Η πολιτική του «καρότου και του μαστίγιου» και οι προειδοποιήσεις

 

 

Ενώ στο πρωθυπουργικό γραφείο συμπληρώνονται οι τελευταίες λεπτομέρειες του νομοσχεδίου για τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και, ειδικότερα, για τις τηλεοπτικές άδειες, υπάρχουν αρκετοί στο Μαξίμου που ανησυχούν για το γεγονός ότι, την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει μπαράζ πολύ σκληρών μέτρων, τα τηλεοπτικά Μέσα στην πλειονότητά τους είναι από πολύ σκληρά έως και εχθρικά στην αντιμετώπισή της.
Με δεδομένο μάλιστα ότι πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και απαίτηση των δανειστών, είναι να έχει περάσει το 80% των πιο «άγριων» μέτρων έως τα Χριστούγεννα, ο φόβος γίνεται μεγαλύτερος για το κλίμα που μπορεί να διαμορφωθεί στην κοινωνία.
Η εξήγηση που δίνουν στο Μαξίμου είναι, αφενός μεν, τα πρόστιμα που έχουν κληθεί να πληρώσουν οι καναλάρχες, αφετέρου δε, το ίδιο το νομοσχέδιο, η κατάθεση του οποίου αναμένεται από μέρα σε μέρα, σύμφωνα τουλάχιστον με τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.
Η πολιτική απόφαση του πρωθυπουργικού επιτελείου είναι ότι «δεν μπορούν να μείνουν ζωντανά όλα τα Μέσα που υπάρχουν σήμερα» και αυτό ασφαλώς περιλαμβάνει και κάποιο(α) από τα εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικό(ά) δίκτυο(α).
Η τακτική πάντως που ακολουθείται υπογείως είναι «το καρότο και το μαστίγιο», καθώς, όπως έγραψε το «S» την περασμένη εβδομάδα, ειδικός απεσταλμένος του κ. Τσίπρα, γνωστός και βετεράνος δημοσιογράφος, που ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνει διακριτικές επαφές με ιδιοκτήτες ορισμένων Μέσων, ενώ παράλληλα στέλνονται μηνύματα-προειδοποιήσεις σε άλλους ότι παρακολουθείται ο «άδικος» τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα κυβερνητικά μέτρα.
Στο «καρότο» που χρησιμοποιείται προς ορισμένες πλευρές ανήκει και η επιχειρηματολογία του τύπου «αν μειωθούν τα Μέσα και η υπό κρατικό, άμεσο ή έμμεσο, έλεγχο διαφήμιση παραμείνει η ίδια, τότε το κομμάτι της πίτας θα μεγαλώσει».
ΔΕΝ ΔΕΧΘΗΚΑΝ 
Την ίδια ώρα, μεγάλη ανακατωσούρα επικρατεί στο Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, όπου, αν και η Ράνια Σβίγγου δεν θεωρείται και η πιο πετυχημένη εκπρόσωπος του κόμματος, είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί αντικαταστάτης της.
Τις προηγούμενες ημέρες έγιναν «άνωθεν» κρούσεις σε δημοσιογράφους που εργάζονται στον ιδιωτικό τομέα, διαθέτουν μεγάλη εμπειρία και κινούνται ιδεολογικά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτές απορρίφθηκαν μετά... πολλών επαίνων, κυρίως για οικονομικούς λόγους.
Κι αυτό γιατί τουλάχιστον ένα από τα πρόσωπα στα οποία έγινε κρούση εργάζεται σε τρία διαφορετικά ιδιωτικά Μέσα με καλές αποδοχές και δεν είχε καμία πρόθεση να τα εγκαταλείψει για μια «ηλεκτρική καρέκλα», σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Ενα δεύτερο πρόβλημα που έχει προκύψει είναι ότι ο Θόδωρος Μιχόπουλος, του οποίου η βοήθεια υπήρξε πολύτιμη στον τομέα της διαχείρισης των Μέσων, έχει «μπει στο μούσκιο» λόγω της στενής σχέσης του με τον Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος με τη σειρά του έχει μπει στο στόχαστρο του Μαξίμου.
Αυτό εξ αντανακλάσεως έχει ουσιαστικά απενεργοποιήσει ένα σημαντικό επικοινωνιακό «όπλο», όπως ο πρώην διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.