Στη συνάντηση των Θεσμών με τον αρμόδιο υπουργό, διαφάνηκε η διάσταση απόψεων αλλά και οι έντονες πιέσεις για "μαχαίρι" σε παροχές και συντάξεις.



Παραμένει η απαίτηση των θεσμών για άμεση μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως 900 εκατ. ευρώ για τη διετία 2015 - 2016, η οποία πρέπει να καλύπτεται από τη Μεταρρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Η ελληνική πλευρά φαίνεται να ζήτησε λίγο παραπάνω χρόνο για να ετοιμαστεί συνολικά, το νέο μοντέλο Ασφαλιστικής Μεταρρύθμισης, η οποία τελικά, βγαίνει εκτός από το δεύτερο πακέτο με τα προαπαιτούμενα και ενσωματώνεται στην πρώτη αξιολόγηση. Σε κάθε περίπτωση, οι βασικές συνιστώσες των αλλαγών που θα επέλθουν αναμένεται να παρουσιαστούν στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη, 24 Νοεμβρίου.

Κατά την χθεσινή δίωρη συνάντηση ανάμεσα στον αρμόδιο υπουργό, κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και στους επικεφαλής των θεσμών, σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr η συζήτηση επικεντρώθηκε στο ύψος και στον τρόπο των περικοπών στις συντάξεις, με την ελληνική πλευρά να τονίζει ότι αυτές θα συνδεθούν με ένα νέο «δίκαιο Ασφαλιστικό Σύστημα». Οι θεσμοί, φαίνεται ότι δεν έχουν πρόβλημα με το να δημιουργηθεί ένα νέο μοντέλο Κοινωνικής Ασφάλισης, αρκεί να μπορεί το υπουργείο Εργασίας, να καλύψει έτσι, τη δέσμευση για μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης. Επιπρόσθετα, οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό θα πρέπει να καλύψουν και τη δαπάνη κατά 750 εκατ. ευρώ που πρέπει να μειωθεί για τη διετία 2017 - 2018.

Οι θεσμοί φαίνεται να έχουν εκφράσει διαφωνία αναφορικά με τη θεσμοθέτηση της εθνικής σύνταξης (384 ευρώ) χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, όπως επιμένει το υπουργείο Εργασίας. Προτιμούν το μοντέλο που περιγράφηκε στο πόρισμα της Επιτροπής Σοφών και θέτει εισοδηματικά κριτήρια για την επιβολή της εθνικής σύνταξης.

Στο σκέλος της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, οι θεσμοί δείχνουν να συζητούν ακόμα και αυτή την προοπτική, με την προϋπόθεση όμως ότι θα είναι σταδιακή και δεν θα προκαλέσει ραγδαία ανατροπή στα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων.
Σε κάθε περίπτωση για να γίνει αποδεκτό το νέο μοντέλο Ασφάλισης, πρέπει οι θεσμοί να εγκρίνουν ποσοτικοποιημένες και απόλυτα κοστολογημένες τις παρεμβάσεις. Για το λόγο αυτό σήμερα, σε λίγη ώρα, αναμένεται να ξεκινήσει νέα συνάντηση ανάμεσα σε τεχνικά κλιμάκια των θεσμών και σε αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Εργασίας, σε μια προσπάθεια να βρεθεί τρόπος καλύτερης ποσοτικοποίησης των παρεμβάσεων.

Το «κλειδί» των μεταρρυθμίσεων παραμένει η αλλαγή στο ποσοστό αναπλήρωσης, καθώς είναι πιθανό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες για να προκύψει η μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης που ζητείται. Εάν όμως οι θεσμοί δεν πειστούν με ποσοτικά τεκμηριωμένα στοιχεία, τότε θα ανακάμψει το σκέλος των οριζόντιων περικοπών είτε σε όλες, είτε στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Επίσης, ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο οι όποιες περικοπές να εστιαστούν σε συντάξεις που χορηγούνται σε συνταξιούχους, οι οποίοι είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών, ακριβώς

για να καλυφθεί το σκέλος της δικαιοσύνης του Ασφαλιστικού Συστήματος, όπως μετ' επιτάσεως θέλει να εφαρμόσει το υπουργείο Εργασίας.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.