Διατάξεις για την «Αντισταθμιστική Εκπαίδευση» κατέθεσε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, με το υπουργείο να σημειώνει ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη των μαθητών-τριών για κάλυψη γνωστικών κενών και εμβάθυνση στη διδασκόμενη ύλη, ώστε να ολοκληρώσουν απρόσκοπτα την υποχρεωτική εκπαίδευση, να υπάρξει μείωση της μαθητικής διαρροής και να βοηθηθούν στον αγώνα τους για πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.


Ειδικότερα, το υπουργείο Παιδείας επισημαίνει ότι η ενισχυτική διδασκαλία και η πρόσθετη διδακτική στήριξη στα Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ θα προσφερθεί στους μαθητές-μαθήτριες και πάλι, μετά την περσινή διακοπή της.

Σύμφωνα με το υπουργειό, παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με πολύ χαμηλά εισοδήματα, παιδιά μεταναστών, παιδιά που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν έχουν την δυνατότητα να καταφύγουν σε εξωσχολική βοήθεια, μπορούν να βοηθηθούν με κριτήριο την ανάγκη τους για βελτίωση στα μαθήματα.

Η «Αντισταθμιστική Εκπαίδευση» θα λειτουργήσει και στο πλαίσιο των εγκεκριμένων οργανισμών θεραπείας (π.χ. 18 ΑΝΩ), καθώς και σε ειδικά καταστήματα κράτησης νέων.

Οι εκπαιδευτικοί που θα εργαστούν στην «Αντισταθμιστική Εκπαίδευση» θα είναι από το μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό ή αναπληρωτές πλήρους ωραρίου που δεν συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας, αλλά και προσωρινοί αναπληρωτές και ωρομίσθιοι που θα προληφθούν με συμβάσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Οι δαπάνες που θα προκύψουν θα καλυφθούν μέσω ΕΣΠΑ.

Με άλλες διατάξεις ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Νίκος Φίλης τροποποιεί την υπάρχουσα νομοθεσία για την επιλογή και τοποθέτηση των Διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, η θητεία των οποίων είχε λήξει από το 2010 και είχε παραταθεί μέχρι το Δεκέμβριο του 2015.

Οι σχετικές διατάξεις που έχουν αποσταλεί στις διοικήσεις της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ για να εκφέρουν τη γνώμη τους προβλέπουν σύνολο κριτηρίων για την επιλογή των υποψηφίων (τυπικά προσόντα, ψηφοφορία, συνέντευξη). 

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.