Mε επιτάχυνση των διαδικασιών για ίδρυση νέου πολιτικού φορέα της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, στη θέση του πάλαι ποτέ κραταιού Κινήματος, απαντά η Φώφη Γεννηματά στις πιέσεις να μπει το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και στις πληροφορίες που θέλουν στελέχη να προτείνουν στον Ευ. Βενιζέλο ρήξη και ίδρυση κόμματος, για να αντιπολιτευθεί τον ΣΥΡΙΖΑ.


Με βάση την απόφαση του τελευταίου συνεδρίου στη Χαριλάου Τρικούπη, μελετούν το ενδεχόμενο να ακυρώσουν την προγραμματική συνδιάσκεψη και να προχωρήσουν σε έναν χρόνο σε ιδρυτικό συνέδριο (που θα γράψει θέσεις και καταστατικό) και εκλογή νέου προέδρου από τη βάση.

Θα πρόκειται για κίνηση που θα δείξει στους όποιους διεκδικητές ότι «η Φώφη δεν φοβάται» και να αφαιρέσει το «δικαίωμα» της διάσπασης σε όσους το σκέφτονται. Παράλληλα, στοχεύει στην ενδυνάμωση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να μη βρεθεί σε μειονεκτική θέση στην περίπτωση που υποχρεωθεί να μπει σε συζητήσεις για συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ. Θέμα που στο περιβάλλον της νέας προέδρου δεν συζητούν χωρίς τη συμμετοχή και των υπόλοιπων κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, δηλαδή της Ν.Δ., του «Ποταμιού», αλλά και της Ενωσης Κεντρώων.

Η είδηση ότι «προχωράει το νέο κόμμα» ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των στελεχών της νεότερης γενιάς που ενδιαφέρονται να έχουν κεντρικό ρόλο στην Κεντροαριστερά. Πέρα από τη Φώφη Γεννηματά, τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για τους Νίκο Ανδρουλάκη, Γιάννη Μανιάτη, Γιώργο Φλωρίδη και Κώστα Καρτάλη. 

Τέσσερα στελέχη με διαφορετικές διαδρομές, αλλά ένα κοινό: η επιρροή τους είναι κυρίως στον εκσυγχρονιστικό χώρο, όπου ανήκουν και οι δύο υποψήφιοι αρχηγοί στη μάχη διαδοχής απέναντι στη Φώφη Γεννηματά.
Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος συνεχίζουν να έχουν πολιτικές φιλοδοξίες. Ερωτηματικό βέβαια παραμένουν οι προθέσεις της Αννας Διαμαντοπούλου και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Οπως και το πού θα ρίξει το βάρος του ο Κώστας Σκανδαλίδης. Ιδιαίτερο ρόλο στις εξελίξεις έχει και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Γιατί, ουσιαστικά, την ηγεσία θα τη διεκδικήσουν τρεις: η Φώφη Γεννηματά, ο εκλεκτός του Γιώργου Παπανδρέου και ο εκλεκτός του Κώστα Σημίτη.

 Μένει, λοιπόν, να απαντηθεί το ερώτημα ποιον θα στηρίξει ο Γ. Παπανδρέου, αν τελικά επιλέξει να μπει στη μάχη των συσχετισμών για το νέο κόμμα. Το πιθανότερο είναι να εκφράσει την προτίμησή του στον Φίλιππο Σαχινίδη, με δεύτερη επιλογή τον Θάνο Μωραΐτη. Ολα αυτά βέβαια υπό το πρίσμα της οικονομίας και των πολιτικών εξελίξεων, που μπορεί να προκαλέσουν νέα κρίση στις σχέσεις μας με τους δανειστές.

Δημοσίευση σχολίου

Από το Blogger.