Φοροκαταιγίδα προς όλους έρχεται από τον Οκτώβριο. ΦΠΑ στην εκπαίδευση, αγροτικό πετρέλαιο, ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, δόσεις ληξιπρόθεσμων. Ποιές αλλαγές προωθούνται.


Μπαράζ φορολογικών επιβαρύνσεων περιμένουν όλους σχεδόν τους κλάδους επαγγελματιών και απασχολούμενων, αλλά και τα νοικοκυριά, ήδη από την 1η  Οκτωβρίου. Η αρχή γίνεται με την επιβολή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία θα εφαρμοστεί κανονικά και θα επανεξεταστεί από το Μάρτιο του 2016 για την απόδοσή του. 

Από 1 Οκτωβρίου θα αυξηθεί ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο πετρέλαιο των αγροτών, ενώ θα αυξηθεί και η προκαταβολή φόρου στο 75% για τους επαγγελματίες. Στους αγρότες θα αυξηθεί ο φορολογικός συντελεστής στο 20% από 13% σήμερα, ενώ το 2017 θα αυξηθεί στο 26%.  

Από 1 Οκτωβρίου θα αυξηθεί και ο ΦΠΑ στα νησιά και θα επιβληθεί ο αυξημένος συντελεστής στα ξενοδοχεία. Ειδικά οι νησιώτες του Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες) δεν γνωρίζουν καν πόσο θα πληρώνουν σε λίγες ημέρες το ψωμί και το γάλα. 

Μετά τις 10 Οκτωβρίου –η τελευταία προθεσμία που έχει δοθεί στο υπουργείο Οικονομικών είναι η 26η Οκτωβρίου- θα πρέπει να σταλούν τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση, περίπου 600 εκατ. ευρώ- θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι τέλος Οκτώβρη.


Τι και αν το υπουργείο Οικονομικών με ανακοίνωσή του έσπευσε να κατευνάσει τις ανησυχίες τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προστεθεί κανένας νέος φόρος, οι αλλαγές είναι αρκετές και το σημαντικότερο είναι πως θα πλήξουν και τα μεσαία εισοδήματα.

Όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ «το πλαίσιο των αλλαγών που θα γίνουν το επόμενο διάστημα είναι σαφές και καθορισμένο από τις διατάξεις του Ν 4336/2015 (ειδικά στις σελίδες 1015-1019) και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί κανένας νέος φόρος, επιβάρυνση, κλπ.».

Ωστόσο στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, στη φορολογική κλίμακα και στην έκτακτη εισφορά.

Συγκεκριμένα:

Ρύθμιση 100 δόσεων

Για τη ρύθμιση των 100 δόσεων το επικρατέστερο σενάριο θέλει την αύξηση των επιτοκίων σε όσους έχουν ρυθμίσει τα χρέη τους ενώ θεωρείται πιθανό, οι δόσεις να συνδεθούν με το περιουσιολόγιο και κάποιοι να πρέπει να πληρώσουν τα οφειλόμενα σε λιγότερες δόσεις έαν κριθεί ότι έχουν το εισόδημα να το κάνουν.

Παράλληλα όσοι δεν εξοφλήσουν μερικώς ή έστω δεν ρυθμίσουν και νέα χρέη που δημιουργούνται, θα χάσουν το δικαίωμα στη ρύθμιση.

Φορολογική κλίμακα

Μία από τις προτάσεις συζητιέται, προβλέπει τη δημιουργία μιας ενιαίας φορολογικής κλίμακας για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και όσους έχουν εισοδήματα από ακίνητα και κινητές αξίες (μερίσματα κ.λπ.) και μιας άλλης κλίμακας για τα εισοδήματα που αποκτούν όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα και οι αγρότες.

Στην πρώτη κλίμακα, το αφορολόγητο θα αφορά όσους έχουν εισοδήματα για όσους αποκτούν εισοδήματα 9.000 - 12.000 ευρώ, δίχως ωστόσο να έχει «κλειδώσει». Για τα υψηλότερα εισοδήματα θα προβλέπεται φορολόγηση από το πρώτο ευρώ με βάση κλίμακα που θα περιλαμβάνει πολλά κλιμάκια εισοδήματος και συντελεστές φόρου. Ο πρώτος συντελεστής θα είναι χαμηλός στα επίπεδα του 6%-8% και ο ανώτερος μπορεί να φθάνει στο 50% για το ύψος του εισοδήματος που υπερβαίνει τις 80.000 ευρώ.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες οι δανειστές φέρονται να επιμένουν να μην υπάρξουν αλλαγές και να συνεχίσει η φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ με συντελεστή 26% για εισοδήματα έως 50.000 ευρώ και με 33% για εισοδήματα υψηλότερα. Ειδικότερα για τους αγρότες το μνημόνιο ορίζει σταδιακή αύξηση τουσυντελεστή φορολογίας εισοδήματος για τους αγρότες από το 13% στο 20% για το 2016 και στο 26% για το 2017.

Ταυτόχρονα, φαίνεται πως επανεξετάζονται από μηδενική βάση οι φοροαπαλλαγές  με στόχο την αντικατάσταση των περισσότερων με άμεσες ενισχύσεις σε όσους το έχουν ανάγκη.

Έκτακτη εισφορά

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, για όσους έχουν εισοδήματα από 12.000 έως 30.000 ευρώ δεν θα υπάρξει αλλαγή. Θα πληρώσουν όσα είχαν υπολογίσει, είτε μέσω της φορολογικής τους δήλωσης, είτε μέσω της μηνιαίας παρακράτησης του μισθού τους.

Όσοι, όμως έχουν εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ, είδαν τους συντελεστές της έκτακτης εισφοράς να αυξάνονται από τον Αύγουστο.

Ειδικότερα, η κλίμακα της έκτακτης εισφοράς διαμορφώνεται ως εξής:

12.001 - 20.000 ευρώ: 0,7%
20.001 - 30.000 ευρώ: 1,4%
30.001 - 50.000 ευρώ: από 1,4% αύξηση σε 2%
50.001 - 100.000 ευρώ: από 2,1% σε 4%
100.001 - 500.000 ευρώ: από 2,8% σε 6%
500.001 ευρώ και πάνω: από 2,8% σε 8%

Τα άμεσα μέτρα έως το τέλος του χρόνου

Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης σχεδιάζει έως το τέλος του χρόνου να έχει ψηφίσει φορολογικό νομοσχέδιο με τα εξής μέτρα:

- Υποχρέωση των γιατρών να δέχονται πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες.

-Να εκπίπτουν από το φόρο οι ιατρικές δαπάνες, μόνο εάν έχουν πληρωθεί με κάρτα.

- Υποχρεωτικές συναλλαγές με κάρτες για συναλλαγές άνω των 100 ευρώ.

- Μείωση της φορολογίας σε όσες επιχειρήσεις έχουν τζίρο 80% από κάρτες. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.