Υπ'ατμόν βρίσκονται ξανά οι οικονομικές διευθύνσεις ανά την Ελλάδα, καθώς από τις αρχές του μήνα ενεργοποιήθηκε ξανά το δικαίωμα από πλευράς του Δημοσίου των κατασχέσεων τραπεζικών λογαριασμών, σημαντικών κινητών περιουσιακών στοιχείων και σε ακραίες περιπτώσεις, ακόμα και της πρώτης κατοικίας, σε περιπτώσεις υψηλών χρεών. 


Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων τον προηγούμενο Ιούνιο, η κυβέρνηση, λόγω της κατάστασης είχε επιβάλει προσωρινή άρση των κατασχέσεων, ωστόσο, πλέον, οι δικαστικές υπηρεσίες των κατά τόπους ΔΟΥ έχουν πάρει... φωτιά, αποστέλλοντας μηνιαίως ακόμα και... 5000 κατασχετήρια το μήνα, αριθμός που μπορεί να ανεβαίνει ανάλογα με την περιοχή και την υπηρεσία. 

Το ακατάσχετο πλέον σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι μέχρι 1000 ευρώ.

Σε περίπτωση που κάποιος λαμβάνει μηνιαίως από 1000 έως 1500 ευρώ, τότε η ΔΟΥ μπορεί να του κατάσχει το ήμισυ του ποσού που μπαίνει κάθε μήνα, ενώ σε περιπτώσεις λογαριασμών που έχουν μηνιαίως από 1500 ευρώ και πάνω, δεν υπάρχει ακατάσχετο και οι τράπεζες έχουν το δικαίωμα να κατασχέσουν ό,τι ποσό θέλουν.

Όπως δηλώνει o προϊστάμενος του δικαστικού τμήματος της ΔΟΥ Νέας Ιωνίας Γ. Μαρκάκης: 

Από την εκκίνηση εφαρμογής του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) ισχύουν οι κατασχέσεις καταθέσεων. Δεν είναι κάτι καινούριο. Απλά πλέον έχουν επιταχυνθεί οι διαδικασίες και, ειδικά, σε ό,τι αφορά τους τραπεζικούς λογαριασμούς, δεν υπάρχουν πλέον ειδοποιήσεις, καθώς τέτοιες αποστέλλονται μόνο σε περιπτώσεις κατάσχεσεων κινητών περιουσιακών στοιχείων και ακινήτων. 

Ο κ. Μαρκάκης τονίζει, ότι στην περίπτωση των οφειλών προς το Δημόσιο, το κράτος έχει το δικαίωμα να κατάσχει ακίνητη περιουσία, ακόμα και πρώτη κατοικία, αλλά συνήθως, αφού υπάρχει ειδοποίηση, γίνεται προηγουμένως ρύθμιση, η οποία κατορθώνει να «σώσει» το ακίνητο. 

Ποτέ δεν υπήρχε άρση κατασχέσεων πρώτης κατοικίας  για το Δημόσιο, απλώς ήταν ελάχιστες οι περιπτώσεις που έχουμε φτάσει ως εκεί.

Ωστόσο, δεν την γλιτώνουν περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητα, δίκυκλα και σκάφη αναψυχής.

Την ίδια στιγμή, δεν γίνονται κατασχέσεις κινητών περιουσιακών στοιχείων, όπως υπολογιστές, τηλεοράσεις ή λοιπών ηλεκτρικών συσκευών, καθώς θεωρούνται ότι συμβάλουν στην οικιακή και την επαγγελματική ζωή του οφειλέτη και χρησιμοποιούνται για να του αποφέρουν έσοδα.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.