Τελικά, άνθρακες ο θησαυρός. Δυστυχώς η συνάντηση των πολιτικών αρχηγών αποδείχθηκε ένα ωραιότατο πεδίο για στείρα πολιτική αντιπαράθεση, για περιχαράκωση των θέσεων τόσο της κυβέρνησης όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ήταν μία ευκαιρία ο Πρωθυπουργός να επιτεθεί σε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ για τις «11 μειώσεις στις συντάξεις» που έχουν επιβάλλει από το 2010 έως το 2014 και εκείνοι να απαντήσουν ότι η αδιέξοδη εικόνα του ασφαλιστικού οφείλεται στην δική του διακυβέρνηση.
Ουσία μηδέν δηλαδή σε ένα πρόβλημα που χρήζει πανεθνικής σύμπνοιας ασχέτως του πόσο δυνατή ή αδύνατη είναι μία κυβέρνησης. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ δεν είναι καθόλου δυνατή αυτή τη στιγμή. Με 153 βουλευτές μετά τις δύο απώλειες κατά την ψήφιση των πλειστηριασμών, είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς τί θα γίνει όταν έρθει το ασφαλιστικό στη Βουλή. Και το ασφαλιστικό θα έρθει το 2016, δηλαδή αφού θα πρέπει να έχουν νομοθετηθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου οι αλλαγές στα κόκκινα δάνεια, στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις), στην ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και στα φορολογικά. Εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι αγρότες.
Μοιραία λοιπόν ο κύριος Τσίπρας ανησύχησε και αναζήτησε στηρίγματα. Βέβαια, παρά το γεγονός ότι δεν τα βρήκε επισήμως, βγήκε μάλλον κερδισμένος από τη συνάντηση του Σαββάτου καθώς πόλωσε το κλίμα και ώσπου να ξανακάτσει η σκόνη η συζήτηση δεν θα επικεντρωθεί στα σημαντικά. Έτσι λοιπόν έρχεται ο «νέος φίλος» του Πρωθυπουργού, ο Γιάννης Στουρνάρας, να του θυμίσει ότι καλά είναι τα πολιτικά παιχνίδια, είναι όμως απαραίτητο να υπάρξουν και αποτελέσματα. Δεν το έχει γράψει έτσι ακριβώς στην έκθεση του που θα παρουσιαστεί σήμερα, αλλά αυτό εννοεί, καθώς κάνει έκκληση στα κόμματα για συναίνεση. «Περάστε τα μέτρα να τελειώνουμε -τους τονίζει. Είμαστε και πάλι πολύ κοντά στην έξοδο από την κρίση. Προς Θεού μην το ξαναχαλάσετε όπως πέρυσι λίγο πριν από τις εκλογές».
Βέβαια το «να τελειώνουμε» είναι δύο λέξεις που λέγονται εύκολα. Ιδίως όταν η ανακεφαλαιοποίηση που προώθησε ο κύριος Στουρνάρας είναι η αιτία που χάθηκε από το ασφαλιστικό σύστημα περί το 1,5 δισ. ευρώ. Κι αυτό λόγω της δραματικής μείωσης της αξίας των τραπεζικών μετοχών, οι οποίες βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο σχεδόν όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων. Το στοιχείο έδωσε στον ΣΚΑΪ ο Γιώργος Ρωμανιάς, πρώην ΓΓ του Υπουργείου Εργασίας.
Επιπλέον είναι απορίας άξιο ποια είναι ακριβώς τα μέτρα που ζητά ο κύριος Στουρνάρας να πάρει η κυβέρνηση με δεδομένο ότι ειδικά τα μέτρα για το ασφαλιστικό δεν έχουν αποκαλυφθεί πλήρως. Στον προϋπολογισμό του 2016, που ήδη συζητείται στη Βουλή, έχουν τοποθετηθεί μέτρα ύψους 1,4 δισ. ευρώ. Από αυτά τα 538,5 εκατομμύρια θα προέλθουν από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης στον ιδιωτικό τομέα και τα187,7 εκατ. ευρώ από τις συντάξεις του Δημοσίου. Στην ουσία πρόκειται για ψαλίδι στα εισοδήματα των συνταξιούχων ασχέτως με ποιο τρόπο θα επιβληθεί. Τα υπόλοιπα 688 εκατομμύρια ευρώ παραμένει ακαθόριστο από που θα βρεθούν.
Για την ώρα βασικό εργαλείο μείωσης των εσόδων των συνταξιούχων είναι ο νόμος του Αυγούστου που ορίζει ότι μέχρι να συμπληρώσει κάποιος τα 67, όταν βρίσκεται στα κατώτερα όρια θα μπορεί να εισπράττει μόνο την αναλογική σύνταξη. Αυτό έχει επίσης αρχίσει να αφορά και ασφαλισμένους που βγήκαν στη σύνταξη από τον Σεπτέμβριο φέτος και κάπως έτσι επέρχονται μικρές ή μεγαλύτερες μειώσεις στα χρήματα που βάζουν στην τσέπη χιλιάδες συνταξιούχοι.
Επιπλέον η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει αύξηση των εισφορών κατά δύο μονάδες. Την μία θα την καταβάλουν οι εργοδότες και την άλλη από κοινού εργοδότες και εργαζόμενοι. Αν αυτό δεν προχωρήσει θα σημάνει ψαλίδι και στις κύριες συντάξεις. Κάποιοι λένε για ποσοστά από 3 έως 20%, όμως ο κύριος Ρωμανιάς το Σάββατο είπε ότι αυτά τα ποσοστά είναι μεσοσταθμικά που σημαίνει ότι ενδέχεται να υπάρξουν κατηγορίες (υψηλών) εισοδημάτων που θα δουν ακόμη και μείωση 30%.
Μειώσεις θα προκαλέσει και η δημιουργία των λεγόμενων Υπερταμείων (ένα για την κύρια και ένα για την επικουρική) καθώς έτσι για κάποιους θα αλλάξουν τα δεδομένα συνταξιοδότησης (άρα θα πάρουν πίσω πολύ λιγότερα απ΄ όσα έβαλαν στο σύστημα) ενώ θα εξαφανιστούν και τα αποθεματικά των υγιών ταμείων.
Δημοσίευση σχολίου
Δημοσίευση σχολίου