Δείτε ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά από 2 έως... 15 ετών σε 

Δείτε ενδιαφέρουσες δράσεις για παιδιά από 2 έως... 15 ετών σε μουσεία και πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.

Ίδρυμα Θεοχαράκη
«Ανακαλύπτοντας τις τέχνες» για παιδιά 2-4 ετών
Παίζοντας και αλληλεπιδρώντας, παιδιά και γονείς έρχονται σε δημιουργική επαφή με τα εικαστικά, τη μουσική και το θέατρο. Η εκπαιδευτικός Σπυριδούλα Χρόνη με τη συμβολή έμπειρων μουσικοπαιδαγωγών, δημιουργεί ένα κλίμα αποδοχής και ενθάρρυνσης δίνοντας την ευκαιρία στα παιδιά να ξεδιπλώσουν κομμάτια του εαυτού τους και να γευτούν τις χαρές που δίνει η επαφή με την τέχνη και η συμμετοχή στην ομάδα. Σε κάθε κύκλο, μέσα από νέες θεματικές ενότητες, τα παιδιά θα ανακαλύψουν τα μυστικά της τέχνης, καθώς και τον κόσμο που τα περιβάλλει και θα δημιουργήσουν τα πρώτα τους εικαστικά αντικείμενα.

Ημερομηνίες: 10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου
Σάββατο, 10.30-11.30 & 12.00-13.00
Κόστος συμμετοχής κύκλου: 80 €
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η παρουσία ενός συνοδού για κάθε παιδί.
Kάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.

«Ταξίδι στη φύση μέσα από την τέχνη» για παιδιά 4-6 ετών
Μία ξέφρενη ξενάγηση-περιήγηση στη φύση μέσα από ανατρεπτικές ιστορίες με την εικαστικό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη. Τα παιδιά πρωταγωνιστούν σε ένα ταξίδι μυθοπλασίας στον κόσμο των ορατών -από τον κρυμμένο μικρόκοσμο έως τον μυστήριο μακρόκοσμο- με σκοπό να αντιληφθούν την ανθρώπινη κλίμακα σε σχέση με το σύμπαν. Αναλύονται οι βασικές αρχές των πλαστικών τεχνών (σχέδιο, χρώμα, γλυπτική, χαρακτική ) μέσα από ένα ανέμελο παιχνίδι με ζουλήγματα, τυπώματα, αγγίγματα, σφηνώματα, σταξίματα και ζυμώματα.
Ημερομηνίες: 1 Οκτωβρίου: Ταξίδι στα αστέρια
8 Οκτωβρίου: Δεινόσαυροι και άλλα ζώα με παράξενο δέρμα
15 Οκτωβρίου: Πάνω και κάτω από τη γη
22 Οκτωβρίου: Μεγάλα, μικρά και μικροσκοπικά πλάσματα
29 Οκτωβρίου: Ο βυθός
5 Νοεμβρίου: Ηφαίστεια και Παγετώνες
Πέμπτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 75 €
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

«Πλάθοντας χώρους ζωγραφικούς»
Εργαστήριο με την εικαστικό Χριστίνα Κάλμπαρη, όπου τα παιδιά επικεντρώνονται στο βασικό λεξιλόγιο της ζωγραφικής. Με εκκίνηση τη μοντέρνα και σύγχρονη ζωγραφική, ερευνούν χώρους πραγματικούς και φανταστικούς, ρεαλιστικούς η αφηρημένους, δισδιάστατους και τρισδιάστατους. Παρατηρούν πώς αποδίδεται η αίσθηση του χώρου σε διαφορετικές μορφές τέχνης (γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία κ.λπ. ) και με εργαλεία τις γραμμές, τα χρώματα, τα επίπεδα, τις αναλογίες, το ρυθμό, την κίνηση δημιουργούν τις δικές τους ζωγραφικές συνθέσεις. Μέσα από τον πειραματισμό με ποικίλες τεχνικές εξοικειώνονται σταδιακά με τις βασικές δομές του σχεδίου και της ζωγραφικής. Στόχος είναι να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση με τα υλικά, τον εαυτό τους και τις εικόνες που δημιουργούν, μέσα από μια ευχάριστη βιωματική εμπειρία.

Ημερομηνίες:
7 Οκτωβρίου: Πλάθοντας χώρους με το χρώμα
14 Οκτωβρίου: Πολύχρωμα εσωτερικά και εξωτερικά τοπία
21 Οκτωβρίου: Τα μονοπάτια και οι κρυψώνες της εικόνας
4 Νοεμβρίου: Ο χώρος μέσα από το καλειδοσκόπιο
11 Νοεμβρίου: Το μικρό και το μεγάλο, ο κόσμος με άλλα μάτια
18 Νοεμβρίου: Ψευδαισθήσεις και αντανακλάσεις
Τετάρτη, 18.00-19.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής για κάθε κύκλο: 75€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15 €

«ARKKI Σχολείο αρχιτεκτονικής για παιδιά» για παιδιά 6-13 ετών
Το πιο πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ευρώπης, το ARKKI (School of Architecture for children and Youth ) συνεχίζει τη δράση του. Tο δημιουργικό παιχνίδι βασίζεται στην αρχιτεκτονική, με στόχο τα παιδιά να εξερευνήσουν με όλες τους τις αισθήσεις τον κόσμο, να ανακαλύψουν τα ταλέντα και τις κλίσεις, μέσα από δραστηριότητες που τους μαθαίνουν να πειραματίζονται, να σχεδιάζουν και να βλέπουν άμεσα το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους, που πάντα είναι πολύ εντυπωσιακό. Όλα τα προγράμματα ενδυναμώνουν την τρισδιάστατη αντίληψη, τη μαθηματική σκέψη και τις δεξιότητες επικοινωνίας. Η αρχιτεκτονική χρησιμοποιείται ως μέσο για να δώσει στα παιδιά τα δεκάδες ερεθίσματα που από τη φύση της έχει η επιστήμη αυτή, να τα βοηθήσει στη συγκρότηση της σκέψης, να τονώσει τη φαντασία & τη δημιουργικότητά τους.

Δυνατότητα παρακολούθησης: Σάββατα ή Κυριακές.
Ημερομηνίες: 10, 17, 24, 31 Οκτωβρίου
Σάββατο, 13.30-15.00
11, 18, 25 Οκτωβρίου, 1 Νοεμβρίου Κυριακή, 12.00-13.30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80 €

«Μάχες και Θρυλικοί Ήρωες» για παιδιά 8-12 ετών
Ξεκινώντας από τους μυθικούς ήρωες και την Μεσόγειο και φτάνοντας μέχρι την Αφρική και την Αμερική τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν μια διαδρομή που συνδυάζει την γλυπτική και τις κατασκευές με την ζωγραφική και να διακοσμήσουν με την φαντασία τους γλυπτά και μάσκες. Με τον ζωγράφο Δημήτρη Νοταρά.

Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου: Μυθικοί ήρωες της αρχαιότητα
Κυριακή, 10.00-11.30
Συνολικό κόστος συμμετοχής: 50€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

«Τέχνη και επιστήμη» για παιδιά 8-12 ετών
Η Τέχνη και η Επιστήμη, δύο έννοιες που συναντιούνται μέσω της έμπνευσης της παρατήρησης και της έρευνας, σε μια παράλληλη διαδρομή. Τα παιδιά ανακαλύπτουν τα φυσικά φαινόμενα μέσα από τα βιωματικά εργαστήρια με πειράματα και διαδραστικές πλατφόρμες. Προσεγγίζουν την μαγεία της πιο ανερχόμενης τάσης στη τέχνη, που ενώνει τους δύο χώρους, χρησιμοποιώντας υλικά της σύγχρονης εικαστικής σκηνής όπως μαγνήτες, μέταλλα, νήματα, φως, νερό κ.α. Με την εικαστικό και παιδαγωγό Γεωργία Χατζηβασιλειάδη και την νηπιαγωγό Δρ. Χαρίκλεια Θεοδωράκη

Ημερομηνία: 4 Οκτωβρίου: Τσουλήθρες, Δύναμη και Κίνηση με φόρα
Κυριακή, 10.00-11.30
Κόστος συμμετοχής κάθε κύκλου: 80€
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης: 15€

«Η τέχνη της αγχιμαχίας (debate )» για παιδιά 12-14 ετών
H Καλλίνα Μπασλή, προπονήτρια της Ελληνικής Ομάδας Σχολικού Debate για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα προτείνει σε εφήβους, μέσα από τη διαδικασία του debate και της ρητορικής, να αναπτύξουν τις ικανότητές τους σε ένα ευχάριστο και δυναμικό περιβάλλον. Οι συμμετέχοντες θα μάθουν πώς να αναπτύσσουν και να αντικρούουν επιχειρήματα, πώς να δομούν τον προφορικό και γραπτό λόγο, να υποστηρίζουν τις ιδέες τους με παραδείγματα, ενώ παράλληλα θα εξασκήσουν και τις ρητορικές τους δεξιότητες μέσω παρουσιάσεων και ομιλιών.

Ημερομηνίες: 10, 17, 24, 31,Οκτωβρίου 7 Νοεμβρίου, 19 Δεκεμβρίου
Σάββατο, 17.00 – 19.00
Συνολικό κόστος συμμετοχής : 90 €

«Παίζω με τις τέχνες με αφορμή μια έκθεση» για παιδιά 6 - 12 ετών
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που ξεκινά με αφορμή μια εικαστική έκθεση για να αναζητήσει σχέσεις με τη μουσική, το θέατρο, και τη λογοτεχνία. Τα παιδιά, περνώντας από τη μια τέχνη στην άλλη, εμβαθύνουν στη σχέση τους με το πρωτότυπο έργο, ενώ παράλληλα γίνονται τα ίδια δημιουργοί νέων έργων. Βασικό εργαλείο του προγράμματος είναι το παιχνίδι και κεντρικός στόχος η χαρά της δημιουργίας, μέσα από το παιχνίδι με τις τέχνες.

Σχεδιασμός προγράμματος: Παναγιώτης Τσιρίδης
Πιάνο: Ρένια Χρυσουλάκη
Ημερομηνία: 11 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης, Η αποθέωση του τοπίου 2010-2014
Κυριακή, 12.00-13.00
Κόστος μεμονωμένης συνάντησης 15€ (1 παιδί και 1 συνοδός )
Παιδικές Παραστάσεις και Αφηγήσεις

«Ιστορίες με χρώματα αρμονικά στο πλαίσιο των περιοδικών εκθέσεων για παιδιά»
Αφηγηματικές περιπλανήσεις εμπνευσμένες από τους χρωστήρες των περιοδικών εκθέσεων και διανθισμένες με βιώματα και ιστορήματα αλλοτινών καιρών. Ένα πρόγραμμα ειδικά σχεδιασμένο για παιδιά άνω των 5 ετών και τους γονείς τους.
Πρωτότυπη ιδέα, σχεδιασμός προγράμματος, αφήγηση, τραγούδι: Σάσα Βούλγαρη.

Ημερομηνία: 23 Οκτωβρίου Παναγιώτης Τέτσης Η αποθέωση του τοπίου 2010-2014
Σάββατο, 19.00-20.00
Κόστος συμμετοχής: 10 €

«Αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια»
Τα αρχαιολογικά μουσικά παραμύθια αποτελούν πρωτότυπες ιστορίες βασισμένες σε αληθινά αρχαιολογικά δεδομένα και ευρήματα. Απώτερος σκοπός τους είναι μέσα από την αφήγηση, μουσική και τραγούδια με αρχαία ανακατασκευασμένη λύρα καθώς και παιχνίδι πάνω στις αρχές μιας ανασκαφής, ενήλικες και παιδιά να προσλάβουν με ένα απλό τρόπο, γνώση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Με την αρχαιολόγο Δρ. Εύη Παπαδοπούλου και τον μουσικοσυνθέτη Δρ. Νίκο Ξανθούλη.
Ημερομηνία: 25 Οκτωβρίου Το ταξίδι της Κυμοθόης
Κυριακή, 11. 00-12.00
Κόστος εισιτηρίου: 10€
Οι θέσεις των εκδηλώσεων είναι περιορισμένες.

Πληροφορίες - κρατήσεις: Ίδρυμα Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, 2103611206

Μουσείο Μπενάκη

Το μικρό εργαστήρι της τέχνης Οι μικροί φιλότεχνοι από 6 έως 10 χρόνων, ξανασυναντιούνται στο Κεντρικό Κτήριο του Μουσείου Μπενάκη κάθε Σάββατο, για ένα ετήσιο εικαστικό εργαστήρι. Ακολουθώντας ένα κεντητό σκυριανό καράβι θα ταξιδέψουν στον ελληνικό πολιτισμό συγκεντρώνοντας εικόνες και εντυπώσεις μέσα στις ''αποσκευές'' τους. Στα έργα που θα δημιουργήσουν θα δοκιμάσουν μια ποικιλία ασυνήθιστων υλικών και χρωμάτων για να αφηγηθούν τις δικές τους εμπειρίες από τον κόσμο της τέχνης.
Με την εικαστικό Χριστίνα Ντεπιάν.

παιδιά Α’ – Β’ Δημοτικού: Σάββατο, 10.00-12.00
10 Οκτωβρίου – 14 Μαΐου
Ετήσια συμμετοχή: 250 ευρώ

παιδιά Γ’ – Δ’ Δημοτικού: Σάββατο, 12.30-14.30
10 Οκτωβρίου – 5 Μαρτίου
Ετήσια συμμετοχή: 190 ευρώ

Πληροφορίες - κρατήσεις: Μουσείο Μπενάκη - Εκπαιδευτικά Προγράμματα 2103671067–69 Δευτέρα έως Πέμπτη 10.00–14.00

Ελληνικός Κόσμος

Σαββατιάτικα οικογενειακά εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 3-5 ετών

Σάββατο 3/10/2015
«Το λιοντάρι και ο ποντικός»
Ο δυνατός και ο αδύναμος, ο μεγάλος και ο μικρός. Δύο ήρωες τόσο διαφορετικοί συναντιούνται σε ένα μύθο του Αισώπου για να δείξουν στα παιδιά πόσο χρειάζεται ο ένας τον άλλο. Αναζητώντας τη διαφορετικότητα μέσα από έναν μύθο του Αισώπου… Με ερέθισμα την αφήγηση του μύθου παιδιά και γονείς δημιουργούν και ξεκινούν ένα ταξίδι στο μύθο μέσω της δραματοποίησής του.

Σάββατο 10/10/2015
«Μια μέρα με το Χουμ και την Νταν»
Δύο άνθρωποι από κάποια μακρινή εποχή ανοίγουν την σπηλιά τους και μας υποδέχονται γύρω από τη φωτιά τους. Ακολουθώντας ίχνη, οι μικροί μας φίλοι θα μάθουν μερικά από τα μυστικά τους. Πώς ζούσαν; Τι έτρωγαν; Υλικά όπως η πέτρα και ο πηλός θα βοηθήσουν στην ανακάλυψη της καθημερινότητάς τους. Ο Χουμ και η Νταν υποδέχονται τα παιδιά στη καθημερινότητα τους που σήμερα φαντάζει μυθική. Ίχνη ζώων οδηγούν τους στην σπηλιά τους για να ανακαλύψουν τα ίχνη τους, μία εστία, πέτρες, βραχογραφίες, κοχύλια, εργαλεία, καρπούς ή αλλιώς τον τρόπο με τον οποίο ζούσαν οι άνθρωποι στα προϊστορικά χρόνια.

Σάββατο 17/10/2015
«Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου»
Μέσα από καθρέφτες, αντικείμενα ιδιαίτερα και «μαγικά», γνωρίζουμε τον εαυτό μας αλλά και τους άλλους γύρω μας. Με τη βοήθεια ενός καθρέφτη παιδιά και γονείς μπαίνουν στη διαδικασία να παρατηρήσουν τους εαυτούς τους, να αντιληφθούν τα διαφορετικά ανθρώπινα χαρακτηριστικά αλλά και να συνεργαστούν και να παίξουν ομαδικά.

Σάββατο 24/10/2015
«Μια σταγόνα ταξιδεύει»
Νερό... σύννεφο... πάγος... βροχή... Ακολουθώντας το ταξίδι του νερού μέσα από νεροϊστορίες, τα παιδιά παίζουν και πειραματίζονται με πρωταγωνιστή το υγρό στοιχείο. Πειράματα, θεατρικό παιχνίδι και νεροϊστορίες ταξιδεύουν ενήλικες και παιδιά σε μια σειρά από δραστηριότητες που θα εισάγουν τους μικρότερους σε ένα από τα πιο μαγευτικά φυσικά φαινόμενα, τον κύκλο του νερού.

Σάββατο 31/10/2015
«Ο Αέρας …ο παιχνιδιάρης» Είναι το στοιχείο της φύσης που ακολουθεί μικρούς και μεγάλους παντού! Τον αισθάνονται, αλλά δεν μπορούν να τον δουν. Παιχνίδια, πειράματα και απλές κατασκευές θα τους οδηγήσουν σε μερικές από τις πιο απίθανες κρυψώνες του. Ένα ταξιδιάρικο πούπουλο υποδέχεται γονείς και παιδιά για να τους γνωρίσει με έναν καινούριο αόρατο φίλο, τον Αέρα. Τα παιδιά ανακαλύπτουν από πού ξεκινά τα ταξίδια του, τρέχουν, παίζουν και χορεύουν μαζί του.

Γενικές πληροφορίες για τα Σαββατιάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Ώρα έναρξης: 11:30
Διάρκεια προγραμμάτων: 70 λεπτά
Κόστος συμμετοχής: 8 ευρώ το παιδί, 4 ευρώ ο ενήλικας (είναι απαραίτητη η συνοδεία ενήλικα )
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 2122540600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.
Κυριακάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά 5-12 ετών

Κυριακή 4/10/2015
«Κωπηλατώντας με τον Ιάσονα…»
Η τριακόντορος, το αντίγραφο του αρχαίου πλοίου που έχει αράξει στον «Ελληνικό Κόσμο» ταξιδεύει τους μικρούς μας φίλους σε θάλασσες και λιμάνια της αρχαιότητας. Με δραστηριότητες μέσα αλλά και έξω από το πλοίο τα παιδιά γίνονται ναυτικοί των αρχαίων χρόνων για να ανακαλύψουν την ιστορία του Ιάσονα και των αργοναυτών. Η μυθοπλασία της αργοναυτικής εκστρατείας σε συνδυασμό με τη ναυτική ζωή της αρχαιότητας γίνονται αντικείμενο παιχνιδιού και βιωματικής μάθησης.

Κυριακή 11/10/2015
«Με σκουπάκι και μυστρί, ξεκινά η ανασκαφή
Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, τα παιδιά θα βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της ανασκαφής. Δουλεύοντας με πραγματικά εργαλεία μέσα στο σκάμμα και παρακολουθώντας εικονικές αναπαραστάσεις συντήρησης αγγείων, θα νιώσουν για λίγο πραγματικοί αρχαιολόγοι συμμετέχοντας στην μαγευτική διαδικασία που οδηγεί τα ευρήματα από το χώμα στο μουσείο!

Κυριακή 18/10/2015
«Εξαφανισμένα είδη, όντα μιας άλλης εποχής»
Τα παιδιά θα ανακαλύψουν στοιχεία για την εξέλιξη της ζωής στον πλανήτη στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών. Θα ανακαλύψουν μορφές ζωής που υπήρχαν πολύ πριν την εμφάνιση των δεινοσαύρων, θα αναγνωρίσουν είδη αλλά και θα παίξουν με τα ονόματα των μεγάλων αυτών ζώων που κυριάρχησαν στη γη. Τέλος, θα γνωρίσουν τους προγόνους των σημερινών θηλαστικών που υπάρχουν γύρω μας.

Κυριακή 25/10/2015
«O Αριστοφάνης προτείνει …Ειρήνη»
Μία “συνάντηση” γεμάτη παιχνίδι με μία από τις κωμωδίες του Αριστοφάνη. Τα παιδιά ταξιδεύουν στον χρόνο για να αναζητήσουν την εποχή του Αριστοφάνη, την κωμωδία και τις συνήθειες της εποχής του σχετικά με τη θεατρική τέχνη. Με βασικά εργαλεία το θεατρικό παιχνίδι και την αφήγηση «μπλέκονται» στους στίχους της Αριστοφανικής «Ειρήνης» για να ανακαλύψουν τον ποιητή, το έργο και τα μηνύματα του.

Γενικές πληροφορίες για τα Κυριακάτικα Εκπαιδευτικά Προγράμματα:
Ώρες προσέλευσης: 10:00 και 12:00.
Ώρες έναρξης: 10:30 και 12:30.
Διάρκεια προγραμμάτων: 90 λεπτά.
Κόστος συμμετοχής: 8,50 €
Είναι απαραίτητη η έγκαιρη δήλωση συμμετοχής στο τηλέφωνο 212 254 0600 σε εργάσιμες ημέρες και ώρες.
Διατίθεται δωρεάν υπόγειος χώρος στάθμευσης.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος 212 254 0600

Κέντρο Επισκεπτών του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

«Μαθαίνω να βλέπω: Εισαγωγή στην εικόνα» για παιδιά 8-12 ετών
Σε ένα εργαστήριο οπτικού γραμματισμού, τα παιδιά «διαβάζουν» εικόνες, τις κατανοούν με την ελευθερία της δικής τους αντίληψης, καλλιεργούν τα προσωπικά τους κριτήρια στην ερμηνεία τους, επιστρατεύουν τη σκέψη και τη συναισθηματική τους ευφυΐα, μαθαίνουν τη στενή σχέση που συνδέει το βλέμμα με τη φαντασία και την προσωπική έκφραση.

09.10.2015, Ώρα 17.00
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Μιχάλης Καλλιμόπουλος, Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί προεγγραφή

«Κοίταξέ με: Το πορτραίτο μέσα από την ιστορία της τέχνης» για παιδιά 6-12 ετών
Το πορτρέτο είναι μαρτυρία ύπαρξης, μια ψευδαίσθηση αιωνιότητας, υπαινιγμός για το παντοτινό. Τα παιδιά παρακολουθούν την εξέλιξη της προσωπογραφίας από την Αναγέννηση μέχρι τη Σύγχρονη Τέχνη, από την ελαιογραφία μέχρι τη φωτογραφία, μαθαίνουν να διακρίνουν τις ελευθερίες που επιλέγει κάθε καλλιτέχνης για να αποδώσει τη βαθύτερη ουσία του προσώπου που απαθανατίζει, αντιλαμβάνονται ότι η εικόνα και η έκφραση έχουν στενούς δεσμούς.

11.10.2015, Ώρα 12.00
Σχεδιασμός-Υλοποίηση: Κάτια Παπασπηλιοπούλου
Η συμμετοχή στην εκδήλωση απαιτεί προεγγραφή

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.
Δωρεάν μεταφορά του κοινού προς και από το Κέντρο Επισκεπτών με shuttle bus από το σταθμό Συγγρού - Φιξ επί της οδού Καλλιρρόης προς την οδό Ευριπίδου (αρχή Εσπλανάδας ), και αντίστροφα. Τα δρομολόγιά του πραγματοποιούνται 30 λεπτά πριν την έναρξη και 30 λεπτά μετά τη λήξη κάθε εκδήλωσης. 

Κέντρο Επισκεπτών - Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ, Καλλιθέα 2108778396/8

Μουσείο σχολικής ζωής και εκπαίδευσης

«Ένα ταξίδι στον μαγικό κόσμο των εντόμων», βιωματικό εργαστήριο για παιδιά 2-5 ετών
Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, διασκεδαστικές δραστηριότητες, θεατρικό παιχνίδι και κατασκευές, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον μαγικό κόσμο των εντόμων. Μέσα από γνωστά και αγαπημένα παιδικά βιβλία, μελετούν τα έντομα, μαθαίνουν να τα διακρίνουν και να παρατηρούν την ποικιλία των ειδών, την ιδιορρυθμία των συνηθειών τους και τη δραστηριότητα που αναπτύσσουν σε σχέση με το περιβάλλον. Άλλοτε σε ρόλο μελισσοκόμων και άλλοτε εντομολόγων, θα παίξουν, θα διασκεδάσουν, θα συνεργαστούν με τα άλλα παιδιά περνώντας τέσσερα ξέγνοιαστα πρωινά.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη, Παιδαγωγός και Ελένη Αντωνοπούλου, Παιδαγωγός

Σάββατο 12:00-13:00
3 Οκτωβρίου: Ένας γρύλος πολύ σιωπηλός.
10 Οκτωβρίου: Μια μέλισσα με λύση.
17 Οκτωβρίου: Πεταλούδες και ζουζούνια.
24 Οκτωβρίου: Μια κάμπια πολύ πεινασμένη.

«Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων», βιωματικό εργαστήριο για παιδιά 2-5 ετών
Σάββατο 12:00-13:00
Τα παιδιά γνωρίζουν τον θαυμαστό κόσμο των ζώων μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια, διασκεδαστικές κατασκευές και πολλά παραμύθια. Σχεδίαση-Εμψύχωση: Αναστασία Ιορδάνη, Παιδαγωγός και Ελένη Αντωνοπούλου, Παιδαγωγός

31 Οκτωβρίου: Πες μου καφέ αρκούδα τι βλέπεις;
7 Νοεμβρίου: Τα σπίτια των ζώων.
14 Νοεμβρίου: Καλή όρεξη.
21 Νοεμβρίου: Το ψάρι του χάρη.

Κόστος Συμμετοχής: 40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια )
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά )
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή

«Εικόνες και χρώματα από τις γειτονιές της Πλάκας», εικαστικό εργαστήριο για παιδιά 4-7 ετών
Όταν η πραγματικότητα δίνει χώρο στη μυθοπλασία και οι εικόνες της πόλης δίνουν τα πρώτα ερεθίσματα στην ανεξάντλητη παιδική φαντασία, τότε τα εικαστικά γίνονται ένα ξέφρενο ταξίδι ανακαλύψεων και συμβολισμών. Με αποσκευές επιλεγμένα παιδικά βιβλία και μικρούς περιπάτους στις γειτονιές της Πλάκας, τα παιδιά εμπνέονται και δημιουργούν τις δικές τους αναπαραστάσεις του κόσμου που τα περιβάλλει και το ταξίδι στην τέχνη ξεκινά! Κάθε κύκλος είναι αυτοτελής και μπορεί να παρακολουθηθεί ανεξάρτητα ή συνεχόμενα.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Σπυριδούλα Χρόνη, Παιδαγωγός

1ος κύκλοςΚυριακή 11:30 – 13:00
4 Οκτωβρίου: Παράθυρα στην Πλάκα για να σπάμε Πλάκα! (Ζωγραφική και κολάζ )
11 Οκτωβρίου: Το πιλοποιείο της κυρίας Στρουμπίνσκι στην Πλάκα (κατασκευή καπέλων )
18 Οκτωβρίου: Δέντρα και δεντράκια (τρισδιάστατο κολλάζ )
25 Οκτωβρίου: Χρώματα του Φθινοπώρου (ζωγραφική, μικτή τεχνική )

2ος Κύκλος
Κυριακή 11:30 – 13:00
1 Νοεμβρίου: Ο ζωγράφος του δάσους (τρισδιάστατη κατασκευή )
8 Νοεμβρίου: Κρυμμένες φωλιές (κατασκευή )
15 Νοεμβρίου: Ομπρέλες στη βροχή (κατασκευή μόμπιλε )
22 Νοεμβρίου: Το κρυμμένο ουράνιο τόξο (ζωγραφική με τυπώματα )

Κόστος Συμμετοχής: 50€ για τα 4 εργαστήρια
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά )
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο.
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή.
«Ελάτε να γνωρίσουμε την Πλάκα μέσα από το παραμύθι», εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 6 ετών μαζί με τους γονείς
Τα παιδιά με τους γονείς τους περπατούν στην πόλη, γνωρίζουν τα μνημεία και την ιστορία τους και στη συνέχεια, στον χώρο του Μουσείου, με τη βοήθεια της Μαγικής Τράπουλας των Παραμυθιών δημιουργούν τη δική τους ιστορία για όσα γνώρισαν. Κάθε Κυριακή ένας διαφορετικός περίπατος μέχρι να συμπληρώσουμε όλο τον «χάρτη» της πόλης. Η δράση θα περιλαμβάνει μια σύντομη ξενάγηση, αλλά και γνωριμία με τη σύγχρονη ζωή της πόλης. Πέρα από την ιστορία θα κινηθούμε με χάρτη, έτσι που μικρά και μεγαλύτερα παιδιά να μάθουν να τον χρησιμοποιούν.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Κώστας Στοφόρος, Συγγραφέας, δημοσιογράφος.
Σε συνεργασία με την «Παραμυθοκουζίνα».

1ος κύκλοςΚυριακή 12:30 – 14:00
4 Οκτωβρίου: Η οδός Τριπόδων και το μνημείο του Λυσικράτη
11 Οκτωβρίου: Τα Αναφιώτικα και το πρώτο Ελληνικό πανεπιστήμιο
18 Οκτωβρίου: Οι Αέρηδες και οι Δερβίσηδες
25 Οκτωβρίου: Η Απελευθέρωση της Αθήνας

2ος κύκλος
Κυριακή 12:30 – 14:00
1 Νοεμβρίου: Μοναστηράκι
8 Νοεμβρίου: Ο Λόρδος Βύρωνας και ο Έλγιν
15 Νοεμβρίου: Αρχαία αγορά
22 Νοεμβρίου: Ρωμαϊκή αγορά

Κόστος Συμμετοχής: 50€ κάθε κύκλος (4 εργαστήρια )
15€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (25 παιδιά )
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο.
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή.

«Μαγικά Πειράματα», Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Φυσικών Επιστημών για παιδιά 5 έως 10 ετών
Στο εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα τα παιδιά εισάγονται στη μαγεία των φυσικών επιστημών και μαθαίνουν διασκεδάζοντας. Τι είναι το φως, γιατί πατάμε στη γη και δεν πετάμε, πως μεγαλώνουν τα φυτά, πότε είναι μέρα και πότε νύχτα, τι υπάρχει πέρα από τον ουρανό, είναι μερικά από τα ερωτήματα που θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο εργαστήριο αυτό. Οι Φυσικές Επιστήμες, εμπλέκουν ενεργά το παιδί σε διαδικασίες επιστημονικής μεθόδου (παρατήρηση, ταξινόμηση, πείραμα, μοντελοποίηση, κ.λπ. ), βοηθώντας το να ξεπεράσει τα γνωστικά εμπόδια και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η παιδική σκέψη σε θέματα των Φυσικών Επιστημών.

1ος Κύκλος:
Πέμπτη 18:00-19:00
8 Οκτωβρίου: Συλλογές φύλλων και φυτών στις αυλές της Πλάκας (πειράματα με φυτικούς οργανισμούς )
15 Οκτωβρίου: Εναλλαγή ημέρας και νύχτας στους χώρους του μουσείου (πειράματα για την περιστροφή της γης και των πλανητών και τρισδιάστατη κατασκευή )
22 Οκτωβρίου: Μπαλόνια και πειράματα (πειράματα με την αεροδυναμική και τις ιδιότητες του αέρα, μπαλόνια που φουσκώνουν μόνα τους )
29 Οκτωβρίου: Βροχή και σύννεφα (εξερευνώντας τη σύσταση των σύννεφων και τη διαδικασία της βροχής )

2ος Κύκλος:
Πέμπτη 18:00-19:00
5 Νοεμβρίου: Ανακαλύπτοντας τις πέντε αισθήσεις (πειράματα με τις πέντε αισθήσεις στις αίθουσες του Μουσείου )
12 Νοεμβρίου: Φως ( πειράματα με το φως και τις ιδιότητές του. Κατασκευή φωτεινών δεσμών στις αίθουσες του Μουσείου )
19 Νοεμβρίου: Σκιές (κατασκευάζουμε σκιές και ανακαλύπτουμε τις μεταβολές του σχήματός τους )
26 Νοεμβρίου: Χρώματα (ανάλυση και σύνθεση χρωμάτων, κατασκευάζουμε τη «σβούρα του Νεύτωνα» )

Κόστος Συμμετοχής: 40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια )
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια και για συμμετοχή στους 2 κύκλους
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά )
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο.
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή.
«Από τις λέξεις στην εικόνα», εργαστήρι εικονογράφησης για παιδιά 7-12 ετών
Σάββατο 17:00-18:00
Στόχος του εργαστηρίου είναι τα παιδιά να καταφέρουν να εικονογραφήσουν μια ιστορία, δημιουργώντας χαρακτήρες και ενσωματώνοντάς τους σε ένα παραμύθι με αρχή, μέση και τέλος. Τα παιδιά καλούνται να αφηγηθούν μία ιστορία με εικόνες, διανύοντας τα εξής στάδια:
- το σενάριο (η ιστορία μας )
- οι χαρακτήρες (στα παιδιά δίνονται 3 αντικείμενα από τα οποία εμπνέονται τους ήρωες της ιστορίας )
- σκηνοθεσία (το στήσιμο της εικόνας υπηρετεί, είτε την δράση, είτε το συναίσθημα )
- ντεκουπάζ (θεωρητικός τεμαχισμός δράσης σε εικόνες, κάθε παιδί διαλέγει μία σκηνή για εικονοποίηση )
-υλικά και τεχνικές δημιουργίας εικόνων, ολοκλήρωση παραμυθιού
- έκδοση
Τα παιδιά εισέρχονται στον μαγικό κόσμο του παραμυθιού, κατανοώντας τα στάδια δημιουργίας του, ενώ ταυτόχρονα εκφράζουν το προσωπικό τους ύφος μέσα από την εικονοποίηση της δικής τους ιστορίας.
Σχεδίαση-Εμψύχωση: Εμανουέλλα Κακαβιά, Εικονογράφος

10 Οκτωβρίου: « Γινόμαστε μικροί παραμυθάδες» (τα παιδιά με αφετηρία 3 αντικείμενα φτιάχνουν το δικό τους παραμύθι με φαντασία κ νόημα )
17 Οκτωβρίου: « Γινόμαστε μικροί σκηνοθέτες του γραπτού λόγου και της ζωγραφιστής εικόνας» (τα παιδιά μοιράζονται τις σκηνές του κειμένου και σχεδιάζουν τους ήρωες και τους χώρους στους οποίους κινούνται )
24 Οκτωβρίου: «Γινόμαστε μικροί ζωγράφοι» (λίγα λόγια για τα υλικά ζωγραφικής και τα συναισθήματα των χρωμάτων, κάνουμε κολάζ και επιχρωματίζουμε τα σχέδιά μας ).
31 Οκτωβρίου: « Γινόμαστε μικροί βιβλιοδέτες» (βιβλιοδετούμε το παραμύθι μας με βελόνα και κλωστή )

Απαραίτητη προϋπόθεση για το τελικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου είναι η παρακολούθηση τουλάχιστον τριών συναντήσεων.
Κόστος Συμμετοχής: 40€ ολόκληρος ο κύκλος (4 εργαστήρια )
12€ μεμονωμένα εργαστήρια
Έκπτωση 10% για αδέρφια
Οι θέσεις είναι περιορισμένες (15 παιδιά )
Προτεραιότητα κρατήσεων για συμμετοχή σε ολόκληρο κύκλο
Για να εξασφαλισθεί η συμμετοχή σας θα πρέπει να έχει γίνει προπληρωμή

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης
Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Διάσωσης Σχολικού Υλικού
Τριπόδων 23, Πλάκα, Αθήνα
210 3250341

Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής

«Πιθάρια, στάμνες και λυχνάρια… μια γνωριμία με την παραδοσιακή κεραμική» για παιδιά 6-13 ετών
Στον κύκλο μαθημάτων του Οκτωβρίου τα παιδιά θα ξεναγηθούν στους χώρους του μουσείου. Οι μαθητές μέσα από διαδραστικά παιχνίδια με τα εκθέματα, θα γνωρίσουν την τέχνη του πηλού, θα εμπνευσθούν από τις φόρμες και τις τεχνικές της ελληνικής παραδοσιακής κεραμικής και θα κατασκευάσουν τα δικά τους κεραμικά. Οι μαθητές θα παίρνουν τα αντικείμενα τους ψημένα και γυαλωμένα, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων.

Ο κύκλος μαθημάτων περιλαμβάνει 4 συναντήσεις (10/10, 17/10, 24/10, 31/10 )
Σάββατο, 11.00-13.00
Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των υλικών και των εργαλείων ).
Δηλώσεις συμμετοχής και κρατήσεις θέσεων στη γραμματεία του Μουσείου Νεώτερης Κεραμικής
Τηλ.: 210-3318491-5 (Δευτέρα – Παρασκευή 10.00 -15.00 )
Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας.

«Η θάλασσα των Συναισθημάτων», κινησιολογικό - εκφραστικό εργαστήρι για παιδιά ηλικίας 5-10 ετών

Πρόκειται για ένα ολιστικό εργαστήρι με πηγή έμπνευσης τα συναισθήματα. Πώς μέσα από το δημιουργικό, ομαδικό πνεύμα μπορούμε να νιώσουμε και να εκφράσουμε τον εαυτό μας; Πώς μέσα από την άσκηση της αναπνοής, ενεργοποιούμε και χαλαρώνουμε το σώμα μας, ώστε να είμαστε πιο ανοικτοί; Πώς μπορούμε να ακούμε, να επικοινωνούμε, να εκφράζουμε ελεύθερα αυτό που νιώθουμε μέσω της φωνής, της κίνησης και του λόγου; Παράλληλα, πλάθοντας με τον πηλό, μορφοποιούμε σχήματα και σύμβολα, αποτυπώνοντας μέσω του γήινου υλικού τα χρωματιστά σύμβολα των συναισθημάτων.

25 Οκτωβρίου 2015: ο Φόβος
22 Νοεμβρίου 2015: η Ντροπή
20 Δεκεμβρίου 2015: ο Θυμός
Ώρες: 11:00-13:00

Στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής σε συνεργασία με το Synergy of Art.
Κόστος συμμετοχής: 12 ευρώ (για αδέρφια το 2ο παιδί 10€ )
Πληροφορίες – Δηλώσεις Συμμετοχής: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00-15:00
Τηλέφωνα Επικοινωνίας: 210-3318491-2 / 6982032348
Οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Μουσείο Νεώτερης Κεραμικής
Μελιδώνη 4-6 105 53 Κεραμεικός
Τηλ.: 210-3318491-5

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Εργαστήριο Animation «Στο Γκάζι…158 χρόνια πριν» για παιδιά 7-14 ετών
Το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου, σε συνεργασία με τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS, διοργανώνει εργαστήρια animation για παιδιά 7-14 ετών, με εισηγητή τον animator και media artist Μπάμπη Αλεξιάδη. Χρησιμοποιώντας το σχέδιο, το κολάζ, το σκίτσο, τη γλυπτική και τη φωτογραφία, τα παιδιά φτιάχνουν τη δική τους ιστορία εμπνευσμένη από το παλιό εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας και τη μεταφράζουν σε κινούμενη εικόνα. Μαθαίνουν βασικές τεχνικές animation, εξοικειώνονται με την κινηματογραφική γλώσσα και, λειτουργώντας ομαδικά, δημιουργούν τη δική μας ταινία μικρού μήκους.

Σάββατο 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου (1 κύκλος-4 συναντήσεις )
Ώρες: 17:30-19:30 INNOVATHENS (Αεριοφυλάκιο 2 ), Παλαιοί Φούρνοι
Κόστος συμμετοχής: 60 ευρώ (για τον κύκλο 4 εργαστηρίων )

«Μικροί Κηπουροί με πινέλα», Υπαίθριο Εργαστήριο Ζωγραφικής
Συνδυάζεται άραγε η ζωγραφική με την κηπουρική; Μπορεί ένα παλαιό εργοστάσιο φωταερίου να εμπνεύσει ένα παιδί; Πώς φροντίζουμε ένα λουλούδι; Οι «Μικροί Κηπουροί με πινέλα» επιστρέφουν στο Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου! Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία, για ακόμα μια φορά, να συμμετάσχουν σε ένα πρωτότυπο δημιουργικό υπαίθριο εργαστήριο, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου στις 11.00, στην παιδική χαρά του Καφέ της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων «Gaz à l’eau».
Παιδιά 3-12 ετών περιηγούνται μαζί με τους συνοδούς τους στο παλαιό εργοστάσιο φωταερίου, εμπνέονται απ’ αυτό και παίρνουν τα πινέλα τους για να ζωγραφίσουν μικρές κεραμικές γλάστρες. Στη συνέχεια, γίνονται «μικροί κηπουροί» και, με τη βοήθεια ειδικών, φυτεύουν στα γλαστράκια τους πολύχρωμα λουλούδια ενώ μαθαίνουν να είναι υπεύθυνα για τη φροντίδα τους.
Βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή των παιδιών στο εργαστήρι: διάθεση, φαντασία και κατάλληλα ρούχα!

Για οικογένειες και παιδιά 3-10 ετών
Κυριακή 11 Οκτωβρίου
Ώρες: 11.00-12.30
Διάρκεια προγράμματος: 90 λεπτά
Κόστος Συμμετοχής: 6 ευρώ
Για συμμετοχή σε όλα τα εργαστήρια, απαιτείται τηλεφωνική κράτηση.

Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Τηλ.: 210 3475535, 210 3461589, 210 3475518

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών

Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω μουσική!
Ένα μουσικο-εικαστικό εργαστήριο για παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και τους γονείς τους. Τι χρώμα έχει η αγάπη; Tι μελωδία είναι η φιλία; Με εργαλείο τη μουσική και τα εικαστικά τα παιδιά εκφράζουν τα συναισθήματά τους και αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη. Μέσα από τους δρόμους της μουσικής και των εικαστικών, το νέο αυτό εργαστήριο της Στέγης δίνει την ευκαιρία στα παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και στους γονείς τους να πειραματιστούν με ήχους και χρώματα.

Σε ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα από το ομαδικό παιχνίδι και την καθοδήγηση εξειδικευμένων θεραπευτών, τα παιδιά αναπτύσσουν τις γλωσσικές, ακουστικές και λεπτές κινητικές ικανότητές τους και βελτιώνουν την προσωπική τους οργάνωση. Αρχικά τα παιδιά γνωρίζουν διάφορα μουσικά όργανα, παράγοντας ήχους και μελωδίες. Ο ρυθμός είναι το βασικό συστατικό του εργαστηρίου και μέσα από μια σειρά δραστηριοτήτων, οι γονείς έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν και να εντάξουν καινούρια μουσικοκινητικά παιχνίδια στην καθημερινότητά τους με τα παιδιά.
Δημιουργώντας ατομικά και ομαδικά έργα, τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να συνεργάζονται με τα άλλα παιδιά. Επιπλέον οι γονείς βρίσκουν έναν ακόμη τρόπο να λειτουργήσουν δυαδικά μαζί τους μέσα από την εικαστική έκφραση.

Συντελεστές:Τα εργαστήρια θα πραγματοποιηθούν από μια ομάδα εξειδικευμένων συνεργατών, με υπεύθυνη τη μουσικολόγο - μουσικοθεραπεύτρια Χριστίνα Παναγιωτάκου και την εικαστική θεραπεύτρια Ελένη Παλλέ.
Απευθύνεται σε: Παιδιά 5-7 ετών και παιδιά 8-11 ετών με μέτρια νοητική υστέρηση και τους γονείς τους.
Κόστος συμμετοχής: Δωρεάν

Ημερομηνίες:
Κύκλος εργαστηρίων 2015
Τις Τετάρτες 14, 21 Οκτωβρίου και 4, 11, 18, 25 Νοεμβρίου 2015
Παιδιά 5-7 ετών: 16:00-18:00
Παιδιά 8-11 ετών:18:00-20:00
Το εργαστήριο απευθύνεται σε: Παιδιά των οποίων το νοητικό δυναμικό δεν είναι χαμηλότερο από αυτό που αντιστοιχεί στη μέτρια νοητική υστέρηση.
Κάθε παιδί συνοδεύεται από έναν γονέα. Η πρώτη συνάντηση απευθύνεται μόνο στους γονείς, που θα συνοδεύουν τα παιδιά στο εργαστήριο.
Προϋποθέσεις: Υποχρεωτική συμμετοχή και στις έξι συναντήσεις του κάθε κύκλου. Απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσης και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Ένα βιβλίο για τον Αίσωπο από τα χέρια των παιδιών για παιδιά 8-12 ετών
Ακούγοντας αφηγήσεις γνωστών μύθων του Αισώπου, τα παιδιά αναπτύσσουν τη γλωσσική τους δεξιότητα με νέες λέξεις, ενώ χτίζουν τις δικές τους εικόνες χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους. Με ζωγραφική, χειροτεχνία και κολάζ, τα παιδιά εικονοποιούν ομαδικά τους πρωταγωνιστές κάθε μύθου, ανακαλύπτοντας ταυτόχρονα την ιστορία της εικονογράφησης. Ως μικροί γραφίστες, τα παιδιά σχεδιάζουν όλα μαζί το βιβλίο τους: κείμενα κα εικόνες τοποθετούνται στις σελίδες με στόχο την ομαλή ροή της αφήγησης.

Στη συνέχεια, οι μικροί μας δημιουργοί ετοιμάζουν το εξώφυλλο του βιβλίου, δημιουργώντας ένα δικό τους φύλλο χειροποίητου χαρτιού από φυτά, ανακυκλωμένα χαρτιά και άλλα υλικά. Και τέλος, φτάνουμε στην εκτύπωση του βιβλίου, που γίνεται με τη μέθοδο της μεταξοτυπίας, την αρχαιότερη εκτυπωτική μέθοδο. Τα παιδιά θα επισκεφθούν ένα επαγγελματικό εργαστήριο μεταξοτυπίας, όπου θα παρακολουθήσουν από κοντά το βιβλίο τους να εκτυπώνεται…

Συντελεστές: Μανώλης Αγγελάκης - Tind: μεταξοτύπης
Βασίλης Γεωργίου: γραφίστας
Κώστας Θεοχάρης: εικονογράφος
Γεωργία Καγιά: αφηγήτρια παραμυθιών, κουκλοποιός
Μαριέττα Καλλονά: χαρτοποιός

Ημερομηνίες: Τα Σάββατα 10, 17, 24 και 31 Οκτωβρίου, 7, 14, 21 και 28 Νοεμβρίου, 5 και 12 Δεκεμβρίου 2015, 11.00-14.00
Κόστος: 80€ και για τις δέκα συναντήσεις του κύκλου
Κρατήσεις: 2130178002


Δίνω Φως στον Ήχο
 για παιδιά 9-12 ετών
Στο πλαίσιο του InMute, του φεστιβάλ της Στέγης που δίνει ήχο στην εικόνα, ένα πρωτότυπο οπτικοακουστικό εργαστήριο προσκαλεί τα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική, τον πειραματικό κινηματογράφο και τα αναλογικά μέσα προβολής. Στο εργαστήριο, τα παιδιά θα ακούσουν σύγχρονα μουσικά έργα των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν στο φεστιβάλ και θα δημιουργήσουν τις εικόνες που θα τα συνοδεύουν ζωντανά. Χρησιμοποιώντας με τον πιο ασυνήθιστο τρόπο έναν προβολέα διαφανειών (slide projector ), θα πειραματιστούμε με το φως και τη σκιά.

Με την τεχνική του κολάζ, θα δημιουργήσουμε μικρο-συνθέσεις που θα αποδίδουν την υφή, τον όγκο και την τονικότητα του φωτός. Στη συνέχεια, με τη χρήση του προβολέα και τη ρυθμική εναλλαγή των εικόνων-κολάζ, θα παρουσιάσουμε ένα ομαδικό έργο-προβολή που θα οπτικοποιεί και θα συνοδεύει τις μουσικές συνθέσεις που θα ακούμε.

Συντελεστές: Ομάδα Y2: Μαρία Καχραμάνογλου: εικαστικός, Μιχάλης Μοσχούτης: μουσικός
Ημερομηνίες: Εργαστήριο: Τα Σάββατα 24 και 31 Οκτωβρίου 2015, 11:00-13:30
Παρουσίαση-περφόρμανς: Κυριακή 1 Νοεμβρίου 2015
Κόστος: 20 € (και για τις δύο συναντήσεις )
Κρατήσεις: 213 017 8002

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών
Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, Αθήνα
2109005800

Πύρνα – Δημιουργικά εργαστήρια για παιδιά

Πέμπτη
Έναρξη: 8 Οκτωβρίου
Λήξη: 28 Ιανουαρίου
Ώρα: 17.00-18.10
Ενότητα 12 παιχνιδιών (εκτός από 29/10, 26/11 & 7/1/2016 )
Τιμή: 132€ / 3 δόσεις με κάρτα παιδιά 4-7 ετών

LET’S PLAY! MIXED UP FAIRY TALES, RHYMES & SONGS: Ένα εργαστήρι με στόχο την εξοικείωση, καλλιέργεια και εξάσκηση του προφορικού λόγου στα Αγγλικά. Μέσα από τεχνι- κές όπως η μουσικοκινητική και τα παιχνίδια ρόλων, τα παιδιά θα ενθαρρυνθούν να «ζωντανέψουν» γνωστά αγγλικά παραμύ- θια, μύθους, ποιήματα ή και τραγούδια, και μέσα από αυτά να καλλιεργήσουν διάφορες ικανότητες, όπως η ανάπτυξη της φα- ντασίας, η ελευθερία της έκφρασης, η κινητική λειτουργία και η χρήση του λόγου. Λίζα Κουτσουδάκη, Παιδαγωγός, Δασκάλα Αγγλικών, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Παρασκευή
Έναρξη: 9 Οκτωβρίου
Λήξη: 22 Ιανουαρίου
Ώρα: 17.30-19.00
Ενότητα 12 παιχνιδιών (εκτός από 23/10, 27/11 )
Τιμή: 147€ / 3 δόσεις με κάρτα παιδιά 4-7 ετών

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ: Πάρε τη φαντασία σου και... πήγαινε στη Momo Η Momo ξεπηδάει από το παραμύθι του Michael Ende και μας επισκέπτεται στην Πύρνα για να παίξει με τη φαντασία και την δημιουργικότητά μας. Η Μόμο ξέρει ν’ ακούει τα πάντα, όχι μόνο τους ανθρώπους, αλλά και τα ζώα, τους ήχους της νύχτας όταν ξαπλώνει να κοιμηθεί στο μικρό θεατράκι... Μαζί της θα έχει και τους πράκτορες του χρονοταμιευτηρίου, τη χελώνα με το μαγικό καβούκι, τον Μάστρο- ώρα που, μέσα από τα παιχνί- δια ρόλων, τις ασκήσεις σωματικής έκφρασης, τα παιχνίδια με τα αντικείμενα, τις αισθητικοκινητικές δράσεις, θα δημιουργήσει παράξενα θεατρικά παιχνίδια. Μαρία Λαγωνίκα, Εμψυχώτρια Θεατρικού Παιχνιδιού

Σάββατο
10, 17, 24 Οκτωβρίου
Ώρα: 11.00-13.00
Για ελαχ. αριθμό 10 παιδιών
Τιμή: 12€/εργαστήρι

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΙΔΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ: Το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο ταξιδεύει στον κήπο της Πύρνας με το «Κινητό Μουσείο» και περιμένει τα παιδιά για παιχνίδια, πειράματα, κατασκευές και άλλες ψυχαγωγικές δραστηριότη- τες. Το Σάββατο 31 Οκτωβρίου στις 11.30, το Ελληνικό Παιδικό Μουσείο θα υποδεχθεί γονείς και παιδιά στο «σπίτι» του στην Πλάκα (Κυδαθηναίων 14 ), για μια περιήγηση στην πιο παλιά γειτονιά της Αθήνας.

Πληροφορίες τηλ. 210 3312995
Κοκκιναρά 43, Κηφισιά
τηλ. 210 6230913
Γραμματεία: Δευτ. Τρίτη & Πέμπτη, Παρ.: 10.00 - 14.00 & 17.00 - 19.00

Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ταξίδι στο cinema και στην τέχνη με την Δάφνη Μιλτιάδου, παιδικό θεατρικό εργαστήρι για παιδιά 8-12 ετών

Πώς το θέατρο ενώνεται με το cinema και την τέχνη; Πώς μπορούν απλές καθημερινές συνήθειες να συνδεθούν με έργα τέχνης και ταινίες του κινηματογράφου που σημάδεψαν την ιστορία; Μπορούν τα χρώματα να συνδεθούν με τα συναισθήματα; Το παιδικό αυτό θεατρικό εργαστήρι καλείται να μεταφέρει τα παιδιά σε μια αξέχαστη περιπέτεια χρωμάτων, αισθήσεων και διαφορετικών εποχών εξερευνώντας σημαντικά έργα – σταθμούς στον κόσμο της τέχνης και του κινηματογράφου. Μέσα από μία διαδραστική εξερεύνηση έργων τέχνης και ταινιών, τα παιδιά καλούνται να ανακαλύψουν, να αναπαραστήσουν και να δώσουν ζωή σε διάσημα έργα όλων των ειδών τέχνης ταξιδεύοντας από τον ιμπρεσιονισμό στον κυβισμό κι από τις ασπρόμαυρες ταινίες μέχρι και τα κινούμενα σχέδια.

Ακολούθως, τα παιδιά βιώνοντας τη συναισθηματική αξία των χρωμάτων, δημιουργούν ιστορίες και κτίζουν χαρακτήρες εξερευνώντας τις κινήσεις, τα αντικείμενα, τα σχήματα και τη μουσική που τους παρέχονται μέσα από αυτοσχέδια θεατρικά παιχνίδια. Έχοντας ως οδηγό τα έργα ζωγραφικής και τις ταινίες, τα παιδιά ταξιδεύουν σε διάφορες εποχές έργων τέχνης, μελετούν διαφορετικές συμπεριφορές κι εξερευνούν όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τους άλλους.

Το εργαστήρι αυτό έχει τους εξής σκοπούς : Μια πρώτη γνωριμία με σπουδαία έργα τέχνης όπως Ο Σκεπτόμενος του Rodin, Η Τζοκόντα του Leonardo da Vinci, έργα του Marc Chagall καθώς και ελληνικές και ξένες ταινίες γύρω από την τέχνη Ευαισθητοποίηση στο πώς διαβάζουμε και ερμηνεύουμε τα συναισθήματα των άλλων δίνοντας έμφαση στην λεπτομέρεια της έκφρασης του προσώπου και της γλώσσας του σώματος. Απελευθέρωση συναισθημάτων και χαρακτήρων μέσα από μια βιωματική εξερεύνηση της αξίας των χρωμάτων. Ανάπτυξη της πρακτικής αντιμετώπισης καταστάσεων και καταπολέμηση της παθητικής συμπεριφοράς.

Το εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί σε 4 κύκλους από 2 ώρες ο κάθε κύκλος.

Τα παιδιά μπορούν να φέρουν μαζί τους εκτυπωμένα έργα τέχνης που τους αρέσουν και αντικείμενα που έχουν σχέση με τη ζωγραφική.
Κόστος συμμετοχής: 8€ ανά κύκλο και 30€ και για τους 4 κύκλους
Σάββατο 10, 17, 24 & 31 Οκτωβρίου 2015, 16:00-18:00
Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης Πειραιώς 206, Ταύρος, Αθήνα 177 78, τηλ. 210 3418 550

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης γίνεται απόλυτος προορισμός και φέτος για τα παιδιά από 2-12 ετών… Aπό τον Οκτώβριο έως και το Μάιο, κάθε Σαββατοκύριακο, παιδιά και γονείς γνωρίζουν το συναρπαστικό κόσμο του Μουσείου μέσα από διαδραστικές ξεναγήσεις, εικαστικά εργαστήρια,

Παιδικά 2- 3,5 ετών
«Ένας ποντικός στα πέρατα του κόσμου», εργαστήριο για γονείς και παιδιά
Κυριακές 11, 18 Οκτωβρίου 11.30-13.00
Ήταν και δεν ήταν…ήταν ένας ποντικός. Μια μέρα ξεκίνησε ένα ταξίδι κι έφτασε ως τα πέρατα του κόσμου. Είδε πράγματα πολλά και θαυμαστά και σαν γύρισε πίσω τα είπε και σ’εμάς…κι εμείς θα τα Σε αυτό το εργαστήριο, ακολουθούμε τον ποντικό στο μακρινό του ταξίδι και στη συνέχεια εξερευνούμε όλες τις γωνιές του χώρου μας, ανακαλύπτουμε μέρη και σημεία που μπορούμε να ζωγραφίσουμε, παίζουμε με διαφορετικά υλικά (κραγιόνια, κιμωλίες, νερομπογιές… ) και δημιουργούμε ζωάκια με γραμμές! Πειραματιζόμαστε, επίσης, με γραμμές όλων των ειδών, ίσιες, καμπύλες, κάθετες, οριζόντιες, ζικ- ζακ, καθώς και διαφορετικές επιφάνειες, όπως χαρτόνια, εφημερίδες, χαρτόκουτα και άλλα. Σε αυτή την ηλικία στα παιδιά αρέσουν οι μεγάλες επιφάνειες που τους επιτρέπουν να κάνουν κινήσεις με όλο τους το σώμα, αναπτύσσοντας έτσι τις κινητικές τους δεξιότητες. Η ζωγραφική πέρα από ότι ενθουσιάζει τα παιδιά, τα βοηθάει επίσης να συντονίσουν τα μάτια με τα χέρια τους, να ελέγξουν τους μυς τους και να πειραματιστούν με τα χρώματα και τα σχέδια. Ελάτε να παίξουμε με τις γραμμές και τα χρώματα! Γονείς και παιδιά φορέστε άνετα ρούχα κι ετοιμαστείτε να λερωθούμε, γιατί σίγουρα θα λερωθούμε!

Για παιδιά 2-3,5 ετών/Απαραίτητη η παρουσία γονέα Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της παιδαγωγού και εικονογράφου Άννας Παπαϊωάννου Φίλοι ΜΚΤ: €12 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο ) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €12

Παιδιά 4-5 ετών
«Ο μικρός Owly και το σκουλήκι» Μια ιστορία με κόμικ!
Σάββατο 17 Οκτωβρίου 11.00-12.30
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11.30-13.00

Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια κουκουβάγια, ο Owly. Ζούσε μέσα στο δάσος κι έψαχνε να βρει φίλους, μα κανένας δεν τον έκανε παρέα, μέχρι που μια μέρα… Με αφορμή το κόμικ «Owly» του Andy Runton, τόσο αγαπημένο από τα παιδιά, ξεκινάμε το ταξίδι μας στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών και των ιστοριών. Αφηγούμαστε την ιστορία του Owly μέσα από τις εικόνες του δημιουργού του και ανακαλύπτουμε εύκολους και πρωτότυπους τρόπους για να φτιάξουμε το πορτρέτο της μικρής κουκουβάγιας. Στη συνέχεια οι μικροί μας δημιουργοί ζωγραφίζουν σε κόμικ μια νέα περιπέτεια του Owly και την παρουσιάζουν στην υπόλοιπη παρέα. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με την τέχνη του κόμικ, μαθαίνουν τα βασικά του εργαλεία, τις εκφράσεις, τα μπαλόνια, τα καρέ και δημιουργούν το δικό Υ.Γ. Τα παιδιά να φοράνε άνετα και πρόχειρα ρούχα! Με την αφηγήτρια Αντωνία Βέλλιου και την αναπτυξιακή ψυχολόγο Δέσποινα Σακελλαρίου
Το εργαστήρι θα διεξαχθεί με τη συνεργασία της αφηγήτριας Βασιλείας Βαξεβάνη.

Φίλοι ΜΚΤ: €7 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο ) Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €7

Παιδιά 5-7 & 8-10 ετών
Λέοναρντ Κοέν (1934 – ) Αποσκευές Αρ. 31
Μέσα από το ποίημα του Λέοναρντ Κοέν* Αποσκευές Αρ. 31, αυτοσχεδιασμούς και θεατρικό παιχνίδι, θα κάνουμε ένα ταξίδι στη Βόρεια Αμερική. Με το φανταστικό μας τρένο θα διασχίσουμε από άκρη σε άκρη τον Καναδά για να δούμε τα ατέλειωτα δάση και τις γαλάζιες λίμνες. Θα χρησιμοποιήσουμε φωτογραφίες, λέξεις και εικόνες ενώ με την τεχνική του κολάζ κάθε παιδί θα φτιάξει τη δική του βαλίτσα για να πάρει μαζί του ό,τι αυτό θεωρεί πιο σημαντικό. Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών.
*Λογοτέχνης, συνθέτης και τραγουδιστής. Γνωστός για τις μπαλάντες του.
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 10 Οκτωβρίου 11.00-13.00
Για παιδιά 8-10 ετών: Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11.30-13.30
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10 Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο )

Έμιλυ Ντίκινσον (1830 – 1886 ) Ελπίδα
Βρισκόμαστε στην Αμερική του 19ου αιώνα. Τα ποιήματα της Έμιλυ Ντίκινσον* θα είναι ο οδηγός μας και μαζί τους θα ανακαλύψουμε τους Ινδιάνους με τις πολύχρωμες φορεσιές, τους σκονισμένους καουμπόηδες και τα σιδερένια άλογα που διασχίζουν τη χώρα πάνω σε ολόισιες ράγες. Τα παιδιά θα δώσουν το δικό τους νόημα στις λέξεις και τους στίχους και τα συναισθήματα θα μεταμορφωθούν σε γύψινη μάσκα την οποία τα παιδιά θα στολίσουν με χάντρες, χρώματα, εφημερίδες και άλλα υλικά.
Το εργαστήριο πραγματοποιείται δύο φορές, μία για παιδιά 5-7 ετών και μία για παιδιά 8-10 ετών.
*Αμερικανίδα ποιήτρια, από τους πιο αναγνωρισμένους και αντιπροσωπευτικούς Αμερικανούς ποιητές του Για παιδιά 5-7 ετών: Κυριακή 18 Οκτωβρίου 11.30-13.30

Για παιδιά 8-10 ετών: Σάββατο 17 Οκτωβρίου 11.00-13.00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο )

Τζον Κέντρικ Μπανγκς (1862-1922 )*Με τα ποιήματα του Τζον Κέντρικ Μπανγκς* θα κάνουμε μια βουτιά στο χρόνο και θα φτάσουμε στην Αμερική του 20ου αιώνα. Μέσα από θεατρικό παιχνίδι, παντομίμα και αυτοσχεδιασμούς θα εξερευνήσουμε τη χώρα με τις απέραντες πεδιάδες και τα ανεξερεύνητα δάση. Εκεί θα συναντήσουμε το μικρό Ξωτικό του Μπανγκς και με τη βοήθειά του, κάθε παιδί θα κατασκευάσει μία μικρή μαριονέτα-ξωτικό, κάθε μία με το δικό της χαρακτήρα.
*Αμερικανός κωμικογράφος, συγγραφέας και ποιητής
Για παιδιά 5-7 ετών: Σάββατο 24 Οκτωβρίου 11.00-13.00
Με την εικαστικό –art therapist Νιόβη Σταυροπούλου
Αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο: €10
Φίλοι ΜΚΤ: €10 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο )

Παιδιά από 6 ετών και γονείς
Κυνήγι Θησαυρού στις Μόνιμες Συλλογές
Κυριακή 11 Οκτωβρίου, 11:30-12:30
Οι Διαδρομές στο Μουσείο αρχίζουν με κυνήγι θησαυρού! Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας και ας ψάξουμε να τον βρούμε στις αίθουσες των Μόνιμων Συλλογών. Με ποιον τρόπο; Παρατηρώντας τις κινήσεις των κυκλαδικών ειδωλίων, διαβάζοντας μύθους πάνω στα αρχαία ελληνικά αγγεία, αποκρυπτογραφώντας τη γραφή της αρχαίας Κύπρου και χρησιμοποιώντας καθημερινά αντικείμενα των αρχαίων Αθηναίων.

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό
Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό )
Επιπλέον ενήλικας €7.
Επιπλέον παιδί €5

Κυκλαδικός Πολιτισμός
Κυριακή 25 Οκτωβρίου 11:30-12:30
Πόσο αρχαίος ήταν ο Κυκλαδικός Πολιτισμός; Πώς ζούσαν οι αρχαίοι Κυκλαδίτες; Με τι μοιάζει ένα «βιολόσχημο», ένα «τηγανόσχημο» και μία «καντήλα»; Τι σχέση έχει μία πυξίδα με ένα γουρούνι; Τι είναι ο οψιανός, το κιννάβαρι και ο αζουρίτης; Μέσα από ένα παιχνίδι λέξεων εικόνων και φαντασίας, ανακαλύπτουμε την Κυκλαδική Συλλογή του

Για παιδιά 6 ετών και άνω με τους γονείς τους
Με την Κατερίνα Σταμίδη, αρχαιολόγο-μουσειοπαιδαγωγό
Εισιτήριο €7 (για ένα παιδί και συνοδό )
Επιπλέον ενήλικας €7.
Επιπλέον παιδί €5

Για παιδιά 9-12 ετών
Ζωγραφίζοντας στο Μουσείο Κύκλος 8 συναντήσεων: 31/10 – 19/12/15
Σε αυτό το εργαστήριο ζωγραφικής παιδιά 9-12 ετών γνωρίζουν, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου, το έργο ελλήνων και ξένων ζωγράφων, χρησιμοποιώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Σχεδιάζουν με μολύβι και κάρβουνο, ζωγραφίζουν με τέμπερες, παστέλ και μαρκαδόρους, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές και δημιουργούν τα δικά τους έργα. Έχουν ακόμα την ευκαιρία να επισκεφθούν τις συλλογές του Μουσείου, να εμπνευστούν από τα αντικείμενα και να συνθέσουν τα έργα τους.

Οι θεματικές του εργαστηρίου θα είναι:

Αρχαίο ή μοντέρνο;
Τι σχέση έχει ο Modigliani με τα κυκλαδικά ειδώλια;
Τον 19ο και τον 20ο αιώνα ζωγράφοι και γλύπτες όπως οι C. Brancusi, Henry Moore, A. Modigliani, J. Epstein, A. Derain, B.Hepworth κ.ά. προσπαθούν να εγκαταλείψουν τον ακαδημαϊκό τρόπο ζωγραφικής και τη ρεαλιστική αναπαράσταση της πραγματικότητας. Ανακαλύπτουν στα μουσεία τα κυκλαδικά ειδώλια και γοητεύονται από την απλότητα και την αφαίρεση που χαρακτηρίζει τις μορφές αυτές. Τα παιδιά, παρατηρώντας τα κυκλαδικά ειδώλια του Μουσείου και συγκρίνοντάς τα με τις μορφές στα έργα του Modigliani, θα ζωγραφίσουν τις δικές τους συνθέσεις σε χαρτί, με μολύβια, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους και θα δημιουργήσουν τρισδιάστατες συνθέσεις με τη χρήση χρωματιστών χαρτιών.

Η Γεωμετρική Τέχνη στην αγγειογραφία και ο κυβισμός στα έργα του Picasso. Ο Πικάσο κάποτε είπε: «Ζωγραφίζω τα αντικείμενα όπως τα σκέφτομαι, όχι όπως τα βλέπω». Στις συνθέσεις του, ιδιαίτερα στην κυβιστική περίοδο, αντιλαμβάνεται τον κόσμο μέσω της γεωμετρικής δομής του αντικειμένου, χρησιμοποιώντας, δηλαδή, τις καθαρές φόρμες, το περίγραμμα και τα γεωμετρικά σχήματα. Οι καθαρές φόρμες του Picasso και οι γεωμετρικές μορφές, καθώς και τα γεωμετρικά σχήματα στα αγγεία του Μουσείου θα δώσουν στα παιδιά την ευκαιρία να παρατηρήσουν τα αγγεία από…πολλές οπτικές γωνίες, να ζωγραφίσουν «πολύπλευρες» μορφές και σχήματα και να συνθέσουν τα δικά τους έργα, με μολύβια, ξυλομπογιές, τέμπερες και χρωματιστά χαρτιά.

Η ζωγραφική του Chagall και του Παρθένη
Πώς μπορούμε να αποτυπώσουμε τα όνειρα σε έναν καμβά;
Τα παιδιά θα γνωρίσουν δυο ζωγράφους, τον Chagall και τον Παρθένη, που η ζωγραφική τους είναι σαν μια ονειρική αποτύπωση της ζωής και των ανθρώπων γύρω τους. Θα μάθουν πως οι δυο αυτοί ζωγράφοι χειρίζονται το περίγραμμα και την φόρμα στα έργα τους και θα παρατηρήσουν πως χρησιμοποιούν το χρώμα για να αποδώσουν αυτή την μοναδική ατμόσφαιρα στις συνθέσεις τους. Θα γνωρίσουν ακόμα πως απεικονίζονται τα ζώα στο έργο του Chagall και θα ανακαλύψουν ποια ζώα κρύβονται στις συλλογές του Μουσείου. Χρησιμοποιώντας λοιπόν την φαντασία τους, θα δημιουργήσουν τις δικές τους παραμυθένιες και ονειρικές συνθέσεις με ξηρά παστέλ, λαδοπαστέλ και τέμπερα και θα τις μεταφέρουν σε καμβά.

Πρόσωπα και προσωπογραφίες στην αρχαία Ελληνική Τέχνη και στο έργο ελλήνων και ξένων ζωγράφων του 20ου αιώνα.
Μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα οι καλλιτέχνες στις προσωπογραφίες προσπαθούσαν να αποτυπώσουν κατά κύριο λόγο το πρόσωπο ρεαλιστικά, όσο πιο κοντά στην πραγματικότητα γινόταν . Με την εμφάνιση όμως των νέων ρευμάτων της τέχνης, όπως του μοντερνισμού, του κυβισμού, του φοβισμού οι καλλιτέχνες ελευθερώθηκαν και άρχισαν να αποτυπώνουν περισσότερο τον εσωτερικό κόσμο, τον ψυχισμό και τα συναισθήματα του προσώπου που απεικόνιζαν όπως τα αντιλαμβάνονταν οι ίδιοι οι δημιουργοί. Στον κύκλο αυτό θα εμπνευστούμε από έργα μεγάλων καλλιτεχνών, όπως του Cezanne, του Klee, του Kokoschka, του Munch, του Dali αλλά και του Εγγονόπουλου και θα μάθουμε πως να σχεδιάζουμε πρόσωπα, στην αρχή σε χαρτί με υλικά σχεδίου και μετά σε τελάρο με τέμπερες. Η φαντασία θα είναι το βασικό χαρακτηριστικό των συνθέσεων αυτών που σε συνδυασμό με το χρώμα θα έχει ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα.

Για παιδιά 9-12 ετών
Κύκλος 8 συναντήσεων: 31/10 – 19/12/15
Mε τον ζωγράφο Διονύση Καμπόλη και την παιδαγωγό Γκέλυ Τζαμουράνη
Σάββατο, 13.00-15.00
Συμμετοχή: €120 (αδέλφια στο ίδιο εργαστήριο €100 )
Φίλοι ΜΚΤ: €100 (1 παιδί/μέλος, με την επίδειξη κάρτας μέλους στο ταμείο )
Παρέχονται τα υλικά.
Η παρουσία των παιδιών είναι απαραίτητη και στις οκτώ συναντήσεις του κύκλου.
Το πρόγραμμα απευθύνεται και σε αγγλόφωνα παιδιά

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Νεοφύτου Δούκα 4, 210 7228321-3
Πληροφορίες - Κρατήσεις Τ. 210 7294220, Δευτέρα - Παρασκευή 10:00-13:00

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Το Mήνυμα της θάλασσας για παιδιά 4-8 ετών
Τα παιδιά θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν για τους κινδύνους που επιφέρει η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά και, μέσα από το παιχνίδι, θα κατανοήσουν την ανάγκη προστασίας της θάλασσας, μέσα στον εκθεσιακό χώρο θα ψάξουν να βρουν κάποια από τα ζώα που απειλούνται από τη θαλάσσια ρύπανση. Σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, οι μικροί μας φίλοι θα πειραματιστούν με υλικά και μέσω της δημιουργίας μιας πρωτότυπης κατασκευής, θα στείλουν παντού το μήνυμα: « Ούτε ένα πλαστικό στο νερό».

Ημερομηνίες: 11, 25 Οκτωβρίου, 8, 22 Νοεμβρίου
Ώρες : 11.00 – 12.00 και 12.30 – 13.30


Ανακαλύψτε τα Άγρια Ζώα της Ελλάδας για παιδιά 4-8 ετών
Με αφορμή την περιοδική έκθεση “Ανακαλύψτε την άγνωστη Ελλάδα” , παιδιά από 4 έως 8 ετών καλούνται να γνωρίσουν και να εξερευνήσουν Ελληνικά τοπία και σπάνια ζώα. Ακολουθώντας την “ πυξίδα” τους, τα παιδιά θα γίνουν παρατηρητές και καλλιτέχνες. Ανάμεσα σε χρώματα και εικόνες, τα περιμένουν ζώα τρισδιάστατα, έτοιμα να πάρουν τη θέση τους μέσα στο δικό τους δημιουργικό καμβά. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει: Ξενάγηση με σταθμούς μέσα στην έκθεση “Ανακαλύψτε την άγνωστη Ελλάδα”, Κυνήγι θησαυρού ανάμεσα στις προθήκες, Δημιουργία από τα παιδιά του δικού τους φυσικού περιβάλλοντος

Ημερομηνίες: 18 Οκτωβρίου, 1, 15, 29 Νοεμβρίου
Ώρες : 11.00 – 12.00 και 12.30 – 13.30

Εισιτήριο : Η συμμετοχή στα δημιουργικά δρώμενα περιλαμβάνεται στο εισιτήριο εισόδου στο Μουσείο. 6 € για τους ενήλικες και 4 € για τα παιδιά (άνω των 2 ετών ).
Δεν γίνονται κρατήσεις θέσεων.
Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας
Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
2108015870

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση με αφορμή τα βιβλία "Ο μικρός Πρίγκιπας" του Αντουάν ντε Σεντ-Εξιπερί και "Ο πιλότος και ο μικρός πρίγκιπας" του Πίτερ Σις το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι, στον Πολυχώρο Μεταίχμιο, Ιπποκράτους 118, Αθήνα.

Δραματοποιημένη αφήγηση και θεατρικό παιχνίδι από την ηθοποιό Μαρία Τερζάκη. Στην εκδήλωση θα παρευρίσκεται και η Άλκη Ζέη που έκανε τη μετάφραση του Μικρού Πρίγκιπα.
Για παιδιά από 7 ετών
Δηλώσεις συμμετοχής στο e-mail: polychoros@metaixmio.gr

Το βιβλιοπωλείο Γραπτό και οι εκδόσεις Μεταίχμιο προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους σε εκδήλωση με αφορμή το νέο βιβλίο της Ελένης Ανδρεάδη "Γίνε πράκτορας του Πλανήτη" το Σάββατο, 17 Οκτωβρίου 2015, στις 12:30 το μεσημέρι, στον χώρο του βιβλιοπωλείου (25ης Μαρτίου 53, Ν. Ψυχικό )
.
Τολμάς να γίνεις πράκτορας του πλανήτη και να αναλάβεις μια άκρως απόρρητη αποστολή για να σώσεις τον κόσμο; Θα καταφέρεις να εξιχνιάσεις τα μυστικά της τρομερής σούπας πλαστικών; Θα μπορέσεις να εξουδετερώσεις πονηρά βαμπίρ ενέργειας;
Η εκδήλωση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας από 7 ετών.

Πολυχώρος Μεταίχμιο
 Ιπποκράτους 118, Αθήνα

211 300 3500

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.