτη στιγμή μαζί μας, διεκδικώντας την προκοπή του σχολειού τους και των παιδιών τους, δίπλα μας σε πολλές από τις πολιτικές επαφές, σε καθημερινή κινητοποίηση και εμψύχωση όλων των εμπλεκομένων μερών, έπαιξαν τον αποφασιστικό ρόλο για τον οποίο είχαν τάξει τον εαυτό τους και δεσμευτεί.
Οι ίδιοι (και με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών του σχολείου) έφεραν σε πολύ μεγάλο βαθμό σε πέρας την επιχείρηση της μετακόμισης και διαμόρφωσης του σχολείου, προσφέροντας επί εβδομάδες πολλές ώρες προσωπικής εργασίας και κάθε είδους προσφοράς.
Ικανά στελέχη από το χώρο του Συλλόγου Γονέων και από το Δήμο μας οργάνωσαν και επιμελήθηκαν τόσο τη διαδικασία για την έγκριση καταλληλότητας του διδακτηρίου, όσο και το σχεδιασμό των επεμβάσεων στο κτήριο και στον αύλειο χώρου του.
Πρόεδρος και ψυχή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μουσικού Σχολείου είναι η Κατερίνα Τζαμτζή. Οφείλουμε όμως να ευχαριστήσουμε ονομαστικά και όλους τους υπόλοιπους γονείς που έδωσαν τον εαυτό τους στη σπουδαία αυτή προσπάθεια. Γιώργος Σούφρας, Μπάμπης Ψύχας, Κώστας Απιτιαγόπουλος, Κώστας Κλεάνθης, Κατερίνα Ρότση, Άννα Γκιούλου, Ανθή Ματσάκη, Δημήτρης Ανδρέου, Γιώργος Μουζοκές, Γιάννης Μπούτσικος, Γιάννης Νούλας, Νίκος Κούκος, Μαρία Κούκου, Λευτέρης Σαλιάνι, Μιρελα Σαλιάνι, Δημήτρης Τσιπούρας, Λιάνα Τσιπούρα, Έφη Γενναίου, Γιάννης Μαχαιράς, Έφη Καλλιχόρου, Γιώργος Λουπάκος, Μιχάλης Παναγιωτλάρης, Διαμάντω Τσιπούρα, Πόπη Πατρινού, Βιολέττα Τυλιγάδα, Μαρία Δαρλου, Δρόσος Σκαρίμπας, Θάνος Παπαδόπουλος, Σίμος Πούλος, Ιουλία Ξανθούλη, Χρύσα Βενετσάνη, Χρυσαφούλα Μαρδάκη, Ντίνος Κυριανάκης, Σόνια Σούφρα.
Τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια, καθώς οι ίδιοι αποτελούν ήδη ένα σπουδαίο παράδειγμα για τις δυνατότητες που προσφέρει η κινητοποίηση της δρώσας κοινωνίας και η μετατροπή του πολίτη από άβουλο παρατηρητή και κριτή σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων.
Επίσης οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τους επαγγελματίες που πρόσφεραν ανιδιοτελώς και συγκεκριμένα τους κ.κ. Αντώνη Παυλοστάθη, Μαργαρίτα Γεωργουσοπούλου, Χρήστο Κατσίμπρα, Ηρακλή Μπαρτσώτα.
Ευχόμαστε και πιστεύουμε βάσιμα ότι και οι δύο αυτοί πυλώνες της Εκπαίδευσης στην περιοχή μας (το Τ.Ε.Ι. Άμφισσας και το Μουσικό Σχολείο Άμφισσας) θα προκόψουν και θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες και στους κόπους τόσων πολλών ανθρώπων επί τόσα πολλά έτη και θα αποτελέσουν μια ουσιαστική βάση για να οικοδομηθεί και στον τόπο μας το μέγιστο αγαθό και πλεονέκτημα των πολιτισμένων κοινωνιών, τα καλά σχολειά για τα παιδιά μας.
Ο Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου