Η σύλληψη έγινε μετά από ένταλμα για το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας για τη σύμβαση που συνήψε η χώρα μας για το εξοπλιστικό σύστημα Embraer
Συνελήφθη λίγο πριν τις 11 το βράδυ της Δευτέρας στο Παλαιό Ψυχικό από άνδρες της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος ο επιχειρηματίας Θωμάς Λιακουνάκος, βάσει εντάλματος της ανακρίτριας διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη που ερευνά την υπόθεση της προμήθειας των τεσσάρων ραντάρ τύπου Ericsson.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αστυνομία, ο 67χρονος κατηγορείται για «παραβίαση των νόμων περί πρόληψης και καταστολής της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, καταχραστών του δημοσίου χρήματος, δωροδοκία και άλλα αδικήματα»
Η ποινική δίωξη για δωροδοκία για δωροδοκία εις βάρος του δημοσίου και για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος είχε ασκηθεί τον Φεβρουάριο του 2014 όταν ο εισαγγελέας διαφθοράς Αντώνης Ελευθεριάνος που διενεργούσε σχετική έρευνα εντόπισε παράνομες αμοιβές στην υπόθεση σύμβασης για την προμήθεια ραντάρ από την βραζιλιάνικη εταιρεία Embraer, έργο στο οποίο ανάδοχος ήταν η σουηδική εταιρία Ericsson.
Η δίωξη που ασκήθηκε αφορούσε και τον πρώην αναπληρωτή διευθυντή Εξοπλισμών του Υπουργείου Άμυνας Αντώνη Κάντα και τον αντιπρόσωπο της βραζιλιάνικης εταιρίας στην Ελλάδα Χρήστο Τούμπα και η δικογραφία ανατέθηκε για τα περαιτέρω στην ανακρίτρια Διαφθοράς Βασιλική Μπράτη.
Η offshore
Σύμφωνα με πληροφορίες σημαντικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη έπαιξαν στοιχεία που αφορούν σε άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και ήρθαν στην κατοχή της ανακρίτριας μέσω της διαδικασίας της δικαστικής συνδρομής. Φέρεται να υπάρχουν στοιχεία για διακίνηση μαύρου χρήματος ύψους 1,6 εκατομμυρίου ευρώ με φερόμενους ως τελικούς αποδεκτές τους Ακη Τσοχατζόπουλο και Γ. Σμπώκο.Ορισμένες πληροφορίες κάνουν λόγο για μίζα που δόθηκε μέσω της υπεράκτιας εταιρείας «Interaction» - την ιδιοκτησία της οποίας δεν έχει αρνηθεί ο κ. Λιακουνάκος.
Ο Θωμάς Λιακουνάκος ήταν εκπρόσωπος της εταιρείας AXON, η οποία μεσολάβησε μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της εταιρείας Ericsson για την επίμαχη σύμβαση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο επιχειρηματίας έχει μεταφερθεί στην Ασφάλεια και αναμένεται να κληθεί για απολογία.
Τα στοιχεία που έδωσε ο Αντώνης Κάντας
Στοιχεία για την φερόμενη δωροδοκία στην επίμαχη προμήθεια είχε δώσει απολογούμενος ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος φαίνεται να ομολόγησε πως ο συγκατηγορούμενος του πλέον στην υπόθεση Χρήστος Τούμπας, απόστρατος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας που αντιπροσώπευε την βραζιλιάνικη εταιρία, του είχε πει να ενεργήσει ώστε να προχωρήσει το πρόγραμμα για τα 4 ραντάρ.Ο Αντώνης Κάντας φέρεται να υποστηρίζει πως τελικώς εμβάστηκαν σε λογαριασμούς του συνολικά 250.000 ευρώ ως δώρο, για την αγορά των ραντάρ από την Embraer.
Η δικογραφία για την οποία τώρα διενεργείται ανάκριση αφορά σύμβαση για την προμήθεια του ελληνικού Δημοσίου τεσσάρων Αερομεταφερόμενων Συστημάτων Επιτήρησης Ελέγχου (ΑΣΕΠΕ) που υπογράφηκε το 2001. Αντίτιμο της προμήθειας ήταν ποσό περίπου 400 εκατ. ευρώ και ο εν λόγω εξοπλισμός θα τοποθετούταν σε αεροσκάφη τύπου Embraer 145.
Το κουβάρι της διαφθοράς και της διακίνησης μαύρου χρήματος άρχισε να ξετυλίγεται όταν τον Δεκέμβρη του 2013 ο Αντωνης Κάντας ομολόγησε μιζες 15 εκατομμυριών και ισχυρίστηκε πως ο Θ.Λιακουνάκος τον δωροδόκησε αφήνοντας ένα σακ-βουαγιαζ με λεφτά στο γραφειο του.
Τοτε ο Θωμας Λιακουνάκος τον διέψευσε με ανακοίνωση του στην οποία ανέφερε πως «ουδέποτε συνάντησε τον κατηγορούμενο κ. Κάντα στο γραφείο του, γεγονός που ευχερώς αποδεικνύεται από τα τηρούμενα βιβλία Πύλης του ΥΕΘΑ/ΓΔΕ, πολύ δε περισσότερο ουδέποτε του προσέφερε σε μετρητά 600.000 ΕΥΡΩ και μάλιστα σε περίοδο (Δεκέμβριος 2001) που το ευρώ σε φυσική μορφή δεν είχε καν κυκλοφορήσει στην Ελληνική Επικράτεια».
Ζητούν στοιχεία οι Σουηδοί ανακριτές
Σύμφωνα
με πληροφορίες, λόγω της εμπλοκής στην σύμβασης της Ericsson, ήδη έχουν
έρθει σε επαφή με τους ανακριτές Διαφθοράς, Σουηδοί εισαγγελείς
προκειμένου να ενημερωθούν σχετικά και αναμένεται ότι θα σταλεί
επισήμως αίτημα δικαστικής συνδρομής στην Ελλάδα, προκειμένου να
διενεργηθεί έρευνα από την Σουηδική Δικαιοσύνη ώστε να διακριβωθεί αν
υπάρχει ποινική εμπλοκή που να αφορά την σκανδιναβική χώρα.
Υπενυθμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες εισαγγελέας Εφετών με πρότασή προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους και ο Θωμάς Λιακουνάκος, καθως και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.
Υπενυθμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες εισαγγελέας Εφετών με πρότασή προς το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο ζήτησε να παραπεμφθούν σε δίκη για κακούργημα συνολικά 18 άτομα, ανάμεσά τους και ο Θωμάς Λιακουνάκος, καθως και ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών Αντώνης Κάντας για την εμπλοκή τους στην υπόθεση της προμήθειας του ηλεκτρονικού συστήματος Sonak στον Στρατό, που φέρεται να ζημίωσε το Ελληνικό δημόσιο εκατομμύρια ευρώ.
Σε
βάρος του κ. Λιακουνάκου εκκρεμούν ακόμα τρεις υποθέσεις. Του έχουν
ασκηθεί διώξεις για τα αντισταθμιστικά των Leopard ΙΙ, έχει προταθεί η
παραπομπή του για τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου, ενώ η Εισαγγελία
Διαφθοράς μελετά και την κύρια προμήθεια των γερμανικών αρμάτων μάχης.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου