Hollande: Θα βοηθήσω την Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση – Έφθασε στην Αθήνα ο πρόεδρος της Γαλλίας


Οι δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν υπογραμμίζει ο Hollande
Την αποφασιστικότητα του να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση εκφράζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος έφτασε σήμερα Πέμπτη 22 Οκτωβρίου στην Αθήνα λίγο μετά τις 17:00 το απόγευμα.Το Γάλλο πρόεδρο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ τον κ. Hollande συνοδεύουν τρεις βασικοί υπουργοί του.
Ο υπουργός Οικονομικών Michel Sapin, η υπουργός Παιδείας Najat Vallaud-Belkacem και η υπουργός Πολιτισμού Fler Pelerin. 
Επίσης ο γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Harlem Desir, ο επικεφαλής του σοσιαλιστικού κόμματος καθώς και μέλη της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης και της Γερουσίας. 
Την αποστολή συμπληρώνει μεγάλος αριθμός επιχειρηματιών που θα διερευνήσουν τις δυνατότητες επενδύσεων στη χώρα. 
Μετά τη σύντομη ανεπίσημη υποδοχή το αυτοκίνητο με τον Πρόεδρο Hollande και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα θα κατευθυνθεί στο Σύνταγμα όπου ο αρχηγός του Γαλλικού Κράτους θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη. 
Στο Σύνταγμα θα τους περιμένει ο υπουργός Άμυνας, Πάνος Καμμένος.  
Ακολούθως ο κ. Hollande και η πολιτική συνοδεία του θα κατευθυνθούν στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει η τελετή επίσημης υποδοχής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει κατ' ιδίαν συνάντηση των δύο Προέδρων και σύσκεψη των αντιπροσωπειών. Στην συνέχεια θα λάβει χώρα η παρασημοφόρηση του Γάλλου Προέδρου με την ανώτερη τιμητική διάκριση που απονέμει το ελληνικό κράτος, το διάσημο του μεγαλόσταυρου του τάγματος του Σωτήρος.
Στις 8:00 το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει δείπνο στους υψηλούς καλεσμένους του και στα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Στη συνέντευξη του ο κ.Hollande υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και «να αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ».
«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. 
Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει ο Hollande, ο οποίος τονίζει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξει η Αθήνα, αλλά και στην αλληλεγγύη των εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι οι «δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις» πρέπει να εφαρμοστούν.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι «θάρρος και διαύγεια» χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν οδηγούν στη συζήτηση για «τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους».
Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει πρόσκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. 
«Έρχομαι και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρίες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Hollande.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας
Η διήμερη επίσκεψη του Hollande στην Αθήνα θεωρείται ως ένα γεγονός ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή (στις 12:00 αύριο 23/10 το μεσημέρι) πρόκειται να μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το Παρίσι, ο Hollande δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη, και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».
Ένα ακόμα μήνυμα του, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, είναι ότι ο Hollande θα καλέσει τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία».
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Hollande είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.