Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε από τον Κώστα Καραμανλή, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται προς το να είναι υποψήφιος  Η Ντόρα δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις   Μάκης Βορίδης και Άδωνις Γεωργιάδης δεν έχουν ξεκαθαρίσει 


Ως καταλύτης για τα γαλάζια εσωκομματικά δεδομένα λειτούργησε η τηλεφωνική επικοινωνία του Βαγγέλη Μεϊμαράκη με τον Κώστα Καραμανλή, καθώς ο πρόεδρος της ΝΔ φέρεται να έλαβε τις διαβεβαιώσεις που ήθελε, με αποτέλεσμα να προσανατολίζεται τελικά προς το να είναι υποψήφιος.

Υπό αυτό το πρίσμα και με δεδομένη την υποψηφιότητα του Κυριάκου Μητσοτάκη και νέα είσοδο τον Απόστολο Τζιτζικώστα, φαίνεται πως η κατάσταση κάπως ξεκαθαρίζει ως προς τις υποψηφιότητες, με τους περισσότερους να εκτιμούν πως θα μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Βέβαια, δεν είναι λίγα τα μεσαία στελέχη, αλλά και οι απλοί ψηφοφόροι της ΝΔ, οι οποίοι φοβούνται πως η όλη διαδικασία μπορεί να μεταβληθεί σε πασαρέλα υποψηφίων, χωρίς πολιτική ουσία για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης είναι πλέον θετικός ως προς τη διεκδίκηση της γαλάζιας ηγεσίας, με το τηλεφώνημα με τον Κώστα Καραμανλή την Παρασκευή να παίζει κομβικό ρόλο και να βαρύνει αποφασιστικά στην (διαφαινόμενη) απόφαση του κυρίου Μεϊμαράκη. Σύμφωνα με τις πληροφορίες από συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, ίσως τη Δευτέρα ο κύριος Μεϊμαράκης ανακοινώσει την τελική του απόφαση, πλην όμως εκτιμάται πως πολλοί είναι εκείνοι που, αν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης το αποφασίσει, θα συνταχθούν μαζί του.

Κρίσιμος θα είναι και ο ρόλος της Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία σε συνέντευξή της στο Βήμα της Κυριακής δηλώνει πως δεν έχει λάβει ακόμα τις τελικές της αποφάσεις, πλην όμως συνομιλητές της εξηγούν πως θα ήταν δύσκολο να βγει απέναντι τόσο στον κύριο Μεϊμαράκη όσο και στον αδερφό, της Κυριάκο Μητσοτάκη, με την πρώην υπουργό να προσανατολίζεται βέβαια στη στήριξη στον νυν πρόεδρο της ΝΔ. Βαρόμετρο φυσικά θα είναι και η στάση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, του οποίου η σχέση με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη δοκιμάζεται σημαντικά από το βράδυ της Κυριακής και μετά, με τον πρόεδρο της ΝΔ ήδη από το βράδυ της εκλογικής αναμέτρησης να είναι εκνευρισμένος με τον πρώην πρωθυπουργό λόγω της εμφάνισης του Μάκη Βορίδη και του Άδωνι Γεωργιάδη με επικριτικό λόγο στα κανάλια.

Η πλευρά Μείμαράκη δεν είδε φυσικά με καλό μάτι ούτε τη συνάντηση Σαμαρά-Βορίδη, την οποία ο κύριος Σαμαράς διέψευσε από την πρώτη στιγμή, με συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού όμως να αποκρούουν τους ισχυρισμούς για πάγο στις σχέσεις του, προδιαγράφοντας μια στάση ουδετερότητας από την πλευρά του κυρίου Σαμαρά.

"Τζίτζι" ο δεύτερος

Όπως μετέδιδε από την προηγούμενη εβδομάδα το paradimotika.gr, ο Απόστολος Τζιτζικώστας είχε μπει ήδη στη διαδικασία της συλλογής υπογραφών, με αποτέλεσμα αργά το βράδυ του Σαββάτου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία της ΝΔ. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας πήρε τη μεγάλη απόφαση, ενώ όπως διαμηνύουν από το στρατηγείο του, υπάρχει ένα ευρύ κύμα υποστήριξής του και από τη γαλάζια βάση και το στελεχιακό δυναμικό. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως ο κύριος Τζιτζικώστας έχει κώλυμα εκλογιμότητας έως το 2019, λόγω της θητείας του στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ κατά άλλες πηγές η υποψηφιότητά του δεν αποτιμήθηκε θετικά από το καραμανλικό στρατόπεδο. Εν τέλει, ο κύριος Τζιτζικώστας προχώρησε, θέλοντας να εκφράσει το νέο για την παράταξη και τη χώρα.

Κούρσα για λίγους υποψηφίους

Αν εν τέλει ο κύριος Μεϊμαράκης είναι υποψήφιος, όπως προδιαγράφεται τις τελευταίες ώρες, τότε πολλά ονόματα επίδοξων αρχηγών σβήνονται από τη λίστα, με αποτέλεσμα πλέον οι υποψήφιοι να μετρούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού. Ο μόνος που έχει αποκαλύψει τις προθέσεις του είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα εμφανίζεται έτοιμος να τα αλλάξει όλα στη ΝΔ και να μεταφέρει ακόμα και την έδρα του κόμματος σε μια υποβαθμισμένη περιοχή, για σημειολογικούς λόγους. Μάλιστα, στο επιτελείο του κυρίου Μητσοτάκη επεξεργάζονται τα σημεία πολιτικού λόγου για την αναγέννηση της παράταξης που θα προτάξει ως μανιφέστο ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ. Τέλος, συνεχίζονται οι διεργασίες και στη δεξιά πτέρυγα της ΝΔ, με τους Μάκης Βορίδη και Άδωνι Γεωργιάδη να μην έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα τις προθέσεις τους.

Πάντως, κατά πληροφορίες, ο κύριος Γεωργιάδης, ο οποίος συναρτά δική του υποψηφιότητα με το αν θα κατέβει ο Μάκης Βορίδης, επιμένει στην ανάγκη η ΝΔ να απευθυνθεί ξανά στη νεολαία και γι’ αυτό ζυμώνεται και με γαλάζιους νέους. Οριστική απόφαση για το ποιος από τους δύο θα κατέβει δεν υπάρχει ακόμα, με κάποιους να ρίχνουν στο τραπέζι και το σενάριο να μην υπάρξει εν τέλει υποψηφιότητα από κάποιον εκ των δύο, αλλά να στηριχθεί εν τέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Πάντως, κρίσιμο τόσο για τον Μάκη Βορίδη όσο και για τον Άδωνι Γεωργιάδη είναι να υπάρξει και ένας επανακαθορισμός του ιδεολογικού πλαισίου της ΝΔ.

Να σημειωθεί πως υπάρχουν και πολλοί…πρόθυμοι υποψήφιοι πρόεδροι βέβαια, οι οποίοι αδυνατούν να βρουν τις απαιτούμενες υπογραφές, με πολλούς να δείχνουν κυρίως προς την κατεύθυνση του Πέτρου Τατούλη, του Παναγιώτη Ψωμιάδη , ενώ μια κυοφορούμενη υποψηφιότητα-έκπληξη από την περιφέρεια έπεσε θύμα της ίδιας αδυναμίας.

Φόβοι για πασαρέλα υποψηφίων

Πάντως, μπορεί στα στρατηγεία των υποψηφίων, αλλά και των κρίσιμων παραγόντων αυτών των εσωκομματικών εκλογών να ζεσταίνουν τις μηχανές, μεσαία στελέχη της ΝΔ, αλλά και απλοί ψηφοφόροι, όμως εκφράζουν το φόβο, μήπως η διαδικασία μετατραπεί σε μια πασαρέλα υποψηφίων και ονομάτων, χωρίς πολιτικό πλαίσιο. Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που, αναφερόμενοι στη συζήτηση περί του αντι-Τσίπρα, φοβούνται, μήπως πάνω στην αναζήτηση προσώπου, μείνει πολύ πίσω τόσο η αναζήτηση των αιτίων για τις αλλεπάλληλες ήττες της ΝΔ, αλλά και η έκφραση πειστικού λόγου την επόμενη μέρα, τόσο για την αντιπολίτευση, όσο και για τη διαμόρφωση κυβερνητικής πρότασης. «Ένα κόμμα διαιρεμένο σε φέουδα δεν έχει πολλά να πει στην κοινωνία» είναι η διαπίστωση πλείστων όσων στελεχών που παρακολουθούν τις εσωκομματικές εξελίξεις με μεγάλο σκεπτικισμό.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.