Στο έλεος 120.000 πρόσφυγες που βρίσκουν κλειστά σύνορα-Αυστηρή προειδοποίηση από τον ΟΗΕ "Θα αυξηθούν οι θάνατοι στο Αιγαίο, ενώ στην Ελλάδα θα προκληθεί χάος"
Πάνω από 120.000 μετανάστες που έχουν φύγει από την Ελλάδα ενδέχεται να επιστρέψουν καθώς βρίσκουν κλειστά σύνορα στις χώρες τις Ευρώπης.
Όλα δείχνουν ότι η Ελλάδα κινδυνεύει να μετατραπεί σε στρατόπεδο μεταναστών καθώς μετά την Γερμανία, τώρα και Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για μεταφορές προσφύγων, ο δε Σέρβος υπουργός δηλώνει: Οι Ούγγροι να ξαναστείλουν τους μετανάστες στην Ελλάδα, εμείς δεν θα τους δεχτούμε».
Εξανεμίζεται έτσι για χιλιάδες μετανάστες η ελπίδα που έτρεφαν να βρουν μια νέα πατρίδα και να ξεκινήσουν μια νέα ζωή, ενώ η κατάσταση στην Ελλάδα αναμένεται να γίνει ακόμη πιο δραματική.
Το Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών των κρατών της ΕΕ δεν έφτασε σε κάποια απόφαση για την απορρόφηση των προσφύγων με αποτέλεσμα να μείνουν εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα ενώ όσοι κατάφεραν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό δεν αποκλείεται να επιστρέψουν πίσω στην Ελλάδα.
Τα λεγόμενα «νέα» κράτη της Ένωσης, δηλαδή η Πολωνία, η Σλοβακία και η Τσεχία, αρνήθηκαν κάθε συζήτηση για την πρόταση της Κομισιόν για τις ποσοστώσεις μεταφοράς προσφύγων, ενώ η στρατηγική κίνηση της Γερμανίας, που αποφάσισε να επαναφέρει προσωρινά τους συνοριακούς ελέγχους ώστε να πιέσει τα υπόλοιπα κράτη -μέλη να δεχθούν περισσότερους πρόσφυγες δεν φαίνεται να έχει αποδώσει προς το παρόν.
«Δεν καταφέραμε να συμφωνήσουμε στην μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. Τα περισσότερα κράτη- μέλη συμφώνησαν, αλλά δεν είχαμε την απαραίτητη πλειοψηφία», δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν, η χώρα του οποίου ασκεί την προεδρία του Συμβουλίου, υπογράμμισε πως η Ελλάδα πρέπει να λάβει κάθε βοήθεια, οικονομική και σε τεχνικό επίπεδο από την Ε.Ε. για να αντιμετωπίσει το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συμβουλίου: «Δεν υπάρχει λύση για το πρόβλημα των προσφύγων, χωρίς την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων της. Η αλληλεγγύη πρέπει επίσης να συμβαδίζει με την ευθύνη. Χαιρετίζουμε, συνεπώς, τη δέσμευση για την επίτευξη συμφωνίας σχετικά με τις ασφαλείς χώρες καταγωγής».
Οι κύριες αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν στις 8 Οκτωβρίου στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών της Ε.Ε.
Νωρίτερα, πάντως, το Συμβούλιο είχε φτάσει σε συμφωνία για την μετεγκατάσταση μεταναστών από τις χώρες «της πρώτης γραμμής», δηλαδή Ιταλία και Ελλάδα, στην ενδοχώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η συμφωνία που επετεύχθη από τους υπουργούς Εσωτερικών στην έκτακτη Σύνοδο ανοίγει τον δρόμο για την εκτέλεση της πρότασης Γιούνκερ για μετεγκατάσταση 40.000 μεταναστών. Σε ανακοίνωση του το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο διατυπώνει πως:
«Το Συμβούλιο υιοθετεί την απόφαση για εγκατάσταση προσωρινών μέτρων για την διεθνή προστασία της Ιταλίας και της Ελλάδας. Η απόφαση εγκαθιδρύει έναν προσωρινό και κατ’ εξαίρεση κανονισμό μετεγκατάστασης μεταναστών μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, από χώρες της Ευρωπαϊκής μεθορίου, την Ιταλία και Ελλάδα σε άλλα κράτη μέλη. Ο μηχανισμός αυτός αναφέρεται σε άτομα που έχουν ξεκάθαρη ανάγκη διεθνούς προστασίας που έχουν εισέλθει ή εισέρχονται στα σύνορα των κρατών μελών από τις 15 Αυγούστου 2015 έως τις 16 Σεπτεμβρίου 2017».
ΟΗΕ: Εις βάρος της Ελλάδος η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης
Την ίδια ώρα δραματική είναι προειδοποίηση που από τον ΟΗΕ, ο οποίος εκτιμά ότι η αναποφασιστικότητα της Ευρώπης για το μεταναστευτικό είναι εις βάρος της Ελλάδος συμπληρώνοντας ότι η καθυστέρηση θα οδηγήσει σε περισσότερος θανάτους στο Αιγαίο».
Παράλληλα, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει "βαθιά απογοήτευση" από την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής των 120.000 προσφύγων.
Στην προειδοποίηση του ΟΗΕ μάλιστα αναφέρεται και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών Τομας ντε Μεζιέρ, λίγο πριν από την επίσημη ολοκλήρωση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, ο οποίος ανακοίνωσε πως εκτός από την παροχή οικονομικής βοήθειας στις χώρες που βρίσκονται κοντά στην περιοχή όπου συνεχίζεται η κρίση και την Τουρκία, οι ευρωπαίοι υπουργοί Εσωτερικών συμφώνησαν στη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων (hot spots) στην Ελλάδα και την Ιταλία.
«Σήμερα η Ελλάδα ανακοίνωσε για πρώτη φορά ότι είναι έτοιμη να δημιουργήσει έναν ή περισσότερους καταυλισμούς υποδοχής προσφύγων. Η Ελλάδα ξεκαθάρισε επίσης ότι θα συνεργαστεί με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNHCR), κάτι το οποίο ζητούσαμε εδώ και καιρό. Η Ελλάδα ζήτησε να λάβει οικονομική βοήθεια για τη δημιουργία τoυ hot spot, κάτι που περιλαμβάνεται στην απόφασή μας», εξήγησε ο ντε Μεζιέρ.
Ταυτόχρονα, οι υπουργοί Εσωτερικών αποφάσισαν την οριστικοποίηση του καταλόγου των χωρών της νοτιο-ανατολικής Ευρώπης που θεωρούνται "ασφαλείς" και κατά συνέπεια οι προερχόμενοι από αυτές δεν δικαιούνται ασύλου. Η Τουρκία δεν περιλαμβάνεται, τουλάχιστον προς το παρόν, στον κατάλογο αυτόν, γεγονός που καθιστά αδύνατη την επαναπροώθηση ατόμων που έχουν φθάσει στο έδαφος της ΕΕ προερχόμενα από την Τουρκία.
Χάος στην Ελλάδα
Οσο περισσότερο χρόνο καθυστερήσουν οι πολιτικές αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, "τόσο περισσότερο χάος θα προκληθεί, τόσο μεγαλύτερο βάρος θα δημιουργηθεί για την Ελλάδα και τόσο περισσότεροι άνθρωποι θα προσπαθήσουν να διαφύγουν από τη Συρία", προειδοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IOM).
"Φοβόμαστε ότι η αναποφασιστικότητα στην Ευρώπη θα οδηγήσει σε περισσότερους θανάτους στο Αιγαίο", δήλωσε ο εκπρόσωπος του IOM Λέοναρντ Λόιντ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη προσθέτοντας ότι η απόφαση ευρωπαϊκών χωρών για την επιβολή συνοριακών ελέγχων θα έχει πολύ αρνητικές συνέπειες.
Παράλληλα, ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκφράζει "βαθιά απογοήτευση" από την αποτυχία των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης να φθάσουν σε οριστική συμβιβαστική λύση για το σχέδιο κατανομής των 120.000 προσφύγων.
"Χρειάζεται αποφασιστική συμφωνία χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις για την αντιμετώπιση των αναγκών, καθώς και αποφασιστικές ενέργειες με βάση την αλληλεγγύη από όλες τις χώρες μέλη", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Αντόνιο Γκουτέρες που εκδόθηκε στη Γενεύη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOM, 464.876 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν διασχίσει από τις αρχές του έτους τη Μεσόγειο, από 432.000 που έδειχναν τα στοιχεία μόλις της περασμένης Παρασκευής, αριθμός διπλάσιος ήδη του συνολικού αριθμού προσφύγων και μεταναστών που έκαναν το 2014 την ίδια θαλάσσια διαδρομή.
Σύμφωνα με τον IOM, 72 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους τις προηγούμενες ημέρες προσπαθώντας να διασχίσουν τη θαλάσσια ζώνη ανάμεσα στα τουρκικά παράλια και τα ελληνικά νησιά.
Η Ελλάδα και η Ιταλία συμφώνησαν στη δημιουργία ενός ή περισσότερων κέντρων πρώτης υποδοχής και καταγραφής προσφύγων στο έδαφός τους κατά τη χθεσινή σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Περισσότεροι από 500.000 πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου 2015, έναντι 280.000 για το σύνολο του 2014, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία για την προστασία των συνόρων Frontex, προειδοποιώντας όμως ότι κάποιοι ενδέχεται να έχουν καταμετρηθεί δύο φορές.
Αριθμοί σοκ από την Frontex
Τεράστια η πίεση στα ελληνικά νησιά, όπου τον Αύγουστο έφτασαν 88.000 άνθρωποι, αριθμός μεγαλύτερος από δεκαπλάσιος σε σχέση με πέρυσι - Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία είναι Σύροι πρόσφυγες, λέει η ευρωπαϊκ
Αριθμοί ρεκόρ καταγράφηκαν επί πέντε συνεχόμενους μήνες, καθώς 156.000 πρόσφυγες εισήλθαν στην ΕΕ τον Αύγουστο, πρόσθεσε η Frontex.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου