Σε δημόσια διαβούλευση στο opengov έδωσε το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Περιλαμβάνει 19 άρθρα. Δεν το υπογράφει ο Ε. Τσακαλώτος.


Σε δημόσια διαβούλευση δόθηκε το βράδυ του Σαββάτου από το υπουργείο Οικονομικών το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή τη Δευτέρα.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το ν/σ περιλαμβάνει ρυθμίσεις για το ασφαλιστικό αλλά και το φορολογικό σε 19 άρθρα όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση.

Το ν/σ έχει τίτλο «Μέτρα για την εφαρμογή της συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Λόγω του ότι πρόκειται για επείγουσες ρυθμίσεις, η διαβούλευση θα ολοκληρωθεί στις 9 το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου, όπως γνωστοποιεί το υπουργείο Οικονομικών.

Στο ν/σ προβλέπεται αύξηση στη φορολογία των ενοικίων με συντελεστή 15% σε εισοδήματα από ενοίκια έως 12.000 ευρώ και 35% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Oi ισχύοντες σήμερα συντελεστές είναι 11% και 33%.

Επίσης προβλέπεται αυτόματη δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και θυρίδων έως και στο 100% σε περίπτωση όπου δεν αποδοθούν ΦΠΑ άνω των 150.000 ευρώ προβλέπει μεταξύ άλλων:

Η συζήτησή του θα ξεκινήσει στη Βουλή από την Τρίτη και θα ολοκληρωθεί το αργότερο έως τις 17 Οκτωβρίου. Σημειωτέον ότι το νομοσχέδιο δεν το υπογράφει ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά οι δύο αναπληρωτές υπουργοί Τρ. Αλεξιάδης και Γ. Χουλιαράκης. 

Δέσμευση ακόμη και θυρίδων σε όσους χρωστούν στο δημόσιο

Αυστηρότατες ποινές σε όσους δεν αποδίδουν στο δημόσιο ταμείο φόρους, όπως ΦΠΑ, τέλη, εισφορές, κ.α προβλέπονται μεταξύ άλλων στις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου, καθώς στην περίπτωση που αυτά ξεπερνούν τα 150.000 ευρώ, τότε θα υπάρχει η δυνατότητα κατάσχεσης ολόκληρου του περιεχόμενου των θυρίδων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το άρθρο 3, «στην περίπτωση αυτή δεσμεύεται το πενήντα τοις εκατό (50%) των καταθέσεων, των πάσης φύσεως λογαριασμών και παρακαταθηκών και του περιεχομένου των θυρίδων του υπόχρεου. Το μη χρηματικό περιεχόμενο θυρίδων και οι μη χρηματικές παρακαταθήκες, δεσμεύονται στο σύνολό τους».

 Δείτε εδώ όλο το νομοσχέδιο

Τα άρθρα αναφέρονται στα εξής: 

1. Το πρώτο πακέτο αλλαγών στις συντάξεις. 

2. Οι αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ και η αύξηση του φόρου στα εισοδήματα από ενοίκια στο 15% έως 12.000 ευρώ και σε 35% για πάνω από 12.000 ευρώ. Οι αλλαγές ισχύουν από 1.1.2015. 

3. Αλλαγές στα φορολογικά πρόστιμα.

4. Διατάξεις για τον Κώδικα Εισπράξεως Δημοσίων Εσόδων. 

5. Αλλαγές σε ληξιπρόθεσμα χρέη. 

6. Διατάξεις για φορολογικές παραβάσεις. 

7. Διατάξεις για εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις. 

8. Οι νέες ποινικές κυρώσεις για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής. 

9. Ρυθμίσεις για τη ζυθοποιία. 

10. Απαλλαγή από τέλη στους ΟΤΑ των ακινήτων που έχουν παραχωρηθεί π.χ. από το ΤΑΙΠΕΔ. 

11. Αλλαγές σε ασφαλιστικά θέματα. 

12. Μειώσεις σε τιμές φαρμάκων. 

13. Διατάξεις για αγορά φυσικού αερίου. 

14. Θέματα σιδηροδρόμων και μεταφορών. 

15. Αλλαγές στις αστικές συγκοινωνίες. 

16-19. Θέματα αμπελουργίας και οινοποιίας. 

 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.