Τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για τα κόκκινα δάνεια και το δίλημμα του ασφαλιστικού περιέγραψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο MEGA. 


Τόνισε επίσης πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή η ευρωπαϊκή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο "κουρέματος" των καταθέσεων.

Κόκκινα δάνεια

"Τίποτα δεν έχει κλείσει", δήλωσε ο κ. Δραγασάκης, αναφερόμενος στα κόκκινα στεγαστικά δάνεια. Θέλοντας να αναδείξει τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης για το συγκεκριμένο θέμα, έφερε ως παράδειγμα την αρχική άρνηση των δανειστών να συζητήσουν τη δημιουργία ενός ενδιάμεσου φορέα διαχείρισης των δανείων, λύση που τώρα, όμως, έχει τεθεί επί τάπητος.

Για τα επιχειρηματικά δάνεια, είπε χαρακτηριστικά πως "η επιχειρηματικότητα που έβγαζε κέρδος στην Ελλάδα, δανειζόταν στην Ελλάδα και μετέφερε τις καταθέσεις στο εξωτερικό έχει τελειώσει".

Όπως είπε, τα "κόκκινα δάνεια" μπορούν να αποτελέσουν πηγή ανάπτυξης.

Αναφερόμενος πιο συγκεκριμένα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, ο κ. Δραγασάκης είπε πως τα δάνεια των επιχειρήσεων που θα βάλουν δικά τους κεφάλαια, θα ρυθμιστούν. Αν η επιχείρηση δεν έχει κεφάλαια, ούτε στην Ελλάδα, αλλά ούτε και στο εξωτερικό, ή δεν θέλει να τα φέρει, θα αναζητηθεί επενδυτής.

Μία από τις λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση σε συνεννόηση με τους Θεσμούς είναι ορισμένα δάνεια να μεταφερθούν σε μια επιχείρηση, που μπορεί να είναι κοινή των τραπεζών -μια εταιρεία διαχείρισης ενεργητικού.

Ασφαλιστικό

Κύριο μέλημα της συζήτησης για το ασφαλιστικό είναι να υπάρξει ένα συστημα βιώσιμο, "με εγγυημένη τη σύνταξη, έστω μέχρι τα 1.000 ευρώ, με αναδιανεμητικό χαρακτήρα, αλλά που θα λαμβάνει υπόψη και τη νέα πραγματικότητα", δήλωσε ο Γ. Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είπε ότι το πρόβλημα με το ασφαλιστικό είναι υπαρκτό και ότι ως κοινωνία έχουμε μπροστά μας δύο οι επιλογές, "εάν θα συνεχίσουμε με μικροαλλαγές από δω κι απο κει και να προσπαθούμε κάθε φορά να κλείνουμε τον λογαριασμό για λίγο, ή αν θα προχωρήσουμε σε μια αναθεμελίωση -αν θα δημιουργήσουμε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα".

Τόνισε ότι η επιλογή της αναθεμελίωσης του ασφαλιστικού συστήματος είναι δύσκολη, προσθέτοντας ωστόσο πως πρέπει "να τη δούμε ψύχραιμα και σοβαρά για τις επόμενες κυρίως γενιές και να συζητήσουμε τα μοντέλα που υπάρχουν παγκοσμίως". Όπως σημείωσε, υπάρχουν μοντέλα που απορρίπτονται, όπως αυτά της Χιλής και της Νέας Ζηλανδίας, και μοντέλα που μπορούν να συζητηθούν παρότι έχουν αρνητικά σημεία, όπως αυτό της Σουηδίας.

Για την απόκλιση των 700 εκατ. από τον μνημονιακό στόχο και το ενδεχόμενο να περικοπούν το 2016 συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ, ο κ. Δραγασάκης είπε "θα τα δούμε αυτά", ξεκαθαρίζοντας πως "σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να μην υπάρξουν περικοπές σε αυτούς που ήδη έχουν ανάγκη και που κανονικά θα πρέπει να δούμε πώς θα τους βοηθήσουμε".

Σε τρεις φάσεις η έξοδος από την κρίση

Σε τρεις φάσεις θα στηριχθεί η έξοδος της χώρας από την κρίση, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη: σταθεροποίηση, ανάκαμψη, κυριαρχία του νέου. "Δεν θέλουμε μεγέθυνση στη βάση του παλιού μοντέλου αλλά εδραίωση ενός νέου αναπτυξιακού υποδείγματος για να μείνει οριστικά πίσω η κρίση", είπε.

Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε τη σημασία της αποκατάστασης της ομαλότητας στον τραπεζικό τομέα . 

"Το θέμα θα λήξει μέσα στον χρόνο, αλλιώς θα έχουμε πρόβλημα" είπε, σημειώνοντας πως σε διαφορετική περίπτωση θα μπει σε εφαρμογή οδηγία που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για κούρεμα καταθέσεων. "Το έχουμε θέσει πρώτη προτεραιότητα" είπε.

"Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και η θετική αξιολόγηση θα δώσουν την ώθηση για την ανάκαμψη, ώστε μέσα στο 2016 να επιτευχθεί ανάπτυξη", πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης εκτίμησε πως το δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα περάσουμε από την ύφεση στην ανάκαμψη.

Πόθεν έσχες υπουργών

Για το θέμα που έχει προκύψει με τα πόθεν έσχες υπουργών, ο κ. Δραγάσακης επικαλέστηκε τις τοποθετήσεις των ίδιων και είπε πως πιστεύει πως "η αλήθεια θα λάμψει", ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ευαισθησία στη λειτουργία των θεσμών, αναφερόμενος στις εργασίες της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.