Τις επικείμενες αλλαγές στο Δημόσιο και τη Δημόσια Διοίκηση, στους τομείς της Διοικητικής Μεταρρύθμισης και της Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, παρουσίασε στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της Κυβέρνησης, ο αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, το απόγευμα της Τετάρτης.
Ο κ. Βερναρδάκης, αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη συρρίκνωση της Δημόσιας Διοίκησης, «έχει χάσει από το 2010 περίπου 370.000 εργαζόμενους», στην προσφορά των Δημοσίων Υπαλλήλων, «έχει ένα λαμπρό ανθρώπινο δυναμικό σε γνώσεις, εμπειρία, ικανότητες που μένει αδρανές, περιθωριοποιημένο, παρά το γεγονός ότι εργάζεται πολλές φορές νυχθημερόν για να διασώσει ό,τι μπορεί υπέρ του δημοσίου συμφέροντος», έκανε λόγο για «ραγδαία» και «εκ βάθρων» αλλαγή του συστήματος της Δημόσιας Διοίκησης, «Διοίκηση που έχει διαβρωθεί από την αφανή ή και αδιαφανή ιδιωτικοποίηση, την οικονομική διαπλοκή, τη διαφθορά και την αδιαφάνεια, τη γραφειοκρατία, την περιθωριοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού της», όπως χαρακτηριστικά τόνισε, με στόχο την οργάνωση ενός ριζικά διαφορετικού πλαισίου λειτουργίας της, «ένα πλαίσιο κοινωνικά δίκαιο, συγχρονισμένο με τις σημερινές κοινωνικές και λαϊκές ανάγκες, αποτελεσματικό στη διασφάλιση και υπεράσπιση του δημόσιου χώρου και του κοινωνικού συνόλου. Η ριζική αντιμετώπιση της σημερινής κακοδιοίκησης θα μετατρέψει τον δημόσιο τομέα σε ουσιαστικό μοχλό της οικονομικής ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής».
Στη συνέχεια, ο αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε τις πρωτοβουλίες τού Υπ.Εσ.Δ.Α., για το αμέσως προσεχές διάστημα:
Οι πρωτοβουλίες στη Διοικητική Μεταρρύθμιση
Νέο θεσμικό πλαίσιο για ένα σύγχρονο, λειτουργικό και δημοκρατικό σύστημα αξιολόγησης των Δημοσίων Υπαλλήλων, που θα διασφαλίζει τη διαφάνεια, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική λογοδοσία.
Θέσπιση ενός Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, που διαθέτουν πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα. Όλες οι επιτελικές θέσεις του Δημόσιου Τομέα και των Νομικών του Προσώπων θα στελεχώνονται από τη "δεξαμενή" του Εθνικού Μητρώου μέσα από αντικειμενικές, αδιάβλητες και αξιοκρατικές διαδικασίες, που θα τελούν υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ και του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και βάσει κριτηρίων που θα είναι διαφανή, εκ των προτέρων γνωστά και κοινά για κάθε προκηρυσσόμενη θέση.
Νέο θεσμικό πλαίσιο για την επιλογή Προϊσταμένων σε θέσεις ευθύνης του Δημόσιου Τομέα. Το νέο σύστημα θα βασίζεται σε αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και οι απαιτήσεις του θα κλιμακώνονται στη βάση της διοικητικής ιεραρχίας από τον Προϊστάμενο Τμήματος ως και τον Γενικό Διευθυντή.
Θέσπιση ενός νέου, δυναμικού και ευέλικτου συστήματος "εσωτερικής κινητικότητας" στο Δημόσιο Τομέα, που θα συνδυάζει τις υπηρεσιακές ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό με τις σταδιοδρομικές επιλογές που το ανθρώπινο δυναμικό θέλει να κάνει. Η δημιουργία αυτής της "εσωτερικής αγοράς εργασίας" θα διαμεσολαβείται από κατάλληλη ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα επιταχύνει τις διαδικασίες, θα διασφαλίζει τη διαφάνεια και θα συνδυάζει αποτελεσματικά την προσφορά με τη ζήτηση.
Παράλληλη διοικητική απλοποίηση των υφιστάμενων διαδικασιών για τις προβλεπόμενες αποσπάσεις και μετατάξεις, οι οποίες επίσης αποτελούν μέτρο "κινητικότητας", του οποίου όμως η χρησιμότητα αναστέλλεται εξαιτίας του εξαιρετικά χρονοβόρου τρόπου που εφαρμόζεται. Ειδική προτεραιότητα θα δοθεί για τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας, όπου η μείωση του αριθμού των προβλεπόμενων διοικητικών ενεργειών θα αποτελέσει αντικείμενο άμεσης ρύθμισης.
Η Κυβέρνηση θα προχωρήσει επειγόντως σε ορισμένες καίριες νομοτεχνικές βελτιώσεις του Πειθαρχικού Δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων, με έμφαση στην αντιμετώπιση των έστω και ολίγων εκείνων περιπτώσεων όπου υπάρχει παραπομπή σε δίκη για διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων και κακουργημάτων. Επίσης, οι βελτιώσεις αυτές θα τακτοποιήσουν χρονίζοντα νομοτεχνικά κενά που δημιουργούν απαράδεκτες καθυστερήσεις στην απονομή πειθαρχικής δικαιοσύνης. Παράλληλα, δρομολογούνται διαδικασίες για συνολική επανεξέταση, από νομοπαρασκευαστική επιτροπή υψηλού κύρους, του πειθαρχικού δικαίου των Δημοσίων Υπαλλήλων με στόχο την επικαιροποίηση ενός σύγχρονου, ουσιαστικού και αποτελεσματικού πλαισίου που θα το διέπει η αρχή της ισορροπίας στην άσκηση των ένδικων μέσων.
Ουσιαστική αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και ανάθεση σε αυτό επιτελικού ρόλου για τη στήριξη των μεταρρυθμίσεων με την παροχή της τεχνογνωσίας που διαθέτει. Πλήρης αξιοποίηση των δομών επιμόρφωσης που διαθέτει, μέσω του Ινστιτούτου Επιμόρφωσης.
Οι πρωτοβουλίες στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση
Εντατικοποίηση των παρεμβάσεων που αποσκοπούν στην απλοποίηση των διαδικασιών και τη μείωση του γραφειοκρατικού φόρτου και των διοικητικών βαρών για πολίτες και επιχειρήσεις. Στο πεδίο αυτό, οι σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις θα συνδυάσουν μέτρα αμιγώς διοικητικού χαρακτήρα με την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των πληροφορικών λύσεων.
Στο πλαίσιο αυτό θα κλιμακωθούν οι οριζόντιες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αυξηθεί δραστικά το επίπεδο της διαλειτουργικής σύνδεσης μεταξύ των διαφορετικών βάσεων δεδομένων που διαθέτει ο Δημόσιος Τομέας. Η διασύνδεση βάσεων όπως το TAXIS, τα Δημοτολόγια, τα Ληξιαρχεία, ο ΑΜΚΑ και πολλά άλλα θα επιταχύνει την αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων και δικαιολογητικών μεταξύ των Υπηρεσιών που τώρα επωμίζεται ο πολίτης ξοδεύοντας χρόνο και υφιστάμενος αδικαιολόγητη ταλαιπωρία.
Αναπτύσσοντας την ψηφιακή πολιτική υπέρ του πολίτη και των αναγκών του, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στην ανάπτυξη και επέκταση των υπηρεσιών που προσφέρουν τα ηλεκτρονικά ΚΕΠ μέσω της πληροφορικής πύλης "ΕΡΜΗΣ". Θα διασφαλιστεί η τεχνική δυνατότητα εγγραφής και πιστοποίησης των χρηστών στην πύλη ΕΡΜΗΣ με την οποία πλέον οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να διεκπεραιώνουν αρκετές υποθέσεις τους από τον ηλεκτρονικό υπολογιστή του σπιτιού τους. Ορισμένα από αυτά τα δικαιολογητικά θα έχουν τη δυνατότητα να τα εκτυπώνουν αμέσως ενώ κάποια άλλα θα τους αποστέλλονται στο ηλεκτρονικό τους ταχυδρομείο.
Ενισχύοντας την πρόσβαση της κοινωνίας σε ψηφιακούς πόρους, θα υλοποιηθούν άμεσα πολιτικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν την ανοικτή διάθεση των δεδομένων πάσης φύσεως (πλην βεβαίως των προσωπικών) που έχει στη διάθεσή του το Δημόσιο καθιστώντάς τα προσπελάσιμα στον κάθε πολίτη καθώς και στις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτό αποδίδονται στους φορολογούμενους δεδομένα και πληροφορίες, που έχουν παραχθεί με δημόσιους πόρους, χωρίς διακρίσεις και τιμολογήσεις – με διαφάνεια και καθολικά ανοικτή και δωρεάν πρόσβαση. Ανασχεδιάζεται και εμπλουτίζεται σταδιακά η πύλη "data.gov.gr" ως το μοναδικό αποθετήριο δεδομένων του Δημοσίου.
Επίσης, σχεδιάζονται και θα υλοποιηθούν έργα που θα αναβαθμίσουν ριζικά «τις γερασμένες ψηφιακές υποδομές του Δημοσίου» και θα δημιουργηθεί ένα τεχνολογικά σύγχρονο ψηφιακό υπόστρωμα, με σύγχρονα μέσα όπως το G-Cloud και το «Σύζευξις».
Αναβάθμιση της ψηφιακής υποδομής του Εθνικού Τυπογραφείου και εκ νέου σχεδιασμός της ηλεκτρονικής του πύλης ώστε να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο η εξυπηρέτηση όλων των ενδιαφερομένων.
«Οι άμεσες αυτές παρεμβάσεις θα έχουν και άμεσα αποτελέσματα: Τον αναπροσανατολισμό της Δημόσιας Διοίκησης προς την κοινωνία και τις ανάγκες της, την αποκατάσταση κλίματος παραγωγικής συνεργασίας με τους εργαζόμενους στη Δημόσια Διοίκηση προς όφελος των πολιτών, την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς το Κράτος και τους θεσμούς του, την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρονται στους πολίτες, την ταχύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την μείωση της ανάγκης για αυτοπρόσωπη προσέλευσή τους στις δημόσιες υπηρεσίες προκειμένου να διεκπεραιώσουν τις υποθέσεις τους», συμπλήρωσε ο αν. Υπουργός, για να ολοκληρώσει:
«Είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες για μια μεγάλη αλλαγή στη Δημόσια Διοίκηση».
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου