Το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα ως θύμα της κρίσης χρέους 

Στα «κρυφά θύματα» της κρίσης χρέους συγκαταλέγει το BBC το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα.
Ειδικότερα, σύμφωνα με το αφιέρωμα του βρετανικού Μέσου, το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας έχει καταστεί ένα από τα πιο άδικα συστήματα του ανεπτυγμένου κόσμου.
Όπως σημειώνει, μπορεί η εκπαίδευση στην Ελλάδα να είναι δωρεάν, ωστόσο τα δημόσια σχολεία έχουν υποστεί τεράστιες περικοπές, στο πλαίσιο των προγραμμάτων διάσωσης της χώρας.
Στην πραγματικότητα οι μαθητές στην Ελλάδα αναγκάζονται να πληρώνουν ακριβά ιδιωτικά φροντιστήρια, ώστε να έχουν την ευκαιρία μιας θέσης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ήτοι μια ευκαιρία να τα καταφέρουν στις γνωστές για τη δυσκολία τους Πανελλήνιες Εξετάσεις.
Το πρόβλημα, εντούτοις, είναι πως η ανεργία στη χώρα έχει χτυπήσει κόκκινο, ενώ οι μισθοί έχουν συρρικνωθεί, με πολλές οικογένειες να αδυνατούν να πληρώσουν φροντιστήρια για τα παιδιά τους.
Το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδας κατατάσσεται στην 30ή τελευταία θέση των ανεπτυγμένων οικονομιών, σύμφωνα με έκθεση του World Economic Forum, καθώς η απόδοση των μαθητών σχετίζεται άμεσα με το οικονομικό επίπεδο των γονέων τους.
Το BBC επικαλείται καθηγητή του τμήματος της Νομικής του ΕΚΠΑ, ο οποίος προειδοποιεί για τη διαρροή ταλαντούχων φοιτητών, λόγω χαμηλού εισοδήματος, φαινόμενο που χαρακτηρίζει ως «εθνική καταστροφή», που θα επιφέρει πλήγμα στην προσπάθεια για μακροπρόθεσμη οικονομική ανάκαμψη της χώρας.
Στη συνέχεια, το BBC αναφέρεται αναλυτικότερα στο υπέρογκο κόστος των φροντιστηρίων για τον οικογενειακό προϋπολογισμό.
Μάλιστα, σημειώνει πως στην Ελλάδα υφίσταται ένα παράλληλο, με το επίσημο, εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο το 2008 κόστιζε το 20% του οικογενειακού προϋπολογισμού.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.