Διαφωνίες μεταξύ των διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ για το χρόνο διεξαγωγής της αναμέτρησης. Κλειδί η συμμετοχή.

 

arxizei-i-maxi-gia-ton-neo-proedro-tis-nd
Η συμμετοχή των νεοδημοκρατών στην εσωκομματική εκλογική διαδικασία θα κρίνει εν πολλοίς, όπως προβλέπουν έμπειρα κομματικά στελέχη με μακρά διαδρομή, τη μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ.
Από τις έξι το απόγευμα της Παρασκευής, οπότε λήγει και τυπικά η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, ξεκινά και επίσημα η κούρσα της διαδοχής, στην οποία θα τρέξουν ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Απόστολος Τζιτζικώστας.  Δεν αποκλείεται την τελευταία στιγμή να κάνει την "έκπληξη" και ο Αδωνις Γεωργιάδης παρουσιάζοντας τις αναγκαίες 50 υπογραφές.
Πρώτος κατέθεσε την υποψηφιότητά του σήμερα το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο στηρίζουν με την υπογραφή τους μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, οι  ευρωβουλευτές Γ. Κύρτσος και Μ. Σπυράκη, η πρώην προέδρος της Βουλής, Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, κ.α.
Ακολούθησε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι "βγαίνω μπροστά μαζί με τη γενιά μου, για να εμπνεύσουμε και να αλλάξουμε όσα μας κρατούν στο χθες". 
Το γεγονός ότι στην εκλογική διαδικασία θα διαγκωνιστούν τέσσερις υποψήφιοι σημαίνει ότι λογικά θα υπάρξει δεύτερος γύρος και άρα θα έχει σημασία ποιοι θα μείνουν εκτός της τελικής αναμέτρησης και ποιες συμμαχίες θα συνάψουν. Εξάλλου, πολλά θα εξαρτηθούν από το πλαίσιο που κινείται ο κάθε υποψήφιος, την ιδεολογική ταύτιση και τις συμφωνίες για την επόμενη μέρα.

O ρόλος Καραμανλή και οι «σαμαρικοί»

Η μάχη για την ηγεσία της Ν.Δ. αφορά πρόσωπα που προέρχονται από διαφορετικές πολιτικές γενιές, με διαφορετικό ύφος και τρόπο πολιτικής σκέψης, αλλά και εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές διαδρομές, ενώ ένα στοιχείο που ενδεχομένως να κρίνει και την αναμέτρηση είναι κατά πόσο θα μπορέσει να επηρεάσει τους ψηφοφόρους η στάση και η επιθυμία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή για τον Βαγγ. Μεϊμαράκη που στηρίζει αναφανδόν.
Εάν δεν περάσει η γραμμή Καραμανλή, με δεδομένο ότι υπάρχει παρασκηνιακή υποστήριξη από «σαμαρικά» στελέχη και βουλευτές προς τον Απ. Τζιτζικώστα, τότε ο Βαγγ. Μεϊμαράκης ενδεχομένως να έχει πρόβλημα και να βρεθεί ίσως και προ εκπλήξεων.

Μάχη και για το χρόνο διεξαγωγής

Πάντως αυτή τη στιγμή έχει το ρεύμα, τουλάχιστον το κομματικό –στελέχη και βουλευτές- μαζί του και το όλο σκηνικό θυμίζει το 2009, όταν η Ντόρα Μπακογιάννη είχε σχεδόν το σύνολο του κομματικού στρατού μαζί της, αλλά τελικά κέρδισε τη μάχη ο Αντώνης Σαμαράς.
Επίσης, μια παράμετρος που ενδεχομένως να κρίνει και το αποτέλεσμα των εκλογών είναι και ο χρόνος διεξαγωγής τους: η πλευρά Μεϊμαράκη επιθυμεί να στηθούν κάλπες πολύ γρήγορα, το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου, ώστε να μην προλάβουν να οργανωθούν καλύτερα οι αντίπαλοί του, ενώ η πλευρά Μητσοτάκη και η πλευρά Τζιτζικώστα θέλουν χρόνο και άρα ζητούν να γίνουν οι εκλογές στις 15 Νοεμβρίου.

Ποιά είναι τα δυνατά «χαρτιά των υποψηφίων»

Ο Βαγγ. Μεϊμαράκης επιμένει, όπως και στις βουλευτικές εκλογές στην εμπειρία του και επενδύει στον «ανώνυμο νεοδημοκράτη της βάσης» που του θυμίζει ότι είναι στο κόμμα 41 χρόνια και στις καλές και στις κακές της στιγμές, ενώ αρνείται ότι το κόμμα πρέπει να μπει σε μια λογική αναζήτησης του «αντι-Τσίπρα» και πρέπει άμεσα να ανασυγκροτηθεί, χωρίς ομάδες και φατρίες.
Η πλευρά Μεϊμαράκη επιθυμεί να στηθούν κάλπες πολύ γρήγορα, το αργότερο έως τις 25 Οκτωβρίου, ώστε να μην προλάβουν να οργανωθούν καλύτερα οι αντίπαλοί του
Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα παίξει το χαρτί του εκφραστή του φιλελεύθερου κέντρου και στοχεύει στις νεότερες και παραγωγικές ηλικίες και η καμπάνια του είναι προσανατολισμένη σε αυτό. Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που λήγει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων ο ίδιος θα έχει διάλογο με τους πολίτες μέσω facebook με τίτλο «100 δικές σας ιδέες σε 100 λεπτά».
Ο Απ. Τζιτζικώστας ποντάρει στην επανασύνδεση της Ν.Δ. με την κοινωνία και αυτό είναι το βασικό του επιχείρημα όταν του τίθεται το θέμα πως δεν είναι κοινοβουλευτικός που αποτελεί για πολλούς μειονέκτημα, καθώς δεν θα είναι στη Βουλή, αν και ο ίδιος μιλάει για ανάθεση ρόλων σε όλους τους βασικούς βουλευτές.
Από την άλλη πλευρά, ο Αδ. Γεωργιάδης επενδύει στο επιχείρημα πως δεν είναι από τζάκι και δεν έχει κομματικό μηχανισμό και δίνει έμφαση στην απενεχοποίηση της έννοιας της «δεξιάς».
Σε αυτό το κλίμα, συζητήθηκε από ομάδα στελεχών και βουλευτών το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ως ιδανική υποψηφιότητα, υπερβατική, η οποία θα έβγαζε τη Ν.Δ. από τη δύσκολη θέση. Πάντως, αν και υπήρξαν πιέσεις να είναι υποψήφιος, όπως έγραψε πρώτο το thetoc.gr τέτοια περίπτωση δεν υπήρχε, καθώς ο κοινοτικός επίτροπος, παραμένει προσηλωμένος στα καθήκοντά του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.