Τους τρεις πυλώνες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας ανέλυσε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας και υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ, Απόστολος Τζιτζικώστας, σε 50 νέους επιχειρηματίες με τους οποίους συναντήθηκε στη Γλυφάδα.
Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ άκουσε τα αιτήματα και τους προβληματισμούς για την δυνατότητα του «επιχειρείν» και στις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις που συναντά όποιος νέος θέλει να ανοίξει μια επιχείρηση.
Ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε σε τρεις πυλώνες ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας σημειώνοντας ότι χωρίς την επιχειρηματικότητα δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη:
– Φορολογικό περιβάλλον: Δεν μπορούμε να μιλάμε για νέα επιχειρηματικότητα χωρίς σταθερό φορολογικό περιβάλλον, το οποίο θα ευνοεί την επιχειρηματικότητα, χωρίς η υψηλή φορολογία να αποτελεί ισχυρό αντικίνητρο, όπως γίνεται σήμερα. Με τις τελευταίες νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης δυστυχώς, αντί να βελτιώνονται οι συνθήκες άσκησης της επιχειρηματικότητας, χειροτερεύουν δραματικά. Η φορολογική επιβάρυνση των επιχειρήσεων, στερεί κάθε δυνατότητα ανταγωνιστικότητας της χώρας και των επιχειρήσεών της στο σκληρό διεθνές περιβάλλον.
– Δυνατότητες χρηματοδότησης επιχειρήσεων: Θα πρέπει επιτέλους να κλείσει το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν με τη σειρά τους τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενισχύσουν τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, που εν μέσω κρίσης έφτασε στο ναδίρ. Είναι η άμεση λύση για να μπορέσουν να γίνουν επενδύσεις στη χώρα και να ενισχυθεί πρωτίστως και η εγχώρια επιχειρηματικότητα. Σήμερα ο νέος επιχειρηματίας βρίσκει κλειστές πόρτες, με αποτέλεσμα να μην του δίνεται καν η δυνατότητα να κάνει το πρώτο βήμα στην υλοποίηση μιας επένδυσης.
– Κίνητρα για την επιχειρηματικότητα: Η χώρα δεν μπορεί να μένει επί περίπου δυο χρόνια χωρίς Αναπτυξιακό Νόμο. Η αγορά έχει στεγνώσει. Πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης επίσης πρέπει να είναι η έναρξη του νέου ΕΣΠΑ, καθώς ήδη καθυστερεί επί δυο χρόνια. Το έχω επισημάνει κατ’ επανάληψη, αλλά δυστυχώς οι ρυθμοί μέχρι σήμερα είναι πάρα πολύ αργοί. Είναι αδήριτη ανάγκη η έναρξη ένταξης έργων ενίσχυσης των επιχειρήσεων στη νέα Προγραμματική Περίοδο (ΣΕΣ 2014 – 2020), προκειμένου να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης και να μπορέσουν οι νέοι άνθρωποι να δημιουργήσουν στην πραγματική οικονομία.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου