Μύθοι, λογοτεχνία και... διάδραση



Ελληνικά παιδικά αναγνώσματα αποκτούν θεατρική μορφή και αποδεικνύουν τη διαχρονικότητα τους όπως επίσης και τα σπουδαία κείμενα της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δίπλα τους, τα κλασικά παραμύθια κατέχουν μέσα στη θεατρική χρονιά που διανύουμε, την δική τους ξεχωριστή θέση και συναγωνίζονται τα σύγχρονα αλλά και τις μυθολογικές ιστορίες. Περισσότερο ίσως από άλλες χρονιές, η διάδραση, η μουσική και ο χορός είναι τα πολύτιμα εργαλεία που στα χέρια ικανών καλλιτεχνών μπορούν να φέρουν απόλαυση αλλά και κάτι περισσότερο.

Το δώρο της «Παπλωματούς»

Ένα έργο που αναδεικνύει τη χαρά της προσφοράς είναι η «Παπλωματού» των Τζεφ Μπραμπό και Γκέιλ Μάρκεν, και η Μαριάννα Τόλη το παρουσιάζει σε μορφή μιούζικαλ με φαντασία, χιούμορ και την ευαισθησία που πάντα διακρίνει τις σκηνοθεσίες της. Η τρυφερή «Παπλωματού» συνήθιζε να φτιάχνει και να χαρίζει παπλώματα στους φτωχούς. Όταν της ζητήθηκε να φτιάξει ένα πάπλωμα για τον βασιλιά, εκείνη έδωσε το δικό της μάθημα ανθρωπιάς. Η σκηνοθέτις έκανε και τη διασκευή των θεατρικών δια­λόγων ώστε να ακούγονται απλοί, μεστοί και διασκεδαστικοί και να αγγίζουν τους μικρούς θεατές. Στη σκηνή του Νέου Θεάτρου Βασιλάκου, τη μικρή παπλωματού ερμηνεύει η Αντιγόνη Ψυχράμη και τη μεγάλη η Μαριάννα Τόλη. Στο ρόλο του άπληστου και αστείου βασιλιά ο Σωκράτης Μαιδώνης και σε αυτόν της μοδίστρας η Άννα Φιλιππάκη.

Στα «Ψηλά βουνά» του Ακροπόλ

3D animation, παραδοσιακά μουσικά όργανα, ήχους και μυρωδιές του δάσους χρησιμοποίησε ο Βασίλης Μαυρογεωργίου για να μεταφέρει στη σκηνή του Ακροπόλ το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου, το πρώτο αναγνωστικό που γράφτηκε στη δημοτική. Η θεατρική μεταφορά των «Ψηλών Βουνών» ήταν όνειρο ζωής για εκείνον, που ακόμα συγκινείται όταν το διαβάζει, θέλησε λοιπόν η παράστασή του να μοιάζει περισσότερο με νοερή εκδρομή. Αν και απευθύνονται κυρίως σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, τα «Ψηλά Βουνά» θα τα απολαύσουν σίγουρα και οι ενήλικοι θεατές, που θέλουν να ξαναθυμηθούν τις περιπέτειες της παρέας που, τελειώνοντας το σχολείο, αποφασίζει να περάσει μόνη της τις καλοκαιρινές διακοπές στα ορεινά της Ρούμελης. Παίζουν οι ηθοποιοί Δημήτρης Κουρούµπαλης, Άρης Τρουπάκης, Θανάσης Δόβρης, Γρηγόρης Ποιµενίδης κ.ά.

Η «Ιλιάδα» της Κάρμεν

Αμέσως μετά το κερδισμένο στοίχημα της Οδύσσειας, η Κάρμεν Ρουγγέρη βάζει πλώρη για την Τροία με αφετηρία τη σκηνή του Ιδρύματος «Μιχάλης Κακογιάννης». Μαζί με μια εξαιρετική ομάδα συντελεστών (Χριστίνα Κουλουμπή στα σκηνικά και στα κοστούμια, Πέτρος Γάλλιας στις χορογραφίες, Αντώνης Δελαπόρτας στη μουσική ), μας ταξιδεύουν στο έπος της «Ιλιάδας» και εξιστορούν τα γεγονότα του δέκατου και τελευταίου χρόνου της πολιορκίας της Τροίας από τους Έλληνες. Όπως συμβαίνει σε όλες τις παραστάσεις της, κι εδώ ο στόχος είναι διπλός: απόλαυση και εκπαίδευση. Έτσι, η παράσταση συστήνει στα παιδιά τους πρωταγωνιστές του Τρωικού Πολέμου, αλλά εξηγεί και το γιατί και πώς φτάσαμε ως εκεί.

«Πλούτος» για όλη την οικογένεια

Διαχρονική όσο λίγες, η αριστοφανική ιστορία του Χρεμύλου και του Καρίωνα, που αποφάσισαν να γιατρέψουν τον τυφλό Πλούτο ώστε να μοιράζει τα ελέη του σε έντιμους ανθρώπους και όχι σε καιροσκόπους και φαύλους. Η σκηνοθέτις Ανδρομάχη Μοντζολή και ο συνθέτης Δημήτρης Παπαδημητρίου φέρνουν κοντά στους μικρούς θεατρόφιλους τη μοναδική αριστοφανική τέχνη στη σκηνή του ανανεωμένου θεάτρου «Τζένη Καρέζη». Έχοντας την επιθυμία να κρατήσουν δροσερούς όλους τους χυμούς της κωμωδίας, έστησαν μια παράσταση με έμμετρο λόγο και ζωντανή μουσική, ενώ εφαρμόστηκαν δημιουργικές τεχνικές και μέθοδοι, με στόχο τη θεατροπαιδαγωγική προσέγγιση του αρχαίου έργου. Η γνωστή ερμηνεύτρια Φωτεινή Δάρρα κρατά ένα ρόλο-έκπληξη, ενώ συμπρωταγωνιστούν ο Κωνσταντίνος Καζάκος, ο Δημήτρης Μενούνος, η Θάλεια Προκοπίου, η Νατάσα Κοτσοβού, ο Δημήτρης Γρηγοριάδης, ο Λευτέρης Βλάχος και ο Δημήτρης Σταμούλης.

Αργοναυτικό υπερθέαμα στο Μπάντμιντον

Η παράσταση «Θησέας και Αριάδνη στο νησί των ταύρων» το 2013 σηματοδότησε την αρχή μιας γόνιμης συνεργασίας ανάμεσα στη Σοφία Σπυράτου και στον Γιάν­νη Στάνκογλου. Η συνέχεια έρχεται τώρα με την επίσης οικογενειακή παράσταση «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία» στο Μπάντμιντον. Η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί, ο Παρασκευάς Καρασούλος γράφει τα κείμενα, ο Γιάννης Στάνκογλου ηγείται ενός μεγάλου θιάσου, ενώ η γνωστή ερμηνεύτρια Σαβίνα Γιαννάτου αναμετράται με το ρόλο της Μήδειας, της πανίσχυρης μάγισσας που ερωτεύτηκε τον γενναίο Αργοναύτη. Πλούσια είναι τα σκηνικά και τα κοστούμια στη θεατρική μεταφορά της μυθικής περιπέτειας που αφηγείται την πορεία του Ιάσονα και των συντρόφων του από το Πήλιο και την Ιωλκό ως τις ακτές της Κολχίδας. Ως χορογράφος, η Σοφία Σπυράτου ποντάρει πάντα στη σωματικότητα, συνδυάζοντας σε αυτή την παράσταση το χορό αλλά και την ιδιαίτερη σχέση των αρχαίων με την έννοια του κάλλους.

Δύο νέα παραμύθια στο Εliart

Εμπνευσμένα από τη Χιονάτη, τη Σταχτοπούτα, την Ωραία Κοιμωμένη και την Κοκκινοσκουφίτσα είναι τα «Παραμύθια από την καλή και από την ανάποδη». Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου Γιώρ­γος Φρατζεσκάκης βάζει τις τέσσερις αγαπημένες ηρωίδες να συναντηθούν σε ένα παράξενο αρχοντικό. Το τι συμβαίνει εκεί με την άφιξη ενός απρόσκλητου πρίγκιπα θα το μάθετε στο Εliart. Στην ίδια σκηνή παίζεται και η διαδραστική παράσταση «Η Μελίτα και τα μυστικά της κυψέλης» του Μίμη Καπέρδου, που δίνει τη δυνατότητα στα παιδιά προσχολικής ηλικίας και των πρώτων τάξεων του δημοτικού να γνωρίσουν τον φανταστικό κόσμο των μελισσών, παίρνοντας μάλιστα μέρος στην εξέλιξη της ιστορίας.

Μουσικός Τολστόι

Σε μια παράσταση που συνδυάζει την αφήγηση με το χορό και τη μουσική θα παρουσιαστεί από τον Δεκέμβριο το παραμύθι του Λέοντος Τολστόι «Πόση γη χρειάζεται ο άνθρωπος;». Το μικρό αυτό αφήγημα, «η πιο μεγάλη ιστορία που γνώρισε ποτέ η παγκόσμια λογοτεχνία», σύμφωνα με τον Τζέιμς Τζόις, ανεβαίνει από τους Ελένη Ζαραφίδου, Βαλάντη Φράγκο και Αντιγόνη Φρυδά στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Ένας βαρόνος στο Τέχνης

«Οι φανταστικές περιπέτειες του Βαρόνου Μινχάουζεν» ζωντανεύουν στη σκηνή της Φρυνίχου σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Δεγαΐτη και θεατρική διασκευή της Άνδρης Θεοδότου. Η λογοτεχνική περσόνα του διά­σημου βαρόνου γεννήθηκε το 1785 στην Αγγλία από την πένα του Ρούντολφ Έριχ Ράσπε, ο Γερμανός ποιητής Γκότφριντ Άουγκουστ Μπίργκερ τον ξανάπλασε με το δικό του τρόπο ένα χρόνο μετά, όλα όμως ξεκίνησαν από τον πραγματικό βαρόνο Καρλ Μινχάουζεν, ο οποίος συνήθιζε να διηγείται απίθανες ιστορίες γεμάτες ψέματα, αλλά και μερικές μεγάλες αλήθειες.

Συντεχνία του Γέλιου

Με οδηγό το καθαρό βλέμμα των παιδιών Καλά τα παραμύθια, αλλά για σκεφτείτε πόσο συναρπαστικό είναι για ένα παιδί να ακούει ιστορίες με χαρακτήρες που υπάρχουν στην καθημερινότητά του. Ο Βασίλης Κουκαλάνι, η Πολυξένη Ακλίδη, ο Γιώργος Κατσής, η Βαλέρια Κουρούπη, η Ιωάννα Λέκκα, ο Πέτρος Σπυρόπουλος και ο Μιχάλης Τιτόπουλος, τα μέλη της θεατρικής Συντεχνίας του Γέλιου, καταθέτουν την άποψή τους για το θέατρο για παιδιά και εφήβους, μέσα από τρία απενοχοποιημένα κείμενα του Φόλκερ Λούντβιχ, που εμπεριέχουν σύγχρονους προβληματισμούς πολύ κοντά στον τρόπο σκέψης των παιδιών και των εφήβων. Μια ανατρεπτική κωμωδία για το ρατσισμό και την πολιτισμική συμφιλίωση είναι το «Μια γιορτή στου Νουριάν», την ανάγκη της συλλογικότητας αναδεικνύει το «Τζέλα, Λέλα, Κόρνας και Κλεομένης» που πλημμυρίζει από νεορομαντικές μουσικές του Φοίβου Δεληβοριά. Ο ίδιος έγραψε τη μουσική και για το «Είστε και φαίνεστε», ένα έργο που αγγίζει το θέμα του bullying και του σχολικού άγχους. Η Συντεχνία του Γέλιου με ευρηματικότητα και χιούμορ αποδεικνύει ότι το θέατρο είναι ένα μέσο ανοιχτού διαλόγου και μοναδικών εμπειριών. 

Μουσικοθεατρικός «Κουρέας»

Η Κάρμεν Ρουγγέρη αγαπά το μουσικό θέατρο και για αυτή τη χρονιά επέλεξε τον«Κουρέα της Σεβίλλης», το θεατρικό έργο του Μπομαρσέ που έγινε πασίγνωστο όταν ο Τζοακίνο Ροσίνι το έκανε όπερα. Η δεύτερη παράσταση που σκηνοθετεί φέτος στο θέατρο Κιβωτός είναι διασκευασμένη με τη μεγαλύτερη δυνατή προσοχή για τα παιδιά. Το έργο αφηγείται την ιστορία του κόμη Αλμαβίβα, ο οποίος, με την αρωγή του Φίγκαρο, καταφέρνει να παντρευτεί την αγαπημένη του Ροζίνα. Οι άριες και τα φωνητικά σύνολα έχουν μετατραπεί σε τραγούδια, ενώ τα μουσικά μέρη ενώνονται μεταξύ τους με αφήγηση, θεατρικούς διαλόγους, σκηνικά που χορεύουν και πολύχρωμα κοστούμια με άρωμα εποχής.

Αβάκιο, ένα νέο θεατρικό στέκι

Η πάντα δραστήρια Κέλλυ Σταμουλάκη στεγάζει από φέτος τις παραστάσεις της σε νέο χώρο, στο Αβάκιο θέατρο στο Γκάζι. Εκεί παίζεται ήδη η μουσικοεθατρική παράσταση «Πρίγκιπας και φτωχός». Η γνωστή ιστορία αφορά δύο αγόρια που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό και αποφασίζουν να ζήσουν το ένα τη ζωή του άλλου. Το ένα είναι ο πρίγκιπας Εδουάρδος, ο διάδοχος του θρόνου, και το άλλο ο Τομ, ένας φτωχός ζητιάνος. Τα παιχνίδια της ζωής είναι περίεργα και μια σειρά από μπερδέματα κορυφώνουν την αγωνία. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας έγραψε τη μουσική και στον κεντρικό ρόλο της Μούσας εναλλάσσονται οι ερμηνεύτριες Μελίνα Κανά και Κωνσταντίνα. Μαζί τους πρωταγωνιστεί ο Τάσος Χαλκιάς, ο Ορέστης Τρίκας και ένας δεκαεπταμελής θίασος.

Ένα Άβατον μόνο για μικρούς

Το θέατρο Άβατον καθιερώνεται φέτος ως θεατρικό στέκι για τα παιδιά φιλοξενώντας όχι μία, αλλά πέντε παραστάσεις. Πίσω από αυτές βρίσκεται η εταιρεία παραγωγής L&S, η οποία έχει κάνει δυναμική είσοδο στο χώρο του παιδικού θεάματος, με παραστάσεις που ενθαρρύνουν τη διά­δραση. Στα «Τρία γουρουνάκια» και στον«Πινόκιο» οι μικροί θεατές βρίσκονται δίπλα στους ήρωες, ενώ στον«Παπουτσωμένο γάτο» βοηθούν τον έξυπνο γατούλη να βγάλει ασπροπρόσωπο το αφεντικό του. Στην «Εισβολή» μαγεύονται από τον τσιρκολάνο Pepe Peperonius και στο «Σχολείο για νεράιδες και ξωτικά»  του Νικήτα Αυγουλή μαθαίνουν να χορεύουν και να τραγουδούν με μαγικό τρόπο.

Ταξίδι στη χώρα του Οζ

Σε σκηνοθεσία-διασκευή της Νανάς Νικολάου και μουσικές του Μίμη Πλέσσα παρουσιάζεται ο θρυλικός «Μάγος του Οζ». Ο Φρανκ Μπάουμ έγραψε το έργο το 1902, αλλά ακόμα και σήμερα δεν υπάρχει παιδί ή ενήλικας που να μη μαγεύεται από την παραμυθένια του ατμόσφαιρα και να μην αναζητά μια ιδανικά πλασμένη Σμαραγδένια Πολιτεία. Η σκηνοθέτις επιστράτευσε μια ομάδα ικανών νέων ηθοποιών για να ερμηνεύσουν τους ρόλους. Το ρόλο της Ντόροθι κρατά η Νάντια Μπουλέ, αφηγητής είναι ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Λαμαρινόκαρδος ο Αντώνης Καρυστινός, Αχυρόμυαλος ο Κωνσταντίνος Γιαννακόπουλος, Λιοντάρι ο Άγγελος Μπούρας, Κακιά Μάγισσα η Πελαγία Αγγελίδου και Καλή Μάγισσα η Αλεξάνδρα Ούστα. Όλοι μαζί ανακαλύπτουν τη μαγεία στα καθημερινά πράγματα της ζωής από τη σκηνή Θέατρον του Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», όπου παίζεται η παράσταση.

«Σιμιγδαλένιος» έρωτας

Ποια είναι η μαγική συνταγή της Λυδίας Κονιόρδου για τον «Σιμιγδαλένιο»; Θα το ανακαλύψετε στη σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, όπου παίζεται το τρυφερό λαϊκό παραμύθι που διασκεύασε για το θέατρο ο Αλέξανδρος Αδαμόπουλος. Για τη Λυδία Κονιόρδου, σκηνοθέτιδα της παράστασης, ο έρωτας με το έμμετρο παραμύθι που υμνεί τη δύναμη της αγάπης ήταν ακαριαίος και διαρκεί από την εποχή που παρουσιάστηκε στο Μουσικό Θέατρο Βόλου, τη δεκαετία του ’90. Για την παράσταση του Εθνικού εμπνεύστηκε από τους πίνακες του Θεόφιλου, χρησιμοποίησε παραδοσιακά κοστούμια και με φαντασία και χιούμορ μαθαίνει στα παιδιά παιχνίδια ξεχασμένα. Το ρυθμό δίνει, επί σκηνής, ομάδα μουσικών με παραδοσιακά όργανα, όπως ο ζουρνάς και το σαντούρι. Τη μουσική για την παράσταση έγραψε ο Τάκης Φαραζής, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια υπογράφει η Ιωάννα Παπαντωνίου.

Από πού πάνε στη Σεχραζάδα;

Η φαντασία του Θανάση Παπαθανασίου και του Μιχάλη Ρέππα αυτήν τη φορά έπλασε μια ολόκληρη χώρα, τη Σεχραζάδα, με πρωτεύουσα την Κοντορεβυθήνα. Εκεί ζουν όλοι οι ήρωες των παραμυθιών όταν αυτά τελειώσουν. Από τον Σεβάχ μέχρι τη Ραπουνζέλ και από τον Πίτερ Παν μέχρι τον Χάνσελ και την Γκρέτελ, όλοι οι παραμυθάνθρωποι «ζουν αυτοί καλά» για να «ζούμε εμείς καλύτερα». Θα το διαπιστώσετε βλέποντας την παράσταση που έστησε το αχτύπητο συγγραφικό και σκηνοθετικό δίδυμο στο θέατρο Βέμπο. Η «Συμμορία της Χιονάτης» είναι μια μουσική φάρσα με δέκα υπέροχα τραγούδια γραμμένα από την Αφροδίτη Μάνου, που έχει στόχο να δείξει σε όλους μας ότι μέσα από τις φουρτούνες και τις δυσκολίες βγαίνουμε πιο δυνατοί και ότι οι φίλοι μας είναι η μοναδική πραγματική μας περιουσία.

Ο Φιλέας Φογκ συνεχίζει το ταξίδι του

Από τον εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου Μουσικής ξεκίνησε και πάλι ο «Γύρος του κόσμου σε 80 ημέρες», μια από τις ωραιότερες παιδικές παραστάσεις που έχουν ανέβει τα τελευταία χρόνια. Η Τατιάνα Λύγαρη έκανε το μικρό θαύμα της, οδηγώντας τους ήρωες του Ιουλίου Βερν σε μια λιτή σε σκηνικά και κοστούμια θεατρική περιπέτεια, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού. Τα συρόμενα σκηνικά στη μακρόστενη αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, η μουσική του Μηνά Ι. Αλεξιάδη που ερμηνεύεται ζωντανά από το συγκρότημα Vice Versa και οι διαδραστικές βιντεοπροβολές εντείνουν την αίσθηση του ταξιδιού, σε μια παράσταση που σε παίρνει μαζί της.

«Το μόνο ταξίδι της ζωής του»

Αρζόγλου, Καρελλάς και Βιζυηνός για παιδιά Ο θίασος του σκιοπαίκτη και σκηνοθέτη Ηλία Καρελλά συμπληρώνει ήδη δύο δεκαετίες επιτυχημένης παρουσίας, δίνοντας ανανεωτική πνοή στο θέατρο για παιδιά και νέους. Αυτή η δημιουργική πορεία γιορτάζεται φέτος με ένα διαφορετικό… ταξίδι. Το αριστούργημα του Γεωργίου Βιζυηνού «Το μόνο της ζωής του ταξείδιον» διασκευάζεται ειδικά για παιδιά ζωντανεύοντας τη συγκινητική ιστορία του Γιωργή, ενός παιδιού που ξεκινά από τη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης για να μαθητεύσει σε ραφτάδικο της Κωνσταντινούπολης, και το ταξίδι της επιστροφής του με σκοπό να συναντήσει για τελευταία φορά το πιο αγαπημένο του πρόσωπο.

Στο «Μόνο ταξίδι της ζωής του» παρακολουθούμε μια περιπέτεια γεμάτη συγκίνηση, αγωνία και χιούμορ, που πλημμυρίζει από μυρωδιές, αρώματα και μουσικά ακούσματα της Πόλης και μπολιάζεται με γνωστά κι αγαπημένα λαϊκά παραμύθια (με τη χρήση ζωντανής παραδοσιακής μουσικής, θεάτρου σκιών και πολυμέσων ), ενώ φωτίζει μια από τις πιο τρυφερές σχέσεις στην οικογένεια, τη σχέση παππού-εγγονού. Το ρόλο του ονειροπόλου παππού ερμηνεύει ο Κώστας Αρζόγλου, ενώ ζωντανά στη σκηνή θα βρίσκεται τραγουδώντας και παίζοντας σαντούρι η Αρετή Κετιμέ και ένας μεγάλος θίασος ηθοποιών και μουσικών.

Θέατρο στο Τσάι στη Σαχάρα

Ένα πλούσιο ρεπερτόριο έχει ετοιμάσει και φέτος το Τσάι στη Σαχάρα κάνοντας focus και στους μικρούς θεατρόφιλους. Στη φιλόξενη σκηνή του παίζεται «Ο Ιάσονας και η Αργοναυτική Εκστρατεία», μια διαδραστική θεατρική μεταφορά του αρχαίου μύθου από τη Φ. Μαρσώ, η οποία παίζει και εμψυχώνει κούκλες και αντικείμενα, αλλά και ο «Μαγικός αυλός» της Ξανθής Ταβουλαρέα, που αντλεί έμπνευση από τη διάσημη όπερα του Μότσαρτ.

Ο Καραγκιόζης έριξε Άγκυρα

Στον Πολυχώρο Άγκυρα τα Σάββατα του Νοέμβρη και του Δεκέμβρη είναι αφιερωμένα στον αγαπημένο ήρωα. Ο Άθως Δανέλλης παρουσιάζει τον «Καραγκιόζη στο τρελοκομείο» (14/11 ), «Το θαυματουργό ιατρείο του Καραγκιόζη» (21/11 ), τον «Καραγκιόζη και το μεγάλο μυστήριο» (5/12 ) και τα «Χριστούγεννα στη γειτονιά του Καραγκιόζη» (19/12 ), ενώ ο Ηλίας Καρελλάς έρχεται με «Το πανηγύρι του Καραγκιόζη» (28/11 ) και τον «Καραγκιόζη στο χορό των καλικαντζάρων» (12/12 ).

Όπερα και μπαλέτο για παιδιά

Η πρώτη χορεύτρια του Μπαλέτου της ΕΛΣ Μαρία Κουσουνή χορογραφεί την παράσταση «Καρμενσίτας», η οποία συνδυάζει την όπερα, το μπαλέτο και το σύγχρονο χορό. Υπό τους ήχους της «Κάρμεν» του Ζορζ Μπιζέ, μια παρέα παιδιών περνά ένα χαρούμενο κυριακάτικο πρωινό στο πάρκο μαζί με ηλικιωμένους επισκέπτες, αλλά και ένα τάγμα προσκόπων που βρέθηκε εκεί. Η παράσταση κάνει πρεμιέρα στις 22/11 στο θέατρο Ολύμπια και θα παίζεται μέχρι τον Απρίλιο.

«Το καπλάνι της βιτρίνας»: Το έργο-σταθμός της Ζέη για πρώτη φορά στο θέατρο

Δεν υπάρχουν πολλά μυθιστορήματα σαν «Το καπλάνι της βιτρίνας» της Άλκης Ζέη. Αποτελεί σταθμό στην ελληνική παιδική λογοτεχνία, καθώς είναι το πρώτο παιδικό βιβλίο με πολιτικές αναφορές και με τους ψιθύρους και τα γέλια των ηρωίδων του μεγάλωσαν τέσσερις ολόκληρες γενιές. Από το 1963 που κυκλοφόρησε μεταφράστηκε σε είκοσι γλώσσες και φέτος ήρθε η στιγμή να το δούμε στο θέατρο.

Με την ίδια ευαισθησία που η Ζέη ανακαλεί τα παιδικά της όνειρα στο χαρτί, η ηθοποιός, σκηνοθέτις και θεατρολόγος Ανδρομάχη Χρυσομάλη αναπλάθει επί σκηνής με τα υλικά του θεάτρου την υπέροχη ιστορία των δύο αδελφών, της Μυρτώς και της Μέλιας, που περνούν το καλοκαίρι του 1936 στο σπίτι του παππού τους στη Σάμο, με φόντο την κήρυξη της μεταξικής δικτατορίας. Έντεκα ταλαντούχοι ηθοποιοί, προβολές 3D και video art, το σκηνικό του Γιάννη Μετζικώφ και οι μουσικές του Μιχάλη Αβραμίδη μας ταξιδεύουν στα παιδικά χρόνια της Άλκης Ζέη και κυρίως στα συναισθήματα, στην ψυχή και στην αθωότητα των δύο μικρών κοριτσιών και μας θυμίζουν ότι η φιλία, η ανθρωπιά και η δημοκρατία είναι αξίες ανεκτίμητες. 

Τέσσερις υπερπαραγωγές από τα Αθηναϊκά Θέατρα

Πολύ δυνατά παίζουν φέτος τα Αθηναϊκά Θέατρα στο χώρο του θεάματος για παιδιά. Στη σκηνή του «Δημήτρης Χορν», η παρέα της μπεστ σέλερ σειράς «Ψαρόσουπα» του Γιώργου Λεμπέση ενώνεται για να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κίνδυνο στην παράσταση «Βρασίδας εναντίον Μπακαλιαράκου». «Το σπάταλο τερατάκι» της Κατερίνας Μαρκαδάκη, από τη σκηνή του Μικρού Παλλάς με τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Χρήστου Χατζηπαναγιώτη και τις μουσικές του Πάνου Μουζουράκη ,μαθαίνει στα πιτσιρίκια την αξία της αποταμίευσης. Ένα μαγικό πέρασμα στη φαντασία ανοίγει «Η πέτρα του Βορρά», το έργο που έγραψε ο ηθοποιός Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος και το συνσκηνοθετεί με την Κατερίνα Παπαδάκη στο Αλίκη. Στο θέατρο Πειραιώς 131, τέλος, η παράσταση «Η Μάγια στην Ονειροχώρα» θα μας ταξιδέψει σ’ ένα παράλληλο σύμπαν γεμάτο χρώματα και όνειρα σε σκηνοθεσία Σταύρου Στάγκου.

Θέατρο αλληλεγγύης

Το Θέατρο του Νέου Κόσμου κάνει εδώ και χρόνια μια χαμηλών τόνων αλλά εξαιρετική δουλειά με την κινητή μονάδα θεάτρου για παιδιά σε νοσοκομεία και ιδρύματα. Αυτή συνεχίζει και φέτος με τον «Κλέφτη των εφτά κάκτων» του Ευγένιου Τριβιζά σε σκηνοθεσία Παντελή Δεντάκη, που παίζεται μεν στην κεντρική σκηνή του θεάτρου, αλλά μπορεί να προσαρμόζεται στις διαφορετικές συνθήκες των χώρων όπου στήνει τις παραστάσεις της η κινητή μονάδα.

Μαγικός «Πινόκιο»

Είναι γλυκά ανυπόμονος, τρυφερός, σκανταλιάρης και ο πιο καλοκάγαθος ψεύτης. Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους αγαπάμε το διαχρονικό ήρωα του Κάρλο Κολόντι. Οι Μαγικές Σβούρες και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης ζωντανεύουν την ιστορία του «Πινόκιο» στο θέατρο Ιλίσια, με τη μουσικό Άννα Λάκη επί σκηνής να ντύνει μουσικά με το ακορντεόν της τις περιπέτειες του ξύλινου αγοριού με μελωδίες όλων των μεγάλων Ιταλών Μουσουργών (Βέρντι, Παγκανίνι, Μπελίνι, Πουτσίνι ), αλλά και παραδοσιακά τραγούδια από τη Νάπολη και την Κάτω Ιταλία.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.