Ένα χρόνο μετά τα τελευταία σοβαρά επεισόδια, ο ποδοσφαιρικός αγώνας μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας αποτελεί αφορμή για νέα ένταση και επιθέσεις με πέτρες.

Διπλωματικό επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας με αφορμή την επίθεση με πέτρες σε λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους παίκτες από το αεροδρόμιο των Τιράνων στο ξενοδοχείο, όπου διαμένουν, ενόψει του σημερινού αγώνα των δύο εθνικών ομάδων στο Ελμπασάν για τα προκριματικά του Euro 2016. Ο σέρβος πρωθυπουργός ακύρωσε τη μετάβασή του στην Αλβανία για τον αγώνα. 
Το ΥΠΕΞ της Σερβίας, αντιδρώντας στο λιθοβολισμό του λεωφορείου εξέδωσε διακοίνωση διαμαρτυρίας και κάλεσε τον πρέσβη της Αλβανίας Ιλίρ Μπότσκα για να του την επιδώσει. Ο Αλβανός πρέσβης, ωστόσο, αρνήθηκε να μεταβεί στο σερβικό υπουργείο Εξωτερικών με τη δικαιολογία ότι “δεν συνέβη κανένα επεισόδιο κατά της εθνικής αποστολής ποδοσφαίρου της Σερβίας”.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας, σε ανακοινωθέν που εξέδωσε, χαρακτηρίζει “αντίθετη με τις αρχές και την πρακτική της διπλωματίας” τη συμπεριφορά του πρέσβη της Αλβανίας και ανήγγειλε τη λήψη μέτρων εναντίον του για ανάρμοστη συμπεριφορά.
Σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σερβίας (FSS), το λεωφορείο που μετέφερε τους Σέρβους ποδοσφαιριστές λιθοβολήθηκε στη διαδρομή από το διεθνές αεροδρόμιο των Τιράνων έως το ξενοδοχείο, στο κέντρο της πόλης, όπου διαμένουν.
Ο αντιπρόεδρος της σερβικής Ομοσπονδίας ποδοσφαίρου Σάβο Μιλόσεβιτς ανέφερε ότι από την επίθεση με πέτρες δεν υπήρξαν τραυματισμοί, παρά μόνον υλικές ζημιές· έσπασε τζάμι σε παράθυρο του λεωφορείου.
Ο ποδοσφαιρικός αγώνας των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Αλβανίας και της Σερβίας θα διεξαχθεί, απόψε, στο Ελμπασάν. Η προηγούμενη συνάντηση των δύο εθνικών ομάδων στο Βελιγράδι, στις 14 Οκτωβρίου του 2014, διακόπηκε όταν πάνω από τον αγωνιστικό χώρο εμφανίστηκε να αιωρείται τηλεχειριζόμενο ελικοπτεράκι (drone), από το οποίο κρέμονταν η σημαία της μεγάλης Αλβανίας.
Προκλήθηκε ένταση και οι Αλβανοί παίκτες αρνήθηκαν να συνεχίσουν τον αγώνα, ενώ το αθλητικό δικαστήριο στη Λοζάνη, αναιρώντας απόφαση της UEFA, καταχώρησε τον αγώνα ως νίκη της Αλβανίας. Σε πολιτικό επίπεδο το επεισόδιο εκείνο προκάλεσε ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών.
Επίσημη διαμαρτυρία
Το υπουργείο Εξωτερικών της Σερβίας κάλεσε, χθες το βράδυ, τον πρέσβη της Αλβανίας στο Βελιγράδι, Ιλίρ Μπότσκο και του επέδωσε νότα διαμαρτυρίας με αφορμή την επίθεση στους ποδοσφαιριστές της Εθνικής Σερβίας.
Το σερβικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι το επεισόδιο, αν και πρόκειται για αγώνα υψηλού κινδύνου, μαρτυρά σοβαρές παραλείψεις των αρμόδιων υπηρεσιών της Αλβανίας στη διοργάνωση του ποδοσφαρικού αγώνα μεταξύ δύο Εθνικών Ομάδων. “Η Σερβία αναμένει και απαιτεί να καταστεί δυνατή για την ομάδα της Σερβίας ασφαλής παραμονή στην Αλβανία και ανεμπόδιστη διεξαγωγή του αγώνα” τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ο πρόεδρος της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Σερβίας, Τόμισλαβ Κάρατζιτς δήλωσε ότι λόγω της επίθεσης τίθεται θέμα διεξαγωγής του αγώνα. Την επίθεση καταδίκασε ο υπουργός Νεολαίας και Αθλητισμού της Σερβίας, Βάνια Ουντόβιτσιτς , ο οποίος έκανε λόγο για τεράστιες παραλείψεις στο θέμα της ασφάλειας κάλεσε τις αλβανικές αρχές να λάβουν όλα τα μέτρα για την ανεμπόδιστη και ασφαλή διεξαγωγή του αγώνα.
Ο προπονητής της ομάδας της Σερβίας, Ράντοβαν Κούρσιτς είπε: Θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επικεντρωθούμε στο παιχνίδι. Ο Σέρβος τεχνικός επανέλαβε τη θέση ότι αυτός ο αγώνας είναι το μόνο που έχει σημασία για την ομάδα των Σέρβων. Ο αρχηγός της σερβικής ομάδας, Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς είπε ότι αυτός ο αγώνας είναι πέρα από τον αθλητισμό, αλλά η νίκη είναι αυτό που θέλουμε. 
Φωτογραφία από τα περσινά επεισόδια εντός του γηπέδου

Δεν θα πάει στο γήπεδο ο Σέρβος πρωθυπουργός

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αποφάσισε να μην παρακολουθήσει σήμερα στο Ελμπασάν τον ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ των εθνικών ομάδων Αλβανίας – Σερβίας εξαιτίας της πολιτικοποίησης αυτού του αθλητικού γεγονότος, όπως είπε, και κάλεσε τις αλβανικές αρχές να εγγυηθούν την ασφάλεια όλων των Σέρβων πολιτών, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη λήξη του αγώνα.
Λόγω της πρωτοφανούς πολιτικοποίησης ενός αθλητικού γεγονότος, μετά από πολλές τηλεφωνικές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της Αλβανίας, Έντι Ράμα έλαβα την απόφαση να μην ταξιδέψω στο Ελμπασάν, ώστε οι οι βασικοί πρωταγωνιστές της ποδοσφαιρικής αναμέτρησης να είναι οι αθλητές” ανέφερε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε ανοιχτή επιστολή του με αφορμή το σημερινό αγώνα.
Ο πρωθυπουργός της Σερβίας καταδίκασε οξύτατα τη χουλιγκανική επίθεση Αλβανών οπαδών στους ποδοσφαιριστές της ομάδας της Σερβίας. “Ζητώ από την αλβανική κυβέρνηση να παράσχει πλήρη ασφάλεια σε όλους τους πολίτες της Σερβίας, οι οποίοι θα είναι παρόντες σε αυτό το αθλητικό γεγονός, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη διεξαγωγή της αναμέτρησης” υπογραμμίζει ο κ. Βούτσιτς στην επιστολή του, η οποία δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας “Μπλιτς”.
Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς ευχήθηκε στους Σέρβους ποδοσφαιριστές επιτυχία και νίκη, αλλά και τους παρακάλεσε να αγωνιστούν για το εθνόσημο και τη σημαία της Σερβίας. “Θέλω να πω ότι, ανεξάρτητα από το αν θα κερδίσουν ή θα χάσουν, ως πρόεδρος της κυβέρνησης θα τους περιμένω και τους εύχομαι πολλές νέες νίκες στο μέλλον” επισημαίνει ο κ. Βούτσιτς στην ανοιχτή επιστολή του.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.