To προσχέδιο της Συνόδου: Η Ελλάδα θα υποδεχθεί 50.000 χιλιάδες πρόσφυγες


Την υποχρέωση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις μέχρι το τέλος του έτους προβλέπει προσχέδο της Συνόδου Κορυφής


Την υποχρέωση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής προσφύγων σε 50.000 θέσεις μέχρι το τέλος του  έτους προβλέπει το προσχέδο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξελλες για το προσφυγικό. Οι 50.000 θέσεις είναι ένα νούμερο αρκετά μεγαλύτερο από το προβλεπόμενο μέχρι στιγμής.

Το δεύτερο δύσκολο σημείο, που αναφέρεται στο προσχέδιο, το οποίο δημοσιευει η Καθημερινή , είναι η δέσμευση για περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ώστε να υπάρξει προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, αλλά και συνεργασία και με την ΠΓΔΜ και Αλβανία. 

Οι ενστάσεις της Αθήνας

Την άποψη ότι η Τουρκία θα έπρεπε να συμμετάσχει στη σημερινή μίνι-Σύνοδο για το προσφυγικό εξέφρασε κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Σύμφωνα με τη θέση της Ελλάδας, η λεγόμενη διαδρομή των Δυτικών Βαλκανίων ξεκινάει από την Τουρκία και αποκλείοντας την αρχή του διαδρόμου, είναι αδύνατο να ελεχθούν αποτελεσματικά οι προσφυγικές ροές. 

Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η ελληνική πλευρά απορρίπτει την πρόταση για αξιοποίηση της Frontex στα σύνορα μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ καθώς κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε επιπλέον προβλήματα στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο εσωτερικό της χώρας. 

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό των προσφύγων που θα μπορεί να υποδέχεται η Ελλάδα στα λεγόμενα hotspots, η Ελλάδα δηλώνει διατεθειμένη να ενισχύσει σημαντικά τις υποδομές της έτσι ώστε να ξεπεράσει η ικανότητα υποδοχής της τους 20.000 πρόσφυγες, θέτοντας ωστόσο κάποιους όρους. Αυτοί οι όροι αφορούν την αύξηση της χρηματοδότησης από την ΕΕ, την πρόοδο στο σύστημα μετεγκατάστασης και τη δημιουργία αποκεντρωμένων υποδομών, μακριά από το πρότυπο του στρατοπέδου. Στο πλευρό της Ελλάδας, επεσήμαναν οι ίδιες πηγές, βρίσκεται ο Ύπατος Αρμοστής για τους Πρόσφυγες, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών επέκρινε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών - χωρίς όμως να τις κατονομάσει- ότι υιοθετούν μια στάση «όχι στη δική μας αυλή»,   «Μέχρι σήμερα δεν μπορέσαμε, γιατί κάποιες χώρες υιοθέτησαν μια στάση «όχι στην αυλή μου» είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε επίσης ότι «η Τουρκία δεν είναι μεταξύ μας. Οπότε θα είμαστε στη Σύνοδο οι χώρες υποδοχής». «Ομως αν δεν μπορέσουμε να βρούμε λύση με τις χώρες έναρξης των προσφυγικών ροών, δεν θα βρούμε λύση», σημείωσε.

«Οι έκτακτες περίοδοι απαιτούν και έκτακτα μέτρα» είπε η καγκελάριος Μέρκελ προσερχόμενη στην έκτακτη μίνι σύνοδο για να προσθέσει πως η συνάντηση των Βρυξελλών, αποτελεί ορόσημο για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων».

Ο αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ερωτηθείς για δημοσίευμα του Spiegel, ξεκαθάρισε ότι αν τεθεί στη σύνοδο ζήτημα δημιουργίας στρατοπέδου στην Αθήνα τότε η ελληνική κυβέρνηση θα απαντήσει αρνητικά.

«Εχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων», τόνισε, ενώ σε άλλο σημείο είπε ότι «δεν μπορούμε να φτιάξουμε μια κωμόπολη προσφύγων».

Ολο το προσχέδιο

1. Ανταλλαγή πληροφοριών και ορισμός σημείων επαφής επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τον συντονισμό τους έτσι ώστε μέσα στις επόμενες  24 ώρες να υπάρχουν αυτά τα σημεία επαφής ώστε να  επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και ομαλή κυκλοφορία των προσφύγων  κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

2 . Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι άμεσες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή προσωρινής στέγασης καθώς και για την οργάνωση ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο.

3. Δέσμευση για την αύξηση της ικανότητας των χωρών μας για την παροχή προσωρινής στέγης, τροφής, υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους τη χρειάζονται. Σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται, θα δεσμευτούν να κάνουν τις ανάγκες  σαφές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ενδεχομένως, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Επαρκείς εγκαταστάσεις προσωρινής στέγης θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Χαιρετίζουμε την πρόθεση Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους.

4. Δέσμευση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR). Αίτημα για άμεση ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας όσον αφορά την ικανότητα υποδοχής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Άμεση επικοινωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες για την παροχή καταφυγίου. Δεσμευόμαστε να συνεργαστεί με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργούν με συντονισμένο τρόπο. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκαλέσει μια συνάντηση συντονισμού με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού

6. Να εξασφαλιστεί η πλήρη ικανότητα να εγγράφονται οι αφίξεις, με τη μεγαλύτερη χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ιδίως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Εγγραφή δεν αντικαθιστά την υποχρέωση των κρατών μελών της υποχρεωτική καταχώριση σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου της ΕΕ.

7 . Άμεση ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών για το μέγεθος και την κίνηση των ροών μέσω των χωρών, ιδίως τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και όταν ζητηθεί για όλες φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.

8. Συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, ιδίως την Frontex και την EASO για να γίνει άμεσα η ανταλλαγή πληροφοριών. Οι εν λόγω οργανισμοί της ΕΕ καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια και να συμβουλεύει σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται.

9. Δέσμευση να ενισχυθούν οι εθνικές και συλλογικά συντονισμένες προσπάθειές μας για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Η Frontex και η EASO καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια.


10. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex ώστε να εντείνουν την συνεργασία για επανεισδοχή μεταναστών στις τρίτες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Δευτερογενείς μετακινήσεις

11. Δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας. Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής.


Διαχείριση των Συνόρων

12. Δέσμευση για άμεση αύξηση της προσπάθειας  για τη διαχείριση των συνόρων μας και αύξηση του συντονισμού των ενεργειών μας όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.

Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής.

Αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης Poseidon στην Ελλάδα, της παρουσία της Frontex ιδιαίτερα στο Αιγαίο , και σημαντική ενίσχυση της Frontex ώστε να στήριξει την Ελλάδα στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων
Ενίσχυση της υποστήριξης της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
- Άμεση διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Η δημιουργία ενός νέου λειτουργία του Frontex στα εξωτερικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία,  που θα επικεντρωθεί σε ελέγχους εξόδου, αλλά επίσης και για την καταχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην Ελλάδα.
- Αύξηση της παρουσίας  της Ύπατης Αρμοστείας στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Συνεργασία με τον Frontex για τον εντοπισμό παράνομων διελεύσεων των συνόρων και την καταγραφή υποστήριξης και δακτυλικών αποτυπωμάτων στην Κροατία.
Αποστολή μέσα σε μια εβδομάδα 400 συνοριοφυλάκων αλλά  και του απαραίτητου εξοπλισμό μέσω διμερούς στήριξης και, επιπλέον, η ενεργοποίηση στην Σλοβενία ​​της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

13.  Επιβεβαίωση της αρχής ότι μια χώρα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι, όταν προσέρχονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων, δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία.

Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου

14. Δέσμευση για την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας ώστε να επιταχύνουν τις ενέργειές της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Συμμετοχή της Europol και της Interpol για τη στήριξη της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών

15. Δέσμευση να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων επικοινωνίας για την ενημέρωση πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία να  στηρίξει σε αυτό το θέμα.

Παρακολούθηση

16. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.