Σαρωτικές μεταβολές επιφέρει στην ελληνική οικονομία και στο εμπόριο η συμφωνία των δανειστών με το υπουργείο Οικονομίας, με τους τομείς της αρτοποιίας, της γαλακτοκομικής παραγωγής, αλλά και τα καταστήματα να πλήττονται περισσσότερο. Οι εκπρόσωποι των φορέων μιλούν για ολοκληρωτική καταστροφή του κλάδου τροφίμων και εξόφθαλμη προώθηση των αγορών της Βόρειας Ευρώπης, οσον αφορά το γάλα και το ψωμί, ενώ προγραμματίζουν κινητοποιήσεις.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου, που πλέον αναζητά εναλλακτικούς τρόπους για να εξισορροπήσει τις μεγάλες απώλειες των τελευταίων μηνών.
Ποιες είναι όμως οι αλλαγές που θα ισχύσουν:
Στο ψωμί: Οι τίτλοι «αρτοποιείο», «αρτοποιός» και «φούρνος» θα μπορούν πλέον να χρησιμοποιούνται όχι μόνο όσοι παράγουν ψωμί με την χρήση πρώτων υλών αλλά και εκείνοι που θα διαθέτουν και απλά συστήματα έψησης και απόψυξης του προϊόντος. Ωστόσο, υπάρχει διάταξη που ορίζει ότι οι φούρνοι που παράγουν ψωμί θα μπορούν να χρησιμοποιούν τον όρο «φρέσκο ψωμί».
Στο γάλα: Προβλέπεται και επίσημα πλέον η κατάργηση του επταημέρου της διάρκειας ζωής του παστεριωμένου γάλακτος, με τους παρασκευαστές να καθορίζουν πλέον ελεύθερα την ημερομηνία λήξης.
Στις εκπτώσεις και προσφορές: Προβλέπεται η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος των τακτικών και των ενδιάμεσων εκπτωτικών περιόδων και δίνεται η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να πραγματοποιούν προσφορές όλο τον χρόνο ενώ για το θέμα της λειτουργίας των καταστημάτων της Κυριακές η λύση μετατίθεται μετά την εκκρεμούσα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για το θέμα.
«Έχει νεκρώσει η αγορά - Θα είμαστε πλέον πλήρως εξαρτημένοι από τους ξένους»
Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση για την οριστική εφαρμογή των μεταβολών στους επιμέρους τομείς της οικονομίας, με τους φορείς να επιμένουν ότι θα προκαλέσουν την εκμηδένιση της εγχώριας παραγωγής και την πλήρη κατάρρευση της αγοράς.
«Πρόκειται για την εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ που πλέον είναι γεγονός. Αλλά δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα το παλέψουμε. Ήδη είμαστε σε κινητοποιήσεις μαζί με τους αγρότες και θα αγωνιστούμε όχι μόνο για την κατάργηση αυτής της άδικης διάταξης, αλλά και για να μην περάσουν τα φορολογικά μέτρα.
Αν ισχύσουν και αυτά, θα τελειώσουμε. Θα νεκρώσει ο πρωτογενής τομέας. Θα ισοπεδωθεί η οικονομία. Θέλουν να μας κάνουν τελείως εξαρτημένους από τους παραγωγούς του εξωτερικού» τονίζει ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων Δημήτρης Καμπούρης.
Σε ό,τι αφορά το ψωμί, ο πρόεδρος της Συντεχνίας Αρτοποιών Χαρίλαος Μάνος κάνει λόγο για μια εντελώς παράνομη και αντισυνταγματική απόφαση, η οποία θα συμβάλει τόσο στο σβήσιμο του κλάδου, αλλά και θα έχει και επιπτώσεις στην υγεία των ελλήνων καταναλωτών :
Θα υπάρξουν νομικές ενέργειες από την πλευρά μας, ενώ θα προσπαθούμε όσο μπορούμε και από τους φούρνους μας να ενημερώσουμε τους καταναλωτές για τις συνέπειες στην υγεία τους από όσα πλέον τους επιβάλλουν και με το νόμο να τρώνε.
Για ''ελαττωματική εργαλειοθήκη του ΟΑΣΑ που δεν έχει καμία θετική επίπτωση στην αγορά'' αναφέρεται ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, τονίζοντας ''Αλίμονο αν περιμένει κανείς από τέτοιες αποφάσεις να μας πάνε μπροστά.
Πρόκειται για ένα παιχνίδι που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε έξυπνα και να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους εμπορίου όπως ας πούμε μέσω διαδικτύου. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν πλέον οι έννοιες των εκπτώσεων και των προσφορών σε μια αγορά που έχει εδώ και μήνες σχεδόν καταρρεύσει».
Την ίδια στιγμή, ο κ. Κορκίδης τονίζει ότι το α και το ω για να μπορέσει να ανακάμψει η αγορά είναι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. «Τότε θα μπορέσουν να σταθούν ξανά οι επιχειρήσεις στα πόδια τους» καταλήγει.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου