Επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε μιλώντας στο Euronews ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, καταλογίζοντας του ότι "είπε ψέμματα, υποσχέθηκε ανάπτυξη και έφερε ύφεση, έδιωξε επενδύσεις και έδωσε ψεύτικες επενδύσεις".
Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι "η συμφωνία είναι του Τσίπρα" και ότι η ΝΔ ψήφισε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ και πρόσθεσε ότι εφόσον η επόμενη κυβέρνηση εφαρμόσει τις βασικές δεσμεύσεις της συμφωνίας όσον αφορά διαρθρωτικές αλλαγές και αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη τότε θα είναι σε θέση να ζητήσει την επανεξέταση των υφεσιακών προβλέψεων. Ευθύνες στην κυβέρνηση Τσίπρα επέρριψε και για το μεταναστευτικό και υποστήριξε ότι "η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά περισσότερα μέσα σε επτά μέρες απ΄ ότι έκανε ο κ. Τσίπρας σε επτά μήνες. Θεωρώ ότι η πορεία που έχει χαράξει για το μεταναστευτικό αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει τη Σύνοδο Κορυφής για να συζητηθεί θα μας δώσει τη λύση που απαιτείται"
Ερ: Πριν από σχεδόν εννέα μήνες το κόμμα σας υπέστη μια σχεδόν συντριπτική ήττα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εννέα μήνες μετά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ισοδύναμα κόμματα. Τι άλλαξε σε αυτή την περίοδο των εννέα μηνών;
Απ: Άλλαξε η ίδια η Ελλάδα, αλλάξαμε και εμείς. Ο κ. Τσίπρας είπε πολλά ψέμματα τον Γενάρη. Το Γενάρη του 15 η χώρα ήταν με πλεονάσματα, με μια προοπτική ανάπτυξης και τώρα είναι με ύφεση, είναι με ελλείμματα, είναι με ανεργία. Φύγαν επενδύσεις, τις έδιωξε ο κ. Τσίπρας . Οι Έλληνες είχαν να συγκρίνουν τον Γενάρη του 15 τα πεπραγμένα της κυβέρνησης με τις υποσχέσεις τις ψεύτικες που έδωσε ο κ. Τσίπρας και πλανήθηκαν, ενώ τώρα συγκρίνουν εκείνες τις υποσχέσεις με τα πεπραγμένα. Όλα στη ζωή τους έχουν χειροτερέψει, ενώ το Γενάρη ήταν σαφώς καλύτερα και αυτό έχει επηρεάσει πάρα πολλούς Έλληνες πολίτες.
Ερ: Πάντως εσείς λέτε ότι εάν κερδίσετε τις εκλογές θα επιδιώξετε συνεργασίες με άλλα κόμματα και ένα από αυτά τα κόμματα θα είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Απ: Η αλήθεια είναι ότι καταλάβαμε τα τελευταία χρόνια πως χωρίς συνεννοήσεις και συνεργασίες η Ελλάδα δε μπορεί να πάει μπροστά, όλοι μαζί μπορούμε να την πάμε μπροστά τη χώρα. Δεν είναι τυχαίο ότι οι υπόλοιπες χώρες που ήταν σε προγράμματα, ή είναι σε πρόγραμμα ή βγαίνουν απ΄ το πρόγραμμα διότι οι πολιτικές τους δυνάμεις, όλα τα κόμματα εξουσίας έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους και εφήρμοσαν ένα κοινό πρόγραμμα με ένα βηματισμό ο οποίος τους επέτρεψε να διατηρήσουν και την αυτονομία τους ταυτόχρονα. Γι αυτό ακριβώς πιστεύω ότι στη φάση που βρισκόμαστε μόνο με συνεργασίες των πολιτικών δυνάμεων και καλή συνεργασία των θεσμικών παραγόντων μπορεί η χώρα να πάει μπροστά.
Ερ: Το κόμμα σας ψήφισε τη συμφωνία που έκανε ο κ. Τσίπρας με τους Ευρωπαίους δανειστές. Αν τη Δευτέρα γίνετε πρωθυπουργός τι θα κάνετε; Αυτή τη συμφωνία θα την τηρήσετε κατά γράμμα ή θα προσπαθήσετε να την επαναδιαπραγματευτείτε σε κάποιο βαθμό;
Απ: Εμείς κατ΄ αρχήν ψηφίσαμε την πορεία της χώρας μέσα στην Ευρώπη. Γιατί γνωρίζουμε πόσο αδύνατο είναι, είναι καταστροφικό είναι να φύγει η χώρα από την Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη μας βοηθά, έχουμε τις επιδοτήσεις που παίρνουμε για τα αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο, έχουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ, έχουμε τους πόρους αλληλεγγύης, έχουμε το πακέτο Γιούνκερ, έχουμε τραπεζική βοήθεια. Όλα αυτά η χώρα θα τα έχανε αν δεν είχε την συμφωνία με την Ευρώπη. Τα μέτρα τα συγκεκριμένα όμως είναι αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης του κ. Τσίπρα. Γνωρίζω ότι η Ευρώπη δεν θέλει να μας σκοτώσει , θέλει να μας βοηθήσει. Με αυτή τη σκέψη λοιπόν, εφόσον και η Ευρώπη δει ότι μια κυβέρνηση μέσα στον πρώτο χρόνο θέλει να νοικοκυρέψει, θέλει να εξορθολογήσει, να στείλει ένα μήνυμα ότι η χώρα έχει ισχυρή πολιτική βούληση να εφαρμόσει το πρόγραμμα και να πάει μπροστά είμαι σίγουρος ότι οι προτάσεις και οι δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί και δεν μπορούν να εφαρμοστούν και είναι πολύ υφεσιακές, μπορούν να συζητηθούν μετά όμως από αρκετό χρονικό διάστημα. Θα είναι λάθος αν πιστεύει κανείς ότι στον πρώτο χρόνο θα μπορέσουμε να πάμε να συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους. Αυτοί περιμένουν την πλήρη εφαρμογή ώστε να κερδίσουμε και πάλι την εμπιστοσύνη τους υλοποιώντας τις αποκρατικοποιήσεις, τις μεταρρυθμίσεις και όλες τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται και ταυτόχρονα αξιοποιώντας τους πόρους του ΕΣΠΑ και των μεγάλων επενδύσεων που περιμένουν για ν' ανοίξουν και μετά μπορέσουμε να έχουμε μια ακόμη καλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία και συνεννόηση.
Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσιάστηκε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα όπως αυτό καταγράφεται σήμερα και σε πάρα πολλά ζητήματα όπως μου είπαν οι Ευρωπαίοι όταν τους αναπτύσσαμε τα δικά μας επιχειρήματα ότι αυτά δεν αναφέρθηκαν. Ας πούμε για παράδειγμα των αγροτών. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μας είπαν όταν τους εξηγήσαμε δεν είναι σταθερό κάθε μήνα , όταν τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να φορολογηθεί 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, μας είπαν ότι αυτά ουδέποτε ελέχθησαν από τους ¨Έλληνες υπουργούς. "Άρα ήταν ελλιπής η ενημέρωση που είχαν οι Έλληνες υπουργοί και έτσι την μετέφεραν οπότε και ελήφθησαν λάθος αποφάσεις
Δυστυχώς η κυβέρνηση Τσίπρα παρουσιάστηκε χωρίς ουσιαστικά επιχειρήματα όπως αυτό καταγράφεται σήμερα και σε πάρα πολλά ζητήματα όπως μου είπαν οι Ευρωπαίοι όταν τους αναπτύσσαμε τα δικά μας επιχειρήματα ότι αυτά δεν αναφέρθηκαν. Ας πούμε για παράδειγμα των αγροτών. Οι ίδιοι οι Ευρωπαίοι μας είπαν όταν τους εξηγήσαμε δεν είναι σταθερό κάθε μήνα , όταν τους εξηγήσαμε ότι δεν μπορεί να φορολογηθεί 100% προκαταβολή για τον επόμενο χρόνο, μας είπαν ότι αυτά ουδέποτε ελέχθησαν από τους ¨Έλληνες υπουργούς. "Άρα ήταν ελλιπής η ενημέρωση που είχαν οι Έλληνες υπουργοί και έτσι την μετέφεραν οπότε και ελήφθησαν λάθος αποφάσεις
Ερ: Αν λοιπόν κερδίσετε τις εκλογές, θα βρεθείτε στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Γιούνκερ, την κ. Μέρκελ, τον κ. Ολάντ και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους. Τι είναι αυτό το διαφορετικό που θα έχετε να τους πείτε εσείς σε σχέση με αυτά που τους έλεγε ο προκάτοχος σας στην ηγεσίας της ΝΔ ο κ. Σαμαράς;
Απ: Κατ' αρχήν θα τους εξηγήσω ότι την συμφωνία του 12 προσπαθήσαμε μέχρι τα τέλη του 14 να την εφαρμόσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο ταυτόχρονα λειαίνοντας τις έντονες γωνίες που υπήρχαν σε αυτή τη συμφωνία. Προχωρήσαμε τις μεταρρυθμίσεις. Ίσως δεν είχαμε την τόλμη και την ταχύτητα που απαιτήτω αλλά είμαστε σε έκτακτες συνθήκες, ήταν η αγορά πάρα πολύ πεσμένη δεν εμφανίστηκαν αγοραστές με τίμημα που θα μπορούσε να ικανοποιήσει την Ελληνική κυβέρνηση και ταυτόχρονα πιστεύω ότι με αυτούς με τους οποίους συνεργαστήκαμε και έχω γνώση αφού και ως πρόεδρος της Βουλής κατάφερα να συνθέσω τρεις κοινοβουλευτικές ομάδες που είχαν έντονες αντιθέσεις και αντιπαραθέσεις ώστε να μπορούνε τα δύσκολα νομοσχέδια τα οποία ερχόντουσαν καταφέραμε να έχουμε μια βουλή συνεργάσιμη και συνεννοήσιμη παρ όλο που είχανε μπει σε αυτή λαϊκιστές , ακραίοι και πολλές χιλιάδες αγανακτισμένων που ήταν απ' έξω και καταφέραμε σιγά σιγά η χώρα να επανέλθει στην κανονικότητα. Αν δεν υπήρχαν οι εκλογές για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας τον περασμένο Δεκέμβρη η χώρα θα είχε επανέλθει στην κανονικότητα.
Ερ: Τον τελευταίο καιρό το μείζον πρόβλημα που υπάρχει είναι αυτό των προσφύγων πως κρίνετε αυτή τη στιγμή την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην Ελληνική επικράτεια αλλά και τη στάση των ευρωπαϊκών χωρών που οφείλουν να υποδεχθούν αυτούς τους πρόσφυγες αφού οι ίδιοι επιθυμούν να πάνε εκεί.
Απ: Είναι μια βραδυφλεγής βόμβα την οποία θα αναγκαστούμε να διαχειριστούμε όταν θα αναλάβουμε και έγινε βόμβα διότι η απελθούσα κυβέρνηση δεν τα διαχειρίστηκε όπως θα έπρεπε, γιατί ξέρετε πολλές φόρες, αυτά πρέπει να τα προλαβαίνεις. Αν σε προλάβουν δυστυχώς απαιτούν λύσεις έκτακτης ανάγκης και αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε τέτοια περίοδο. Και θα έλεγα ότι η υπηρεσιακή κυβέρνηση έχει κάνει πολλά περισσότερα μέσα σε επτά μέρες απ΄ ότι έκανε ο κ. Τσίπρας σε επτά μήνες. Θεωρώ ότι η πορεία που έχει χαράξει για το μεταναστευτικό αυτή η κυβέρνηση με τη βοήθεια του προέδρου της Δημοκρατίας που θέλει τη σύνοδο κορυφής για να συζητηθεί θα μας δώσει τη λύση που απαιτείται. Ταυτόχρονα θα πρέπει να δούμε πόσοι πρόσφυγες θα μπορέσουν αν φύγουν από τη χώρα. Οι πρόσφυγες δεν είναι μετανάστες χωρίς χαρτιά. Είναι λόγω του πολέμου της Συρίας , λόγω των εκτάκτων αναγκών που αντιμετωπίζουν, έχει μια έντονα ανθρωπιστική πλευρά το ζήτημα και έτσι θα κινηθούμε με την ευρωπαϊκή πολιτική η οποία πρέπει να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα με τη σύνοδο κορυφής που θα πρέπει να γίνει για να αποφασιστούν συγκεκριμένα ζητήματα και την ενημέρωση του ΟΗΕ ώστε να ληφθούν κι από κει κάποια μέτρα. Από κει και πέρα απαιτείται καλύτερη συνεννόηση , καλύτερη φύλαξη συνόρων, κέντρα υποδοχής, πρέπει να εκμεταλλευτούμε με την καλή έννοια τα οικονομικά τα οποία μας προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στο μείζον αυτό ζήτημα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου