Είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται τα capital controls; Τα παράδοξα για τα έσοδα.
Όταν τον Σεπτέμβριο, μήνα κατά τον οποίο έληγε και η 2η δόση του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων, το δημόσιο μετά βίας έβαζε στο ταμείο του 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ έσοδα, τότε είναι εύλογο να προκύπτει το ερώτημα: θα εισπράξει το υπουργείο Οικονομικών περίπου 17 δισεκατομμύρια ευρώ μέσα σε τρεις μήνες –ή το πολύ πέντε αν ληφθεί υπόψη και η... περίοδος χάριτος του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου- για να κλείσει ο προϋπολογισμός του 2015 χωρίς επιπλέον μέτρα.
Μετά την νέα τεράστια τρύπα στο σκέλος των εσόδων του Σεπτεμβρίου αλλά και την αναταραχή που αναμένεται να προέλθει στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό μετά και τις χθεσινές εξελίξεις με την Κατερίνα Σαββαίδου,
Μέχρι το τέλος του έτους, τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού θα πρέπει να φτάσουν στα 49,05 δισεκατομμύρια ευρώ. Πόσα είχαμε μαζέψει μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου; Περί τα 32,2 δισεκατομμύρια ευρώ.
Πόσα υπολείπονται; 16,85 δισεκατομμύρια ευρώ σε τρεις μήνες (ή πέντε αν συνυπολογιστούν και οι εισπράξεις που έχουν ήδη μεταφερθεί για το πρώτο δίμηνο του 2016 αλλά θα θεωρηθούν έσοδα του 2015). Είναι εφικτό να συγκεντρωθεί ένα τόσο μεγάλο ποσό σε τόσο σύντομη χρονική περίοδο τη στιγμή μάλιστα που συνεχίζονται τα capital controls ενώ για το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται βαθιά ύφεση άνω των δύο ποσοστιαίων μονάδων;
Το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτυπώνει την …παραδοχή ήττας όσον αφορά στα φετινά φορολογικά έσοδα. Συγκεκριμένα:
1. Η πρόβλεψη για τους άμεσους φόρους αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 2,777 δισεκατομμύρια ευρώ. Ενώ ο αρχικός στόχος προέβλεπε εισπράξεις 21,88 δισεκατομμύρια ευρώ από την άμεση φορολογία, ο καινούργιος στόχος έχει βυθιστεί στα 19,103 δισεκατομμύρια ευρώ.
2. Από την έμμεση φορολογία τα έσοδα προβλέπεται να διαμορφωθούν το 2015 στα 24,059 δισεκατομμύρια ευρώ από 25,153 δις. ευρώ που ήταν ο αρχικός στόχος δηλαδή ο στόχος ψαλιδίστηκε κατά 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ παρά την αύξηση των συντελεστών του ΦΠΑ.
Προκύπτει λοιπόν το εξής «παράδοξο»: ενώ ο στόχος για τα καθαρά έσοδα του 2015 έχει περιοριστεί μόλις κατά 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ, τα έσοδα από τους φόρους προβλέπεται ότι θα μειωθούν κοντά στα τέσσερα δισεκατομμύρια ευρώ έναντι του στόχου.
Πώς θα καλυφθεί η διαφορά; Μέσω των… ANFAs. Το προσχέδιο αποτυπώνει την πρόβλεψη ότι μέσα στο 2015 θα εισπραχθούν κέρδη ομολόγων τα οποία κανονικά θα έπρεπε να έχουν εισπραχθεί από το 2014. Συνολικά, τα κέρδη από τα ANFAs προβλέπεται να φτάσουν στα 3,88 δισεκατομμύρια ευρώ από δύο δισεκατομμύρια ευρώ που είχαν εγγραφεί αρχικά στον προϋπολογισμό του 2015.
Ακόμη και μετά το ψαλίδισμα του στόχου για τα φετινά φορολογικά έσοδα από τα 47 δισεκατομμύρια ευρώ που ήταν αρχικά στα 43,1 δισεκατομμύρια ευρώ, ο δρόμος που πρέπει να καλυφθεί μέχρι το τέλος του έτους είναι μακρύς. Στο 8μηνο, τα φορολογικά έσοδα ήταν μόλις 26,168 δισεκατομμύρια ευρώ ενώ στο 9μηνο δεν είχαν καν εισπραχθεί 30 δισεκατομμύρια ευρώ.
Άρα, υπολείπονται 13,5 δισεκατομμύρια ευρώ τα οποία θα πρέπει να προέλθουν αποκλειστικά από φόρους μέχρι το τέλος του έτους. Πώς ελπίζει το υπουργείο Οικονομικών αν εισπράξει αυτά τα έσοδα;
1. Το μεγαλύτερο «όπλο» είναι ο ΕΝΦΙΑ από τον οποίο θα πρέπει να εξοικονομηθούν 2,65 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ζητούμενο είναι αν η εισπραξιμότητα θα φτάσει στα περυσινά επίπεδα καθώς και οι δόσεις είναι λιγότερες και οικονομικές συνθήκες χειρότερες σε σχέση με πέρυσι.
2.Μεγάλο «βάρος» θα πέσει στις πλάτες των επιχειρήσεων οι οποίες εκτός από τις τρέχουσες δόσεις του φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων θα πρέπει να πληρώσουν και τα αναδρομικά που προκύπτουν από την αύξηση του συντελεστή υπολογισμού της προκαταβολής (από το 80% στο 100%). Ο λογαριασμός μόνο για το συγκεκριμένο μέτρο, διαμορφώνεται στα 350 εκατ. ευρώ μόνο για φέτος.
3. Το μεγάλο στοίχημα είναι βέβαια ο ΦΠΑ. Η αύξηση των συντελεστών έχει γίνει από τον Ιούλιο ωστόσο δύο σοβαρά μέτρα όπως ο ΦΠΑ στην εκπαίδευση και ο ΦΠΑ στα νησιά είναι ακόμη στον «αέρα» (σ.σ για το πρώτο μέτρο αναζητούνται ακόμη ισοδύναμα τα οποία είναι αμφίβολο αν –ακόμη και να βρεθούν- θα αποδώσουν μέχρι το τέλος του έτους.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου