Τα μέτρα - φωτιά, οι διαδικασίες και το χρονοδιάγραμμα
Σε αγώνα δρόμου επιδίδεται η Γραμματεία της κυβέρνησης, το νομικό επιτελείο του πρωθυπουργού και οι νομικές υπηρεσίες των συναρμόδιων Υπουργείων με στόχο τη Δευτέρα το κρίσιμο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα της συμφωνίας να βρίσκεται στη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας σε διαδοχικές συσκέψεις αλλά και σε τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε με τους υπουργούς των οποίων τα χαρτοφυλάκια εμπλέκονται με τις διατάξεις και το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, κατέστησε σαφές ότι τα σχετικά σημειώματα από το κάθε υπουργείο ξεχωριστά έπρεπε να βρίσκονται στα χέρια του Γραμματέα της κυβέρνησης το αργότερο έως τις 10 το πρωί της περασμένης Πέμπτης. 
Ωστόσο, λόγω της πολυπλοκότητας των νομικών και τεχνικών θεμάτων ο Γραμματέας της Κυβέρνησης έδωσε μια σχετική παράταση έως το πρωί της Παρασκευής.
Το αίτημα του Μέγαρο Μαξίμου προς τους υπουργούς μόνο τυχαίο δεν ήταν, καθώς εκτός από τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που έχουν τεθεί από τους πιστωτές, ο Αλέξης Τσίπρας έλαβε την απόφαση ότι το νομοσχέδιο «σκούπα» θα έρθει στη Βουλή με την διαδικασία του επείγοντος και όχι του κατεπείγοντος, ώστε να υπάρξουν τρείς συνεδριάσεις των αρμόδιων Κοινοβουλευτικών Επιτροπών και όχι μία, δίνοντας την ευκαιρία στους βουλευτές να ενημερωθούν επαρκώς για το περιεχόμενο των διατάξεων του νομοσχεδίου.
Άλλωστε στο παρελθόν και από τη θέση του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσιπρας είχε ασκήσει δριμεία κριτική για την εισαγωγή και ψήφιση μνημονιακών νομοσχεδίων με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.  
Μέσα στο Σαββατοκύριακο το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα συντάξει και τη σχετική αιτιολογική έκθεση που θα συνοδεύει το επίμαχο νομοσχέδιο. 
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή επιβεβαίωνε ότι θα πάει στη Βουλή με τη μορφή ενός ενιαίου νομοσχεδίου το οποίο όμως θα περιλαμβάνει ξεχωριστά άρθρα με τα σχετικά προς ψήφιση προαπαιτούμενα. 
Στόχος η συζήτηση και ψηφοφορία στην ολομέλεια να διεξαχθούν την Πέμπτη, καθώς την Παρασκευή ο υπουργός Οικονομικών θα συμμετάσχει σε νέο eurogroup το οποίο θα αξιολογήσει την πορεία εφαρμογής της συμφωνίας. 
Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει χρονικό περιθώριο για την ψήφιση του νομοσχεδίου ακόμα και το ερχόμενο Σάββατο.  
Μάλιστα, οι επιτελείς του πρωθυπουργού δεν φαίνεται να ανησυχούν για την απόλυτη στήριξη της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας των 155 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ με μοναδικό «ύποπτο» να διαφοροποιηθεί είτε επί της αρχής είτε επί κάποιων άρθρων τον Νίκο Νικολόπουλο. 
Ένας ακόμα πολιτικός λόγος που οδήγησε στην απόφαση του πρωθυπουργού να υπάρχουν σε ξεχωριστά άρθρα είναι για να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα της Αντιπολίτευσης που έχουν δηλώσει ότι θα στηρίξουν κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στη νέα συμφωνία να τις υπερψηφίσουν ακόμα και αν καταψηφιστούν το νομοσχέδιο επί της αρχής.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως ένα σημαντικό μέρος των προαπαιτούμενων της συμφωνίας δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση και αρκούν Κανονιστικές Πράξεις, απλές Υπουργικές Αποφάσεις η Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ), κάποια έχουν ήδη προωθηθεί από την υπηρεσιακή κυβέρνηση,  ενώ για εκείνα που θα ενταχθούν στο νομοσχέδιο ενδέχεται να υπάρξουν μικροαλλαγές της τελευταίας στιγμής με την κυβέρνηση να επιθυμεί κάποιες βελτιώσεις πάντα στο πλαίσιο των συμφωνηθέντων και με τη σύμφωνη γνώμη του «κουαρτέτου».    
Δυο πάντως ήταν οι λόγοι των όποιων καθυστερήσεων και τεχνικών εμπλοκών, καθώς από τη μία η Γραμματεία της Κυβέρνησης και το νομικό τμήμα του πρωθυπουργού έπρεπε να ξεκαθαρίσουν ποιά από τα προαπαιτούμενα κρίνεται επιβεβλημένο να ενταχθούν στο νομοσχέδιο και για ποια αρκούν υπουργικές αποφάσεις, ενώ για κάποια οι εταίροι και πιστωτές επιθυμούσαν την ούτως ή άλλως ένταξη τους στο νομοσχέδιο ώστε να «ισχυροποιηθούν» με την έγκριση της ελληνικής Βουλής ανεξάρτητα από τα αν μπορούσαν να τεθούν σε εφαρμογή με άλλο τρόπο.
Τι περιλαμβάνει το πολυνομοσχέδιο
Το νομοσχέδιο - σκούπα δεν θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων της κυβέρνησης για την υλοποίηση των προαπαιτούμενων, καθώς πολλές θα έρθουν στη συνέχεια με Κανονιστικές Πράξεις, απλές Υπουργικές Αποφάσεις, ή Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις (ΚΥΑ).   

Τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πολύ νομοσχέδιο:

ΥΠΟΙΚ: Πρώτο θύμα οι αγρότες

Μια βασική διάταξη στα άρθρα του πολυνομοσχεδίου θα πλήξει καίρια τον αγροτικό κόσμο της χώρας. 
Θα καθορίζεται η έννοια του «κατ’ επάγγελμα αγρότη», θα αυξάνονται οι συντελεστές για τη φορολόγησή τους (σταδιακή κατάργηση της προτιμησιακής φορολογικής μεταχείρισης των αγροτών) και θα καταργηθεί το αφορολόγητο για τις επιδοτήσεις έως τις 12.000 ευρώ.
Επίσης, θα μειωθεί στο μισό η δαπάνη για το επίδομα θέρμανσης και με υπουργική απόφαση θα καθοριστούν νέα κριτήρια για τους δικαιούχους. 
Θα καταργηθεί το δικαίωμα εκχώρησης στο Δημόσιο των ανείσπρακτων ενοικίων από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων (θα φορολογούνται πλέον για ανύπαρκτα εισοδήματα).
Θα ορισθούν οι διατάξεις για το νέο επιχειρησιακό σχέδιο φορολογικών ελέγχων και θα καθοριστεί το νέο ποινολόγιο της Εφορίας. 
Παράλληλα, θα θεσμοθετηθεί η σύμβαση παραχώρησης για τον Ιππόδρομο.
Αναφορικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις στην Εφορία, οι επί τα χείρω αλλαγές έχουν ψηφιστεί από τον Αύγουστο και επίκεινται η υπουργική απόφαση και η εγκύκλιος για την υλοποίησή τους.
Βασικό των παρεμβάσεων του πρώτου πακέτου, είναι το νέο πανίσχυρο δημοσιονομικό συμβούλιο, που θα μπορεί να εισηγείται ημιαυτόματες περικοπές δαπανών, ακόμη και στο συνταξιοδοτικό, όταν υπάρχουν αποκλίσεις στα δημοσιονομικά μεγέθη.

Υπουργείο Εργασίας: Χωρίς σύνταξη χιλιάδες άτομα

Περισσότεροι από 130.000 ασφαλισμένοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα επιβαρυνθούν με επιπλέον χρόνια ασφάλισης, 20.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες θα χάσουν το δικαίωμα για σύνταξη από τον ΟΓΑ, ενώ σε 5.000 άτομα υπολογίζονται οι οφειλέτες του ΟΑΕΕ που θα δυσκολευτούν να λάβουν σύνταξη, καθώς δεν θα μπορούν να συμψηφίζουν τις οφειλές τους με τις συντάξιμες αποδοχές.
Στις ρυθμίσεις περιλαμβάνεται η αύξηση των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για συνταξιοδότηση πριν από τα 67, η επανεξέταση της εξαίρεσης μιας σειράς ασφαλισμένων στο Δημόσιο με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών, αλλά και η κατάργηση ρυθμίσεων του νόμου Στρατούλη με κοινωνικό πρόσημο, όπως είναι η συνταξιοδότηση από τον ΟΓΑ των ανασφάλιστων υπερηλίκων.
Παράλληλα, θα υπαχθούν στο ETEA όλα τα ταμεία επικουρικών συντάξεων και θα διασφαλίζεται ότι όλα τα επικουρικά συνταξιοδοτικά ταμεία θα χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ίδιες εισφορές.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και το πόρισμα της «Επιτροπής Σοφών» για το ασφαλιστικό. 
Σε αυτό, θα αναφέρεται ότι το ποσοστό αναπλήρωσης θα ανέρχεται στο 55%, γεγονός που θα επιφέρει νέες μειώσεις στις συντάξιμες αποδοχές. 
Ένα επιπλέον 20% θα μπορεί να καλύπτεται «εθελοντικά» από τον συνταξιούχο, εάν υπάρχουν Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης κατά επιχείρηση ή κλάδο της οικονομίας, ή «Ανοιχτά Ταμεία».

Υπουργείο Οικονομίας: Πλήγμα σε φαρμακεία και αρτοποιεία

Τα βασικά προαπαιτούμενα για το υπουργείο Οικονομίας αφορούν στην υλοποίηση των Εργαλειοθηκών Ι και ΙΙ του ΟΟΣΑ. 
Σε αυτά περιλαμβάνονται η απελευθέρωση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού και για το ψήσιμο και πώληση του ψωμιού, καθώς και οι φόροι στο τσίπουρο. Παράλληλα, θα απελευθερωθεί πλήρως η αγορά φυσικού αερίου.
Για τα «κόκκινα» δάνεια, πρέπει να προϋπάρξουν η στρατηγική αντιμετώπιση του ζητήματος της εκχώρησής τους σε funds και οι προϋποθέσεις για την προστασία της α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς. 
Η κατάργηση της έκπτωσης 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για τη βιομηχανία, θα γίνει με απόφαση.
Με άλλες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου θα συγκροτηθεί επιτροπή για τις αλλαγές στις χρήσεις γης και θα θεσπιστούν οι ηλεκτρονικές συμβάσεις δημοσίων έργων και μελετών. 
Επίσης, θα υπάρχουν διατάξεις που θα αφορούν στο μισθολόγιο των ναυτικών και των πληρωμάτων Καραϊβικής, καθώς και για τραπεζικές συναλλαγές και την Τράπεζα της Ελλάδος (Κώδικας Δεοντολογίας).
Στο πολυνομοσχέδιο έχει ενταθεί και το «καυτό» θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, εξετάζεται, όμως, η απόσυρση της διάταξης εάν κριθεί ότι θα προκαλέσει σημαντικές αντιδράσεις. 

Δημοσίευση σχολίου

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.