Οι δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να εφαρμοστούν υπογραμμίζει ο Hollande
Την αποφασιστικότητα του να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση εκφράζει με συνέντευξη του στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο πρόεδρος της Γαλλίας, Francois Hollande, ο οποίος σήμερα το απόγευμα θα βρίσκεται στην Αθήνα.
Στη συνέντευξη του ο κ.Hollande υποστηρίζει ότι είναι αποφασισμένος να στηρίξει την Ελλάδα για να ξεπεράσει την κρίση και «να αγκυροβολήσει μόνιμα στη ζώνη του ευρώ».
«Το πρόγραμμα είναι βεβαρημένο, οι προθεσμίες σύντομες, αλλά είναι καιρός η Ελλάδα να εξέλθει οριστικά από την κρίση. 
Και θα είμαι εκεί για να τη βοηθήσω, όπως έκανα πάντα στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου» τονίζει ο Hollande, ο οποίος τονίζει ότι η συμφωνία που επετεύχθη τον Ιούλιο βασίζεται στην υπευθυνότητα που θα πρέπει να δείξει η Αθήνα, αλλά και στην αλληλεγγύη των εταίρων, υπογραμμίζοντας ότι οι «δύσκολες και επιβλητικές μεταρρυθμίσεις» πρέπει να εφαρμοστούν.
Επιπλέον ο πρόεδρος της Γαλλίας υποστηρίζει ότι «θάρρος και διαύγεια» χαρακτηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα και σημειώνει ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν οδηγούν στη συζήτηση για «τον τρόπο εξυπηρέτησης του χρέους».
Ο Γάλλος πρόεδρος δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας και απευθύνει πρόσκληση στους γάλλους επιχειρηματίες να επενδύσουν στη χώρα. 
«Έρχομαι και με ένα μήνυμα που απευθύνεται σε όλους και ιδίως στις γαλλικές εταιρίες: ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα» επισημαίνει ο Hollande.

Επίσκεψη ιδιαίτερης σημασίας
Η διήμερη επίσκεψη του Hollande στην Αθήνα θεωρείται ως ένα γεγονός ιδιαίτερης πολιτικής αλλά και οικονομικής σημασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Γαλλίας κατά την ομιλία του στην ελληνική Βουλή (στις 12:00 αύριο το μεσημέρι) πρόκειται να μιλήσει για τον «οδικό χάρτη» που θα πρέπει να ακολουθήσει νομοθετικά η χώρα, για την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, ενώ θα επαναλάβει την υποστήριξή του στην αναδιάρθρωση του χρέους «η οποία αποτελεί αναμφισβήτητο μέρος της λύσης».
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες διπλωματικών πηγών από το Παρίσι, ο Hollande δίνει ιδιαίτερη σημασία στο εκλογικό αποτέλεσμα του Σεπτεμβρίου, το οποίο ερμηνεύει μάλιστα «ως μήνυμα του ελληνικού λαού για την άρρηκτη σχέση του με την Ένωση και την ευρωζώνη, και αυτό σε μια περίοδο που η ίδια η Ευρώπη κλυδωνίζεται και ενώ ακούγονται υπαινιγμοί, ακόμα και διάσπασής της».
Ένα ακόμα μήνυμα του, όπως άλλωστε φάνηκε και από τη συνέντευξη του στην εφημερίδα Καθημερινή, είναι ότι ο Hollande θα καλέσει τις γαλλικές εταιρίες να επενδύσουν στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι «Ελλάδα δεν είναι μόνο κρίση, αλλά είναι ένα πλούσιο ανθρώπινο δυναμικό με δεξιότητες και ικανό για επιτυχή συνεργασία».
Είναι χαρακτηριστικό πως ανάμεσα στους εκπροσώπους των γαλλικών επιχειρήσεων που συνοδεύουν τον Hollande είναι και ορισμένες διεθνούς εμβέλειας εταιρείες, σε πρωτοποριακούς τομείς όπως: Η γαλλική CAP Digital για τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ανταγωνιστικότητα, η MINALOGIC ( Ορυκτολογία, micro-nanoélectronique, optique-photonique) που εδρεύει στη Γκρενόμπλ, η CNES (Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών) για συνεργασία με την Ελληνική Γενική Γραμματεία Έρευνας, και το συγκρότημα «Aerospace cluster» στην Τουλούζη για συνεργασία στην αεροναυπηγική. 

Το πρόγραμμα
Ο Hollande μαζί με την επίσημη γαλλική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα στις 16:50. 
Στο αεροδρόμιο «Ελ.Βενιζέλος» θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 
Αμέσως μετά, ο Hollande συνοδευόμενος από τον κ. Τσίπρα και τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη. 
Στη συνέχεια, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος θα παρασημοφορήσει τον κ. Hollande. 
Το βράδυ, στο Προεδρικό Μέγαρο, θα παρατεθεί δείπνο προς τιμήν του επίσημου προσκεκλημένου.
Την Παρασκευή το πρωί ο Hollande θα επισκεφθεί την πρεσβεία της Γαλλία στην Αθήνα, θα έχει συνάντηση με επιχειρηματίες και στη συνέχεια θα κατευθυνθεί στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εκτός από την κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, θα υπάρξουν διευρυμένες συνομιλίες και στη συνέχεια θα υπογραφεί η κοινή ελληνογαλλική διακήρυξη και θα δοθεί η κοινή συνέντευξη Τύπου. 
Οι Hollande και Τσίπρας θα μεταβούν το μεσημέρι στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ο Γάλλος πρόεδρος θα απευθύνει ομιλία.
Θα ακολουθήσει ξενάγηση του Hollande και της γαλλικής αντιπροσωπείας στο Μουσείο της Ακρόπολης και επίσημο γεύμα.
Νωρίς το απόγευμα θα γίνει η ανακήρυξη του προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας ως επίτιμου διδάκτορα του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Προτού αναχωρήσει (19:00) ο Hollande θα έχει συναντήσει εκπροσώπους της γαλλικής κοινότητας και θα επισκεφθεί την έδρα της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών «Corallia».
Ο Hollande έχει επίσης προγραμματισμένες συναντήσεις με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο. 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.