«Φωτιά» στις τσέπες  χιλιάδων ελεύθερων επαγγελματιών, αγροτών, μικρομεσαίων, ατομικών επιχειρήσεων βάζει η κυβέρνηση  η οποία ξεκίνησε να εφαρμόζει τα μέτρα που είχε ψηφίσει μέσα στο καλοκαίρι με τις αλλαγές στην φορολογία εισοδήματος.


Σε εγκύκλιο της  Γ. Γ. Δημοσίων Εσόδων Κατερίνας Σαββαϊδου προβλέπεται η αναδρομική αύξηση της (από  1ης-1-2014) της προκαταβολής του φόρου για 620.000 αγρότες από το 27,5% που στο 55%. Για τους τελευταίους εκκρεμεί μία ακόμη κακή είδηση: Η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τα 66 ευρώ στα 200 ευρώ και  από την 1η Οκτωβρίου 2016 στα 330 ευρώ.

Εκτός από τον αγροτικό πληθυσμό, αυξημένος είναι ο φορολογικός «λογαριασμός»  και για 700.000 ελεύθερους επαγγελματίες, ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρίες, αλλά και για εργαζόμενους  με «μπλοκάκια»  για τους οποίους αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή του φόρου από το 55% στο 100%. Τούτο θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων αυτών των υπόχρεων. Με την ίδια εγκύκλιο  μπαίνει τέλος και στην έκπτωση του 2% που ισχύει για τις περιπτώσεις εφάπαξ εξόφλησης φόρου εισοδήματος. Φέτος είναι η τελευταία χρονιά της.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την εγκύκλιο Σαββαίδου:

Αγρότες: Διπλασιάζεται η προκαταβολή φόρου για 620.000 αγρότες και μάλιστα  αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2014. Σύμφωνα με το μνημόνιο επανέρχεται στο 55% ο συντελεστής προκαταβολής φόρου από 27,5% που είχε μειωθεί πρόσφατα από την πρώην αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Τώρα, με την απότομη επαναφορά του συντελεστή στο 55% χιλιάδες αγρότες που ήδη έχουν υποβάλει τις φετινές φορολογικές δηλώσεις και ήδη έχουν λάβει τα εκκαθαριστικά του φόρου εισοδήματος θα παραλάβουν νέα τροποποιημένα εκκαθαριστικά με τα οποία θα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον προκαταβολή φόρου εισοδήματος έναντι του επόμενου έτους. Όσοι αγρότες δεν έχουν υποβάλει ακόμη τις φορολογικές τους δηλώσεις θα λάβουν άπαξ τα εκκαθαριστικά σημειώματα με χρέωση προκαταβολής φόρου 55% αντί 27,5%.

Ελεύθεροι επαγγελματίες: Τη σταδιακή αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος από το 55% στο 100% έως το 2016 για πάνω από 700.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εργαζόμενους με «μπλοκάκια».  Η αύξηση της προκαταβολής φόρου θα έχει ως συνέπεια να εκτιναχθούν στα ύψη από το επόμενο έτος οι φορολογικές επιβαρύνσεις όλων των μικρομεσαίων επιτηδευματιών και ελευθέρων επαγγελματιών. Το επόμενο έτος οι επιτηδευματίες εκτός από τον κύριο φόρο που θα επιβληθεί με 26% από το πρώτο ευρώ θα επιβαρυνθούν και με  προκαταβολή φόρου που θα υπολογιστεί πλέον με 75% αντί 55%. Ακόμη πιο μεγάλες θα είναι οι επιβαρύνσεις το 2017 για τα εισοδήματα του 2016, καθώς η προκαταβολή φόρου θα αυξηθεί περαιτέρω από το 75% στο 100%.

Έκπτωση φόρου 2%: Καταργείται πριν καλά προλάβει να ισχύσει η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.

Πράκτορες ΟΠΑΠ: Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων του ΟΠΑΠ.

Φόρος εισοδήματος Νομικών Προσώπων: Μειώνεται στις 5 δόσεις η εξόφληση του φόρου εισοδήματος για τα νομικά πρόσωπα (ΑΕ,  ΕΠΕ). Η προθεσμία καταβολής της 2η δόσης λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου και 3 υπολοίπων στα τέλη, Οκτωβρίου, Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου 2015.
Προληπτικός φόρος 26%: Στο συρτάρι μπαίνει η σχετική διάταξη με τις αντιδράσεις και η οποία αφορούσε συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς ( π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.