Ξεκινά και επίσημα από σήμερα να ισχύει ο ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση, καθώς, παρά τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του μήνα, δεν υπήρξε τελικά τροποποιητική εγκύκλιος που να αναιρεί την απόφαση για επιβολή του από τα μέσα Οκτωβρίου.  
Σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πολλοί εκείνοι οι ιδιοκτήτες φροντιστηρίων και σχολείων που έχουν προχωρήσει, ήδη, σε αλλαγή φορολογικής κατάστασης προκειμένου να είναι τυπικώς εντάξει με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις, καθώς ο νόμος εξακολουθεί να είναι σε ισχύ.
Μάλιστα μέχρι χθες το απόγευμα, η τελευταία ενημέρωση που υπήρχε από σύσκεψη που έλαβε χώρα με την συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη και της Γεν. Γραμματέως Δημ. Εσόδων ήταν ότι δεν αλλάζει το υπάρχον καθεστώς, αφού δεν έχουν βρεθεί ακόμα τα ισοδύναμα που να το αντικαταστήσουν από πλευράς εσόδων.
Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την κυβέρνηση, η οποία ακόμα έχει στην διάθεσή της ενα μήνα για να βρει τι θα αντικαταστήσει - αν τελικά αντικαταστήσει- το μέτρο που έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών.
Όπως επιβεβαιώνει και στο newpost ο φοροτεχνικός Βασίλης Χατζόπουλος:
  • Το άρθρο νόμου ισχύει κανονικά και μέχρι σήμερα 16 Οκτωβρίου είναι η καταληκτική ημερομηνία για την υπαγωγή του ΦΠΑ 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δεν έχουμε λάβει καμία εγκύκλιο που να αναιρεί την συγκεκριμένη απόφαση, οπότε και με τους πελάτες μας προχωρούμε στην σχετική κίνηση μεταβολής.
Την ίδια στιγμη, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Εκπαιδευτικών Ιδιωτικών Εκπαιδευτηρίων (ΟΙΕΛΕ) Μιχ. Κουρουτός δηλώνει αισιόδοξος στο newpost ότι μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και είναι η ψήφιση του προϋπολογισμού, θα έχει βρεθεί λύση:
  • Σήμερα είναι η καταληκτική ημερομηνία για τις εφορίες, αλλά υπάρχει προθεσμία μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου είτε για να καταργηθεί ως μέτρο η να μειωθεί ο συντελεστής στο 13%. Την Δευτέρα στις 10.30 το πρωί έχουμε συνάντηση με τον κ. Φίλη, οπότε δεν είμαστε σε θέση να πούμε τίποτα πριν συζητήσουμε μαζί του.
Να θυμίσουμε ότι στις αρχές Οκτωβρίου ο πρωθυπουργός είχε πει τα εξής στις προγραμματικές του δηλώσεις σχετικά με το ζήτημα:
  • Θα κάνουμε τα πάντα για να βρεθούν τα αντίβαρα για τον φόρο προστιθέμενης αξίας στην ιδιωτική εκπαίδευση. Η κυβέρνηση προχωρά στην αναστολή του 23% μέχρι την ψήφιση του προϋπολογισμού στα μέσα Νοέμβρη, ώστε στο μεσοδιάστημα να βρούμε ισοδύναμα. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.